Jaké je tajemství dokonalosti jedné z nejoblíbenějších pochoutek? Odhalíme ho společně s týmem – Jiřím, Vladimírem a Martinou (2011)
00:00:03 Problémy v kuchyni?
00:00:05 Žádný strach! Vaše oblíbená trojice se vrací!
00:00:14 Šéfkuchař Jiří vykouzlí úsměv na tváři každého gurmána.
00:00:19 Martina, specialistka na studenou kuchyni, vycítí každé vaše přání.
00:00:26 Šéfcukrář Vladimír udělá, co vám na očích uvidí.
00:00:31 A všichni 3 dohromady sestaví menu přesně podle vašich představ.
00:00:36 Stačí jen kontaktovat Kuchařskou pohotovost,
00:00:40 ZVONĚNÍ TELEFONU
00:00:41 která kromě skvělých kulinářských zážitků
00:00:44 přináší i pořádnou porci reality. Ostatně, přesvědčíte se sami.
00:00:51 Dnes jsme se vydali za paní Yvonou!
00:00:55 -Já mám doma samý chlapy.
00:00:57 Když se jich zeptám, co by chtěli na nedělní oběd,
00:01:00 slyším vždy stejnou odpověď. Smažený řízek a bramborový salát.
00:01:05 Protože to takhle vařím skoro každou neděli téměř 25 let,
00:01:09 tak už toho mám plný zuby.
00:01:11 Tak jsem zavolala Kuchařskou pohotovost.
00:01:14 Doufám, že přijedou a naučí mě nějaké jiné řízky.
00:01:17 A že ty svoje kluky doma překvapím.
00:01:20 -O tom není pochyb! Náš tým je připraven.
00:01:23 Stejně, jako jsou připraveny všechny suroviny na řízkovou smršť,
00:01:27 která se na Yvonu řítí.
00:01:29 Podávat se bude nefalšovaný porthaus, klasický vídeňský řízek,
00:01:34 řízek kyjevský a navíc ještě řízek obrácený.
00:01:37 To vše s bramborovým salátem s jablky
00:01:39 a sladkou tečkou na závěr, kterou bude tentokrát hruškový dezert.
00:01:44 -Tím začneme!
00:01:45 Protože je to hruškový dezert, budeme potřebovat hrušky.
00:01:49 Listové těsto jsem nechal v lednici,
00:01:52 protože jeho základem je tuk.
00:01:55 Je horko, tak by nám to moc povolilo.
00:02:14 Těsto trochu rozválíme.
00:02:40 1. vám předvedu. Pak to budete dělat sama.
00:02:54 Těsto stále ještě pracuje.
00:03:08 Kelímek trochu vymázneme máslem.
00:03:40 Do kastrůlku dáme mléko.
00:03:42 Přidáme smetanu, ale ne všechnu.
00:03:51 Zapnu indukci.
00:03:59 Je to hezký, ale řízek dnes hraje hlavní roli, tak dělejte!
00:04:07 Přidám cukr.
00:04:12 Potom ještě vanilkový lusk. Rozříznete ho a rozevřete.
00:04:31 Vyškrábneme zrnička a přidáme do hrnce.
00:04:44 -Víte, kdy začne vařit mléko?
00:04:47 -Při 90ti stupních?
-Ne. Když se otočíte.
00:04:55 Lusk tam taky dáme, necháme chvíli povařit a pak ho vyndáme.
00:05:03 -Proč se ty semínka tam dávají zvlášť?
00:05:07 -Kdybychom to tam dali celý, tak semínka se tak neprovaří.
00:05:21 -Otočte se k Jirkovi a hned to začne vařit.
00:05:25 Ani jste to nestihla.
-Je vidět, že jste profíci.
00:05:35 Připravíme si zálivku.
00:05:38 Nedělejte ji moc dopředu, protože mouka začne pracovat se žloutkama.
00:05:54 K hrubé mouce přidáme žloutky, zamícháme a zředíme smetanou.
00:06:12 -Jdu si uvařit brambory!
-Na co brambory? Zase na vlašák?
00:06:17 -Ona nic jinýho neumí.
-Nebuď drzej!
00:06:20 -A je to tady zase!
00:06:22 Bez vlašákového popichování Martiny a Vladimíra
00:06:26 by to prostě nebylo ono!
00:06:28 -Tak budu muset vymyslet něco jinýho!
00:06:31 -Třeba vlašák s medem!
00:06:34 -Nemůžu se na to dívat!
-Nejde nám to!
00:06:38 -Je to těžký přejít z vlašáku na krouhání brambor.
