Moderní hobby magazín Filipa Čapky. Užitečné informace o zahradách, bydlení a stavebních úpravách všeho druhu. Nejnovější trendy pro vaši inspiraci
Polopatě
Premiéra: Neděle 24. 11. 2013 na ČT100:00:20 Pranostika říká: Jaký listopad, takový březen.
00:00:23 Hospodyňky si odjakživa kladly otázku:
00:00:26 Jak uskladnit potraviny, aby zůstaly stále čerstvé?
00:00:29 My si dneska budeme povídat nejenom o tom -
00:00:31 jak, kde a v čem je uskladnit, ale také o tom,
00:00:34 jak se starat o sklepy, aby zůstaly stále suché
00:00:37 a nemnožily se v nich plísně a jiný neřádi.
00:00:40 Vítejte u dalšího dílu pořadu Polopatě.
00:00:42 Dnes uvidíte:
00:00:44 Ať máte sklep malý, oprýskaný či bez okna,
00:00:46 poradíme co, jak a v čem skladovat.
00:00:49 A hlavně - jak sklep udržet bez plísní.
00:00:51 Pochutnejte si i na konci listopadu na čerstvě nasbíraných houbách.
00:00:54 I nyní v lese najdete mnoho delikates.
00:00:57 Ukážeme které.
00:00:59 Jednoduché, ale velmi funkční krmítko pro ptáky.
00:01:02 Podle našeho návodu ho zvládnete vyrobit i vy.
00:01:05 Ukážeme vám, jak se staví dům z odpadu.
00:01:07 Je to levné, ekologické a jedinečné. Inspirujte se.
00:01:11 Je známo, že kočka velmi přilne k místu, kde bydlí.
00:01:14 Pokud vás čeká stěhování, poradíme vám, co dělat,
00:01:17 abyste jí přivykání na nové prostředí co nejvíc ulehčili.
00:01:25 Každý správný dům má sklep.
00:01:27 Každý sklep je požehnáním pro jeho majitele.
00:01:29 Jak se starat o sklepy, aby byly suché a čisté,
00:01:32 s tím mi dneska pomůže paní Mirka Paclová.
00:01:35 -Mirko dobrý den, já vás zdravím.
-Dobrý den.
00:01:37 Mám sklep. Jak se o něj starat?
00:01:39 Hned si to řekneme. A já se chytím slovíčka "suchý".
00:01:43 Ano, sklep má být suchý v případě,
00:01:46 když tam třeba chceme skladovat marmelády, ořechy
00:01:50 a takovéto záležitosti, ale velmi často chceme skladovat
00:01:54 jablka, brambory, zelí - a pak už žádáme,
00:01:58 aby ten sklep byl vlhký. A u takovýchto sklepů
00:02:02 se ta vlhkost běžně pohybuje v rozmezí od 80 do 95 % vlhkosti.
00:02:08 A je velice dobré, když si do sklepa pořídíme -
00:02:13 stačí takovýto obyčejný malinký vlhkoměr,
00:02:16 který nám právě udává orientačně tu vlhkost.
00:02:19 Poznáme, že je tam málo vlhko, hodně vlhko,
00:02:23 mám vyvětrat a nebo mám udělat nějaký zákrok...
00:02:27 A další záležitost, kterou potřebujeme ve sklepě
00:02:30 je teploměr, protože je důležité, aby ve sklepě
00:02:33 nebylo velmi teplo, aby ve sklepě nemrzlo.
00:02:37 Úplně minimální teplota, kterou ve sklepě uneseme
00:02:41 je půl stupně, ale to už je úplně hraniční.
00:02:44 Lepší je tak ty čtyři pět. Když bychom tam měli
00:02:48 nad deset, tak už to je zase špatně.
00:02:51 Jak sklep udržet v čistotě?
00:02:55 Dřív, než si začneme do sklepa nosit věci,
00:02:57 tak ho pořádně vysmejčíme, vymejeme.
00:03:03 Samozřejmě klasicky vymýváme také police.
00:03:07 Připravíme si desinfekční roztok do kbelíku
00:03:11 a vymejeme, co se dá. Menší plochy,
00:03:14 které se špatně omývají, můžeme zase vydesinfikovat.
00:03:21 Prosím s chlorovými přípravky to nepřehánět.
00:03:25 Když tak vymyté věci ještě osprchovat na sluníčku,
00:03:31 protože zbytky se nám přenášejí do těch potravin.
00:03:39 Na podlahu něco dávat nebo nedávat?
00:03:41 Ideální je, když na podlaze není nic.
00:03:44 A dokonce v místech, kde se uskladňují jablka, brambory
00:03:49 může být i podlaha normálně hliněná.
00:03:53 Pak ještě používáme jednu záležitost.
00:03:56 A to jsou sirné knoty. Ty dáváme na začátku sezóny
00:04:01 a pak ještě v tom průběhu na desinfekci.
00:04:05 Síra je přirozený, ustálený, desinfekční prostředek.
00:04:10 Zapalujeme je v prostorech a síra se v podobě plynu
00:04:17 dostane do všech zákoutí, čili nám tam vydesinfikuje
00:04:22 plísně, všechny brouky a pavouky, kteří jsou někde schovaní.
00:04:26 Dokonce i drobní hlodavci zajdou. A teprve pak začneme nosit.
00:04:32 Mirko, prosím vás, jak předcházet plísním?
