S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Špenátový krém se sýrovými nočky — Špenát zapečený se šunkou a bramborem
Pondělí 1. 12. 2014 na ČT100:00:16 Dobrý den.
00:00:17 V dnešním dílu vám ukážeme pár tipů
00:00:20 na zdravou a lehkou večeři. Ahoj, Lukáši!
00:00:24 Co si připravíme?
00:00:26 Připravíme si špenátový krém se sýrovými nočky.
00:00:29 Potřebujeme: špenát,
00:00:31 cibuli,
00:00:32 máslo,
00:00:33 hladkou mouku,
00:00:34 zeleninový vývar,
00:00:36 pepř,
00:00:37 sojovou alternativu ke smetaně,
00:00:39 česnekovou sůl.
00:00:41 Na sýrové nočky: čerstvý sýr,
00:00:45 žloutky,
00:00:46 polohrubou mouku,
00:00:47 sůl.
00:00:49 Tys zvolil zelený baby špenát. Ten nepotřebuje dlouhou úpravu.
00:00:54 Určitě ne. Budeme jej potřebovat dost.
00:00:57 Špenát vařením ztratí obsah, který má, když je čerstvý.
00:01:03 Ten je opravdu krásný. My jej přidáme až na závěr?
00:01:07 Až na závěr. Budeme jej vařit 5, 10 minut.
00:01:13 -Z čeho uděláme základ polévky?
-Z cibulové jíšky.
00:01:18 -Já si nakrájím najemno cibuli.
-Polévka by měla být světlejší?
00:01:28 -Jíšku nebudeme dělat dlouho?
-Bude to světlá máslová jíška.
00:01:36 Potřebujeme, aby cibule změkla a jako základ použijeme máslo.
00:01:45 Co se týká smetanových polévek, nebo krémů, je to nejlepší základ.
00:01:51 Máslo tomu dá výraznou chuť. Dám to do hrnce.
00:01:59 Na poměr k tomu špenátu je to dost velké množství.
00:02:03 -Ty tam dáš všechno máslo?
-Ne, nedám.
00:02:07 Rozpustím máslo.
00:02:08 Na máslo není dobré mít hrnec úplně rozpálený.
00:02:13 Máslo by se začalo přepalovat.
00:02:15 Tomu se dá předejít, když dáš poloviční dávku másla
00:02:20 a poloviční dávku slunečnicového oleje.
00:02:24 Tím se to vyrovná.
00:02:26 Já chci použít jen máslo, protože máslo má lepší chuť,
00:02:31 než rostlinný olej. Dáme cibuli.
00:02:37 Když dělám polévku a na ní mně plavou drobná mastná oka,
00:02:41 tak to je tím, že jsem to přehnala?
00:02:45 -Nebo že jsem dala olej?
-Ne, to není na škodu.
00:02:49 Tuk ti vystoupá vždycky.
00:02:51 Když vaříš guláš, tak tam máš vždy nějaká mastná oka.
00:02:56 Tuk stoupá nahoru a vystoupá.
00:02:59 Čím déle to vaříš, tím je to znatelnější.
00:03:03 U této polévky asi nevystoupá, nebudeme to vařit moc dlouho.
00:03:08 Kdybys ji dlouho dělala, tuk se oddělí a vystoupá nahoru.
00:03:15 -Já už udělám jíšku.
-Přisypáváš hladkou mouku.
00:03:21 Základ necháme chvíli prorestovat.
00:03:24 Já se mohu pustit do přípravy nočků.
00:03:28 Budeme potřebovat zamíchat, aby se to trochu odstálo,
00:03:32 aby mouka měla čas se vstřebat do sýru.
00:03:36 Postup je jakýkoliv?
00:03:38 Mohu smíchat 3 složky jakkoliv po sobě?
00:03:41 Já bych do sýru vmíchal žloutky a potom tam přisypal mouku.
00:03:46 -Jenom žloutky, nebo celá vejce?
-Jen žloutky.
00:03:51 Máme čerstvý sýr. Mohli bychom použít i tvaroh?
00:03:55 Myslím, že by šel použít i tvaroh.
00:04:03 Když děláš máslovou jíšku, tak je dobré u toho stát a míchat,
00:04:08 protože to je okamžik a je to připálené.
00:04:14 Takhle to bude stačit. Teď to zaliju zeleninovým vývarem.
00:04:21 Za stálého míchání přiléváme vývar, aby se neudělaly žmolky.
00:04:28 Nejlepší je použít metlu, že? Rozmíchá to dobře.
00:04:33 Určitě.
