Pan Zbyněk si pozval přátele na malou párty a Mirka Kalinu, aby mu pomohl připravit lehké, nápadité a labužnické pohoštění (2011)
00:00:00 .
00:00:02 HUDBA
00:00:08 Zbyněk je velmi společenský člověk a má spoustu přátel.
00:00:12 Většina jejich společných oslav probíhá někde mimo domov.
00:00:17 Zbyněk se ale tentokrát rozhodl připravit pro své přátele
00:00:19 zajímavé letní menu u sebe doma.
00:00:24 Většina mladých mužů je zvyklá, že jim doma vyváří maminka.
00:00:28 A když tahle životní etapa skončí, tak mají 2 možnosti:
00:00:32 tou první je jíst po hospodách, což je může nemile překvapit,
00:00:37 protože se můžou setkat se špatným jídlem,
00:00:40 kyselou obsluhou, přemrštěnou cenou,
00:00:42 anebo si vařit doma sami.
00:00:44 A když si nevědí rady, tak si zavolají koho?
00:00:48 No přece "Kuchařskou pohotovost“.
00:00:58 I vy se chcete v kuchyni zlepšit nebo naučit něco nového?
00:01:02 Pomůže vám Kuchařská pohotovost, a s ní šéfkuchař Mirek Kalina,
00:01:06 který vařil už ve 3 prestižních restauracích,
00:01:09 oceněných michelinskou hvězdou.
00:01:12 HUDBA
00:01:28 -Dobrý den.
-Dobrý den.
00:01:30 -Já vařím pro vás, jo?
00:01:32 Já už mám slzu na krajíčku, zdravím.
00:01:34 Fakt, já jsem vůbec netušil,
00:01:35 že dnes budu vařit pro Roda Stewarta před 25 lety.
00:01:38 -Ale, to bejvávalo.
-Tak, jdeme na to?
00:01:42 -Jdeme na to, je to připravený teda...
00:01:51 -Á, tak toto je domácnost dalo by se říct ne starého mládence,
00:01:58 ale mladého mládence.
00:02:01 -Samozřejmě, já se teprve rozvíjím.
00:02:04 -Jéžišmarjá, co to tady máte? Není to remoska, náhodou?
00:02:07 -To je remoska od babičky, krásné, která se o mě stará.
00:02:12 -Babička měla nedávno narozeniny, ne?
00:02:14 To dostala k Vánocům, ne?
00:02:16 Tohle je nějakej novější model...
00:02:19 -Já jsem ho vytáhl, protože nám zrovna vybuchla trouba...
00:02:21 Takže to je další takovej problém, ale babička zachránila situaci.
00:02:24 -Aha, takže remoska!
00:02:26 -Tak se na to podívej.
00:02:28 Mám tady takový francouzský kuřátka,
00:02:31 poctivý, půl roku to rostlo,
00:02:32 někde, to nejsou jak ty z obchoďáku,
00:02:35 který máš za 3 týdny hotový,
00:02:37 no a pak jsem původně myslel, že přijde Sigourney Weaver,
00:02:39 protože tam mám ještě nějaký vetřelce v lednici...
00:02:42 Takový ty krevetky, víš...
00:02:43 -Aha, takže radši bys ji než mě, jo?
00:02:45 -No...
00:02:46 SMÍCH
00:02:48 To se ještě uvidí, hele...
00:02:50 -Mně se taky docela líbí.
-Tak se na to podíváme?
00:02:53 No, tak kuřátka tady máš, říkal jsi nějaké vetřelce v lednici...
00:02:56 No jo, ale to nejsou jenom 2, já jich mám víc...
00:02:58 -Kolik přijde lidí dneska?
-Kolem 6.
00:03:01 -6 lidí, jo?
00:03:02 -Říkal jsem, že vaříš ty, tak jich to pár odřeklo...
00:03:05 -Minimálně pro každýho jedno, a pro mě tak 2 na ochutnání.
00:03:09 SMÍCH
00:03:11 -Tak dobře.
-Jen tak na ochutnání v průběhu.
00:03:14 Tak se do toho pustíme.
-Jdeme na to.
00:03:17 -Já jsem zaregistroval, že jsme si tak trošku tykli...