00:04:35 Nejdůležitějším způsob je právě větrání,
00:04:39 protože plísně velmi často provází příliš velkou vlhkost
00:04:43 ve sklepě, když nedochází k cirkulaci vzduchu.
00:04:47 Čili větrat, velmi pravidelně větrat.
00:04:50 Větráme dokonce i ve dnech, kdy mrzne,
00:04:53 ale to větráme velmi krátce, hlídáme si to.
00:04:57 Co v případě, když už mám uskladněno
00:05:00 a přesto tam ta plíseň vznikne?
-Samozřejmě vysířím.
00:05:06 I když tam mám jablka a hrušky, třeba?
00:05:10 Ano, není problém, protože tyto sirné plyny
00:05:13 nepůsobí škodlivě na uskladněné ovoce.
00:05:18 Dostanou se opravdu do všech koutů, i kde nevidíte.
00:05:22 Často je ta plíseň skryta v rohu. Je-li plíseň
00:05:26 opravdu v nějakém ložisku soustředěná na zdi,
00:05:29 tak použít zase některý z desinfekčních přípravků na zdivo.
00:05:33 Mirko, prosím vás, ukážete mi, jak se síří sklep?
00:05:38 Je to velmi jednoduché. Na tento sklep,
00:05:41 který tady máme, použijeme dva, maximálně tři sirné papírky.
00:05:49 Dá se to do plechovky nebo do demižonu a zapálí se to.
00:05:57 Důležité je, než se to zapálí, abychom si zkontrolovali,
00:06:01 jestli tady není nějaký hořlavý podklad,
00:06:04 jestli se to k něčemu neblíží, protože by samozřejmě
00:06:07 mohlo dojít ke vznícení. A pozor.
00:06:09 Začne se z toho uvolňovat sirný pach.
00:06:12 Neskutečně štiplavý, odporný, nevydržíme tady.
00:06:15 Čili my musíme zmizet. Předtím zavřeme okno,
00:06:19 zavřeme všechny dveře, aby se nám to tady otáčelo.
00:06:24 Až to dohoří, vyvětráme a dvě hodiny po větrání
00:06:27 zase můžeme ve sklepě pracovat.
00:06:30 -Můžeme to zkusit?
-Určitě, je to na vás.
00:06:33 Já nemám žádnou sirku. Takže sirku nebo zapalovač.
00:06:41 A teď budeme prchat dřív než začneme slzet.
00:06:45 -Ano.
-Takže ústup.
00:06:56 Houby rostou v lese v každém ročním období.
00:06:59 Které vzácné druhy teď můžeme v lese najít
00:07:01 vám prozradí pan Václav Burle.
00:07:05 Letošní rok na houby nebyl nic moc.
00:07:08 Letos se nepovedlo. Bylo obrovský sucho.
00:07:11 Potom se naštěstí objevily hřiby a takové ty houby,
00:07:14 co houbaři mají strašně rádi. A když se tak podíváme kolem sebe,
00:07:17 tak tady je opět sucho a houby v podstatě nejsou.
00:07:21 Ale našli jsme jednu krásnu houbičku,
00:07:23 šupinovku kostrbatou. Lidi ji bohužel moc neznají.
00:07:27 Je výborná jako guláš. A je potřeba říci,
00:07:30 že těch šupinovek je povícero druhů.
00:07:32 A všechny jsou jedlé. A je to ta jedna z hub,
00:07:35 na kterou se nesmí pít alkohol.
00:07:39 Měla by se trošku déle tepelně zpracovat, aby se dala jíst.
00:07:43 Ten guláš je fantastický. Stačí nakrájet
00:07:45 jenom na takové kousky, protože se vařením
00:07:48 jako každá houba scvrkne. Mnozí si určitě pochutnáte.
00:07:52 Ale jak říkám - alkohol na ni ne.
00:07:57 A přeju dobrou chuť.
00:08:11 Tady zase máme! Šupinovka kostrbatá.
00:08:14 A ta je tak akorát. Ještě by se dala sníst.
00:08:17 Já tomu říkám "houba na přežití". Je, ta je krásná!
00:08:21 Takový trsy dokáží uživit celou kumpanii.
00:08:25 Vojáci, partyzáni, to normálně jedli.
00:08:28 Jídlo nebylo, ale houby byly.
00:08:30 A houby umí fantasticky naplnit žaludek.
00:08:45 Tak tohle to je něco úžasnýho. To se v přírodě tak často nevidí.
00:08:50 I když jsou třeba lesy, kde houbaři říkají,
00:08:53 že to vidí poměrně často.
00:08:55 Tato houba se jmenuje - poslouchejte dobře -
00:08:58 "slzečka porcelánová". Jaký krásný název.
00:09:01 Porcelánová asi, že je to bílé a vypadá to jako porcelán.
00:09:05 A milují ji fotografové. Ty plodnice jsou tady malinké,
00:09:08 ale potom ta hlavička, ten klobouček je velikej.
00:09:12 A když se ten fotoaparát vezme proti sluníčku
00:09:15 nahoru ke koruně, tak ty fotky jsou velice zajímavý.
00:09:24 Zajímavá je tím, že to je jediná houba na světě,
00:09:27 z které byl vyroben lék pro člověka.
00:09:31 Ten lék se jmenoval mucidin.
00:09:33 Zásluhou českých vědců, doktora Musílka,
00:09:35 a to druhé jméno si bohužel musím přečíst...