00:06:42 Takový salát jsem si kupoval, když jsem chodil do učení.
00:06:46 Za 1,80 Kč.
-Je moc dobrý.
00:06:49 -Je dobrý, ale já to nemůžu přiznat.
00:06:56 -I přes všeobecné veselí ale nikdo nezahálel,
00:06:59 a tak byla zálivka brzy provařená. Vladimír s Yvonou
00:07:03 krém tedy propasírovali a začali s plněním zapékacích misek.
00:07:13 -Dáme tam trochu krému, pár mandlí, zase trochu krému.
00:07:42 Ořízneme to. O keramiku se taky brousí, že?
00:07:45 -Když to máš v úhlu 45 stupňů, tak se nic neděje.
00:07:57 -Nemusí tam být jenom hrušky. Můžou to být švestky, meruňky.
00:08:14 -Hlavně dělejte!
00:08:16 Telátko, vepřové, hovězí, telecí, kuřátko.
00:08:20 -Za chvilku jdeme do trouby, Jirko!
-Jo?
00:08:23 -Tak to je nejvyšší čas zopakovat si recept.
00:08:26 Vymazané zapékací misky vyložíme listovým těstem.
00:08:29 Mléko, část smetany, cukr a vanilku uvedeme do varu
00:08:33 a zahustíme zálivkou z mouky, žloutků a zbytku smetany.
00:08:37 Krátce provaříme, je-li třeba, propasírujeme a začneme s plněním.
00:08:42 Vrstvy krému a mandlí střídáme tak dlouho,
00:08:45 dokud nejsou misky ze 2/3 plné.
00:08:47 Teprve pak ořízneme přebytečné těsto,
00:08:50 ozdobíme plátky kompotovaných nebo čerstvých hrušek
00:08:54 a dáme asi na 35 minut do trouby na 200 stupňů.
00:08:57 A mimochodem, dezert bude stejně dobrý,
00:09:00 i když použijete velkou koláčovou formu
00:09:02 a místo hrušek jiné oblíbené ovoce.
00:09:06 -Chtěla jste se naučit jiný bramborový salát, než ten klasický.
00:09:10 Máme tu lehčí variantu. S jablkem, s jarní cibulkou, se slaninou.
00:09:16 Slanina není moc lehká, ale místo majonézy tu máme zakysanou smetanu.
00:09:22 Brambory musí být uvařený, ale ne rozvařený.
00:09:32 -Yvona se pustila do krájení brambor na kostičky.
00:09:36 Martina zatím na rozehřátém oleji začala restovat slaninu.
00:09:46 -Ty brambory stačí?
00:09:48 -Říkala jste, že máte chlapy jedlíky.
00:09:51 -Tady ta mísa by byla tak akorát.
00:09:54 -Však taky za chvíli bude plná,
00:09:56 protože do krájení brambor se dala i Martina.
00:10:00 Mezitím ovšem stačila k orestované slanině
00:10:03 přidat nasekanou jarní cibulku a po očku hlídat,
00:10:06 aby se opekla jen zlehka a neztratila svěží barvu.
00:10:10 -Teď tam přidáme jablka a necháme trochu orestovat.
00:10:13 Přidáme citron, sůl, pepř, trochu cukru
00:10:17 a necháme to vychladnout.
00:10:19 -Jablka vždycky oloupeme?
-Ano.
00:10:58 Směs nám zchladla. Přidáme ji k bramborám.
00:11:10 Dáme tam zakysanou smetanu. Sůl, pepř.
00:11:35 Ochutnáme a dáme to do sklepa.
-Tak jo!
00:11:41 -A my si zopakujeme recept.
00:11:43 Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
00:11:47 Na pánvi na trošce oleje orestujeme slaninu a jarní cibulku,
00:11:51 přidáme oloupaná jablka nakrájená stejně jako brambory,
00:11:55 opět krátce orestujeme, zakápneme citronovou šťávou,
00:11:59 přidáme trochu cukru, osolíme, opepříme, a až směs vychladne,
00:12:03 smícháme ji s bramborami. Na závěr přidáme kysanou smetanu
00:12:07 a podle potřeby dochutíme pepřem a solí.
00:12:10 A teď už na slibované řízky!
00:12:12 -K dobrému řízku patří kvalitní strouhanka.
00:12:15 Martino, nastrouháš to? Já jsem zapomněl na vajíčka.
00:12:20 Můžete skočit pro vajíčka do krámu?
00:12:27 -Zřejmě Jiřího žertík!
00:12:28 Dobře totiž ví, že vejce jsou dávno koupená!
00:12:32 Naštěstí nenechal Martinu u mlýnku trápit dlouho.
