Taky jste si mnohdy říkali, že byste potřebovali šikovný recept na opravdu zajímavé jídlo? Tak dnes vás takovým překvapíme (2011)
00:00:04 Problémy v kuchyni?
00:00:06 Žádný strach! Vaše oblíbená trojice se vrací!
00:00:14 Šéfkuchař Jiří vykouzlí úsměv na tváři každého gurmána!
00:00:18 Martina, specialistka na studenou kuchyni,
00:00:22 vycítí každé vaše přání.
00:00:25 Šéfcukrář Vladimír udělá, co vám na očích uvidí!
00:00:30 A všichni 3 dohromady sestaví menu přesně podle vašich představ.
00:00:36 Stačí jen kontaktovat Kuchařskou pohotovost,
00:00:40 ZVONEK TELEFONU
00:00:41 která kromě skvělých kulinářských zážitků
00:00:44 přináší i pořádnou porci reality. Ostatně, přesvědčíte se sami!
00:00:52 Zuzana a Irena!
00:00:55 Tyhle 2 dámy si možná pamatujete!
00:00:57 Využily totiž pomoci starého dobrého týmu
00:01:00 Kuchařské pohotovosti hned mezi prvními.
00:01:03 Co ale jistě netušíte, je fakt, že Zuzana a Irena jsou sestry.
00:01:07 A protože se jim, stejně jako vám,
00:01:10 po naší trojici už pořádně stýskalo,
00:01:13 rozhodly se zavolat ji znovu. Tentokrát obě dohromady.
00:01:17 -Zvonek, tu minule neměly.
00:01:21 -Zvonek ovšem nebyla jediná věc, kterou tu minule neměly.
00:01:26 -Jsem ráda, že jste k nám dorazili,
00:01:29 ale nemám pro vás zrovna dobrou zprávu.
00:01:32 Nejde nám elektrický proud.
00:01:34 -Ahoj! Zdravím vás!
00:01:36 Mám pro vás výbornou zprávu. Dnes nám proud jde.
00:01:41 -Co je u vás nového? Vidím nové dveře, zvonek.
00:01:45 -Pojďte dál, podíváte se!
-Tak jo!
00:01:47 -O moc víc se toho nezměnilo. Aspoň v rodině paní Ireny.
00:01:51 Jen místo staforda se tentokrát sochá erdelterier.
00:01:55 -Děvčata, po 3 letech. Co budeme vařit?
00:01:59 -Času máme ještě míň, než jsme měli.
00:02:02 Tak nějaký recept, který můžeme udělat rychle
00:02:05 z domácích surovin, které můžeme najít doma.
00:02:09 -Máte nějaké zvířátko doma?
-Vy jste měla kočku, ne?
00:02:13 -Kočku ne.
00:02:14 -Něco takového, když je potřeba udělat něco hned.
00:02:19 -Já bych to shrnula. Konečně dobrý recept!
00:02:22 -A rychlý.
00:02:25 -Kocour Alík může klidně spát.
00:02:27 Žertíky patří k naší trojici stejně neodmyslitelně,
00:02:31 jako skvělé recepty.
00:02:32 A ty dnešní potěší nejen Irenu a Zuzanu, ale i vás.
00:02:36 Martina připraví lilek ? la kaviár,
00:02:39 Jiří specialitu s tajemným názvem tori karaage
00:02:42 a Vladimír menu zakončí domácí rychlovkou, litým koláčem s ovocem.
00:02:47 -Nejdříve si naložíme maso. Kuřecí stehna nakrájíme na kousky,
00:02:51 namarinujeme a pak je krátce opečeme.
00:02:54 Podáváme s jasmínovou rýží a ledovým salátem.
00:02:57 Lehké, výborné jídlo.
-Jdeme krájet!
00:03:00 -Krájíme na větší kousky. Ty zatím nastrouhej zázvor!
00:03:09 -Má to takový tajemný název.
00:03:11 -Po názvu jsem nepátral, ale je to výborné japonské jídlo.
00:03:16 Vybral jsem suroviny, které jsou běžně dostupné.
00:03:20 Kuřecí stehna, sojová omáčka, česnek.