00:09:38 ...a doktorky Semerdžiové, kteří na to přišli.
00:09:44 A ona pomáhala na takové ty plísně na pokožce a podobně.
00:09:49 Ten mucidin se používá dodnes, ale v zemědělství.
00:09:53 A co vás nejvíc oblaží? Ano, je jedlá a výtečná.
00:09:57 Ale nemá cenu ji sbírat. Je jí málo, to je první důvod.
00:10:00 A druhý důvod je ten, že nemá žádné maso.
00:10:03 Když je potom veliká, tak ono to je takový...
00:10:07 ...ono se jí také říká medúza, jako když máte v moři medúzu,
00:10:12 tak takový úplně nic! Nechte ji na stromě.
00:10:14 Ať se rozšíří a těch potencionálních léků máme povícero.
00:10:22 Houby nacházíme takové ty normální po lese,
00:10:25 pak jsou houby vzácné, houby chráněné.
00:10:29 A pak jsou houby nijaké. Korálovce.
00:10:33 Známe korálovec ježatý, korálovec jedlový
00:10:37 a korálovec bukový.
00:10:39 Korálovce nejsou houby chráněný. A víte proč?
00:10:43 Protože ta komise, co to má na starosti,
00:10:46 ta na ně zapomněla! A říká se, že v nejbližší době
00:10:49 to bude změněno a i korálovce budou patřit mezi chráněné.
00:10:54 Ono jich je v přírodě strašně málo.
00:10:56 Oni jsou totiž houbaři, kteří jsou na tyto houby specialisti.
00:11:01 Oni po nich pasou po lese, aby je našli.
00:11:05 A jak jinak než sežrali.
00:11:12 Ale podívejte se na tu krásu.
00:11:17 I když má velkou smůlu, protože všechny
00:11:21 ty korálovce jsou jedlý a říká se, že vítečný.
00:11:25 Ona se z toho hlavně dělá polévka.
00:11:27 Takže až ho uvidíte - zamaskovat a nechat ho.
00:11:32 Ať jich tady potom máme povícero. Tak se měj, kluku.
00:11:37 Ach jo. Opatruj se.
00:11:40 Já tě radši zakreju, aby tě nikdo nenašel.
00:11:47 Pokud chcete pozorovat ptáky na zahradě i v zimě,
00:11:50 vyrobte jim krmítko.
00:11:52 Podle návodu to zvládne opravdu každý.
00:11:56 Máme tady připravené nařezané takovéto dva díly.
00:12:00 Máme tady základnu, to bude dno té budky,
00:12:03 tady bude střecha, kterou uděláme jednoduchou šikmou,
00:12:07 aby po ní dobře stékala voda, sníh, aby to bylo dobře krytý.
00:12:11 Potom tady máme takový jednoduchý hranolek z masivního dřeva,
00:12:15 který nám vydrží. Potom ten povrch můžeme natřít
00:12:18 nebo nemusíme, ale aby to bylo masivní a pevný.
00:12:22 Takže teď si řeknu, jak to chci zhruba vysoký,
00:12:25 aby ti ptáci měli prostor. Takže mně to stačí, dejme tomu,
00:12:29 tady 15 a tady 20 cm, takže si vezmu ten hranol,
00:12:33 který si naměřím. Vezmu si metr, tužku.
00:12:37 A můžu si měřit.
00:12:44 Budu to řezat mírně na šikmo, protože nebudu mít
00:12:47 tu střechu vodorovnou, ale budu ji mít mírně šikmo.
00:13:05 Na případné otřepy si vezmu rašpli, kterou to začistím.
00:13:16 Teď si jednoduše orýsujeme, kam nám sahá profil,
00:13:20 abychom věděli, kde si můžeme předvrtat dírky,
00:13:26 kde ukotvíme tyto hranoly. Čili si tady můžeme provrtat
00:13:33 dírku tady v těch místech, v těch rozích.
00:13:39 A teď můžeme přejít k vlastnímu uchycení těch profilů.
00:13:55 Teď si musíme změřit, kde máme zhruba prostředek,
00:13:58 aby to nebylo úplně křivý.
00:14:06 Teď si vezmeme připravenou tyč, tu také lehce předvrtáme.
00:14:21 A teď, než to ještě ukotvíme na tu tyč,
00:14:24 tak si uděláme zábradlíčko, které lehce přiťukneme hřebíčkama.
00:14:27 A to zábradlí je tam z toho důvodu,
00:14:30 že zaprvé to zrní padá všude, je to zbytečný,
00:14:33 a ti ptáčci, když přiletí, tak si na to krásně sednou,
00:14:36 těmi drápky se chytí...
00:14:39 Takže si zase změříme celou tu plochu.
00:14:44 Tak.
00:15:11 Zhruba si omalujeme, kde máme ty nožky.
00:15:21 A v té části zase provrtáme čtyři dírky.
00:15:29 Teď potřebujeme stojnu, která nám bude držet krmítko.
00:15:35 Tak.
00:15:44 Takhle nám to tam pevně bude držet.
00:15:47 Ten vrut je někde potud, takže si myslím,
00:15:49 že pevnost je dostatečná. Tak.
00:15:53 Mám tady takový hezký zbytek lina, který by bylo škoda vyhodit.
00:15:58 Omalujeme si ten tvar jednoduchým způsobem.
