Velikonoční recepty z Těšínského Slezska. Připravil M. Froyda

Obsah dílu

Přehrát vše

Do pražského studia jsme si pozvali milého hosta, profesionálního kuchaře Karla Drápala, člena Asociace kuchařů a cukrářů pro Severní Moravu a Slezsko, s nímž kluci v nedávné době pekli výtečné lašské vepřové koleno. Karel Drápal s vášní shromažďuje regionální recepty, a proto budou letošní Velikonoce kulinářsky laděny především do oblasti Těšínského Slezska.

Po křehkých smažených chrustech nám v troubě zavoní velikonoční hlavička, která se peče v bábovkové formě a má připomínat tvar trnové koruny. Tento pokrm má být jakýmsi předělem mezi přísným půstem a slavnostním hodováním. Na Boží hod velikonoční, tedy v neděli, upečeme tzv. šoldru, někde zvaný „muřin“ – šunku, uzené a klobásku zapečené v těstě. Na našem stole nebude chybět ani velikonoční svěceník, neboli mazanec. Recepty a texty jsou převzaty z archivu pana Karla Drápala.

Recepty v tomto dílu