00:03:20 -Jo, promiň, oficiálně, rád.
00:03:23 -Tak já jsem Mirek, čau.
-Já su Zbyňa, ahoj.
00:03:29 -My jsme dneska hodně zvědaví, co se vůbec bude dít,
00:03:33 protože jsme sem přijeli tak trochu naslepo
00:03:35 a vůbec nevíme, co nás tady čeká.
00:03:38 -Zbyněk je svůj, bezprostřední, živej a hrozně veselej kluk
00:03:43 a potkáváme se málo, ale zato hrozně rádi.
00:03:46 -Nikdy s ním není nuda, vždycky je to nějak originální,
00:03:50 zajímavé, takže si myslím, že i dneska by to tak mohlo být.
00:03:54 Vůbec nevím, do čeho jdu, ale jsu fakt zvědavej, hrozně.
00:03:57 -Ty nejdůležitější informace Zbyněk před námi utajil,
00:04:01 takže uvidíme.
00:04:06 -Uděláme to velmi jednoduše, já bych ty kuřátka upek,
00:04:09 upečeme je tady v remosce, pak k tomu přihodíme ty lišky
00:04:13 a necháme to udělat všechno společně dohromady,
00:04:15 aby se promísily ty chutě.
00:04:18 Samozřejmě si ty kuřátka ještě trošku upravíme,
00:04:21 dáme tam nějaký bylinky, máš tady rejži,
00:04:24 jako příloha by třeba mohla být, nacpeme ji dovnitř do kuřátek,
00:04:29 tam se hezky udusí a absorbuje všechnu tu šťávu,
00:04:33 která vytejká z kuřátek při pečení.
00:04:36 Jo? Takže takhle to uděláme a ke konci pečení přidáme lišky.
00:04:41 Ono se to všechno smísí dohromady a bude to fantastický.
00:04:45 -Pustí to šťávičku, tak to už se těším.
00:04:48 Kuřátka je třeba nejprve očistit a zbavit je peříček a tuku.
00:04:53 Mezitím se Zbyněk pustí do krájení cibule,
00:04:56 na které se bude restovat rýže.
00:04:59 -Pracoval jsi někdy s těmahle malýma kuřátkama?
00:05:01 -Takhle malý kuřátka,
00:05:03 ty jsem držel v ruce akorát tak u babičky,
00:05:04 byly ještě žlutý a běhaly po dvoře, ale tohle zrovna...
00:05:08 Mně to přišlo takový zdravější, než ty ostatní.
00:05:12 -No tak to rozhodně, to máš pravdu.
00:05:16 Na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli
00:05:19 a podrcený česnek.
00:05:22 Tento základ ovoníme snítkou tymiánu
00:05:25 apak přisypeme rýži.
00:05:29 Vše promícháme a zalijeme bílým vínem.
00:05:35 -No, a teď necháme bílý víno odvařit,
00:05:38 vyrestovat a tu rýži lehce předvaříme.
00:05:44 Aby se nám líp dodělala a nebyla úplně tvrdá,
00:05:46 než se upečou ty kuřátka.
00:05:48 A hlavně do toho taky dostaneme nějakou tekutinu.
00:05:52 Trošku toho bílýho vína tam zůstane,
00:05:55 tím se nám bude péct kuřátko zevnitř.
00:06:01 Já jsem si čet pár knížek o francozský kuchyni
00:06:05 a tam je vaření s vínem úplně běžná záležitost.
00:06:10 A mě trošku mrzelo, že máme vinice, máme vinaře,
00:06:14 nejenom pivo, máme buřty na pivě, guláš na pivě,
00:06:18 tak proč by se pro vaření nemělo používat víno,
00:06:21 když se podlejvá vodou?
00:06:23 A když to podleješ vínem, tak je to lepší než vodou.
00:06:27 -Ale mělo by bejt kvalitní víno, ne?
00:06:29 -Na vaření samozřejmě.
00:06:31 Ale lepší než krabicovka je zas ta voda asi.
00:06:35 SMÍCH
00:06:38 Rýži podusíme jen lehce, aby ještě zůstala tvrdá.
00:06:42 Změkne totiž až při pečení kuřátek.