00:16:04 A abychom nemusel natírat tu vrchní stranu,
00:16:07 aby nám po tom hezky stékala ta voda,
00:16:10 tak na to můžeme buďto nalepit, nebo můžeme
00:16:14 sponkovací pistolí jednoduše přistřelit to lino.
00:16:23 Tak. Krmítko máme hotové.
00:16:26 A ta tyč je tam z toho důvodu, že kočka se na to nedostane.
00:16:30 Když máte prkno, cokoliv, nějaký větší hranol,
00:16:33 tak ta kočka se tam dostane. Na toto se nedostane.
00:16:37 Víte, že pokud nemáte po ruce semena,
00:16:39 můžete do krmítka dát i ovesné vločky, strouhanku,
00:16:41 strouhanou mrkev a nebo třeba tvaroh?
00:16:44 Velikou pochoutkou pro ptáky jsou třeba drcená jádra
00:16:47 vlašských a lískových ořechů.
00:16:49 Sýkorky mají rády olejnatá semena a lůj,
00:16:52 kosi a kvíčaly dávají přednost plodům
00:16:54 nejrůznějších bobulovin a jablkům. Na semenech plevelů a obilovinách
00:16:58 si zase pochutnají pěnkavy a vrabci.
00:17:04 Jsme zpátky u sklepů. Lépe řečeno ve sklepě.
00:17:08 Mirko, prosím vás, co všechno můžu ve sklepě uskladnit?
00:17:12 Tak tady v té sušší části sklepa, kde se právě nacházíme,
00:17:15 samozřejmě to jsou marmelády, nejrůznější kompoty,
00:17:21 strouhaná jablíčka, med, který jsme si koupili nebo jsme dostali,
00:17:25 různá zavařená zelenina, okurčičky, čalamády a tak dále.
00:17:32 Samozřejmě je správné, když to máme všechno popsáno,
00:17:36 protože předejdeme různým pátracím akcím.
00:17:40 Já myslím, že jako laik bych tohle to zvládl,
00:17:42 protože si myslím, že to, co je zavařeno,
00:17:45 není takový problém uskladnit, ale co se týče
00:17:47 jablek, hrušek, mrkve, zeleniny - to asi bude trošku problém.
00:17:50 Začněme od jablek.
00:17:54 Takže všechna malá a poškozená jablka vytřídíme.
00:17:58 Jablíčka necháváme v bedýnkách podle odrůd.
00:18:01 Necháváme tam ty, která mají nepoškozený povrch.
00:18:05 Tady vidíme, že je to malinko stiženo strupovitostí.
00:18:10 To je taková ta hraniční možnost, kdy ho ještě necháváme,
00:18:12 ale určitě tady najdete i jablíčko pěkné.
00:18:15 Důležité je, aby jablíčko pro uskladnění mělo stopku.
00:18:19 Kdybychom ho měli bez stopky, tak nějakou dobu vydrží,
00:18:24 ale dáme si je hned někam na kraj, bychom je rychle spotřebovali.
00:18:31 -Samotné bedýnky?
-Důležité - čisté,
00:18:34 mohou to být umělohmotné přepravky, mohou být dřevěné.
00:18:39 Co papírové přepravky? Tam právě jedna je.
00:18:44 Papírové, to je právě ten hnus. Takto velice záhy
00:18:48 začnou vypadat v malinko vlhkém sklepě.
00:18:51 Čili papírové opravdu použít jenom jako provozní přepravky,
00:18:56 ale určitě nepoužívat přepravky tohoto typu
00:19:00 na delší skladování ve sklepě.
00:19:03 V průběhu, řekněme, té zimy, kdy mám uskladněno,
00:19:06 mám se o ta jablíčka, hrušky, nějak starat?
00:19:09 Je to bezpodmínečně nutné, Správný hospodář
00:19:12 dokonce chodí každý týden do sklepa,
00:19:15 prohlíží, jestli někde něco nezačíná hnít.
00:19:20 Jak to vypadá... Průběžně sledujeme tu naši úrodu,
00:19:23 aby se nám to nešířilo, protože jakmile
00:19:25 tam chytne nějaká choroba,
00:19:28 tak okamžitě se to začne šířit v celém sklepě.
00:19:31 -Můžu skladovat zeleninu?
-Samozřejmě.
00:19:35 Ukážeme si tady na příkladu mrkve, co se s tím dá nebo nedá dělat.
00:19:39 Mrkev si očistíme od natě, ale nezařezáváme hluboko.
00:19:45 Vidíme, že ji nijak nepereme, jenom ji očistíme
00:19:49 od těch hrubých nečistot, aby na ní neulpívala zemina.
00:19:53 Dřív se velmi často dávala kořenová zelenina -
00:19:56 mrkev, celer, petržel do přepravek naplněných pískem.
00:20:02 -Pardon, do písku?
-Do písku.
00:20:04 Do přepravky se nasype písek a do toho tu mrkev zapícháme,
00:20:09 nebo petržel, celer tam takto velmi dobře vydrží,
00:20:13 černá ředkev se tak schovává, ale je to pracné,
00:20:18 nevejde se tam toho tolik a není to nezbytý způsob ukládání.
00:20:23 Zahrádkáři už dřív přišli na to, že když použijeme
00:20:27 silnější pytel, lepší je černý, a ze strany do něj
00:20:32 uděláme pár větracích otvorů a nemícháme mrkve s petrželí
00:20:36 bude mrkvový pytel, petrželový pytel...
