S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Kapustová polévka — Bramborovo-kedlubnová polévka
Premiéra: Úterý 29. 10. 2013 na ČT100:00:16 Dobrý den.
00:00:17 Už naše babičky říkávaly, že polévka je grunt, maso špunt,
00:00:21 nebo kdo ji nejí ten je špunt. Polévka je základ.
00:00:25 Tak si uvaříme dvě. Ahoj, Lukáši!
00:00:29 -Jaká bude první?
-První bude kapustová.
00:00:32 Co potřebujeme?
00:00:34 Kapustu,
00:00:36 cibuli,
00:00:37 máslo,
00:00:38 hladkou mouku,
00:00:40 vývar,
00:00:41 kmín,
00:00:42 sůl,
00:00:44 pepř,
00:00:45 česnek,
00:00:46 klobásu,
00:00:47 olej,
00:00:48 zakysanou smetanu.
00:00:50 Tys jmenoval i klobásku, to mě těší.
00:00:54 -Čím začneme?
-Ty nakrájíš kapustu na nudličky,
00:00:58 já připravím cibulovou jíšku.
00:01:14 -Má to nakrájet tenké?
-Měly by být menší.
00:01:21 Až to budeš jíst, aby se ti to pohodlně jedlo.
00:01:25 Polévku nebudeme mixovat, tak tenké nudličky.
00:01:32 Kdyby tam byl košťál, tak jej vyřízni.
00:01:44 Kapustu každý nejí. Maximálně tak kapustové karbanátky.
00:01:50 Spousta lidí se nad ní ošklíbá.
00:01:53 Až ale uvidíte, jak se připravuje tento recept,
00:01:57 -tak jej půjdete uvařit.
-Já mám nakrájenou cibuli najemno.
00:02:06 Teď použiju máslo.
00:02:16 Osmažím cibuli.
00:02:23 Osmažím ji dosklovata, aby změkla a potom ji zapráším hladkou moukou.
00:02:29 Postup je stejný jako u klasické jíšky.
00:02:33 -Použijeme světlou jíšku?
-Jo, světlou.
00:02:39 -Už mám skoro dokrájeno.
-Já na to nasypu mouku.
00:02:50 To je zdravá věc, kapusta.
00:02:53 Kdyby měl někdo žaludeční vředy, ideální záležitost.
00:02:58 Já mám kapustu rád, tak jsem nepřemýšlel,
00:03:01 -jestli je to zdravý.
-Je to zdravý.
00:03:05 -Kdybys měl dnu, tak taky ideální.
-To naštěstí nemám.
00:03:10 Teď zalijeme vývarem a pojď s tou kapustou.
00:03:18 Jíšku máme hotovou.
00:03:20 Já jsem myslela, že kapustu osmažíme, ne?
00:03:24 Já dělám jíšku a rovnou to zalijeme,
00:03:27 protože kdybys nejdřív do toho dala kapustu, tak to nerozmícháš
00:03:33 -a měla bys tam hrudky.
-To by mě nenapadlo.
00:03:37 Teď tam dej kapustu. Já přidám kmín.
00:03:44 -Co s klobáskou?
-Nakrájíme ji na kolečka.
00:03:48 -To můžu udělat já.
-Tu orestujeme zvlášť.
00:03:52 Velmi ráda.
00:03:54 To je vůně. Půjčím si tvůj nůž.
00:03:59 Necháme to vařit, dokud nezměkne kapusta.
00:04:04 Orestujeme klobásu.
00:04:06 Polévku dochutíme utřeným česnekem, solí a pepřem.
00:04:11 To je rychlovka.
00:04:17 O polévce se říkávalo, že je to jídlo chudých,
00:04:21 ale s klobáskou jsme si to vylepšili.
00:04:25 Já tam dám 3 stroužky česneku, a ty přidej klobásu do hrnce.
00:04:33 Už je vypečená. Je asi dobré dát klobásku bez tuku.