00:06:45 Pak ji musíme nechat trochu vychladnout,
00:06:48 a máme tedy chvilku na čištění hub.
00:06:51 -Houby obecně by se neměly moc namáčet.
00:06:53 Každá houba by měla být očištěná tak, že ji vezmeš...
00:06:58 Zůstaň tady, ať si ji můžes vysušit.
00:07:01 Vezmeš houbu a čistíš ji houbičkou.
00:07:07 Špičkou nožíčku, jen tak...
00:07:11 Každá hlavička by se měla takhle pěkně očistit...
00:07:17 Od všech nečistot, od písku...
00:07:22 Pak opláchnout a dáš ji sem.
00:07:25 Ale nebudeme je krájet, dáme je celý, ať to vypadá pěkně.
00:07:29 Ať ti kluci viděj, co jsme pro ně schopný udělat, jo?
00:07:37 Lišky jsou čisté a je čas pustit se do baby kuřátek.
00:07:41 Osolíme je, opepříme, a zpola naplníme rýží.
00:07:47 Je třeba počítat s tím, že rýže se při pečení navaří.
00:07:51 Potom dáme na rozehřátí olej,
00:07:53 do remosky restovat zbytek nakrájené cibule,
00:07:56 česneku a snítky tymiánu.
00:08:02 -Kuřátko tam tahle pěkně vložíš, a protože ke kuřeti se hodí citron,
00:08:11 někdy se kuřata i nakládají do citronu,
00:08:18 tak je tam dáme,
00:08:20 ono to udělá exotickou, příjemnou chuť...
00:08:29 Teď to nebude sofistikovaný, dáme ho tam i ss kůrou,
00:08:34 aby se to hezky provonělo,
00:08:37 v průběhu pečení to pustí chuť toho citronu.
00:08:40 Je to moc zajímavý.
00:08:43 -To znám s rybama, ale s kuřetem...?
00:08:44 -A víš, že neexistuje jen tymián, ale taky citrónovej tymián?
00:08:49 -Ne, to jsem neslyšel.
00:08:52 -Ten chutná po citronech, takže se používá hodně na ryby,
00:08:56 ale můžeš třeba i na drůbež.
00:08:58 A když nemáš citrónovej tymián, tak vezmeš tymián, dáš sem citron
00:09:02 a je to hotové.
-No výborně, super.
00:09:04 -Skvělý, viď?
00:09:06 Pak kousek máslíčka.
-To je nádhera.
00:09:09 -Co ty na to?
-Já si myslím, že jdu na to.
00:09:13 -Ta cibulka se nám pěkně dusí...
00:09:16 Ale já udělám jednu věc.
-Ztlumím to, kdyby to hnědlo.
00:09:20 To nezhnědne, chrstneme tam trošku vína.
00:09:27 Já budu takovej supervizor, takže budu jen dohlížet.
00:09:31 Já tomu říkám: přijdu a ochutnám.
00:09:34 -No krása.
-Jo? Paráda.
00:09:36 Takže, prosím tě, špatně.
00:09:38 Sůl a pepř tam musíš dát.
-A je to špatně, ne?
00:09:44 -Jo, pak sůl, já z té dózy vždycky strašně nerad solím,
00:09:48 nikdy nevím, kolik toho osolím...
00:09:49 -Každá sůl taky jinak solí, že...
00:09:52 Musíš ji mít vyzkoušenou.
00:09:54 -A každej cukr je jinak sladkej.
00:09:57 -Takže teďka už je to správně?
-Dej tu rejži dovnitř, prosím tě.
00:10:02 -Tak, nacpeme to tam, to voní, to víno, krásně...
00:10:09 -A když si myslím, že je to na konci,
00:10:11 tak to tam mám, že jo.
00:10:13 A co si pamatuju a vzpomínám, tak jdeme na tymián.
00:10:17 -Přesně tak. Ty seš velmi učenlivej!
00:10:23 Rychle se učíš.
-Víš co, já se bojím rákosky.
00:10:26 Když jsem viděl, co tady máš za kufříky,
00:10:27 nevím, co z toho vytáhneš...
00:10:29 -Sedmiocasou kočku.
-Sedmiocasá kočka.
00:10:32 Tak ještě že...