00:20:41 A když už máme pytel zaděrovaný, tak do něj naskládáme mrkev.
00:20:49 Podstata je ta, aby byla mrkev nepoškozená.
00:20:54 Žádné poškození, zalomení, zadrápnuté...
00:20:59 ...natož nahníváající kousek tam nedáváme.
00:21:06 Potřebujeme, aby to tady nahoře větralo.
00:21:10 Nesvazujeme to, nezavazujeme, nezatahujeme.
00:21:13 Necháme volně větrat. Jedinou výjimkou by třeba
00:21:17 byl panelákový sklep, kde se také tato metoda dá využít.
00:21:21 -Který je suchý.
-Který je velmi suchý.
00:21:23 Tak tam bychom to naopak zpočátku lehounce svázali.
00:21:29 A až později bychom to rozvázali, abychom uchovali dílčí vlhkost.
00:21:34 Kam ten pytel můžu nebo nemůžu položit?
00:21:38 Pytel může přímo zůstat stát takto na té betonové,
00:21:42 dokonce i na hliněné podlaze, ale my si ho přestěhujeme,
00:21:46 protože tady máme dva sklepy, tak my si ho potom přestěhujeme
00:21:49 do sekce, kde budeme mít brambory a zeleninu.
00:21:53 Kdo to tak nemá, samozřejmě, tu mrkev,
00:21:56 která nemá žádný problematický zápach,
00:21:58 může nechat přímo tam, kde jsou jablíčka.
00:22:07 Mirko, proč jsme to všechno odnosili do toho tmavšího sklepa?
00:22:11 Právě proto, že tam je tma a je tam vlhko.
00:22:14 Potřebujeme, aby nám brambory nezačaly klíčit
00:22:17 a dlouho zůstaly svěží. Navíc brambory mají
00:22:21 svůj osobitý pach, stejně jako zelí,
00:22:24 které jsme tam odnesli.
00:22:26 A nesvědčí kombinace brambory - jablka dohromady.
00:22:31 Čili tu smradlavou zeleninu, mohli bychom k tomu
00:22:34 ještě přidat řípu, tuřín, různé ředkve,
00:22:37 jsme dali do tmavého vlhkého sklepa,
00:22:40 aby co nejdéle vydržely.
-Teď mám pro vás překvapení.
00:22:44 -Těším se.
-To vás určitě potěší.
00:22:47 -Cibule.
-Jé!!! Úplně špatně.
00:22:50 Podívejte se, co se z toho stalo! V tom igelitu
00:22:54 to okamžitě začne klíčit a měknout. To je úplně na nic.
00:22:59 Cibule musí zůstat v suchu a buď do 5 stupňů,
00:23:04 nebo kolem 20 stupňů - čili suchý, málo vlhký sklep.
00:23:12 Klidně teplý. Nebo ve svazcích takto za komínem
00:23:18 společně s česnekem. Když se nám to nechce svazkovat,
00:23:20 tak samozřejmě to dáme do menší přepravky, košíčku a tak dále.
00:23:25 Mám důležitý dotaz. Víte, co je to zeměloďka?
00:23:29 Zeměloďka? Tak na to já vám neodpovím.
00:23:32 -Nevím!
-Já to také donedávna nevěděl.
00:23:35 Zeměloďka je unikátní projekt z recyklovaného odpadu.
00:23:45 Nacházíme se u pražského Anděla v zahrádkářské kolonii,
00:23:49 kde jsme si vlastně pronajali tento pozemek,
00:23:53 který je 45 stupňový svah. Tento rok v březnu
00:23:57 jsme zde začali stavět model soběstačného domu,
00:24:02 který bude sloužit jako ukázka kolekce technologií,
00:24:06 které si můžeme dát dohromady, které si můžeme vybudovat
00:24:09 z místních zdrojů.
00:24:12 A na základě nich potom ten dům bude fungovat.
00:24:14 Experimentální dům zeměloďka si sám vyrobí teplo,
00:24:17 vodu, elektřinu i potraviny. Takže na to,
00:24:20 abychom si nechali vysvětlit, jak bude fungovat,
00:24:23 by nám nestačil ani jeden celý díl našeho pořadu.
00:24:25 Rozhodli jsme se proto, že stavbu pro vás
00:24:27 budeme průběžně sledovat a čas od času se přihlásíme
00:24:30 s tím, co jsme se dozvěděli. Dneska to vezmeme od základů.
00:24:34 Začali jsme tak, že jsme vzali staré pneumatiky
00:24:37 z okolních pneuservisů, a z těch jsme postavili
00:24:40 takovou účkovou základní stěnu, tam je 12 vrstev
00:24:44 pneumatik na sobě...
00:24:50 S pneumatikami pracujeme tak, že se napěchují zeminou.
00:24:54 -Lepší je suchá zemina. A když není, tak poslouží i mokrá.
00:24:59 Takže vždycky trochu nacpu a zase další.
00:25:06 -Palicí se to ubouchává až se celá ta hmota stlačí
00:25:09 a je to pevné, tvrdé jako kámen.
00:25:13 Ta jedna pneumatika váží 150 až 200 kilo.
00:25:19 -Je potřeba i dbát na to, aby ty pneumatiky
00:25:21 byly stejného rozměru.
