S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Jablíčko pečené v listovém těstě — Vanilková omáčka
Premiéra: Pondělí 29. 9. 2014 na ČT100:00:16 Dobrý den.
00:00:17 Když se řeknou jablka a listové těsto,
00:00:20 tak vás napadne oblíbený desert štrůdl.
00:00:23 Když přidáte pár zajímavých ingrediencí,
00:00:25 budete mít světovou delikatesu.
-Ahoj, Honzo!-Ahoj, Báro!
00:00:30 Z jablek a listové těsto a uděláme si co?
00:00:33 Pečená jablíčka v listovém těstě.
00:00:36 Potřebujeme: jablka,
00:00:37 rozinky,
00:00:38 brusinky,
00:00:40 sušené meruňky,
00:00:41 paraořechy,
00:00:43 třtinový cukr,
00:00:44 smetanu,
00:00:45 máslo,
00:00:47 koňak,
00:00:48 javorový sirup,
00:00:49 skořici,
00:00:50 citrusovou kůru,
00:00:52 listové těsto,
00:00:53 a vejce.
00:00:54 Nejdříve si uděláme náplň a potom budeme loupat jablka,
00:00:59 -protože by nám jablka co?
-Zčernala.
00:01:02 A to my nechceme.
00:01:04 Na náplň budeme potřebovat oříšky a sušené plody, i karamel.
00:01:09 Ten bych mohla zvládnout já. Tady je rada od tebe,
00:01:13 že nejdříve se zahřeje smetana.
00:01:16 Je to kvůli tomu, aby se vyrovnala teplota,
00:01:19 když máš roztavený cukr, který má vysokou teplotu
00:01:23 a když tam naliješ chladnou tekutinu, tak to ztvrdne
00:01:28 a přilepí se to na pánev a musíš to dlouhou dobu vařit.
00:01:32 Je to nepraktické. Takhle zamezíš tomu,
00:01:35 že snížíš rozdíl teplot a díky tomu ti to neztvrdne.
00:01:42 A nebudou tam hrudky. Ještě používáme máslo.
00:01:46 Máslem začínáš. Dej si tam 2, 3 kostičky.
00:01:51 Nemusíš čekat, až se ti celé rozpustí,
00:01:55 ale budeš moc přisypat cukr,
00:01:57 nelépe polovinu z toho množství co tam máš.
00:02:01 Rozvrstvit to na pánvi, ať to nemáš ve velké hromadě.
00:02:07 Já nasekám sušené ovoce a paraořechy,
00:02:11 které jsme opražili v troubě na 120 stupňů,
00:02:16 aby se upražily uprostřed.
00:02:19 Ty krájíš ještě meruňky. Sušené meruňky je třeba opláchnout?
00:02:25 -Jsou sířené? Jak je to?
-Záleží, jaké si koupíš.
00:02:29 Pokud máš sířené, tak je lepší je opláchnout.
00:02:33 Pokud si je nasušíš sama v troubě, nebo v sušičce, tak nemusíš.
00:02:41 Říkal jsi cukru polovinu. Máme tmavý cukr.
00:02:46 Je třtinový.
00:02:47 Máš výhodu v tom, že je zdravější a rychleji se nataví.
00:02:56 Má přirozenou tmavší baru, tak nemusíš dlouho čekat,
00:03:00 aby začal zlátnout. Vytvoříme světlejší karamel.
00:03:06 -Ne klasickou polevovou variantu.
-Smetana by neměla vřít?
00:03:11 Jak začne vřít, tak ji mám stáhnout?
00:03:14 Už ji vypneš a máš ji připravenou. Až budeš mít karamel připravený,
00:03:19 tak my do něj vsypeme všechny ingredience,
00:03:23 které tady připravuju.
00:03:25 Ještě mi řekni, když jsem dělala karamel nasucho,
00:03:29 tak jsem věděla, jak začíná pěnit, že je čas začít míchat.
00:03:34 Když se mi tady pění a bublá máslo, nejsem si jistá.
00:03:39 Můžeš začít míchat, protože tady jde o to,
00:03:42 že se ti tady neudělají hrudky a začne se ti tavit cukr.
00:03:51 Je pravda, že to jde lehce zamíchat.
00:03:54 Nemůže se mi máslo přepálit?
00:03:57 Vidíš, že postupujeme pomalu, tak by nemělo.
00:04:01 Jen chvilku, počkáme chvilku, aby se cukr rozpustil.
00:04:07 On se začne táhnout do jednolité hmoty.
00:04:17 -Teď tam mám vlít smetanu?