00:03:24 Sezamový olej z praženého sezamu, aby byl aromatický.
00:03:30 -Jde nahradit?
00:03:32 -Moc nahradit nejde, protože je specifický.
00:03:36 Bez toho oleje nebude pokrm taky špatný.
00:03:44 Zázvor má dlouhý vlákna.
00:03:47 Strouhá se kolmo a musí se pootáčet.
00:03:58 To struhadlo je hodně tupé.
00:04:02 Moje chytrá rada teda moc nefunguje, hele!
00:04:09 -Ale funguje!
00:04:11 Jen je dobré mít nejen nabroušené nože,
00:04:14 ale i ostré struhadlo. Nakonec se však přece jen zadařilo.
00:04:18 -Česneku hodně nebo málo?
-Já mám česnek ráda.
00:04:22 -Jak vám to jde?
-Ty jsi něco dobrého upekl?
00:04:27 -Ochutnejte salám, který dělal můj kamarád.
00:04:39 Ještě jdu obejít kamery.
-Vláďo, ty ty dorty umíš, ty jo!
00:04:46 -Je pravda, že od šéfcukráře by člověk čekal jiný typ pochoutky,
00:04:50 ale Vladimír je kamarád a o svou svačinu se rozdělí, ať je jakákoli.
00:04:55 -To byla malá svačina od cukráře. Jdeme dál.
00:04:58 Přidáme česnek.
00:05:04 Trochu mirinu.
-Co je to mirin?
00:05:07 -Rýžové víno s cukrem. Používá se do japonských pokrmů.
00:05:11 Do rýže, na sushi. Je to nasládlá záležitost.
00:05:15 Trochu sojové omáčky.
00:05:18 Klasická japonská sojová omáčka. Dodává se na císařský dvůr.
00:05:23 Trochu pepře.
00:05:29 Trochu chilli.
00:05:33 Nakrájej trochu čerstvého chilli. My to zatím promícháme.
00:05:41 -Po nasekané chilli papričce
00:05:43 přišel na řadu sezamový olej a 1 všetečný dotaz.
00:05:46 -Může se dát místo čerstvého zázvoru sušený?
00:05:50 -V žádném případě. Čerstvý zázvor se dá sehnat všude.
00:05:55 Je taky moc zdravý. Jednou při natáčení
00:06:00 byl celý štáb nachlazený a léčili jsme se zázvorem.
00:06:06 Přidáme kuře a promícháme.
00:06:23 Sojová omáčka je slaná, tak solit moc nebudeme.
00:06:27 Můžeme dosolit na závěr. Necháme zaležet.
00:06:31 Když máme víc času, dáme to do ledničky.
00:06:35 Když máme málo času,
00:06:37 necháme v pokojové teplotě asi 1 hodinu.
00:06:40 Pak přidáme vejce a škrob.
00:06:43 Necháme 10 minut zaležet. Škrob nabobtná.
00:06:46 Potom vložíme do vyšší vrstvy oleje a osmažíme do hněda.
00:06:50 Vařily jste s pohotovostí?
-Určitě.
00:06:56 -Zelenina ny tyčinkách,
00:06:58 která se posléze namáčí v různých saucech, měla velký úspěch.
00:07:07 -To jsem rád. Jak jste na tom s krájením?
00:07:11 -Našly jsme si svůj styl krájení, ale zvládáme to.
00:07:15 -Uvidíme. Potřebujeme nakrájet cibuli.
00:07:29 Rozkrojíme. Kořínek od sebe. Krájíme a nedokrajujeme.
00:07:37 -A koncert pro šikovné ruce našeho šéfkuchaře může začít!
00:07:46 -Kořínek to drží pohromadě. Ten odkrojíme na konec.
00:07:52 -Na krájení cibule mám hluboké vzpomínky.
00:07:56 Při 1. natáčení nám nešel proud.
00:07:59 To u nás znamená, že nejde ani voda.
00:08:01 Čistila jsem gril, protože nebylo na čem jiném vařit.
00:08:06 Měla jsem špinavé nehty a měla jsem velké nervy,
00:08:10 že všichni v televizi uvidí, že mám špinavé ruce.