00:04:34 Když děláš krém a měla bys tam žmolek, tak se to dá opravit tím,
00:04:40 že ve finále polévku budeš mixovat. To se dá ještě napravit.
00:04:49 Mouka ve žmolku může být syrová a neprovaří se ti tak dobře.
00:04:55 V tom množství se ti to ztratí.
00:05:01 Přisypávám polohrubou mouku.
00:05:16 Teď nevím, jaká má být konzistence?
00:05:21 -Ještě přisyp mouku.
-To bude strašně hutný, nebude?
00:05:26 Potřebuješ, aby nočky držely. Teď to zamíchej.
00:05:30 Je dobré to nechat chvíli odstát, mouka nabobtná a ještě to zhoustne,
00:05:36 takže uvidíš, jestli je potřeba ještě dosypat mouku,
00:05:41 nebo jestli už je to dobré.
00:05:48 Já to ještě promíchám.
00:05:54 Základ necháme provařit. Těsto na knedlíčky necháme odstát.
00:06:00 -Pak budeme pokračovat dál.
-Přesně tak.
00:06:06 -Máme provařeno?
-Máme provařeno.
00:06:09 Já přidám špenát a můžeme dělat noky.
00:06:14 Těsto je odleželé. Myslím, že to bude držet.
00:06:18 Namočíme si 2 lžičky do vody, nabereme kousek a vytvarujeme nok.
00:06:35 -Zatím to drží.
-To je dobře.
00:06:38 Jen aby to drželo až do konce. Konzistence je perfektní.
00:06:43 Největší problém je,
00:06:45 že potřebujeme noky tam dát ve stejný čas.
00:06:51 -Já se s nimi moc mažu, jo?
-No. Aby se ti to uvařilo stejně.
00:06:58 Tak uděláme dvě várky.
00:07:01 Pro naši porci to množství bude stačit, ne?
00:07:06 -Ještě každý jeden.
-Já dva.
00:07:11 -Ty děláš větší.
-Jo?
00:07:15 Ještě udělám jeden.
00:07:17 Než se dodělají noky, tak se akorát dovaří špenát.
00:07:24 To my potřebujeme. Trošku ztmavne.
00:07:28 V tuto chvíli my můžeme začít mixovat, ne?
00:07:31 Myslím, že ano.
00:07:34 Jen to promíchám.
00:07:36 To že jsou noky hotové, poznám podle toho, že vyplavou?
00:07:41 Vyplavou, ale ještě bych je nechal 3 až 5 minut vařit.
00:07:45 Mám zkušenost, že když to vyplave a hned je sebereš,
00:07:50 -tak střed ještě není.
-Pustíme se do polévky.
00:08:04 Já to rozmixuju.
00:08:06 Než začneš mixovat, tak přidám trochu česnekové sole.
00:08:12 Vývar byl dost slaný, proto jsme čekali na dochucení až na závěr.
00:08:18 Česnek v kombinaci se špenátem to je běžná věc.
00:08:22 Tak to bude ideální.
00:08:24 Ještě během mixování ti tam budu přilévat
00:08:28 sojovou alternativu ke smetaně, abychom zvýšili obsah bílkovin.
00:08:33 Vaříme dnes lehce a zdravě. Alternativa je ideální.
00:08:37 Mixuju a jedu, jo?
00:08:40 Jen to ponoř.
00:08:51 Když to zastavím, tak je vidět, že alternativa se nesráží.
00:08:56 Nemusíte se bát, že by vám vznikly žmolky nebo hrudky.
00:09:00 Soja, ze které je vyrobená, je skvělá.
00:09:04 Myslím, že je to akorát. Chceme poznat, že je to ze špenátu.
00:09:12 Perfektní.
00:09:14 -Já vylovím noky. Polévka je hotová a můžeme podávat.
00:09:19 Na špenátový krém jsme omyli špenát a nechali jej okapat.
00:09:24 Cibuli jsme na másle lehce orestovali doměkka,
00:09:28 zaprášili moukou, opražili, zalili vývarem a vařili 10 minut.
00:09:33 Potom jsme přidali špenátové listy. Chvilku povařili.
00:09:38 Přidali alternativu ke smetaně,
00:09:41 ochutili solí a pepřem a rozmixovali.
00:09:44 Těsto na sýrové nočky jsme udělali z měkkého sýra, žloutků,
00:09:49 polohrubé mouky a soli.
00:09:51 Nočky jsme vařili v osolené vodě asi 5 minut.
00:09:57 Dokončíme polévku.
00:10:00 Já přidám nočky.
00:10:03 Nás čeká ještě jeden tip a to bude co?
00:10:06 Zapečená šunka se špenátem a s bramborami.
