S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Kuřecí prso s mangovo-korindrovou salsou — Pyré z fialových brambor
Premiéra: Pondělí 31. 3. 2014 na ČT100:00:16 Dobrý den. Žluté brambory jsou tradiční příloha,
00:00:20 bez které si nedovedeme mnoho jídel představit.
00:00:24 Co fialová bramborová kaše? Nebo fialové hranolky?
00:00:29 Dnes budeme s Markem vařit z fialových brambor.
00:00:33 Ahoj, Marku! Co si připravíme?
00:00:35 Prso z kukuřičného kuřátka,
00:00:38 které bude servírováno s pyré z fialových brambor
00:00:42 a se salsou z manga a koriandru.
00:00:45 Fialové brambory,
00:00:47 smetanu,
00:00:48 máslo,
00:00:49 sůl,
00:00:50 pepř.
00:00:52 Fialové brambory působí zvláštně, ale je to konzumní odrůda,
00:00:56 která je jen vyšlechtěná a obsahuje fialové barvivo,
00:01:00 které se jmenuje?
-Anthokyanty.
00:01:03 Je to fialové barvivo, které je
-obsaženo i v jiných surovinách.
00:01:07 -V červeném zelí.
-V borůvkách.
00:01:10 V ostružinách. Je to zdravé jídlo.
00:01:13 Antioxidant to znamená, že velmi dobře působí.
00:01:17 -Ukažme si ty brambory na řezu.
-Když je rozříznu...
00:01:22 Extravagantní vzhled.
00:01:23 Může se ale stát, že ji rozříznete a není tak fialová.
00:01:28 Tady na tomto kousku vidíš, že je na konci bílá.
00:01:32 Je to jako u melounu.
00:01:34 Někdy máš meloun červený, někdy je světlý.
00:01:38 Při vaření budou ztrácet barvu, nebo zůstanou takhle syté?
00:01:43 Když chceme, aby zůstaly fialové, tak je lepší, uvařit je ve slupce.
00:01:48 Jinak trošku barvu ztratí.
00:01:50 -Budou bledší.
-Ano.
00:01:52 Jak budeme postupovat při přípravě pyré?
00:01:56 Brambory oškrábeme. Já je mám oškrabané.
00:01:59 Jen je nakrájím na kousíčky a dáme je do vařící vody.
00:02:04 Určitě ne do studené,
00:02:06 abychom ohříváním neztratili chuť a barvivo.
00:02:10 Překrájíme na menší kousky. Pokračujeme jako s klasickým pyré.
00:02:15 Pyré vyšleháme šlehačem najemno, ale můžeme je rozšťouchat
00:02:19 a udělat si šťouchané brambory.
00:02:22 Tato odrůda se vyšlechtila v Havlíčkovým Brodě.
00:02:26 Je to česká věc.
00:02:28 Ve světě jsou známé jako francouzské.
00:02:31 Začínají se pěstovat i na Slovensku.
00:02:35 Brambory budeme vařit standardně, nemají tužší dužinu.
00:02:39 Standardně se vaří i časově. Osolíme to a vaříme je doměkka.
00:02:44 Zatím si připravíme mangovou salsu. Co potřebujeme?
00:02:48 Mango,
00:02:49 červenou papriku,
00:02:51 jarní cibulku,
00:02:52 koriandr,
00:02:54 chilli papričku,
00:02:55 limetovou šťávu,
00:02:57 citrónovou šťávu,
00:02:59 pepř,
00:03:00 sůl,
00:03:01 pomeranče.
00:03:03 Půjde hlavně o mango.
00:03:05 Je důležité, aby mango bylo vyzrálé.
00:03:09 Jak to poznám, když jej budu kupovat?
00:03:12 Na stisk.
00:03:14 Bylo by dobré, aby bylo měkké.
00:03:16 Zase ne tak, aby se mi tam udělala výrazná stopa, otlačenina.
00:03:20 Určitě ne, ale u manga by nevadilo, kdyby bylo přezrálé,
00:03:25 že by bylo hodně měkké. Mango si rozkrojíme.
00:03:30 Pro ty, kteří mango ještě nekrájeli, je důležitý,
00:03:34 že mango je oválný, takže oválnou částí
00:03:38 a bude tam i oválná pecka. Tak nakrojíme.
00:03:42 Takhle kopíruju pecku. Pecka leží uprostřed.
00:03:46 To samé udělám z druhé strany.
00:03:48 Ty už máš odhad, jak je pecka silná?