00:25:22 A ty ráfky aby byly plus mínus stejně široký,
00:25:25 aby nevznikly problémy, že jedna bude o hodně výš
00:25:28 nebo o hodně níž. V tomto případě je tady ta
00:25:31 o dost níž. A to se vyřeší boucháním.
00:25:34 Že se tam nacpe ještě víc zeminy.
00:25:40 Prostě boucháme, dokud to není vodorovný.
00:25:47 Funguje to jako akumulace tepla.
00:25:49 Naplněné zeminou to má super akumulační vlastnosti.
00:25:53 A zároveň statický, staví se z toho opěrné zdi.
00:26:01 Tady se můžeme podívat na pneumatiky,
00:26:03 které jsou postavené a poskládané podobným způsobem.
00:26:07 Ale tady nám slouží už vlastně jako opěrná zeď toho svahu,
00:26:11 který neustále pracuje a neustále sjíždí.
00:26:15 Udělá to vlastně takové kapsy, které potom drží ten svah.
00:26:19 A na těch kapsách potom uděláme, nebo jsme udělali támhle vzadu
00:26:24 políčka, tam se naveze úrodná humusová půda
00:26:27 a začíná se tam pěstovat.
00:26:33 Z králičího pletiva se udělá ohrádka.
00:26:38 Tady to je vidět, není to ještě úplně omítnuté.
00:26:42 Za dráty se dá papírový karton, dolů dáme slámu
00:26:47 a na to už dáváme úrodnou humusovou půdu
00:26:51 a vznikají nám tady takové květináče,
00:26:54 které potom můžou sloužit k pěstování čehokoliv.
00:26:57 Měli jsme tady rajčata, máme tady bylinky - tymián.
00:27:01 Tady jsou ještě nějaké zpožděné dýně hokaido.
00:27:05 A pak tady roste tahle ta úžasná věc.
00:27:10 Což je lichořeřišnice. A když se z ní odstraní
00:27:16 všichni ti broučci, tak je naprosto výborná.
00:27:25 Zeď z pneumatik pochopitelně příliš pohledná není.
00:27:28 Stavitelé zeměloďky ji proto pokrývají omítkou,
00:27:33 jejímž základem je jíl, drobný štěrk a pár hrstí slámy.
00:27:36 Výsledné hmotě se tu říká "kob".
00:27:41 Používáme směs v poměru dva díly štěrku,
00:27:45 jeden díl jílu a sláma dle potřeby.
00:27:49 Spočívá to v tom, že směs se nanosí na plátno,
00:27:53 všechno se to pomocí klasických českých nohou
00:27:57 zpracovává do takové hmoty a ta se posléze nanáší.
00:28:02 -Je to fakt super posilovna.
00:28:05 Lepší než šlapat na rotopedu v nějaký budově,
00:28:08 když tady člověk pod širým nebem může získat parádní svaly.
00:28:18 Tady nám našlapala kolegyně kob a budeme pokračovat
00:28:22 v nandavání na stěnu. První krok je s houbou.
00:28:28 Namočit si tu stěnu kvůli tomu, aby se nová hmota
00:28:33 na to lépe navázala.
00:28:37 Druhá fáze spočívá v nanesení takzvaného kobu na stěnu.
00:28:46 Je to vlastně takový tradiční způsob zdění.
00:28:53 Pracujeme spíše bez rukavic, kdy člověk získá lepší cit.
00:28:59 Jinak dost lidí se toho obává, že to nevydrží.
00:29:05 Co se týče pevnosti tohohle kobu,
00:29:08 tak se to dá přirovnat téměř k betonu.
00:29:18 Teď se nacházíme v konečné fázi, kdy pomocí
00:29:22 nějakého předmětu vytvoříme cca 2centimetrové důlky,
00:29:30 které pomáhají k tomu, že když se nanáší další omítka,
00:29:36 tak se to k tomu lépe fixuje.
00:29:41 Zeměloď je koncepce Mika Rainoldse.
00:29:43 Vizionáře přezdívaného "architekt odpadu".
00:29:46 Ten s oblibou kombinuje tradiční způsoby stavění
00:29:49 s recyklací moderních materiálů. Své poznatky poskytuje dál
00:29:53 a díky tomu se zeměloďky šíří do celého světa.
00:29:58 Až bude celý tenhle ten dům postaven a dokončen,
00:30:01 tak bude sloužit jak vzdělávací centrum soběstačného bydlení.
00:30:04 To znamená, že kdokoliv sem bude moci přijít.
00:30:07 A nejlepší na tom je, že to jsou všechno
00:30:09 jednoduché systémy, ty práce, které používáme
00:30:12 jsou naprosto jednoduché postupy. Kdokoliv se tady může
00:30:15 rychle naučit, rychle si je osvojit a inspirovat se.
00:30:19 Třeba tohle to, co tady máme - kompostové vytápění,
00:30:22 to je možné si udělat kdekoliv na chatě, na chalupě,
00:30:25 klidně u rodinného domku. Takže je možná ta přenositelnost
00:30:30 těch technologií, které tady budou použity.
00:30:39 Dnes se vás ptáme:
00:30:54 Jede z vás vyhraje stavebnicový malotraktor VARI s vozíkem,
00:30:58 který je spolehlivým pomocníkem pro všechny zahrádkáře a chalupáře
00:31:02 při obdělávání půdy,
00:31:04 přepravě nákladu a sečení vysoké trávy.
