S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Pánev plná fazolí s grilovanou panenkou — Fazolová polévka
Pátek 3. 10. 2014 na ČT100:00:16 Dobrý den.
00:00:17 Dle zdravotních doporučení bychom měli zkonzumovat
00:00:21 aspoň 20 kg fazolí ročně.
00:00:23 Dnes si ukážeme 2 recepty, aby nám fazole nezevšedněly.
00:00:28 Jaký bude 1. recept?
00:00:30 Pánev plná fazolí s grilovanou vepřovou panenkou.
00:00:34 Potřebujeme: vepřovou panenku,
00:00:37 grilovací koření,
00:00:38 červené fazole,
00:00:39 bílé fazole,
00:00:41 strakaté fazole,
00:00:42 šalotku,
00:00:44 česnek,
00:00:45 olej,
00:00:46 drcená rajčata,
00:00:47 římský kmín,
00:00:48 chilli papričku,
00:00:50 pepř,
00:00:51 sůl,
00:00:52 petrželku.
00:00:53 Tento způsob, který jsi zvolil, jak do sebe dostat fazole,
00:00:58 se mi docela líbí. Je tam panenka.
00:01:00 Musíme namarinovat. Mám grilovací koření.
00:01:05 My jsme si maso osušili, očistili, aby nebylo vlhké
00:01:10 a nechali ho odpočívat v pokojové teplotě.
00:01:14 Panenka je kus krásného masa, to nejlepší z vepřového.
00:01:18 Nejlibovější vepřové maso, i s nejmenším množstvím tuku.
00:01:24 Pokud chceš mít maso víc namarinované,
00:01:28 doporučujeme aspoň přes noc, nebo 24 hodin nechat odležet,
00:01:32 v tom případě nesolíme. Nakládáme jen s kořením a pepřem.
00:01:38 -My se do toho pustíme rovnou.
-Samozřejmě.
00:01:42 Teď si ji opečeme, tak rozpal pánev.
00:01:46 Já začnu krájet šalotku.
00:01:49 Necháme na pánvi zatáhnout, aby nevytekla šťáva.
00:01:53 Potom k dopečení použijeme troubu.
00:01:56 Je to kvůli tomu, aby panenka zůstala šťavnatá
00:02:00 a budeme dopékat na nízkou teplotu.
00:02:04 Díky tomu, že maso je na mřížce, neleží na plechu
00:02:08 a horký vzduch k tomu může i zespoda.
00:02:11 Díky nízké teplotě tam zraje, postupně se dopéká.
00:02:16 Nízká teplota, jak dlouho bude trvat?
00:02:19 Při 70 stupních asi 90 minut.
00:02:24 Já mám pocit, že mám pánev rozpálenou.
00:02:28 Jestli ji máš rozpálenou, můžeme dát panenku do pánve.
00:02:32 Stačí olej, kterým je namarinovaná. Nemusím dávat další?
00:02:38 Nemusíš.
00:02:39 Je dobré, když položíš maso, je jedno, jestli je to steak,
00:02:44 kus vcelku, nebo kostičky, nudličky, tak hned nemíchat.
00:02:49 Počkat, aby se vyrovnala teplota masa s pánví a pak otočit.
00:02:55 Poznáš to na tom, jak to prská, nebo jak to syčí,
00:03:00 že intenzita neslábne a nevytváří se tam šťáva,
00:03:04 -kterou by vypouštělo maso.
-Syčí konstantně.
00:03:11 Můžeš otáčet.
00:03:14 Já ještě nakrájím chilli papričku, čerstvou.
00:03:18 Když chceš, aby nebyla tak pálivá, vyndej z ní zrníčka.
00:03:23 Pokud bys měla extrémně pálivé chilli, spař jej v horké vodě.
00:03:28 Díky tomu vyplavíš část capsicinu, což je to pálivé v chilli.
00:03:34 -Něco mi tam zůstane.
-Ano.
00:03:36 Kořenicí chuť a lehká pálivost. Záleží podle druhu chilli.
00:03:41 Panenka se zatahuje. Je vidět, že pustila minimálně.
00:03:47 Díky tomu budeš mít na řezu opečený charakter
00:03:52 a uvnitř zůstane růžová díky tomu, že maso se dodělává v troubě.
00:03:59 To bude správná fáze.
00:04:05 Nabereme, dáme na mřížku a šup s tím do trouby.
00:04:19 Jdeme dělat fazole.
00:04:21 Uděláme je v pánvi. Mám ji rozehřát?