00:10:33 ZVUKY
00:10:35 -Ne ne, tenčí, tenčí... Úplně papírovej, přesně tak.
00:10:39 No jo, ty máš taky krásný nože.
00:10:41 -No právě...
-Já jsem zvyklej na ty svoje.
00:10:43 -Zatím ještě mám krásný nože.
00:10:47 Aha, teď kousek másla...
00:10:52 -Kousek másla a tohle nakrájet...
00:10:54 -Paráda, výborně, pokračuj dál...
00:10:56 Jedeme, ukaž mi to, seš velmi šikovnej!
00:11:02 Na orestovaný základ ze dvou nakrájených cibulí,
00:11:05 několika stroužků drceného česneku a snítky tymiánu nasypeme rýži.
00:11:11 Na 1 baby kuřátko přibližně 60 gramů.
00:11:15 Zalijeme bílým vínem a necháme odvařit.
00:11:18 Baby kuřátka očistíme, osolíme a opepříme.
00:11:23 Přibližně z poloviny je naplníme vychladlou rýží.
00:11:26 Klademe do rozpálené remosky,
00:11:29 na kterou jsme předtím dali restovat
00:11:31 zbytek nakrájené cibule, česnek a snítky tymiánu.
00:11:36 Na každé kuřátko položíme pár lístků tymiánu,
00:11:39 plátek citronu a plátek másla.
00:11:43 Zalijeme trochou bílého vína.
00:11:47 Dáme péct asi na tři čtvrtě hodiny pře teplotě 200 stupňů.
00:11:51 Při pečení můžeme kuřátka obrátit, aby se upekla z obou stran.
00:11:56 Poté k nim přisypeme očištěné lišky
00:11:58 a pomaleji dopékáme další tři čtvrtě hodiny doměkka.
00:12:08 -Zbyňo, postřeh! Znáš tyhle rajčata?
00:12:11 -Tohle jsou červený rajčata.
00:12:14 -Všechny jsou většinou červený.
00:12:17 I když jsou ještě žlutý a zelený. Ale tohle je speciální odrůda.
00:12:21 To jsou tyhlety šišky.
00:12:23 Nejvíc se používají jako sušený rajčata,
00:12:28 který si kupuješ už naložený v oleji.
00:12:32 Jsou to rajčata San Marzano, který mají hodně dužiny.
00:12:36 No a my si z nich připravíme jednoduchou letní polévku.
00:12:41 Je zajímavá v tom, že se vůbec nevaří.
00:12:45 Ingredience, který bdueme používat, jsou syrový
00:12:49 a syrový je taky zachováme, čímž zachováme jejich hodnotu.
00:12:53 Rajčata se pokrájí na kousky
00:12:55 a smíchají se s nadrobno natrhanou bazalkou,
00:12:59 která jim dodá příjemně štiplavou chuť.
00:13:01 Přidáme vrchovatou lžíci moučkového cukru
00:13:04 a několik lžic vinného octa.
00:13:07 -Může bejt klasickej červenej vinnej ocet,
00:13:10 balsamikovej ocet, malinovej...
00:13:14 Balzamikovej s příchutí malin, což je taky zajímavý.
00:13:21 Trošičku se to posune někam jinam.
-Už to dostává tvar...
00:13:27 Já tam dám 4 polívkový lžíce, nebojím se toho...
00:13:33 Může se to samozřejmě ještě přichutit.
00:13:36 -Ochutnáváš často, když vaříš?
-Neustále musíš ochutnávat.
00:13:42 Bez toho to nejde, prostě ochutnávat, ochutnávat...
00:13:49 Je to potřeba, pořád, i v průběhu procesu vaření zjišťovat,
00:13:53 co tam vlastně dát, to je normální věc.
00:13:57 Každej dobrej kuchař ochutnává.
00:13:59 Dávám do toho rajčatovej džus...
00:14:02 Zaliju to pěkně, vůbec se toho nebojím.
00:14:09 Hezky to promícháme...
-Ano...
00:14:15 -Cítíš, jak to voní? Přivoň si.
00:14:20 -No úplně nádhera...
-Příjemný, viď?
00:14:23 Jednoduchý, hlavně jednoduchý.