00:12:39 -Kam jsi ty rohlíky dala?
-Tady jsou všechny.
00:12:42 -Nech toho!
00:12:44 -To je překvapení! Takovou rychlost asi nikdo nečekal.
00:12:48 Jenomže, milá Martinko, zapomněla jsi,
00:12:51 že kamery jsou všudypřítomné!
00:12:56 -To jsem tu zůstala sama? To bychom tu byli dlouho.
00:13:00 Tohle dáme kačenkám.
00:13:09 -Haha, to bude Jirka koukat!
00:13:19 -A přestože Jirka skutečně koukal,
00:13:22 s kupovaným polotovarem se nespokojil.
00:13:24 Raději Yvoně předvedl, jak celkem jednoduše připravit
00:13:28 výbornou strouhanku i bez tvrdého pečiva. A bez práce!
00:13:32 Stačí mít doma nožový mixer a čerstvé housky, veky,
00:13:36 nebo toustový či obyčejný chléb.
00:13:38 Ten je ovšem lepší předem zbavit kůrky.
00:13:44 -Nejdřív si uděláme kyjevský řízek. To je klasika.
00:13:48 Kuřecí prsíčko plněné máslem.
00:13:53 Lehce poklepeme. Propíchneme, nedokrojíme, uděláme kapsu.
00:14:02 Dáme tam kousek másla, zklepneme, aby máslo nevyteklo.
00:14:12 Lehce osolíme.
00:14:19 Připravíme vajíčka, která lehce osolíme.
00:14:33 Přidáme trochu mléka.
00:14:40 Mouku a použijeme bílou strouhanku.
00:14:48 -Bílé maso, bílá strouhanka, bílé víno!
00:14:51 -To je pravda.
00:14:53 Ale než se dostane ke slovu víno, musí se řízky obalit.
00:14:57 Ty kyjevské dostala na starost Martina.
00:15:00 -Yvono, vy se pustíte do klasiky: vídeňský řízek!
00:15:04 -Na ten je potřeba kvalitní telecí, kýta nebo kotleta.
00:15:08 Vídeňský řízek se musí dobře rozklepat,
00:15:10 nejlépe přes potravinovou fólii. A pozor! Skutečně delikátní chuť
00:15:15 docílíte smažením řízku na přepuštěném másle.
00:15:19 Jak takové máslo připravit,
00:15:21 to se dozvíte na našich webových stránkách.
00:15:24 -Teď bychom ještě potřebovali někoho na porthaus. -Vláďo!
00:15:29 Hovězí roštěná. Nejlépe mladý býk. Dobře uleželé maso.
00:15:34 -Pokud totiž není maso vyzrálé,
00:15:36 při smažení ztratí hodně na objemu a obal se uvolní a opadává.
00:15:41 Naše maso ale vypadá skvěle, a tak se Vladimír mohl pustit do práce.
00:15:46 Po naklepání maso osolil, opepřil,
00:15:48 potřel česnekem a obalil v trojobalu.
00:15:51 Jen místo světlé strouhanky použil tu z obyčejného chleba.
00:15:55 A ještě jeden malý tip:
00:15:57 když řízky naložíte do česneku den předem, budou mít výraznější chuť.
00:16:02 Obalujte je ale až těsně před smažením,
00:16:04 aby strouhanka nezvlhla a neopadala.
00:16:07 -Pro sebe jsem si nechal na závěr řízek obráceně.
00:16:11 Kdo má rád větší kousek masa, může udělat větší špalíček.
00:16:15 Ale je potřeba maso trochu prorostlejší, třeba krkovička.
00:16:19 Česnek jsme dávali na porthaus, ale může se použít i na řízek obráceně.
00:16:25 Můžeme ho dát do vajíčka, nebo maso jen potřeme.
00:16:36 Maso opepříme, osolíme.
00:16:44 -Jaký pepř použijeme?
-Běžný černý nebo bílý pepř.
00:16:56 Černý k tmavému masu a bílý ke světlému masu.
00:17:00 Obrácený řízek se dělá trochu jinak.
00:17:03 Obalíme ho ve strouhance.
00:17:10 Můžeme strouhanku přes fólii zaťukat.
00:17:24 Namočíme do vajíčka a hned to musíte dát na pánev.
00:17:29 Do vajíčka přidáme trochu česneku.
00:17:54 Obrácený řízek je hotový a tak to urychlíme.
00:17:57 Martina udělá zvláštní recept v troubě.
00:18:01 Do pekáče na rozehřátý olej naskládáme řízky.