00:03:52 Tady na tom zbude hodně. To si můžeš okrájet, nebo okousat.
00:03:57 Mango budeme dávat do salsy loupané, nebo neloupané?
00:04:01 Oloupat, slupka není poživatelná. Ještě to oloupeme.
00:04:06 Jak budeme postupovat?
00:04:08 Všechny ingredience se nakrájí na jemné kostičky
00:04:11 a smícháme to se šťávou z citrusových plodů.
00:04:14 -Báro, vymačkej šťávu z citrusů. Já mám na to vychytávku od Tescomy.
00:04:18 Je to odšťavňovač na citrusové plody.
00:04:22 Výhoda je v tom, že v hlavě je závaží.
00:04:26 Já ti ukážu hezkou věc.
00:04:29 Odhodíš to a nesklouzne ti to z linky.
00:04:33 Je to jednoduché, lehké.
00:04:37 Když potřebuješ odšťavnit něco do mísy, tak to není problém.
00:04:42 Dáš to do šuplíku a je to hotový.
00:04:47 Super.
00:04:53 Tlak je vyvíjen na výrobek,
00:04:56 tak dužina se ani moc neslisuje a pustí šťávu.
00:05:02 Čím měkčí a těžší pomeranč, tím lepší.
00:05:06 Bude obsahovat víc šťávy. Citrusová omáčka...
00:05:12 Salsa, je to podobné jako ten tanec salsa.
00:05:16 Umíš ho?
00:05:17 S tímhle odšťavňovačem, který vypadá jako rumba koule,
00:05:23 tak bych si to dokázala i představit.
00:05:26 Mohli bychom tady udělat krátkou etudu o tom,
00:05:30 jak se tančí salsa pří výrobě salsy.
00:05:34 Já jsem dala pomeranč, citrón a limetku.
00:05:38 Myslím, že šťávy je hodně, že to bude stačit.
00:05:42 Bude to stačit. Já ti do toho vložím mango.
00:05:46 U salsy je dobré, aby se proležela, aby se hned neservírovala.
00:05:51 Já do toho dám mango.
00:05:53 Než nakrájím papriku a ostatní ingredience,
00:05:57 -můžeš do toho dát sůl a pepř.
-Osolím, opepřím.
00:06:01 Je třeba krájet na drobné kostičky.
00:06:06 -Dáme k tomu jarní cibulku.
-To bude svěží kombinace.
00:06:11 Mango bych doporučila všem ženám. Je to elixír krásy a mládí.
00:06:17 Dočetla jsem se, že je dobré si jej dávat před spaním.
00:06:22 -Zkvalitní to spánek.
-Já myslel jako masku.
00:06:27 Nesmíš zapomenout to sundat ještě před tím, než usneš.
00:06:35 Množství chilli papričky ponechám na každém.
00:06:43 Jak moc to chceme mít ostré. Najemno nasekám chilli papričku.
00:06:52 Má pěknou sytou barvu. S mangem se krásně propojí.
00:06:59 Jen přidáme papriku a druhá důležitá ingredience,
00:07:04 která dodá krásnou chuť je koriandr čerstvý.
00:07:11 -Ty jedeš úplně nadrobno.
-Je dobrý, aby to bylo nadrobno.
00:07:16 Aby to nebyl salát.
00:07:18 Abychom kuře neobložili mangovým salátem.
00:07:27 Papriku.
00:07:31 U toho množství sis všimla, že největší podíl salsy je mango.
00:07:36 -Dodáme jen koriandr.
-Koriandru tam dám hodně.
00:07:43 Dám plnou hrst koriandru na půlku velkého manga.
00:07:49 Přimícháme koriandr, počkáme na brambory
00:07:53 -a můžeme se pustit do kuřete.
-Salsa se pěkně proleží.
00:08:00 Salsu si můžeme připravit dopředu, ale bez přidání koriandru.
00:08:06 Koriandr by zvadl.
00:08:10 Koriandr se do toho přidá až pár minut před servírováním.
00:08:18 Brambory jsou téměř uvařené, salsa odpočívá
00:08:22 a my se pustíme do kuřete. Co potřebujeme?
00:08:26 Kuřecí prso,
00:08:28 olej,
00:08:29 sůl,
00:08:30 pepř,
00:08:32 tymián,
00:08:33 česnek.
00:08:34 Já sliju brambory a ty máš na starosti kuře.
00:08:38 Takhle připravenému kuřeti se říká supreme.
