S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Králičí hřbety s hořčicí a bylinkami — Salát z králíka
Čtvrtek 13. 11. 2014 na ČT100:00:10 Titulky: Méhešová Iva
00:00:16 Dobrý den.
00:00:17 Králík se dá připravit na různé způsoby.
00:00:21 Dva z nich nám ukáže Lukáš. Ahoj, Lukáši!
00:00:24 Co si připravíme?
00:00:26 Králičí hřbet s hořčicí a bylinkami.
00:00:29 Potřebujeme: králičí hřbety,
00:00:33 sůl,
00:00:34 pepř,
00:00:34 hrubozrnnou hořčici,
00:00:36 petržel,
00:00:37 estragon,
00:00:38 olivový olej,
00:00:39 hladkou mouku,
00:00:41 slaninu,
00:00:42 cibuli,
00:00:43 česnek,
00:00:44 řapíkatý celer,
00:00:45 máslo,
00:00:46 bílé víno,
00:00:48 zeleninový vývar,
00:00:49 hroznové víno,
00:00:50 bagetu.
00:00:52 Lukáši, tys zvolil hřbety. Seženeme je samostatné?
00:00:56 Dají se koupit samostatné hřbety, stehna, nebo celý králík.
00:01:01 Já je očistím. Tady jsou ledvinky.
00:01:05 -To se prodává i s ledvinkami?
-Většinou tam bývají.
00:01:09 -Blány můžeš odřezat.
-Ty se špatně tráví, jak to je?
00:01:16 To ne, ale jsou tam zbytečné. Musíš koukat na to, až to vyndáš.
00:01:26 Je to blána s tukem.
00:01:28 Ty odstraníš něco, co by ti v jídle nevadilo, jen to dělá neplechu.
00:01:35 Králičí maso je libové, dietní, téměř bez tuku,
00:01:39 proč to tam nechávat?
00:01:41 To jo, ale většinou se tuk přidává, jako slanina,
00:01:45 právě proto, že je to suché. Je to proto, že hřbet očistíš.
00:01:51 Než očistíš hřbet, já nakrájím bylinky.
00:01:54 Máme hladkou listovou petrželku, máme i estragon.
00:02:01 To není typická bylinka pro českou kuchyni.
00:02:05 Je hodně aromatická, kde cítím pelyněk, anýz?
00:02:10 Dává se hodně do octa. Dělá se estragonový ocet.
00:02:15 Když děláš omáčku béarnaise, tak používáš estragon.
00:02:20 -Mám to nechat i se stonky?
-Ne, otrhej lístky.
00:02:24 Jako když sekáš bylinky, lístky bez stonků.
00:02:31 Já když vidím králíka, tak mám pocit,
00:02:35 -že tam není moc masa.
-Jak na kterých částech.
00:02:40 Hřbet, co se týká masa, tak je na tom nejlépe.
00:02:44 Přední králičí stehna, běhy, tak tam je málo masa.
00:02:50 Ono se vyplatí koupit celého králíka.
00:02:59 Masové části si nechat na masová jídla
00:03:03 a ze zbytku uvařit polévku nebo jiný recept.
00:03:07 Jakékoliv maso z králíka je kvalitní, je dobré.
00:03:13 -Je škoda všechno maso nevyužít.
-Když ho od někoho dostaneš?
00:03:18 Domácí králíci jsou nejlepší.
00:03:21 Já to osolím, opepřím. Mám to očištěné.
00:03:38 -Teď to potřu hrubozrnnou hořčicí.
-Ta udělá co?
00:03:44 Ta zajistí, že maso zůstane šťavnaté?
00:03:47 To je jedna ze složek, která maso dochutí.
00:03:51 Maso budeme dusit. Hořčice se trochu smyje.
00:03:57 Zůstane v té šťávě, v omáčce. My to budeme ještě opékat.
00:04:01 Díky tomu se chuť hořčice dostane do masa.
00:04:05 Když dělám rostbíf, tak to obalím hořčicí,
00:04:09 aby se mi maso zatáhlo. Pak už jej nemusím opékat na pánvi.
00:04:14 -Funguje to jako obal. Já bych to vždy opékal i s hořčicí.
00:04:20 Je to chuť, která tam zanechá stopu.
00:04:24 Když budeme mít bylinky, tak to obalíme v bylinkách.
00:04:28 Já rozehřeju hrnec, ve kterém hřbety opečeme.
00:04:33 Hořčice nám plní i funkci držáku bylinek.
00:04:38 -Bylinky se na to nalepí.
-Přesně tak.
00:04:42 Je to jeden z důvodů. Použiju i ledvinky.
00:04:45 Pak je přidáme do hrnce. Podusíme je s masem.
00:04:50 Někdo to miluje. Já je moc nemusím.