00:31:06 Soutěžit můžete do půlnoci 7. prosince
00:31:09 a jméno výherce se dozvíte týden po skončení soutěže
00:31:12 na internetové stránce pořadu: www.ceskatelevize.cz/polopatě
00:31:17 a na www.vari.cz
00:31:25 Říká se, že pes se drží pána a kočka domu.
00:31:29 Jenže nastanou situace,
00:31:30 kdy je třeba kočku přivyknout na nové prostředí.
00:31:33 Někdy to bývá opravdu problém.
00:31:37 V dnešní době se kočky stávají velice oblíbenými společníky.
00:31:40 Je to zejména proto, že jsou časově poměrně nenáročné,
00:31:43 vydrží samy doma, jsou velmi čistotné
00:31:46 a jsou velice příjemnými společníky.
00:31:51 U těch koček je někdy složitější jejich psychologie,
00:31:54 protože každá kočka je svým způsobem osobnost.
00:31:57 Jsou velice individuální. Je to jako u lidí.
00:31:59 Každá kočka je trochu jiná. Ta jejich psychologie
00:32:03 právě může způsobit, že jsou s nimi někdy trošku problémy.
00:32:07 Třeba s nežádoucím značkováním
00:32:09 nebo nějakými nevhodnými projevy chování.
00:32:12 Může toho být příčina například to,
00:32:15 že se s naší kočičkou stěhujeme.
00:32:18 A já jsem tady dneska na návštěvě u paní Farkačové,
00:32:20 která právě prodělala to, že se s kočičkama stěhovala.
00:32:23 Paní Farkačová, jak jste to zvládla?
00:32:26 -Tak já tady bydlím asi tři neděle
00:32:28 a právě nastal problém ten, že jsem měla na baráku
00:32:31 čtyři kočičky a stěhovala jsem se do 2+kk.
00:32:33 Takže jsem se musela rozhodnout, jak to udělám.
00:32:36 A rozhodla jsem se tak, že si vezmu jednoho kocourka,
00:32:40 toho nejmilejšího, ale potom nám zase bylo líto,
00:32:44 že bude sám, tak jsem se rozhodla pro jeho přítelkyni.
00:32:50 To je Mína. A tohle to je náš Mikešek.
00:32:56 -Ty jsou krásný. To je právě vidět,
00:32:58 že vy ty kočky velice dobře znáte.
00:33:00 To je taky určitě důležitý aspekt toho stěhování.
00:33:02 Aby majitel tu kočku dobře znal, co nejmíň ji stresoval
00:33:06 a dával jí to, na co je ta kočka zvyklá.
00:33:09 Vzít s sebou třeba i předměty, na které je zvyklá,
00:33:11 jako jsou její mističky, pelíšky, záchodek a podobně.
00:33:14 Aby ta kočka věděla, že ten nový revír není cizí,
00:33:17 ale je to ten její nový vlastní a pěkně si na něj zvykla.
00:33:22 -Dostávají pravidelně jíst ráno a večer.
00:33:26 Takže tím jsem si taky říkala, že je nalákám,
00:33:29 že oni vědí, že večer dostanou, tím jsem je taky lákala v baráku,
00:33:33 že přišly domů.
00:33:34 Protože i když někde lítly, tak přišly na to jídlo,
00:33:38 protože byly zvyklé na určitou dobu.
00:33:40 -Pokud chceme takovou kočičku, která byla zvyklá doma
00:33:42 naučit chodit ven, je určitě dobré v novém bydlišti
00:33:45 ji několik dní držet doma. Aby si zvykla,
00:33:48 že tam dostane najíst, že tam jsou lidé,
00:33:51 kteří ji mají rádi, na které je zvyklá,
00:33:53 že tam jsou předměty, na které byla doposud zvyklá.
00:33:56 A když se pořádně zabydlí doma v bytě nebo v domku,
00:33:59 tak je možné vzít kočičku ven na procházku na vodítku.
00:34:03 Aby si očichala nové prostředí, aby si zvykla na nové zvuky,
00:34:07 na nové předměty, se kterými se potká.
00:34:10 A aby se seznámila s tím, že tohle je její nový revír,
00:34:13 kde se může pohybovat. A aby věděla,
00:34:16 kudy se má vrátit domů a kam.
00:34:18 -Paní doktorko, já jsem se ještě chtěla zeptat,
00:34:21 jestli jim nebude vadit, když budou v zimě
00:34:23 tady v té boudičce?
-Ne, určitě to kočičkám nevadí.
00:34:26 Pokud je dobře zateplená, což tady ta určitě je.
00:34:30 A pokud jsou zvyklé, že se pohybují venku,
00:34:32 tak jim to určitě vadit nebude. Vidím, že tam máte krásná dvířka,
00:34:35 takže jim dovnitř ani netáhne, boudička je bezvadně zateplená,
00:34:39 takže by to měly kočičky určitě dobře zvládnout.
00:34:42 Naše kočka, co máme doma, má taky zateplenou boudičku.
00:34:45 A zvládá to výborně.
00:34:48 Víte, že do nového prostředí byste měli nejprve
00:34:51 nastěhovat všechen nábytek a pak teprve kočku?
00:34:54 Citlivějším kočkám také pomůže,
00:34:56 pokud po novém domě roznesete jejich pach.