00:08:46 Má stále část vrchní kostičky a zůstává na něm kůže.
00:08:53 Osolím, opepřím.
00:08:55 -To je kůstka z křídla.
-Ano.
00:08:59 Ale ta vrchní.
00:09:00 Není tam spodní část křídla, špička křídla tam není.
00:09:05 Proč se to prodává takhle?
00:09:07 Je to zajímavější, vypadá to lépe.
00:09:10 Kůže je tam důležitá.
00:09:13 Zabrání tomu, aby se kuře vysušilo.
00:09:16 -Na pánev dám olej.
-Já pyré připravím klasicky.
00:09:22 Rozšťouchám brambory.
00:09:27 Nejdříve máslo, potom smetanu, nebo obráceně?
00:09:32 Určitě ne, ale dej tam nejdříve máslo, aby se rozpustilo.
00:09:40 Všechno?
00:09:42 Udělej to pěkně krémovitý. Dej tam všechno.
00:09:46 Přidám česnek. Ten překrájím na kousíčky.
00:09:52 Tys říkal, že kuře je kukuřičné. To je krmeno jen kukuřicí?
00:09:57 Hlavní strava těch kuřat je kukuřice zrno.
00:10:01 To docílí to, že maso má krásnou žlutou barvu.
00:10:06 Přidám ještě tymián, opepřím.
00:10:18 Při šlehání si tam mám přilévat smetanu postupně?
00:10:23 Můžeš nalít polovinu a začni to šlehat.
00:10:28 Já kuře otočím na druhou stranu.
00:10:40 Ještě z druhé strany opepřím.
00:10:44 Dáme jej dělat do trouby na 175 stupňů.
00:10:55 Bude to trvat asi 15 minut.
00:11:00 Já dotvořím tady to krásné, levandulové pyré.
00:11:05 A můžeme podávat.
00:11:07 Krásná barva, levandulové pyré, krásně jsi to pojmenovala.
00:11:12 Dochutíme to solí.
00:11:19 Zašlehám zbytek smetany.
00:11:22 -Já ochutnám salsu.
-Jestli se odležela?
00:11:28 My jsme na opékání kuřete použili olivový olej,
00:11:33 a ještě pár kapek přidám do salsy. Dal jsem asi 2 polévkové lžíce.
00:11:39 -Olej pojí vitamíny.
-A zjemním to.
00:11:44 Já šlehám.
00:11:54 Kuře po upečení jsme nechali chviličku odstát,
00:11:58 aby se prolnuly šťávy, vrátily se zpět na místa, kde jsou.
00:12:03 -Kde mají být.
-Já jej pěkně naporcuju.
00:12:10 Jak budeme tuto barevnou kombinaci, žluté kuře, fialovou kaši
00:12:14 -a mangový dip podávat?
-První nandáme kaši.
00:12:22 Kaši zadní části lžíce rozmáznu.
00:12:29 Přidáme kuřátko.
00:12:36 Salsu kam?
00:12:38 Salsu nalij na pravou stranu kuřete.
00:12:41 -Směrem tam?
-Přesně.
00:12:47 Já ještě výpek z kuřete. Ještě to poliju.
00:12:55 Kompozičně je to dokonalé.
00:12:57 Přejeme vám dobrou chuť!
00:13:09 Na pyré z fialových brambor si uvařte
00:13:12 oloupané a nakrájené brambory v osolené vodě doměkka.
00:13:17 Pak brambory slijte, vmíchejte máslo a smetanu,
00:13:21 a vyšlehejte jemné pyré. Dochuťte solí.
00:13:24 Na mangovo-koriandrovou salsu
00:13:27 nakrájejte mango, papriku, cibulku na malé kousíčky.
00:13:31 Přidejte nakrájený koriandr, chilli papričku,
00:13:35 šťávu z limetky, citrónu a pomeranče.
00:13:39 Smíchejte, dochuťte solí a pepřem a nechte rozležet.
00:13:43 Kuřecí prso s částí křídla osolte, opečte na pánvi z obou stran.
00:13:49 Použili jsme kukuřičné kuře zabarvené dožluta.
00:13:53 Na pánvi kuře opepřete, přidejte tymián a česnek
00:13:57 a v troubě vyhřáté na 180 stupňů pečte 15 minut.
00:14:05 Jeden z vás může získat odšťavňovač na citrusové plody Presto
00:14:10 a další výrobky od Tescomy, když správně odpoví na otázku:
00:14:28 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovarení
00:14:36 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2014