00:04:53 -Někdo to má ale rád.
-Je to takový bonus.
00:04:58 Já bych bylinky nasekal jemněji.
-Já jsem myslela, že větší kousky.
00:05:05 -Jde o to, aby se maso obalilo.
-To se obalí.
00:05:09 -Jsou to lístečky.
-Rozehřeju olivový olej.
00:05:16 Přendám to k tobě. Obal to.
00:05:23 -Má to být z obou stran?
-Ano.
00:05:29 Mohla jsem toho nasekat víc. Řekni si.
00:05:32 Myslím, že dobrý.
00:05:34 Teď to poprášíme z obou stran hladkou mokou.
00:05:46 Olej ještě není rozehřátý, tak chvilku počkáme.
00:05:51 Můžu použít i jinou hořčici než hrubozrnnou?
00:05:55 Můžeš použít dijonskou, nebo nějakou kvalitní hořčici.
00:06:00 Je to na tobě. Dijonská je pikantní.
00:06:03 Hrubozrnná je nakyslá. Záleží jakou chuť preferuješ.
00:06:08 -Je to kvůli chuti.
-Ano.
00:06:10 Můžu se rozhodnout.
00:06:12 -Ještě nakrájím cibuli.
-Myslím, že už to jede.
00:06:16 Tak to tam zkusíme dát.
00:06:23 Měla jsi pravdu.
00:06:29 -Tys pokryl celé dno hrnce.
-Teď ho opečeme.
00:06:34 -Králíka jakoby zatáhneme.
-Teď mohu nakrájet řapíkatý celer?
00:06:41 Ještě jej před tím oloupej. Tady máš škrabku.
00:06:49 Na řapíkatým celeru jsou vlákna, které je dobré odstranit.
00:06:54 My jsme dělali takový fígl,
00:06:56 že jsme jej zlomili a vlákna odstranili.
00:07:00 Taky jsem to používal. Zjistíš, že neodstraníš všechno.
00:07:05 Je lepší to vzít škrabkou.
00:07:07 Já se bojím, že škrabou mi z toho celeru nic nezůstane.
00:07:12 Tak opravdu po povrchu.
00:07:19 Nakrájím trochu česneku.
00:07:23 Já se mrknu na králíka. Tys už jsi ho otočil?
00:07:27 Už jsem ho otočil. Za chvíli ho vyndáme.
00:07:31 Krásně se rozvinula vůně bylinek a hořčice.
00:07:37 -Myslím, že ho můžeme vyndat.
-Tak ho vyndej.
00:07:44 -Abych se nezbavila krusty.
-Já přidám slaninu,
00:07:56 cibuli, česnek a řapíkatý celer.
00:08:01 Když se mi hořčice přilepí na dno, tak to nevadí?
00:08:06 Ona se pustí. To se nemusíš bát.
00:08:09 Jak tam dáme zeleninu, tak se kastrol ochladí,
00:08:13 pustí i vodu, tak se odvaří. Teď to všechno orestujeme.
00:08:18 -Podlijeme to bílým vínem.
-Králík a bílé víno,
00:08:23 to je kombinace, která jde dohromady.
00:08:28 Přidám kostičku másla na zjemnění. Teď vložíme králíka.
00:08:36 -Vložíme ho zpátky.
-Podlijeme trochu vývarem.
00:08:50 -Dáme tam i ledvinky?
-Na ně bych zapomněl.
00:08:54 Ještě ledvinky. Přikryjeme to pokličkou
00:08:58 a necháme to dusit 40 minut doměkka.
00:09:09 Hřbety máme měkké.
00:09:13 -Sos máme zredukovaný.
-Vyndám i druhý hřbet.
00:09:18 Teď je správný čas tam přidat hroznové víno.
00:09:25 Já jsem myslela, že to tím ozdobíš
00:09:28 -a ty to přidáváš do omáčky.
-Do omáčky, aby se prohřálo.
00:09:33 -Teď hřbety přepůlím.
-Já nakrájím bagetku.
00:09:37 Budeme to podávat s bagetkou.
00:09:39 Dalo by se k tomu dát ještě něco jiného?
00:09:43 Bageta je ideální, protože šťáva není klasická omáčka.
00:09:48 Je to výpek, který není hustý.
00:09:50 Bageta je ideální, abys ji v tom mohla namáčet.
00:09:55 -Já to naservíruju.
-Máme krásné bílé maso.
00:10:00 Ty to přeliješ a já přidám bagetky?
00:10:05 Přesně tak.
00:10:10 -Ještě trošku omáčky.
-Já už skládám, jo?
00:10:23 První recept z králíka je hotový.
00:10:29 Králičí hřbety očistěte, potřete hořčicí a obalte bylinkami.
00:10:34 Použili jsme petrželku a estragon.