00:18:05 Až budou zlatavé otočí se a opečeme je z 2. strany.
00:18:09 -Které mám dělat?
-Porthaus!
00:18:12 -Tímto způsobem ale můžete připravit všechny typy řízků
00:18:16 a dokonce i ty z vánočního kapra.
00:18:18 Jen je dobré použít kvalitní olej, dobře ho v troubě rozehřát
00:18:22 a pak už jen dávat pozor, aby se řízky nepřipálily.
00:18:26 To se Martině samozřejmě nestalo.
00:18:29 A než byly řízky v troubě právě tak akorát,
00:18:32 stačila dokonce usmažit další várku na pánvi.
00:18:35 Jiří také nezahálel.
00:18:36 Tak není tedy divu, že brzy přišlo na řadu nejen bílé víno,
00:18:40 ale celá prostřená tabule.
00:18:43 -Přátelé, dobrou chuť! Užijte si řízkové hody!
00:18:47 Jsou tam ještě na přidání. A my se rozloučíme.
00:18:50 -V žádném případě!
-My máme ještě důležitou věc.
00:19:02 -Děkuji.
-Byla jste bezvadná.
00:19:06 Dobrou chuť a krásný večer!
00:19:13 -Toto máme všechno sníst?
00:19:15 -Jak jinak?!
00:19:16 Když odmítla pozvání naše trojice, nezbývá než doufat,
00:19:20 že mají všichni u stolu pořádný hlad.
00:19:22 Mimochodem, docela by mě zajímalo,
00:19:25 co tak důležitého mají ti 3 vlastně na práci...
00:19:29 No, tak tohle důležité opravdu je! Přece ty rohlíky Martina nevyhodí.
00:19:38 -Tohle dáme kačenkám!
00:19:42 -Jen místo kačenek se poměje někdo jiný!
00:19:52 A teď už se vraťme k našim strávníkům.
00:19:55 To skutečně nejdůležitější je totiž zjistit,
00:19:58 který řízek nakonec v řízkové hitparádě zvítězil.
00:20:01 -Mně chutnal obrácený řízek, kuřecí řízek a ty ostatní taky.
00:20:08 -To jsme se toho moc nedozvěděli. Kubo, co ty?
00:20:12 -Obrácený řízek.
00:20:14 -Vynikající byl vídeňský řízek. Byl krásně jemný.
00:20:17 Ale já mám rád v kuchyni česnek, tak zvítězil porthaus.
00:20:22 -Mě příjemně překvapil kyjevský řízek. Kuřecí, plněný máslem.
00:20:26 To jsem nikdy nedělala a je to fakt super.
00:20:29 Od příště bude jednou kyjevský, jednou porthaus,
00:20:32 jindy vídeňský, jindy obrácený řízek. Souhlasíte?
00:20:42 -Tak co? Nemáte chuť pozvat si
00:20:44 Kuchařskou pohotovost příště třeba vy?
00:20:46 Stačí mít originální přání, kontaktovat nás,
00:20:50 a náš tým přijede a pomůže vám připravit menu,
00:20:53 kterému nikdo neodolá.
00:20:55 A když říkám nikdo, tak nikdo! Prostě, podlehne každý...
00:21:30 Slepice na paprice!
00:21:31 To je přání paní Luby, která díky svým maďarským kořenům
00:21:35 tímto způsobem vařila zatím vždy pouze kuře.
00:21:38 Jiří ji přesvědčí, že i slepice může být 1 báseň.
00:21:42 Martina ji potěší budapešťským krémem
00:21:45 a Vladimír menu zakončí proslulým maďarským dezertem Dobošův dort.
00:21:50 Skryté titulky: Alena Pelikánová Česká televize, 2011
Řízek – to je v každé kuchyni, na každém prostřeném nedělním či slavnostním stole a v gastronomii vůbec prostě pojem. Řízek to je jedlíkův vysněný ideál, ať je to klasický vídeňský telecí řízek, který se může pochlubit svojí dlouhou historií či legendami o tom, jak vlastně vznikl, náš nejznámější starý dobrý vepřový řízek nebo řízek kuřecí, ale také řízek z hovězí svíčkové či roštěné, řečený porthaus. Dokonalým řízkem prostě nepohrdne žádný, ani ten nejnáročnější labužník. A jaké je tajemství takového dokonalého řízku, to nám prozradí šéfkuchař Jiří. A aby ani on, ani řízek nezůstal v kuchyni sám, připraví Martina přílohu, bez které se žádný řízek neobejde – speciální lehký bramborový salát, úplně jiný než ty, které znáte, a Vladimír přispěje hruškovým dezertem.