S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Telecí kotletka s těstovinami fazzoletti v omáčce z cuket a majoránky
Premiéra: Pátek 26. 9. 2014 na ČT100:00:16 Dobrý den.
00:00:17 My jsme si z telecího masa připravili řízek, roládu
00:00:21 a dnes máme kotletu.
-Ahoj, Petře! -Ahoj, Báro!
00:00:25 Co si uděláme?
00:00:26 Telecí kotletu s fazzoletti, což jsou těstoviny,
00:00:31 s cuketovou omáčkou s rajčaty.
00:00:34 Potřebujem: telecí karé,
00:00:37 pepř,
00:00:38 olivový olej,
00:00:40 mouku,
00:00:41 vejce,
00:00:43 česnek,
00:00:44 cukety,
00:00:45 loupaná rajčata,
00:00:47 majoránku,
00:00:48 vývar,
00:00:49 máslo,
00:00:51 parmazán.
00:00:52 Jak budeme postupovat? Čím začít?
00:00:56 Začneme těstovinami, těstem, protože to si musíme vypracovat,
00:01:00 nechat jej minimálně 2 hodiny odležet v lednici.
00:01:05 Mám mouku typ 00.
00:01:09 Já si ji trošku nechám, abychom mohli trochu přisypat na fólii,
00:01:14 na kterou to pak budeme dávat. Mám tady 2 vejce.
00:01:18 Dávají se celá, bílky a žloutky.
00:01:32 -Trošku olivového oleje.
-Je to trošku italský recept.
00:01:37 -Těsto bude díky oleji vláčné.
-Musíme osolit.
00:01:43 -Co jedno vejce, jedna špetka?
-Ano.
00:01:47 Pak budeme vařit v osolené vodě.
00:01:52 -Zapneme a necháme pracovat robota.
-Zapneme na pomalu.
00:01:56 Aby se vymíchalo těsto. Můžeme si připravit omáčku.
00:02:02 Nakrájej česnek najemno.
00:02:04 Rajčata, které jsme spařili, jsou oloupaná.
00:02:08 Vyjádřincovat a také najemno.
00:02:13 Rozpálím pánev. Nakrájím cuketu na kostičky.
00:02:29 Cuketa je taková zázračná plodina, když ji pěstujete na zahrádce,
00:02:34 čím častěji sklízíte, tím častěji zakládá.
00:02:38 Tím víc potom plodí. Jakmile jednu utrhneš,
00:02:41 tak se to gigantickou rychlostí rozrůstá.
00:02:45 Potom máš cuketovou plantáž.
00:02:48 To je důvod, proč ji použít třeba do dnešní omáčky.
00:02:57 -Tuto přípravu bychom zvládli i ručně? -Určitě.
00:03:06 Hustota těsta musí být jaká? Proč jsi teď přisypal mouku?
00:03:11 Zdálo se ti to moc řídké?
00:03:13 Zdálo se mi to řídké a měli jsme mouku na krajích.
00:03:28 Cuketu musíme hodně orestovat, protože pustí hodně vody.
00:03:33 -Budeme ji dělat na oleji? -Ano.
00:03:36 To je dobře, protože obsahuje také vitamín A.
00:03:40 To je vůbec zázračná plodina. Vitamín A se rozpouští v tucích.
00:03:44 Jestliže cuketa tak trochu oleje nebo másla ať už ji grilujete,
00:03:49 nebo děláte do omáčky.
00:03:51 Já jsem nakrájel půlku z toho, co jsme tady měli připravené.
00:03:56 Já jsem se rozjela s česnekem, abych to nepřehnala.
00:04:00 -Ne, ještě ne.
-Je to dobré množství?
00:04:14 Ty nám dnes ukazuješ, jak správně recept dělat,
00:04:18 když máš maso i přílohu, jak to máme rozvrhnout.
00:04:22 Začneme těstem, o kterém víme, že je potřeba, aby odleželo,
00:04:28 aby bylo elastické, aby se s ním dalo dobře pracovat.
00:04:38 -Poprosím tě o česnek.
-Pustím se do rajčat.
00:04:43 K cuketě přidáváme česnek. Tím, že je nadrobno,
00:04:47 tak jej tam dáváme později, aby se nespálil, nezhořkl.
00:04:52 Posolím, opepřím a přisypu trochu mouky.
00:05:02 Mám čerstvou majoránku, kterou přidám k cuketě.
00:05:09 Cuketka je krásně opečená. Dám kostičku másla,
00:05:18 nechám ji rozpustit.
00:05:21 -Z rajčat použijeme jenom dužinu. Vadí nám tam zrníčka? -Ano.
00:05:29 -Přileju vývar. Vývar je zeleninový? -Ano.
00:05:33 A nechám svařit.
00:05:37 Máme hotové těsto.
00:05:40 -Přendáme jej na fólii.
-Podsyp si jej moukou.
00:05:44 -Jinak by se přilepilo? -Ano.
00:05:49 -Namoučím si ruce.
-Já mám rajčata nakrájet?
00:05:54 Rajčata na kostičky tak velké, jako jsem nakrájel cuketu.
00:06:01 Těsto se musí odležet, bude pružné, elastické.
00:06:14 Zabalíme.
00:06:20 Necháme jej v lednici třeba 2 hodiny odležet.
00:06:29 Pokračujeme dál. Všechno máme rozpracované.
00:06:33 Já jsem vypnul cuketu. Přidám rajčata.
00:06:38 -Už jen do teplé směsi?
-Do vlažné.
00:06:42 Nakrájej maso na steaky. Tlusté na 2 prsty.
00:06:47 Sůl, pepř, potřít olivovým olejem a já se vrhnu do těsta.
00:06:55 -Takhle?
