S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Špenátové bramboráčky s tvarohovým dipem — Pivní omeleta se špenátem
Pátek 12. 12. 2014 na ČT100:00:09 Titulky: Méhešová Iva
00:00:15 Dobrý den. Špenát, listový nebo zmražený?
00:00:19 V dnešním díle budeme vařit z obou s Lukášem.
00:00:23 -Ahoj, Lukáši!
-Ahoj, Báro!
00:00:26 Tys vybral mražený.
00:00:27 Myslím, že práce s ním je snazší než s čerstvým špenátem.
00:00:32 Co si uvaříme?
00:00:35 Špenátové bramboráčky s tvarohovým dipem.
00:00:39 Potřebujeme: brambory,
00:00:41 špenát,
00:00:42 vejce,
00:00:43 hladkou mouku,
00:00:44 česnek,
00:00:46 sůl,
00:00:47 pepř,
00:00:48 olej.
00:00:49 Na dip: měkký tvaroh,
00:00:51 ředkvičky,
00:00:53 jarní cibulku,
00:00:54 mléko
00:00:55 sůl.
00:00:56 Podle ingrediencí soudím, že to budou vylepšené bramboráky.
00:01:01 -To jsi pochopila správně.
-Tak já se vrhnu na brambory.
00:01:05 Nastrouhej brambory, já připravím dip.
00:01:09 Pak doděláme těsto.
00:01:10 Pokud máš klasický český špenát a není to baby špenát,
00:01:15 tak to musíš očistit, spařit, košťály vyřezat.
00:01:19 Takhle to jen rozmrazíš, vymačkáš z toho vodu
00:01:23 a můžeš to použít rovnou do pokrmu.
00:01:27 Oproti kostkám, které známe, když jsme byli malí,
00:01:32 tak teď špenát by neměl být mletý, ale podrcený nebo posekaný.
00:01:38 On si v sobě tak zachová vitamíny, které by u čerstvého špenátu,
00:01:44 pokud jej rychle nezpracujete, tak by nezůstaly.
00:01:49 Když si koupíte čerstvý špenát, necháte jej 2 dny doma,
00:01:54 tak vitamíny C, B, které v něm jsou, rychle vyprchávají.
00:01:59 Když se rychle zamrazí, tak v něm vitamíny zůstanou.
00:02:03 Tak to má jen kladné stránky.
00:02:06 Jen je důležité u mraženého vymačkat vodu.
00:02:10 Abychom do jídla nedali moc vody a ono to nezřídlo.
00:02:15 Já na dip nakrájím najemno jarní cibulku.
00:02:22 -Dám ji do mísy.
-Dnes všechno zelené.
00:02:29 Budeme tam mít i červené, protože do dipu přijdou ředkvičky.
00:02:39 Přidáme tvaroh.
00:02:47 Osolím, opepřím.
00:02:50 Brambory jsou nastrouhané nahrubo.
00:02:53 Budeme přidávat vejce, mouku, nebo přímo špenát?
00:02:57 Je to jedno, jaký postup zvolíš. Můžeme dát vejce.
00:03:01 Zalijeme to i mlékem. Máme jej do dipu,
00:03:05 ale my jej použijeme i do bramboráku,
00:03:09 -aby brambory nečernaly.
-Dáme 2 celá vejce.
00:03:14 Na to množství, co máme, dáme 2 vejce.
00:03:17 Zamíchám dip. Ještě trošku oleje.
00:03:20 -Solím, pepřím?
-Samozřejmě.
00:03:23 Budeme dávat ještě další bylinky,
00:03:27 nebo to necháme na kombinaci brambor a špenátu?
00:03:31 Necháme to čisté, aby chuť špenátu tam byla cítit,
00:03:35 abychom to nepřebili dalším kořením.
00:03:39 Pokud někdo trvá na tom,
00:03:41 že do bramboráků musí přijít majoránka, tak si ji tam může dát.
00:03:46 -Ona je poměrně dost aromatická.
-Tak by nám to přebila.
00:03:51 -Vymačkat přebytečnou vodu.
-Já ještě špenát překrojím.
00:03:56 Až budeme dělat placičky, tak aby nebyl moc dlouhý.
00:04:00 -Jen lehce jej přeseknu.
-Promnu to rukama.
00:04:05 -Mouka je hladká, polohrubá?
-Hladká.
00:04:09 Mouky nemusíme dávat zbytečně moc. Ještě to musíme ochutit.
00:04:18 Na to použijeme česnek.
00:04:23 Je to takové obvyklé, že tam, kde je špenát, tam je česnek.
00:04:28 Je to super kombinace, osvědčená, nemá cenu ji měnit.
00:04:34 Tys říkal, že to budeme tvarovat lžící.
00:04:41 Možná ještě trochu mouky.
00:04:45 Přidáme jen trochu, nemusíme to přehánět.
00:04:51 -Brambory mají taky svou šťávu.