00:10:37 Maso pak poprašte moukou a na oleji opečte dozlatova.
00:10:42 Pak maso vyndejte a na výpeku orestujte slaninu, cibuli, česnek
00:10:47 a řapíkatý celer. Přidejte máslo, zalijte bílým vínem,
00:10:52 zredukujte, vložte zpět králíka, podlijte vývarem
00:10:57 a vařte asi 40 minut.
00:10:59 Nakonec omáčku dochuťte bylinkami a hroznovým vínem.
00:11:06 Králičí maso se dá konzumovat teplé i studené.
00:11:10 Uděláme si teď studenou variantu. Salát z králíka.
00:11:14 Potřebujeme: králíka,
00:11:17 vodu,
00:11:18 ocet,
00:11:19 celý pepř,
00:11:20 nové koření,
00:11:21 bobkový list,
00:11:22 sůl,
00:11:23 cibuli,
00:11:24 sterilizované okurky,
00:11:26 mrkev,
00:11:27 petržel,
00:11:28 majonézu,
00:11:29 jogurt,
00:11:31 pečivo.
00:11:32 Ačkoliv budeme jíst králíka zastudena,
00:11:35 musíme si jej nejdříve tepelně upravit.
00:11:39 Králíka si naporcujeme, v hrnci svaříme vodu, ocet,
00:11:49 nové koření, celý pepř a bobkový list.
00:11:55 -Uděláme si lák.
-V něm králíka budeme vařit.
00:12:01 Přesně tak. Ještě to osolím.
00:12:05 Dáme tam králíka.
00:12:07 Máme ho naporcovaného na menší části.
00:12:10 -Vaříme do změknutí.
-Vaříme doměkka.
00:12:13 Teď to přivedeme k varu a potom vaříme,
00:12:16 dokud králík není měkký.
00:12:19 Po uvaření jsme nechali králíka vychladnout a maso jsme obrali.
00:12:24 Nakrájeli jsme maso na menší kousky.
00:12:27 -Dáme do misky.
-Pustíme se do salátu.
00:12:31 Přidáme vařenou zeleninu,
00:12:33 kterou můžeme vařit zvlášť nebo s králíkem.
00:12:37 Po 40 minutách přidáme ke králíku zeleninu a uvaříme ji,
00:12:42 aby byla na zkus, aby nebyla rozvařená.
00:12:47 -Mrkev a petržel.
-Nakrájené okurky. Všechny?
00:12:51 Všechny možná ne. Když tak přidáme.
00:12:55 Ještě cibuli, bílý jogurt.
00:13:07 A majonézu.
00:13:09 -A budeme míchat.
-Dáme asi 2 lžíce.
00:13:15 Ještě trochu přisolím.
00:13:20 Králík dostane chuť z nálevu, nebo z toho láku.
00:13:24 Už možná není potřeba dodávat žádné jiné bylinky.
00:13:29 Má to být lehce nakyslý salát. Díky nálevu králík má nějakou chuť.
00:13:34 Není fádní.
00:13:37 Teď to musíš dosolit, když tam přidáš zeleninu.
00:13:41 Ideální je dát salát do chladu a nechat jej tam přes noc odležet.
00:13:48 Potom jej podávat. Podáváme s pečivem.
00:13:52 S bagetou nebo s fokáčou. Je to jedno.
00:13:55 Můžeme servírovat, my čekat nebudeme.
00:14:00 Všechno nám tady krásně voní. Vy se podívejte na:
00:14:10 Tam dnešní recepty najdete.
00:14:13 I staří Římané chovali králíky pro jejich libové maso.
00:14:18 Nebraňte se tomu a pusťte se do králíka.
00:14:22 Dobrou chuť!
00:14:25 Na salát z králíka přiveďte v hrnci vodu k varu s octem,
00:14:30 s novým kořením, bobkovým listem, solí a králíkem.
00:14:34 Vařte doměkka a nechte maso v láku vychladnout.
00:14:38 Nakrájené vychladlé maso smíchejte v misce s cibulí,
00:14:43 s kyselými okurkami, vařenou mrkví, petrželí,
00:14:47 s majonézou a jogurtem. Dochuťte solí.
00:14:52 Máme tu pro vás SMS soutěž, v níž jeden z vás vyhraje
00:14:56 zabijačkový koš produktů značky Schneider,
00:14:59 výrobce šunek, salámů delikates, staročeské zabíjačky
00:15:02 a dalších kvalitních uzenin.
00:15:08 Odpovědi posílejte ve tvaru SMS: vareni mezera A nebo B
00:15:13 na telefonní číslo: 906 11 09 až do páteční půlnoci.
00:15:17 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:15:21 Cena SMS je Kč včetně DPH.
00:15:23 Technicky zajišťuje ATS Praha www.atspraha.cz