00:14:25 Tak to dáme někam odstát, tak na 2 hodinky, kam třeba...?
00:14:30 Třeba sem nahoru.
00:14:32 A teď se pustíme do těch vetřelců.
00:14:36 Krevety před vařením nebudeme loupat.
00:14:39 Jen je nastřihneme na hřbetu a odstraníme střívko.
00:14:43 Hlava a krunýř jsou nositeli chuti, která přechází do vývaru i do masa.
00:14:48 Potom krevety opláchneme pod vodou a můžeme dát vařit.
00:14:54 -A voda musí bejt dobře osolená.
00:14:56 Skoro jako mořská voda.
00:14:59 Ale ne mořská voda z Mrtvýho moře, to by bylo moc.
00:15:03 SMÍCH
00:15:04 -Aby se normálně nepotopily, holky.
-To asi ne...
00:15:08 SMÍCH
00:15:13 -Ještě jsem neměla příležitost ochutnat to, co Zbyněk uvařil.
00:15:18 -On je hroznej experimentátor, strašně rád zkouší něco novýho,
00:15:22 strašně rád baví a překvapuje lidi...
00:15:25 -Nikdy nevíte, co od něj čekat, v dobrém smyslu slova.
00:15:29 -Myslím si, že nás překvapí něčím zajímavým.
00:15:32 Nemám konkrétní představu, ale určitě to bude dobrý.
00:15:40 -Máme krevetky, tam se nám chladí salátek pěkně...
00:15:44 Nějaký ty 2 hodinky...
00:15:46 A těsně předtím, než přijdou kámoši,
00:15:48 než to budeme podávat, tak nakrájíme avokádo.
00:15:52 To se nám bude dobře doplňovat s rajčatovou polívkou,
00:15:56 s krevetkama, a dáme tam ještě trošku majonézy.
00:16:00 -To je nějaká speciální majonézka?
-No, to je japonská majonéza.
00:16:05 To jsou fajnovosti hlavně k rybám, tam používám japonskou.
00:16:10 Krevety se nesmí vařit příliš dlouho.
00:16:13 Stačí jen asi 5-7 minut, a uvnitř mohou zůstat malinko sklovité.
00:16:18 Po vyjmutí z vody odstraníme hlavičku a schránky,
00:16:21 ocásek můžeme nechat kvůli vzhledu.
00:16:24 Nakonec vyloupané krevety podélně rozřízneme.
00:16:28 -Na ty krevetky můžeme kápnout trošku olivového oleje,
00:16:32 aby nám nevyschly...
-Mně už se sbíhají sliny.
00:16:35 -Jo, tak to je právě nebezpečný.
00:16:38 Dej to zatím do lednice, prosím tě.
00:16:40 SMÍCH
00:16:43 Polévka se během pár hodin krásně uležela
00:16:46 a můžeme ji dokončit.
00:16:47 Směs dohladka rozmixujeme a propasírujeme.
00:16:54 Na závěr můžeme polévku podle chuti dosolit,
00:16:57 zakápnout vinným octem a olivovým olejem.
00:17:07 Pak už zbývá jen naservírovat avokádo a krevety.
00:17:12 -Avokádo takhle pěkně nakrájíš a naaranžujeme doprostřed talíře...
00:17:19 -Ty seš takovej architekt, úplně.
00:17:22 -Nemyslím si, že jsem architekt jídla
00:17:24 anebo food designér,
00:17:26 ale baví mě si s tím trošku pohrát, s těma ingrediencema.
00:17:29 Násilně to nemačkat, nechat to takový, jaký to je.
00:17:35 Další věc, co s tím uděláme, je to, že tam dáme trošku majonézy...
00:17:41 -Vynikající majonézy...
-Přesně tak...
00:17:49 Pár takovejch ťupek...
00:17:51 Tady to můžeme ještě trochu...
-To už je úplně bezvadný.
00:17:56 -Dozdobit to lístečkama bazalky...
00:18:01 Už vidím, kdo to bude dělat takhle doma...
00:18:04 SMÍCH
00:18:08 A teď už jen zbývá přilít tu rajčatovou polévku...
00:18:15 Opatrně...Co na to říkáš, jednoduchý, ne?
