Vaříme zelí bílé i červené, čerstvé i kvašené. Připravil M. Froyda

Obsah dílu

Přehrát vše

Zelí tvořilo v dějinách stravování obyvatel našeho zeměpisného pásma odjakživa podstatnou roli. Tato pro nás běžná „úplně obyčejná“ zelenina nám přináší neuvěřitelné množství blahodárných živin. A vědecké poznatky to stále dokazují. Kromě vitaminu C obsahuje řadu dalších vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Vitamin C je v zelí obsažen ve formě tzv. askorbigenu – formy kyseliny askorbové, která je odolnější vůči oxidaci a při jejím dalším (např. tepelném) zpracování dochází k minimálním ztrátám. V zelné polévce zůstane údajně až 70 % vitaminu C z použitého kysaného zelí. Konzumace zelí ve všech možných podobách je tedy výbornou prevencí před onemocněním. Syrové kysané zelí pak nemá konkurenci. A věřte, že v našich krajích je od podzimu do jara lepší sníst mističku kysaného zelí než jeden pomeranč. A copak nám dnes přichystá Filip s Ondřejem? Připomenou výtečný hanácký salát, naučí nás zelné šneky, Ondřej prozradí recept na zelné pyré, které skvěle chutná nejen k pečené kachničce.

Recepty v tomto dílu