00:08:15 -Dopadlo to dobře. Pomohl nám soused, že?
00:08:19 -Soused nám uvařil těstoviny.
00:08:30 -Ahoj! Potřebovali bychom uvařit těstoviny.
00:08:35 -Pojďte dál!
00:08:41 -Jak se soused má? Měli bychom mu dnes něco poslat.
00:08:45 -To by byl určitě rád.
-Pak tam skočíme.
00:08:51 -Bude stačit miska do výšky.
00:08:55 -Au!
00:09:01 -Vida, nakrájené cibule utěšeně přibývá!
00:09:04 A to i přes drobné Zuzanino zranění.
00:09:09 -Paráda! Budete to mít za chvíli hotové!
00:09:12 Jste holky šikovné. Tak jste se přece něco naučily.
00:09:17 -Ta cibule tam přijde všechna?
-To byla na vás zkouška.
00:09:20 SMÍCH
00:09:22 -Byl to žert. Cibuli vůbec nepotřebujeme.
00:09:26 -Zatímco usměvavou Irenu Jiřího žertík evidentně pobavil,
00:09:30 Zuzana už tolik nadšená nebyla.
00:09:32 A tak zatímco si ji bude Jiří udobřovat, zopakujeme si recept.
00:09:37 Maso nakrájíme na větší kousky a naložíme do marinády
00:09:41 z nastrouhaného zázvoru, prolisovaného česneku, mirinu,
00:09:45 sojové omáčky, sezamového oleje a trochy pepře a chilli.
00:09:49 Po několika hodinách vmícháme ještě vejce a škrob.
00:09:53 Necháme 10 minut odležet a osmažíme na rozehřátém oleji.
00:09:57 A malý tip na závěr:
00:09:59 Pokud budeme maso podávat na ledovém salátu,
00:10:02 který zakápneme dresinkem z trochy limetové šťávy,
00:10:06 rybí omáčky, sezamového oleje, cukru a špetky soli,
00:10:09 bude výsledný pokrm naprosto dokonalý.
00:10:12 Zejména, když jako přílohu naservírujeme jasmínovou rýži.
00:10:16 A teď už rychle za Vladimírem a jeho litým koláčem.
00:10:20 -Je to fakt domácí rychlovka.
-To jsme chtěly.
00:10:27 -Většina surovin je z vaší zahrádky.
00:10:31 -A to je dobře!
00:10:33 Využít toho, co je v domě, patřilo taky mezi přání obou dam.
00:10:38 -Z ostružin jsem nadšený. Angrešt je výborný.
00:10:43 Můžeme do koláče dát úplně všechno.
00:10:46 Někdy do něho dávám i tvaroh. Je to potom šťavnatější.
00:10:50 Pamatuješ si, jak jsme dělali drobenku?
00:10:53 -Jasně.
-Tak dávej!
00:10:58 -Hladká mouka.
00:11:04 Cukr.
00:11:08 Prášek do pečiva.
00:11:11 Vajíčko.
00:11:13 Máslo.
00:11:15 -Zamícháme to.
00:11:19 -Než to doděláš, tak já dám péct lilek.
00:11:23 Irenko, dáš to do trouby?
00:11:27 -A ne, že ti to zase bude trvat dlouho!
00:11:30 -Jak by mohlo! Vždyť je to přece rychlovka.
00:11:33 Než se stačila Irena vrátit, byla drobenka hotová.
00:11:36 -Drobenka po upečení příjemně praská.
00:11:48 Záměrně jsem jí udělal víc.
00:11:50 Nezkazí se, když ji dáme do igelitového sáčku a do mrazáku.
00:11:57 Vydrží dlouho i v lednici.
00:12:02 Teď uděláme koláč.
00:12:03 Smícháme všechno dohromady.
00:12:08 Polohrubá mouka.
00:12:12 Cukr krystal.
00:12:16 Nastrouhanou citronovou kůru.
00:12:22 Vajíčka.
00:12:30 -A pak přišla na řadu semínka z vanilky, prášek do pečiva, olej.
00:12:43 -Zamícháme.
00:12:54 Když se koláč upeče v neděli, tak v pátek je ještě pořád v pohodě.