00:34:59 Jemnou bavlněnou látkou jí otřete tváře a hlavu,
00:35:01 tak se z tvářových žláz na látku přenesou pachy.
00:35:04 Potom látkou otřete rohy stěn, nábytku
00:35:07 a okolí dveří ve výšce kočky.
00:35:09 Bude si tak moci rychleji zvyknout na své nové teritorium.
00:35:13 Dělejte to denně, dokud se kočka nezačne sama otírat o předměty.
00:35:21 Jsme zpátky ve sklepě. Tento sklep
00:35:23 je krásně uspořádán, to už jsme si ukázali.
00:35:27 Co mám dělat v případě, že mám sklep,
00:35:29 ale nemám ho připravený na uskladňování ovoce a zeleniny?
00:35:32 Tak já myslím, že v takovém případě se vydáme
00:35:35 někam jinam, kde na nás právě takový sklep čeká.
00:35:44 Tak mně tenhle sklep přijde docela v pořádku.
00:35:47 Prozraďte mi, proč jste mne sem přivedla?
00:35:50 Na první pohled působí čistě, protože je vybílený,
00:35:53 ale když se podíváme na ty zdi, tak ty se nám odlupují.
00:35:59 Tady vidíme, jak pracuje ta vlhkost.
00:36:02 A protože vždycky se v tom vlhkém sklepě
00:36:05 to zdivo začne takhle odlupovat, začne praskat,
00:36:08 takové to zdivo je nejjednodušší oklepat na podklad,
00:36:12 na cihlu, na kámen, maximálně očistit jak to jde.
00:36:16 A potom můžeme podle potřeby to čisté zdivo nabílit.
00:36:21 -A čím bílíme?
-Vápnem.
00:36:26 Ano, vždycky vápnem kvůli desinfekci.
00:36:29 A důležitý nástroj - nebude váleček, ale bude štětka.
00:36:33 -Váleček ne?
-Váleček ne.
00:36:35 Protože, podívejte se, jak je to nerovné.
00:36:37 A tou štětkou, když pojedeme, se krásně dostaneme.
00:36:40 A můžeme i takhle ťupat, pěkně to všechno ponatírat,
00:36:45 aby tam nezůstaly nějaké ty vynechané části.
00:36:53 Jsme ve sklepě, je vyklizený, je vybílený, ale je malý.
00:36:57 Jak ho zorganizovat? Co kam dát?
00:37:00 Použijeme tady regál, který máme, využijeme přepravky.
00:37:04 Ale když budeme pracovat, tak pamatujeme na to,
00:37:07 abychom si nezaskládali přístup k oknu, které větrá.
00:37:12 A necháme si vždy odskok od zdi, aby ten vzduch
00:37:17 mohl proudit zezadu.
00:37:24 Co se týče regálů? Začnu takto:
00:37:28 Které jsou nevyhovující? Existují takové vůbec?
00:37:32 Určitě, regál, který snadno steří, snadno zrezaví
00:37:36 a který se nedá dobře čistit, je plný záhybů...
00:37:41 V tom případě je lépe použít
00:37:44 plastové přepravky nastavěné na sobě na výšku.
00:37:48 Nebo jiné platové komponenty, které do sebe zapadají.
00:37:52 Ale já myslím, že je dneska v obchodech na výběr dost.
00:37:56 -Určitě.
-Polic, které by vyhovovaly.
00:37:58 Ano, ano, jsou tam celé speciální systémy do sklepů.
00:38:01 Tak některé z těch variabilních malých systémů
00:38:03 tady můžeme použít.
00:38:13 Tak já myslím, že máme hotovo a že je to hezký.
00:38:16 Udělali jsme si takový nástin, jak by mohl ten sklep
00:38:19 být uspořádaný, jak by mohl vypadat.
00:38:22 Samozřejmě dá se to ještě dotvářet, je tady ještě hodně práce.
00:38:25 -Já vám moc děkuju.
-Já vám také.
00:38:28 Mějte se moc hezky.
00:38:30 Já doufám, že i vás jsme inspirovali.
00:38:33 A pokud jste nějakou chybu při uskladňování už udělali,
00:38:36 tak že ji podle našeho návrhu napravíte.
00:38:44 My jsme si dneska povídali o uchovávání potravin ve sklepích.
00:38:47 My jsme také uchovali všechny reportáže,
00:38:49 jak z tohoto dílu, tak z dílů minulých.
00:38:52 A to na stránkách České televize. Jestli chcete, můžete se podívat.
00:38:55 Mějte se hezky.
00:38:57 Příště uvidíte:
00:38:59 Roubenky jsou tu po staletí. Při pravidelné údržbě
00:39:01 vydrží i ty nové několik generací.
00:39:04 Ukážeme vám přednosti bydlení v domě z přírodního
00:39:07 a obnovitelného zdroje - ze dřeva.
00:39:10 Pro houby nemusíte jen do lesa nebo do obchodu.
00:39:12 Prozradíme jednoduchý postup,
00:39:14 jak si oblíbené žampióny vypěstovat i doma.
00:39:17 Zvířata ve městech v zimě často potřebují naši pomoc.
00:39:20 S jakými zvířaty se ve městě můžeme setkat,
00:39:23 jaké mají problémy, co jim hrozí a jak jim můžeme pomoci?
00:39:26 To vše se dozvíte v příštím díle pořadu Polopatě.
00:39:29 Skryté titulky: Alena Fenclová Česká televize 2013