-Ano. Neboj se toho.
00:04:25 Vidíš, když je horká, že to netvrdne.
00:04:31 -Tvoří se hustá omáčka.
-Mám tam dát všechno?
00:04:35 -Takhle stačí.
-Už to mám dát na stranu?
00:04:40 Můžeš to stáhnout a rozmíchat, aby se ti rozpustil karamel.
00:04:49 Voní to báječně.
00:04:53 Kdy tam vlijeme javorový sirup a koňak?
00:04:59 Vsypeme nejdříve paraořechy, brusinky, meruňky a rozinky.
00:05:07 -To můžeme už teď?
-Už teď.
00:05:09 -Ony se také napijí karamelem.
-Mám míchat pořád? -Ano.
00:05:15 Nesmíme zapomenout na citrusovou kůru a špetku skořice.
00:05:24 K jablku se skořice báječně hodí a i k sušeným plodům a oříškům.
00:05:32 Vypadá to nádherně. Už mám vánoční náladu.
00:05:37 Teď přidáš trochu koňaku a javorový sirup.
00:05:48 Ten zajistí, že karamel neztuhne, zůstane vláčnější.
00:05:52 My to můžeme přestat míchat a pustíme se do jablek.
00:05:57 Necháme to vystydnout, aby to nebylo horké,
00:06:01 až budeme plnit jablka.
00:06:10 Používáme listové těsto. Máme chlazené.
00:06:14 Je lepší jej brát z ledničky, nebo si jej nechat povolit?
00:06:18 Je dobré jej nechat chvíli v pokojové teplotě.
00:06:23 Já jej namáčknu rukou, abych si vytvořil plát,
00:06:27 který se mi bude lépe válet. Lehce si omoučím vál i váleček.
00:06:35 Jinak by se lepilo?
00:06:38 Než ty vyválíš těsto, tak já oloupu jablka.
00:06:46 Mám tady na to loupač na jablka Handy
00:06:49 od české Tescomy. Ten stroj je dokonalý.
00:06:56 Když vás nebaví loupání jablek, tak je tento strojek ideální.
00:07:00 Takovou to rychlostí je to všechno hotové.
00:07:04 -To je fofr.
-Čepel je úžasně ostrá
00:07:08 Takhle budu pokračovat a budu to mít rychleji,
00:07:12 -než ty vyválíš těsto.
-To určitě.
00:07:19 Žádné dlouhé zimní večery s loupáním jablek.
00:07:25 Totální rychlovka.
00:07:27 Zvolili jsme jablka kyselejší. Je to proto, že dáváme karamel?
00:07:33 Také, ale hlavně, že pomaleji hnědnou.
00:07:38 Kdybychom měli padaná, občas je potřebuješ zpracovat,
00:07:43 tak se namočí do vody?
00:07:46 Můžeš je namočit do vody s citrónem. Zamezíš černání.
00:07:52 V každém případě loupat až jako poslední.
00:07:59 Co dál? Co s jablky?
00:08:01 Jablka musíme vyjádřincovat. Prosím!
00:08:08 To budeme balit celé?
00:08:11 Ne, rozřízneme je napůl. Máme vyváleno.
00:08:16 Možná bude stačit, když uděláme vzorek čtyř půlek.
00:08:23 Ano.
00:08:24 Tohle jablko si nechám jako ozdobné, krásně oloupané.
00:08:33 -Takže na půl? -Ano. Vznikne ti tam drážka.
00:08:38 Můžeš ji lehce prohloubit řezem.
00:08:41 Já to zvětším, aby se do toho vešla směs.
00:08:50 Možná to je dost hluboký. Jen tak lehce.
00:08:58 -Podívej, krásně to ztuhlo.
-Ale neztvrdlo.
00:09:05 Potřebujeme vejce. Vyklepneš.
00:09:10 Tím to spojíš?
00:09:12 Já jsem myslela, že to přehneš jako šáteček.
00:09:16 Můžeš si zamáznout rohy, je to lepší.
00:09:23 Tak, aby dobře držely okraje.
00:09:32 Teď to spojíš cíp proti cípu a ještě jednou přehneš růžky.
00:09:42 Můžeš to péct takto a vyběhne celé jablíčko.
00:09:49 -A uděláme ještě ozdobu nahoru.
-Jakou ozdobu?
00:09:53 Ze zbytku těsta to jen zatočíme a udělat stopku.
00:10:02 Teď bude jasné, že je to jablko.
00:10:06 Máme vyhřátou troubu na kolik stupňů?
00:10:10 -Na 170 stupňů.