00:04:41 Když ti tuk nevadí, tak i s tukem.
00:04:52 Pěkná voňavá klobáska.
00:04:59 Teď to necháme provařit a můžeme podávat.
00:05:02 Ještě to ochutnáme, jestli je to slané.
00:05:06 To je základ v kuchyni, měla bys vždy ochutnat.
00:05:11 Já bych to přisolil i připepřil.
00:05:27 Zamícháme a můžeme podávat.
00:05:29 Budeme podávat se zakysanou smetanou.
00:05:34 To opravdu doladíme.
00:05:37 To můžeš se smetanou i bez.
00:05:40 Pokud chceš polévku zjemnit, tak použij smetanu.
00:05:46 Naše babičky by z nás měly určitě radost.
00:05:49 Minimálně jedno teplé jídlo denně. Ještě to obsahuje vodu.
00:05:59 -Myslím, že je to krásný.
-Grunt je hotový.
00:06:06 Kapustu do polévky nakrájejte na nudličky a odstraňte košťál.
00:06:11 Cibulovou jíšku zalijte vývarem, promíchejte,
00:06:15 přidejte kapustu, kmín a vařte doměkka.
00:06:18 Nakonec přidejte restovanou klobásu, třený česnek, sůl a pepř.
00:06:27 Klasickou bramboračku s houbami a majoránkou znáte všichni.
00:06:32 -Lukáš nás naučí jinou. Jakou?
-Bramborovo-kedlubnovou polévku.
00:06:37 Co potřebujeme?
00:06:38 Cibuli,
00:06:39 česnek,
00:06:40 kedlubny,
00:06:42 brambory,
00:06:43 olej,
00:06:44 kari koření,
00:06:45 vývar,
00:06:46 kokosové mléko,
00:06:48 kuřecí prsa,
00:06:49 sůl,
00:06:50 pepř,
00:06:52 červenou papriku,
00:06:53 koriandr.
00:06:54 Tys změnil ingredience. Řekl jsi, že použijeme kuřecí maso.
00:06:59 My jej nebudeme dávat přímo do polévky.
00:07:03 Bude to příloha k polévce a budou to kuřecí špízy.
00:07:07 Nakrájej maso na dlouhé nudličky. Já nakrájím cibuli najemno.
00:07:13 -Jak tenké?
-Tak 0,5 cm.
00:07:18 To bude taková lahůdka, špíz k tomu.
00:07:24 -Polévka je trošku na thajský styl.
-To už naznačuje kokosové mléko.
00:07:33 On je to takový satay. Maso napíchneme hadovitě na špejli.
00:07:47 Jak mám to maso tlusté, tak jej mám rozříznout podélně?
00:07:52 Ne. Mohou být širší špízy. Nakrájel jsem cibuli.
00:08:00 Ještě česnek najemno.
00:08:03 Polévky mají základ už v pradávnu. Třeba doba kamenná.
00:08:08 Tam ještě neměli hrnce, tak používali proutěné koše,
00:08:12 které udržely vodu. Případně měchy ze zvířecích kůží.
00:08:17 Ty by ale nevydržely žár ohně, tak do něj udělali díru,
00:08:21 vyhřáli to horkým kamenem a v tom vařili polévku.
00:08:26 Takhle stará věc je to.
00:08:28 Teď mi řekni, jak mám propíchnout špíz.
00:08:31 -Jdu k tobě.
-Nejde to na dálku?
00:08:34 Já ti to radši ukážu.
00:08:37 -Tímto způsobem, hladce obrace.
-Uděláme steh.
00:08:45 Možná se tam vejdou 2 proužky masa.
00:08:49 Nechám jej takhle shrnutý, nenatahuju?
00:08:52 Můžeš to nechat i takhle, aby to bylo za co brát.
00:08:56 -Ke konci to dát můžu?
-To jo.