-Asi na 2 prsty šířku.
00:06:59 Já mám prstíčky, ty máš prsty, abychom to poměřili.
00:07:03 -Co blanka tady nahoře, to nevadí?
-To nevadí.
00:07:12 Udělám si to na dvě části.
00:07:18 To je pěkný pocit z toho masa. To je krásný. Kde najdeme to karé?
00:07:24 -To je hřbet, hřbetní část.
-Dva nám postačí.
00:07:33 Já dám vařit vodu, ať to máme co nejrychleji.
00:07:43 Sůl, pepř. Mám to rukou na to naplácat?
00:07:47 Můžeš lehce.
00:07:53 Na těsto se nesmí spěchat.
00:07:56 Musíme to pečlivě válet, aby bylo hezky propracovaný,
00:08:01 -aby se pak nepotrhalo.
-Děláš to úplně dotenka.
00:08:33 Když se mi sem podíváš, tak tahle puklinka tady nevadí? -Ne.
00:08:42 Maso je připravený. Má se nechat chvíli odpočívat,
00:08:47 -nebo rozpálit pánev?
-Necháme chvíli odpočívat.
00:08:51 Pánev můžeš zapnout. Tu můžeš rozpálit.
00:08:55 Budeme to dělat na steakové pánvi s mřížkou zespoda,
00:08:59 aby na ní maso neleželo.
00:09:01 Proto jsme jej natřeli olejem, aby se to nasáklo.
00:09:06 -Fazzoletti, co to je?
-To jsou pláty,
00:09:10 které bychom měli udělat asi 12x12 cm.
00:09:19 To je nějaký předpis?
00:09:25 -Už se nenechávají vysušit?
-Už ne, budeme je rovnou vařit.
00:09:37 Tyto ořezky, které dáváme stranou, tak si je zapracujeme zpátky,
00:09:43 do dalšího těsta a znova je vyválíme.
00:09:48 Já jsem myslela, že to necháme na nudle.
00:09:51 Nebo to můžeme nechat na nudle.
00:10:11 My to máme jako vzorek, tak tohle nám stačí.
00:10:15 Určitě to bude stačit. Jen chci těsto zapracovat zpátky.
00:10:19 Pánev se rozehřívá, zeleninová směs bublá,
00:10:23 voda na těstoviny taky bublá, takže já otvírám
00:10:27 -a můžu je tam vsunout?
-Ne, určitě ne!
00:10:30 -Nejdříve dáme péct maso.
-To už je akorát.
00:10:34 Naliju olej, jen lehce.
00:10:40 Můžu?
00:10:41 -Vypadá to, že jo.
-Tak jdu na to.
00:10:55 Sem jsem přilil ještě vývar. Přidám zbytek másla.
00:11:01 Pro chuť a zjemnění. Trošku soli a pepře.
00:11:11 Telecí maso se nesmí dlouho dělat, aby se nevysušilo,
00:11:15 protože neobsahuje tolik tuku, jako jakékoliv jiné.
00:11:19 Počkáme, až se odlepí, otočím a co s tím pak?
00:11:23 Dojedeme jej tady na té pánvi.
00:11:25 Zprudka jej zapečeme a pak pánev stáhneme na minimum.
00:11:39 -A co potom?
-Necháme maso na tom dojít.
00:11:44 Uděláme si hezkou mřížku. Voní nám tady majoránka z omáčky.
00:11:57 -Otočíme.
-Stahujeme a pojďme na těstoviny.
00:12:26 Voda je hodně osolená. Jednu po druhé vložíme do vody.
00:12:43 -Jak dlouho je tam necháme?
-Tak 2, 3 minutky.
00:12:47 Máme čerstvé, nesušené těstoviny. Bude to stačit.
00:12:51 -Za chvíli je vyndáváme.
-Budeme pokračovat dál.
00:13:00 Těstoviny jsme vyndali a vložili do pánve,
00:13:04 kde byla cuketa a rajčata. Pěkně se obalily.
00:13:08 Máme hotovo a můžeme nandávat jednotlivé kousky.
00:13:14 To je krásné. Na stránkách:
00:13:20 tento recept najdete. Bude to sexy maso.
00:13:24 Určitě vyzkoušejte. Vypadá to božsky a božsky to voní.
00:13:34 Přidáme telecí karé.
00:13:37 Šéfkuchař Petr Hajný nešetří porcemi.
00:13:41 -Ještě nastrouháme parmazán.
-Je to nádherný.
00:13:49 Nám nezbývá, než vám popřát dobrou chuť!
00:13:59 Telecí karé jsme očistili a nakrájeli na porce.
00:14:03 Maso jsme osolili, opepřili a potřeli olivovým olejem
00:14:07 a nechali jej v pokojové teplotě odležet.
00:14:10 Z hladké mouky, vajec a soli
00:14:13 jsme vypracovali hladké těsto na fazzoletti.
00:14:16 I těsto jsme nechali v pokojové teplotě odležet.
00:14:20 Na omáčku jsme na pánvi orestovali česnek s cuketou a majoránkou.
00:14:25 Přidali jsme oloupaná rajčata zbavená středů,
00:14:28 sůl, pepř a vývar. Vše jsme podusili.
00:14:32 Odleželé těsto jsme vyváleli na tenký plát,
00:14:35 nařezali na čtverce a ty vařili v osolené vroucí vodě do al dente.
00:14:40 Odpočinuté kotletky jsme zprudka opekli na oleji
00:14:44 a pak nechali 6 až 8 minut dojít na mírném ohni.
00:14:47 Uvařené těstoviny jsme přendali do pánve se zeleninovou omáčkou
00:14:52 a podávali s hotovou kotletou.
00:14:55 Titulky: Méhešová Iva,