00:10:10 Co potřebujeme?
00:10:11 Zblanšírovaný špenát s česnekem a cibulí,
00:10:15 máslo,
00:10:16 sůl,
00:10:17 šunku,
00:10:18 brambory,
00:10:19 bešamel,
00:10:20 sýr,
00:10:22 strouhanku.
00:10:23 Na ovocný dortík: žlutý meloun,
00:10:27 dětské piškoty,
00:10:29 kávu a sojový desert.
00:10:31 -To je obdoba zapečených brambor.
-Ano. Není v tom nic záludného.
00:10:37 Ty kombinuješ i lasagně, protože je tam bešamel.
00:10:41 Ty nastrouhej sýr a potom vymaž zapékací misku máslem
00:10:47 -a vysyp strouhankou.
-Abychom měli krásnou krustičku.
00:10:51 Aby se to i od misky oddělovalo.
00:10:56 Tento recept máme zjednodušený o to, že máme připravený bešamel,
00:11:01 blanšírovaný špenát s cibulí a s česnekem.
00:11:05 Teď to budeme vrstvit na sebe. Díky přípravě je recept rychlý.
00:11:13 První vrstvu dám bešamel. Jen slabou.
00:11:22 -Potom tam přijdou brambory?
-Aby se to dobře nandalo,
00:11:28 a kdybys brambory měla přímo na pekáčku,
00:11:33 tak by se mohly připálit v troubě. Budeme péct 40 až 45 minut.
00:11:39 Bešamel to odizoluje.
00:11:44 On se tím teplem rozteče, já jej ještě roztáhnu bramborami.
00:11:51 První vrstvu dám na tenké plátky nakrájené brambory.
00:11:56 Další vrstvou bude špenát.
00:12:03 Je potřeba brambory osolit nebo opepřit?
00:12:07 Je to dobré. Já bych na to zapomněl.
00:12:10 Můžeš si udělat víc slanější špenát, bešamel,
00:12:14 ale pokud to máš standardně ochucené, je dobré to lehce osolit.
00:12:20 Opepřit, abys měla nějakou chuť. Teď tam dám rukama špenát.
00:12:25 -To se rozmístí nejlépe.
-Sýr dáš až do závěru?
00:12:29 Pokud jej máme, tak jím můžeme prosypat jednotlivé vrstvy.
00:12:36 Když to zchladne a budeme to porcovat,
00:12:40 tak to drží lépe pohromadě.
00:12:43 Já ti sem trošku dám a ty to rozmísti.
00:12:52 Než to dokončíš, já udělám rychlý desert.
00:12:58 Připravenou kávu si naliju do misky.
00:13:02 Kontroluj, jestli to dělám správně.
-Já tě poslouchám.
00:13:07 -Do kávy namočím piškoty.
-Aby nebyly rozmočené.
00:13:15 Dám spodní vrstvu čokoládovou, dodám meloun,
00:13:32 na závěr dám vanilkový sojový desert.
00:13:36 Žádné zašpiněné nádobí, dostatek bílkovin,
00:13:40 estetický vjem a příjemná chuť.
00:13:46 Já ještě chvíli.
00:13:48 Fantazii se meze nekladou. Dá se vychladit do ledničky.
00:13:53 Já už mám taky hotovo.
00:13:55 Vložím do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme 40, 45 min.
00:14:03 Zapékací misku jsme vytřeli máslem a vysypali strouhankou.
00:14:08 Na dno jsme rozložili brambory, dali vrstvu špenátu, šunku
00:14:12 a zalili bešamelem.
00:14:14 Vrstvy klademe podle výšky zapékací misky.
00:14:19 Na závěr jsme na vršek nasypali sýr
00:14:22 a dali na 40 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
00:14:26 Lehký desert jsme udělali z piškot zalitých kávou,
00:14:31 sojového čokoládového a vanilkového desertu
00:14:34 a žlutého melounu.
00:14:37 Takováto večeře vás nezatíží a bude se vám příjemně usínat.
00:14:42 Dobrou chuť!
00:14:48 Jeden z vás vyhraje koš trvanlivých salámů značky Schneider,
00:14:53 výrobce šunek, salámů, delikates, staročeské zabíjačky
00:14:56 a dalších kvalitních uzenin.
00:15:03 Odpovědi posílejte ve tvaru SMS: vareni mezera A nebo B
00:15:08 na telefonní číslo: 906 11 09 až do páteční půlnoci.
00:15:12 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:15:16 Cena SMS je 9 Kč včetně DPH.
00:15:18 Technicky zajišťuje ATS Praha www.atspraha.cz
00:15:21 Titulky: Méhešová