00:09:00 Ještě jedna nudlička se ti tam vejde.
00:09:09 Já orestuju cibuli s česnekem,
00:09:12 potom tam přidám brambory a kedlubnu.
00:09:19 -To je tvůj recept?
-Já používám dost kokosové mléko.
00:09:25 Ale celé jsem to nevymyslel, spíš jsem se inspiroval.
00:09:32 Kedlubny, brambory, všechno mám rád v polévce.
00:09:36 Tak jsem si říkal, proč to neudělat z toho?
00:09:40 Trochu netradiční je tam kokosové mléko.
00:09:44 Trochu to ozvláštní.
00:09:46 Kedlubna a kokosové mléko by člověk řekl, že nejdou dohromady,
00:09:50 ale uvidíš sama, že to není špatný.
00:09:54 Já přidám brambory do hrnce.
00:09:56 Kdybych neměla kokosové mléko po ruce, mohu tam dát smetanu?
00:10:01 Můžeš to nahradit smetanou.
00:10:17 Krátce orestujeme, přidáme kari koření.
00:10:24 -To dodá exotickou chuť.
-A taky barvu.
00:10:28 Kedlubna je světlá, brambory taky, byla by to světlá polévka.
00:10:33 Byla by nevýrazná, tím se to zvýrazní.
00:10:43 -Já mohu špízky opéct, ne?
-Mohou se opéct.
00:10:47 Nebo ještě chvíli vydrž.
00:10:50 Bylo by dobrý, kdybychom je servírovali teplý.
00:10:54 Ještě polévku budeme chvíli vařit.
00:10:57 Já orestuju kari se zeleninou, zaliju to vývarem.
00:11:01 Koření je dobré orestovat do každého jídla,
00:11:05 -aby pustilo chuť a vůni.
-Krásně to tady voní.
00:11:10 Teď už bys nepoznala kedlubnu od brambory.
00:11:18 Zalijeme vývarem.
00:11:19 Nesmí se to přehánět s restováním, mohlo by to zhořknout.
00:11:24 To se říká taky o paprice.
00:11:27 I koření, kari, tam hrozí, kdybys jej přepálila,
00:11:31 tak by mohlo zhořknout.
00:11:33 Je zvláštní, že brambory jsi restoval taky s kedlubnou.
00:11:38 Všechno, co restuješ, tak pustí intenzivnější chuť.
00:11:42 Teď to zalijeme vývarem, přiklopíme pokličkou
00:11:46 a necháme vařit doměkka, abychom to mohli rozmixovat.
00:11:56 Brambory a kedlubnu máme měkké, tak můžeme mixovat.
00:12:02 Ty opeč špízy.
00:12:24 Maso je na tenké nudličky, nebude to trvat dlouho.
00:12:42 Ještě nakrájej papriku na nudličky na ozdobu.
00:12:48 Já přiliju kokosové mléko.
00:12:59 Nechám to přejít varem a můžeme servírovat.
00:13:05 Tedy až budeš mít špízky.
00:13:14 Špízy jsou ideální, já vypínám.
00:13:19 Já mám také polévku hotovou. Tak se sejdeme uprostřed.
00:13:39 Opravdu originální způsob podávání. Jak to tam mám dát?
00:13:44 Můžeš třeba přes misku. Polévku dozdobíš červenou paprikou.
00:13:57 To vypadá jako na thajský způsob.
00:14:01 Dáme tam trochu koriandru.
00:14:06 To už je hodně thajský, když je tam koriandr.
00:14:10 Můžete, nemusíte. Tyto 2 recepty vyzkoušejte.
00:14:14 Najdete je na našich stránkách:
00:14:19 My vám přejeme dobrou chuť!
00:14:25 Kombinace kedluben a brambor v polévce je zajímavá
00:14:30 a chuťově harmonická.
00:14:32 Kuřecí špíz v roli masité přílohy nemůžete vynechat.
00:14:39 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013