00:12:59 Musí se nechat v lednici, aby ovoce nezplesnivělo.
00:13:03 -Ovšem pokud se nesní.
00:13:09 -Nesmí se to míchat zase moc dlouho.
00:13:25 Zabalte ráfek do alobalu.
-Nevím přesně, jak to mám udělat.
00:13:37 -Kdybyste neměly ráfek, tak plech můžete vymazat a vysypat moukou.
00:13:57 Očistěte nějaké ovoce, které dáme nahoru.
00:14:07 Přidám tam trochu mléka. Zdá se mi to moc husté.
00:14:26 Koláč máme připravený. Teď tam poházíme ovoce.
00:14:36 Pusťte se do toho. Já donesu drobenku.
00:14:44 Sestry v akci.
00:14:47 -Je nějaké ovoce, které se do toho nehodí?
00:14:50 -Všechno, co se hodí na sladko, tak se tam hodí.
00:14:54 S jablkama jsem to nezkoušel, ale ty by tam možná byly taky dobrý.
00:14:58 -Fajn, ale co třeba banán?
-I ten bych tam dal.
00:15:02 -A co meloun?
00:15:04 -Ten pustí dost vody. Ale možná tenké plátky nahoru.
00:15:10 -Nebo žlutý meloun.
-Ten zase nemá moc výraznou chuť.
00:15:17 -Banán, meloun, to se dá pochopit.
00:15:21 Ale s jitrnicí takový koláč nezvládne ani náš šéfcukrář!
00:15:26 Co, Vladimíre?
00:15:29 -Jitrničku bychom tam mohli dát taky,
00:15:32 pokud ji máme rádi na sladko!
00:15:34 -Konec, vzdávám se!
00:15:36 A místo vymýšlení dalších netradičních přísad
00:15:39 si raději pojďme zopakovat recept.
00:15:43 -Mouku s práškem do pečiva, cukr, vejce, olej, citronovou kůru
00:15:47 a semínka z vanilky smícháme v hladké těsto,
00:15:50 které podle potřeby zředíme mlékem či smetanou.
00:15:54 Těsto vlijeme do vymazaného plechu vysypaného polohrubou moukou
00:15:59 a zasypeme ovocem a drobenkou,
00:16:01 vypracovanou z hladké mouky, cukru, prášku do pečiva, vejce a másla.
00:16:06 Koláč dáme do předehřáté trouby
00:16:09 a pečeme asi 0,5 až 3/4 hodiny na 200°C,
00:16:12 ale protože každá trouba peče jinak,
00:16:14 je dobré propečení vyzkoušet pomocí špejle.
00:16:17 A teď už rychle na zajímavý zeleninový předkrm.
00:16:21 Ale pozor, 1 druh zeleniny tady nepatří zrovna k oblíbeným.
00:16:25 -U nás je lehce v nemilosti cukína.
00:16:28 Manžel ani dcera ji nemají příliš rádi.
00:16:31 -Jak je to s lilkem?
00:16:32 -Cuketu nejí, ale s lilkem by neměl být problém.
00:16:36 -I kdyby ho nejedli, tak ode dneška budou.
00:16:39 To je opravdu výborná věc.
00:16:41 Lilek? A la kaviár je úžasný. Rychlý, jednoduchý, výborný.
00:16:45 -Lilek upečený na 200 stupňů asi 40 minut.
00:16:50 -Z toho pečeného lilku se stane takový měšec?
00:16:54 -Lilek se napřed nafoukne a pak scvrkne.
00:17:01 -A tady je malý důkaz!
00:17:03 Lilek je po upečení pěkný a měkký, ale svůj hezký tvar brzy ztratí.
00:17:08 Na chuti to lilku A la kaviár ale neubere, takže hurá do práce!
00:17:13 -Máme tady 2 druhy sušených rajčat.
00:17:16 Naložené v oleji se dají jíst hned. Sušené rajčata nenaložená
00:17:23 se napřed vaří asi 1 minutu ve vodě s octem.
00:17:28 Pak se teprve dají jíst.
00:17:31 My tentokrát budeme používat rajčata naložená v oleji.