00:04:24 -Ano.
-Fazole jsme si předem uvařili.
00:04:29 Je potřeba je přes noc namočit tak, jak jste zvyklí, aby změkly,
00:04:34 a potom v téže vodě uvařit. Nebo mám vodu slít?
00:04:39 Můžeš tak i tak, ale můžeš je vařit ve vodě,
00:04:43 ve které jsi je namáčela a sbíráš pěnu při vaření,
00:04:47 která se ti tvoří nahoře. Vaříš v osolené vodě.
00:04:54 Já mám tady česnek, který prolisujeme.
00:04:57 -Nejdříve zesklovatíme šalotku.
-Jak je to s česnekem?
00:05:02 Když se lisuje, může se opékat na pávi?
00:05:06 Určitě. Je dobré u toho stát, aby se ti nespálil.
00:05:10 S opečením získáš lepší chuť,
00:05:13 nebude mít takovou ostrost, lehce zesládne.
00:05:17 Říká se, že když jej opečeš, tak není z tebe tolik cítit.
00:05:22 Toto jídlo si můžu dát před tím, než půjdu na rande.
00:05:26 Můžeš, záleží na tom, jak je tvůj partner tolerantní.
00:05:31 Podle mě je cibulka hotová a můžeme přidat česnek.
00:05:35 Lisuju.
00:05:37 Je to skvělý, žádné mísy, nic dalšího.
00:05:40 Vaří se v jedné pánvi. Ještě jeden stroužek.
00:05:44 Postupujeme rychle, aby se česnek nespálil.
00:05:48 Tenhle je krásný, to bude český česnek,
00:05:52 -protože má říz.
-Krásně voní.
00:05:55 Přidáme rajčata.
00:06:01 Římský kmín.
00:06:04 -Máš ráda hodně ostré?
-Přiměřeně.
00:06:07 Přidal jsem tady papričku ať to máme pestřejší.
00:06:12 -Vůbec jsi nešetřil.
-Nešetřil jsem.
00:06:16 Fazole červené, bílé a strakaté. Osolíme, opepříme.
00:06:21 My chceme, aby se fazole prohřály, nebo aby nasákly tekutinu?
00:06:26 Aby nasály tekutinu a všechny ingredience se propojily.
00:06:31 Rozvonělo se tam koření a maličko se to zredukovalo.
00:06:36 Počkáme, až se to zredukuje, a půjdeme podávat.
00:06:42 Panenku nakrájíme, nasekej petrželku,
00:06:46 -ať můžeme ještě posypat.
-Dodáme ještě jednu barvu.
00:06:52 -Panenku máme dorůžova.
-Vypadá to báječně.
00:06:58 Ty první, dáma vpřed.
00:07:12 Jeden způsob úpravy fazolí máme hotový.
00:07:18 Na fazole s grilovanou panenkou jsme si namočili a uvařili fazole.
00:07:23 Vepřovou panenku jsme okořenili kořenící směsí.
00:07:27 Na rozpálené pánvi opekli ze všech stran
00:07:31 a dali na 90 min. dodělat do trouby rozehřáté na 70 stupňů.
00:07:36 Na pánvi jsme orestovali šalotku a česnek, přidali rajčata,
00:07:41 ochutili římským kmínem, chilli papričkou a drceným pepřem.
00:07:46 Do pánve jsme přisypali uvařené fazole, promíchali,
00:07:51 provařili asi 5 minut a dochutili nasekanou petrželkou.
00:07:55 Panenku jsme vyndali z trouby a nakrájeli na medailonky.
00:08:00 Honza si připravil ještě fazolovou polévku.
00:08:04 Co potřebujeme?
00:08:06 Bílé fazole,
00:08:08 červené fazole,
00:08:09 sádlo,
00:08:10 slaninu,
00:08:12 cibuli,
00:08:13 papriky,
00:08:14 hladkou mouku,
00:08:16 sladkou papriku,
00:08:17 sůl,
00:08:19 klobásu,
00:08:20 chilli,
00:08:21 jablečný ocet,
00:08:23 petržel,
00:08:24 česnek,
00:08:25 zakysanou smetanu.
00:08:27 Dobrých polévek není nikdy dost. Jak budeme postupovat?
00:08:31 -Opečeme slaninu na sádle.
-Uvařili jsme si fazole.
00:08:36 Vodu nevyléváme, ta nám poslouží jako základ pro polévku.
00:08:41 Scedíme.