-Ta se uvolní, když to nasolíš.
00:04:56 Trošku to pustí vodu.
00:04:58 Někdo to dělá tak, že brambory nasolí a vodu slije.
00:05:03 Pokud to zpracuješ rychle, tak je to zbytečné.
00:05:11 -Já už s tím víc neudělám.
-Myslím, že je to dobrý.
00:05:15 Můžeš si udělat zkoušku.
00:05:18 Uděláme jeden bramboráček a když to bude držet,
00:05:22 tak můžeme pokračovat.
00:05:24 Pokud by se to rozpadalo, přidáme trochu mouky.
00:05:28 Udělej zkušební vzorek. Pánev je rozpálená.
00:05:32 Jak jsi to poznala?
00:05:34 -Přeci je tam značka.
-Přesně tak.
00:05:37 Dáme olej.
00:05:39 Jak to máme nahrubo, tak to budou takové rosti.
00:05:43 U tohoto jídla je lepší používat starší brambory,
00:05:47 které obsahují více škrobu, než nové brambory.
00:05:52 -Pak to lépe drží.
-Škrob je pojivo.
00:05:55 Pokud nemáš k dispozici starší brambory,
00:05:59 a rozhodneš se to dělat na jaře, tak můžeš použít bramborový škrob
00:06:05 -a přidat do toho trochu škrobu.
-Že mi to zahustí.
00:06:10 Spojí to.
00:06:12 Necháme to smažit dozlatova z obou stran.
00:06:17 -Tvůj časový odhad je...?
-2, 3 minuty z každé strany.
00:06:23 Záleží na tom, jak placky děláš tlusté.
00:06:27 -Máme připravený dip.
-Můžeme servírovat.
00:06:30 Když bramboráky vyndáš, je dobré, dát je na papírový ubrousek,
00:06:35 aby okapal olej a pak podávat.
00:06:38 Na špenátové bramboráčky nahrubo nastrouhejte brambory,
00:06:43 a vymačkejte z rozmraženého špenátu vodu.
00:06:47 Pak špenát nakrájejte a dejte do mísy s bramborami.
00:06:52 Přidejte vejce, hladkou mouku, prolisovaný česnek, sůl a pepř.
00:06:57 Z těsta tvořte placičky a smažte je na pánvi.
00:07:01 Pár minut z každé strany dozlatova.
00:07:04 Bramboráčky podávejte s dipem z tvarohu,
00:07:07 ředkviček, cibulky, soli a pepře.
00:07:12 -Můžeme servírovat.
-Dip je krásný.
00:07:16 Dal by se použít jako pomazánka.
00:07:19 Když jej uděláš hustší, můžeš jej mazat na chleba.
00:07:24 Placičky jsou dozlatova. Ještě taková tečka.
00:07:31 Krásný.
00:07:33 A máme hotovo.
00:07:41 Dnešní díl je o špenátu. V 1. receptu jsme použili mražený.
00:07:46 Teď použijeme čerstvý. Co to bude?
00:07:49 Pivní omeleta se špenátem. Potřebujeme: špenát,
00:07:52 cibuli,
00:07:53 vejce,
00:07:54 máslo,
00:07:55 pivo,
00:07:57 sůl,
00:07:58 pepř,
00:07:58 olej,
00:07:59 sýr s bílou plísní,
00:08:01 pažitku.
00:08:02 Tady je před nám baby špenátek. Co se stopkami?
00:08:09 Je potřeba je odstranit?
00:08:11 Ne, protože máme baby špenát, tak stopky nejsou klasické stvoly.
00:08:16 -Mohla bych jej jíst i zasyrova?
-Určitě, on je vhodný do salátů.
00:08:21 Nakrájím najemno cibulku a potřebuju ji osmažit.
00:08:26 Ty odděl žloutky od bílků, budeme je muset dělat zvlášť.
00:08:32 Já na to použiju oddělovač bílků z ucelené pečící řady Delicia
00:08:37 od zlínské Tescomy. Je to vychytávka,
00:08:40 kterou můžete umístit na jakoukoliv mísu či hrnec v kuchyni.
00:08:45 Díky tomuto žlábku.
00:08:47 Navíc má čepel, o kterou rozbijete vejce.
00:08:51 Potom do středu přijde žloutek a poklepem oddělíte bílek.
00:08:58 Kam ti mohu dávat žloutky?
00:09:01 Do jedné mísy, žloutky sem. Do druhé budeme dávat bílek.
00:09:06 Miska dokáže zachytit i skořápku. Pokrm by měl být bez závady.
00:09:14 -Já překrájím špenát.
-Nebudeme jej tam dávat vcelku.
00:09:19 Nám se hodí, když bude na menší kousky.
00:09:22 Šlo by jej použít i vcelku?
00:09:26 Manipulace je lepší, když bude překrájený.
00:09:30 -Smažíš cibulku, překrajuješ špenát.-A čekám na tebe.