-Jak dlouho budeme péct?
00:10:15 Záleží zase na velikosti jablek, tak asi 20 až 30 minut.
00:10:20 Potřeme vejcem, aby to zezlátlo a budeme péct.
00:10:27 Sušené meruňky a brusinky nakrájejte na kousky
00:10:30 a nasekejte paraořechy.
00:10:32 Z cukru a másla udělejte světlý karamel,
00:10:35 vmíchejte do něj horkou smetanu a chvíli vařte.
00:10:39 Přidejte sušené meruňky, brusinky, rozinky a ořechy.
00:10:43 Dochuťte špetkou skořice a citrusovou kůrou,
00:10:46 přidejte kapku koňaku a javorový sirup.
00:10:49 Směs nechte trochu vychladnout. Rozválejte listové těsto,
00:10:54 oloupejte jablka a zbavte je jadřinců.
00:10:57 Jablka naplňte, zabalte do těsta a pečte asi 20 minut na 170 stupňů.
00:11:05 Aby byl desert dokonalý, připravíme si vanilkovou omáčku.
00:11:10 Potřebujeme: smetanu,
00:11:13 vanilkový pudink,
00:11:15 vanilkový cukr,
00:11:16 vaječný likér,
00:11:18 koňak.
00:11:20 Vanilková omáčka jak se liší od vanilkového pudinku?
00:11:24 Základem je to, že je to řidší.
00:11:26 My to vylepšíme koňakem a vaječným likérem.
00:11:31 Použijeme smetanu a ne mléko?
00:11:33 My použijeme smetanu, ale můžeš použít i mléko.
00:11:39 -Jinak je postup stejný?
-Úplně stejný.
00:11:45 Zahřejeme díl smetany.
00:11:47 Já ti trochu nechám, abys mohla rozpustit pudink.
00:11:52 -Vsyp, kolik uznáš za vhodné.
-Jde o to, aby se to zatáhlo.
00:11:57 To bude stačit.
00:12:04 Rozmíchám metličkou, aby tam nebyly hrudky.
00:12:08 Ať je omáčka opravdu delikátní.
00:12:12 Jelikož máme hodně sladkou náplň v jablku,
00:12:16 tak omáčku osladíme jen vanilkovým cukrem.
00:12:21 Budeme sladit na závěr, nebo to tam můžeme dát rovnou.
00:12:25 -Můžeme přidat rovnou.
-Jednu lžíci? -Ano.
00:12:29 Takhle ideální, aby se to rozpustilo
00:12:32 a vmícháš to do tekutiny, kterou zahříváme.
00:12:37 Musíme pořád míchat, jakmile tam přijde pudink?
00:12:41 Ano, a musíš to minutu až dvě provařit.
00:12:44 To je ideální čas na to, aby se provařil pudink.
00:12:48 Omáčka zhoustla. Teď vlijeme koňak a vaječný likér.
00:12:54 Tak koňak na začátek. Je potřeba přilévat pozvolna?
00:13:00 Určitě, myslím, že stačí. Ještě vaječný likér.
00:13:05 Ten to ještě dobarví.
00:13:09 Promícháme, aby se to spojilo, počkáme na jablka
00:13:13 a můžeme podávat.
00:13:18 Na vanilkovou omáčku dejte větší část smetany vařit v kastrůlku
00:13:23 a ve zbytku rozmíchejte vanilkový prášek.
00:13:26 Směs s práškem dejte do smetany, přidejte vanilkový cukr, míchejte,
00:13:32 dokud vše nezhoustne.
00:13:34 Na konec do omáčky přilijte koňak a vaječný likér
00:13:38 a vše rozšlehejte metlou.
00:13:41 -Omáčku dám dospodu?
-Dej ji do středu talíře.
00:13:59 To je krása.
00:14:07 To je desert! Jak málo stačí.
00:14:10 Jablka, listové těsto a je z toho zázrak.
00:14:14 Dobrou chuť!
00:14:20 Jeden z vás vyhraje koš trvanlivých salámů značky Schneider,
00:14:24 výrobce šunek, salámů, delikates, staročeské zabíjačky
00:14:28 a dalších kvalitních uzenin.
00:14:36 Odpovědi posílejte ve tvaru SMS: vareni mezera A nebo B
00:14:40 na telefonní číslo: 906 11 09 až do páteční půlnoci.
00:14:44 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:14:48 Cena SMS je 9 Kč včetně DPH.
00:14:50 Technicky zajišťuje ATS Praha www.atspraha.cz
00:14:53 Titulky: Méhešová