00:17:35 Ty nakrájej sušené rajčata. Ty nakrájej pažitku.
00:17:45 Lilek zbavíme slupky.
00:17:57 To snad není možný! To byl určitě Jirka!
00:18:08 Kluci už jsou staršího věku. Mladý holky už na ně neletí.
00:18:12 Tak si myslí, že budou vtipní, když mně dají do lilku vajíčko.
00:18:23 Lilek taky můžeme vyškrabat.
00:18:34 Slijeme přebytečnou vodu.
00:18:43 Nasypeme pažitku.
00:18:47 Česnek.
00:18:52 Pepř.
00:18:57 Sůl.
00:19:01 Můžeme tam nalít olivový olej. Ale výborný je ten olej z rajčat.
00:19:19 Promícháme to.
00:19:28 Nasypeme rajčata.
00:19:43 Necháme to v lednici vychladnout. A v podstatě můžeme chystat stůl!
00:19:48 -A než bude stůl prostřený, zopakujeme si recept.
00:19:52 Lilky položíme na plech
00:19:54 a asi 40 minut až hodinu pečeme na 200 stupňů.
00:19:57 Až lilky zchladnou, zbavíme je slupek,
00:20:00 slijeme přebytečnou tekutinu a dužinu smícháme
00:20:03 s nasekanou pažitkou, prolisovaným česnekem a namletým pepřem.
00:20:07 Zlehka osolíme,
00:20:09 přidáme olivový olej nebo olej z naložených sušených rajčat,
00:20:13 která nakrájíme na tenké proužky, a na závěr k lilku vmícháme.
00:20:17 Podáváme na lůžku z rukoly, nebo jen tak, na opečeném toastu.
00:20:22 -Tady je buchta pro souseda, který nám minule vařil těstoviny.
00:20:26 -Abych doplnila naši partu z minula,
00:20:29 tak za námi přišla i Majka.
00:20:32 -Minule měla Majka žluté tričko.
-Oranžové.
00:20:38 -Připijme si, že jsme se tu potkali a třeba se ještě někdy potkáme.
00:20:45 -Na zdraví! A za 3 roky znovu.
00:20:57 -Tak co? Nemáte chuť pozvat si
00:20:59 Kuchařskou pohotovost příště třeba vy?
00:21:03 Stačí mít originální přání, kontaktovat nás,
00:21:06 a náš tým přijede a pomůže vám připravit menu,
00:21:09 kterému nikdo neodolá.
00:21:12 A když říkám nikdo, tak nikdo! Prostě, podlehne každý...
00:21:45 Příště Kuchařská pohotovost vás, i paní Yvonu přesvědčí,
00:21:49 že řízek s bramborovým salátem se dá připravit 100x jinak.
00:21:53 100 receptů sice asi nezvládneme,
00:21:56 ale o pár variant, dobrých rad a vychytávek rozhodně nepřijdete.
00:22:00 Stejně, jako o Vladimírův hruškový dezert!
00:22:03 Skryté titulky: Alena Pelikánová Česká televize, 2011
00:22:05 .
Oblíbená trojice – šéfkuchař Jiří, jeho pravá ruka kuchařka Martina a šéfcukrář Vladimír se vracejí do pořadu Kuchařská pohotovost. A hned jejich první zadání prověří, jestli je všechno tak, jako bylo před časem a nic ze svých kulinářských dovedností nezapomněli. Přijíždějí na zavolání Ireny a Zuzany, které už pomoc Kuchařské pohotovosti jednou potřebovaly. A jejich setkání tak bude příležitostí k tomu, aby se vrátili o kousek zpátky, zavzpomínali a připomněli si některé důmyslné kousky, recepty či „vychytávky“. „Už bychom konečně potřebovaly nějaký pořádný recept,“ řekly si Irena i Zuzana, stejně jako si to někdy musela říct každá z kuchařek. A jaká je odpověď našeho týmu? Lilek a la kaviár od Martiny, marinované kuřecí kousky s jasmínovou rýží a ledovým salátem od Jiřího a domácí rychlovka v podobě litého ovocného koláče s ovocem od Vladimíra