00:09:35 Já už jsem hotová. Oddělila jsem bílky.
00:09:39 -Ty mohu dát do další mísy?
-Bílky sem.
00:09:42 Do žloutků přidej trochu piva. Já tam pak přidám špenát.
00:09:47 -To bylo moc?
-Liješ to jako do sebe.
00:09:52 Osolíme.
00:09:57 -Osolím i bílky.
-Můžu to míchat?
00:10:01 Teď ti tam přidám špenát.
00:10:09 To je klasická špenátová omeleta s pivem.
00:10:13 -Já začnu šlehat sníh.
-Ty máš zajímavý systém.
00:10:19 To když šlehal Radek, tak nakláněl mísu a naháněl vzduch.
00:10:25 Já jsem to zkoušela a perfektně mi to šlo.
00:10:30 Díky speciální metle, co tady máme, můžeš šlehat jak chceš
00:10:35 a sníh docílíš rychle díky tomu, že v metle běhá kulička.
00:10:44 Jde jen o to vydržet.
00:10:46 To je pravda.
00:10:50 Pospěš si, já mám připravený všechno.
00:10:53 Tak já tě poprosím...
00:10:58 Vyškrábej to dokonale stěrkou. Díky pánvi, co tady máme,
00:11:04 nebudeme muset dávat omeletu do trouby.
00:11:11 Tak aby se drobné kousky cibule nepřipálily.
00:11:15 Nakrájím sýr.
00:11:19 Nech stěrku na míchání.
00:11:24 Vmíchej sníh.
00:11:28 Opatrně. To mám vždycky strach, abych sníh nesrazila.
00:11:35 Proto se to vmíchává vařečkou, stěrkou, ne metlou.
00:11:50 Je to krásný. Nabude to když se to dá na teplo.
00:11:56 -Ještě to přikryjeme.
-Je to úplně jemná hmota,
00:12:01 jako kdybyste se koupali ve vaně, pěna ovoněná špenátem.
00:12:06 Já mám promícháno. Jak budeme pokračovat?
00:12:10 -Ty to nalij do pánve.
-Mám tu čest já, jo?
00:12:20 -To bude omeleta.
-To je pro celou rodinu.
00:12:24 Vzhledem k tomu, že to nebudeme dávat do trouby,
00:12:29 zvolíme jiný systém.
00:12:32 Já nebudu čekat, až se to zatáhne,
00:12:35 tak sýr tam dám rovnou, aby nebyl jen na vrchu,
00:12:39 aby byl i uprostřed omelety. Přikryjeme to pánví a otočíme.
00:12:45 Aby nezůstal na dně a neroztekl se.
00:12:49 No. Ono by to asi nevadilo, ale je lepší, když bude uprostřed.
00:12:54 Zvolil jsi měkký sýr s bílou plísní,
00:12:58 který nemá až tak intenzivní chuť. Nepotlačí špenát.
00:13:03 Mohla bys použít i ovčí, který je aromatičtější.
00:13:11 Když jej někdo nemá rád, tak to není problém.
00:13:20 Tak to přikryjeme.
00:13:23 Díky tomu, že je to přikryté, tak se to bude dělat rychleji.
00:13:28 -Je to to samé, jako v troubě.
-Jak se to bude dělat dlouho?
00:13:32 Máme omeletu velkou, tak asi 5, 6 minut.
00:13:37 Pak budeme podávat.
00:13:41 Na pivní omeletu si nasejte omytý a osušený špenát.
00:13:45 Na másle orestujte cibuli a nechte ji vychladnout.
00:13:50 Z bílků vyšlehejte sníh, a žloutky smíchejte s pivem,
00:13:54 se solí, pepřem, osmaženou cibulí a špenátem.
00:13:58 Do směsi vmíchejte sníh z bílků a začněte opékat v pánvi na oleji.
00:14:03 Po chvíli posypte omeletu sýrem
00:14:06 a dejte ji do trouby vyhřáté na 180 stupňů dopéct dozlatova.
00:14:11 Nebo ji dodělejte na oboustranné pánvi jako my.
00:14:15 Báro, posyp to čerstvou pažitkou.
00:14:19 My vám přejeme dobrou chuť!
00:14:28 Máme tu pro vás SMS soutěž
00:14:30 v níž jeden z vás vyhraje šunkový koš produktů značky Schneider,
00:14:34 výrobce šunek, salámů, delikates, staročeské zabíjačky
00:14:38 a dalších kvalitních uzenin. Otázka zní:
00:14:43 Odpovědi posílejte ve tvaru SMS: vaření mezera A nebo B
00:14:47 na telefonní číslo: 906 11 09 až do páteční půlnoci.
00:14:51 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovarení
00:14:56 Cena SMS je 9 Kč včetně DPH.
00:14:58 Technicky zajišťuje ATS Praha www.atspraha.cz