00:18:18 -Je to nádherný. Nevím skoro, co na to říct.
00:18:22 -Krevety, trošku majonézy, rajčata, avokádo.
00:18:25 Tak, máme hotovo.
00:18:31 Kilo rajčat nakrájíme na kousky a nasypeme do mísy.
00:18:35 Přisypeme natrhané lístky bazalky a vrchovatou lžíci moučkového cukru.
00:18:41 Zalijeme asi 4 lžícemi vinného octa a 2 deci rajčatového džusu.
00:18:49 Osolíme, důkladně promícháme a necháme odležet.
00:18:55 Krevety neloupeme, jen je nastřihneme na hřbetu,
00:18:58 vyjmeme střívko a opláchneme je pod vodou.
00:19:01 Poté vaříme asi 5-7 minut v hodně osolené vodě.
00:19:06 Uvařené krevety zbavíme hlavy a krunýře a podélně rozkrojíme.
00:19:13 Zaleželou polévku najemno rozmixujeme
00:19:16 a důkladně přepasírujeme.
00:19:20 Na závěr dochutíme podle potřeby solí, cukrem, vinným octem
00:19:25 a zakápneme olivovým olejem.
00:19:28 Podáváme s krevetami, plátky avokáda
00:19:31 a kapkou japonské majonézy.
00:19:33 Ozdobit můžeme několika lístečky bazalky.
00:19:41 -Tak co, jak vám to chutná?
00:19:44 -Je to výborný, s touhle kombinací...
00:19:47 Je to máta, nebo je to bazalka?
00:19:49 -Tady je bazalka.
00:19:51 -Bazalka je v tomhle i rozmixovaná.
-Ale mně to chutná.
00:20:06 -Nejlepší je avokádo.
00:20:08 -Je to studené.
00:20:09 SMÍCH
00:20:12 -I takhle může uvařit chlap doma pro své přátele,
00:20:15 když má ty správný recepty a ingredience.
00:20:18 Co tady máme? Máme tu studenou rajčatovou polévku
00:20:20 s avokádem a s krevetama,
00:20:22 máme tady pečené baby kuřátko s liškama.
00:20:26 Osvěžující, jednoduché, chutné.
00:20:30 HLUK
00:20:32 -Co nám to přišlo?
-Ještě nemáte dost?
00:20:38 -No ještě ne!
00:20:39 Celej den jsme se těšili...
-Vypadá to nádherně.
00:20:43 -Tak, přátelé, posaďte se.
00:20:45 Tak aby vám to nevychladlo!
00:20:47 SMÍCH
00:20:48 Já bych vám jménem Kuchařské pohotovosti
00:20:51 popřál dobrou chuť. A na zdraví!
00:20:54 Čau! Díky! Čau!
00:20:57 Zbyněk své přátele
00:20:58 originálním pohoštěním příjemně překvapil.
00:21:01 Na lehkém letním menu si všichni pochutnali
00:21:04 a večeře se stala skvělým začátkem
00:21:07 společného večera i slunečných prázdnin.
00:21:10 A Kuchařské pohotovosti nezbývá,
00:21:12 než popřát všem krásné léto.
00:21:15 A co vy? Také máte v kuchyni problém?
00:21:18 Chcete se zlepšit ve vaření nebo se naučit nová jídla?
00:21:23 Přihlaste se na naší webové adrese.
00:21:25 Tam najdete i všechny naše recepty.
00:21:28 Těšíme se na vás!
00:21:30 HUDBA
00:21:35 Skryté titulky: Hana Svanovská, ČT Brno
00:21:50 .
Zbyněk je velmi společenský člověk a má spoustu přátel. Většina společných oslav probíhá v restauraci mimo domov. A příležitost k osavě se najde vždycky. Zbyněk se tentokrát rozhodl oslavit svůj svátek, ale trochu komorněji – u něj doma. Rád by připravil lehké letní menu, které nebude tak úplně běžné, bude vypadat zajímavě a chutnat skvěle. Při nákupu surovin na oslavu ho nadchla malá kukuřičná kuřátka, a protože má rád mořské plody, nemohl nechat bez povšimnutí ani krevety. A teď – co s tím. Kuchařská pohotovost už je na cestě.