00:08:44 Já mám nakrájenou cibulku a papriku,
00:08:49 kterou po opečení slaniny také opečeme
00:08:52 a zaprášíme hladkou moukou.
00:08:55 U té polévky je zvláštní, že budeme dávat klobásu na závěr.
00:09:01 Budeme ji opékat zvlášť, nebudeme ji vařit v polévce.
00:09:07 Je to taková tečka.
00:09:11 Zůstane křupavá.
00:09:16 Slanina se lehce opeče, přidáme cibulku.
00:09:28 20 kg fazolí.
00:09:29 Dokážeš si to představit, že bys to musel za rok sníst?
00:09:34 To já asi sním. Já mám fazole rád.
00:09:37 -Mexickou kuchyni taky.
-Mně to přijde hodně.
00:09:42 Je otázka jestli je to 20 kg syrových nebo uvařených?
00:09:46 Asi syrový.
00:09:48 Po uvaření jich máš jednou tolik. Budeš mít 40 kg.
00:09:53 To nevím, jak to člověk do sebe dokáže naládovat.
00:09:58 Každý den si dáš misku fazolí.
00:10:07 Orestovali jsme slaninu i cibuli, ty papriku
00:10:11 a zaprášíme hladkou moukou.
00:10:23 Klobásku můžu opékat nasucho? Nebo tam mám dát tuk?
00:10:27 Když máš pánev s nepřilnavým povrchem můžeš nasucho.
00:10:32 Tuk, který se vypeče, můžeme použít na pokapání na vršek.
00:10:44 Tys zasypal moukou, vytvořil jsi jíšku.
00:10:48 Je paprikovo-slaninovo-cibulová a přiliju vodu z fazolí.
00:10:59 Fazole jsme vařili nasolené. Voda už je ochucená.
00:11:22 Přidám papriku.
00:11:27 Máme chilli papričku, tou to můžeme zvýraznit
00:11:31 -a jablečný ocet.
-Ocet dělá co?
00:11:35 Je to jen kvůli chuti, aby byla nakyslá?
00:11:39 Ocet zvýrazní chutě.
00:11:42 Jablečný není tak intenzivní, má maličko ovocnou příchuť,
00:11:47 tak zvýrazní chuť chilli, slaniny a dalších ingrediencí.
00:11:56 Tato polévka bude lehce pikantní.
00:11:59 Pikantnost závisí podle naší chuti.
00:12:02 Záleží kolik dáme chilli. Kdo má rád víc, může si přidat.
00:12:09 Můžeme použít i čerstvou chilli.
00:12:12 Teď už tam máme všechny ingredience,
00:12:15 necháme je jen provařit.
00:12:17 Použili jsme mouku, tak aspoň 20 minut provařit.
00:12:24 Na závěr přidáme prolisovaný česnek, lehce provaříme
00:12:29 -a nasekanou petrželku.
-Česnek tam dáváme na závěr proč?
00:12:34 -Proč jsme jej nedali do základu?
-Je to specialita tohoto receptu.
00:12:40 Čerstvý česnek zintenzivní chuť.
00:12:45 Ten, kdo by šel na rande, nedoporučuju tuto polévku.
00:13:01 -Máme provařeno.
-Prolisuju česnek.
00:13:08 Vsypeme nasekanou petržel.
00:13:16 Vy se podívejte na naše stránky:
00:13:23 Této polévky udělejte pořádný hrnec,
00:13:26 protože se na ni všichni pohrnou.
00:13:40 Krásná barva, kombinace obou druhů fazolí vypadá výborně.
00:13:46 -Co se zakysanou smetanou?
-Vhoď klobásku.
00:13:50 Já jsem myslela, že se ukotví na ní.
00:13:57 Do středu dáme větší lžíci zakysané smetany
00:14:01 -a ještě můžeme nasypat petrželku.
-Nezbývá než popřát dobrou chuť!
00:14:13 Základem polévky byla slanina restovaná na sádle
00:14:18 s nakrájenou cibulí a paprikou.
00:14:20 Základ jsme zaprášili hladkou moukou a mletou paprikou
00:14:25 a přisypali jsme uvařené fazole. Přilili jsme vodu z fazolí,
00:14:30 vše jsme ochutili octem a osolili a vařili 10 minut.
00:14:35 Přidali jsme česnek a petrželku.
00:14:38 Na talíři jsme do polévky dali opečenou klobásu
00:14:42 a lžíci zakysané smetany.
00:14:46 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2014