S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Domácí těstoviny — Pappardelle s dýní
Pátek 22. 8. 2014 na ČT100:00:16 Dobrý den.
00:00:17 Většina z nás je zvyklá připravit těstoviny během pár minut.
00:00:22 Doma vyrobené zaberou více času, ale nebály se toho naše babičky,
00:00:26 nebudeme se bát ani my. Ahoj, Vašku!
00:00:30 Dnes si připravíme domácí těstoviny.
00:00:33 Potřebujeme: Hladkou mouku,
00:00:35 mouku semola,
00:00:36 vejce,
00:00:37 žloutky,
00:00:39 parmazán,
00:00:40 špenát.
00:00:42 Tys jmenoval, že použijeme mouku semolu.
00:00:45 Z jakého důvodu?
00:00:46 Mouka semola je z tvrdé pšenice. Je mnohem žlutější.
00:00:51 Je více namletá, tak těstovina se nedá tolik rozvařit.
00:00:58 Bude tvrdší, bude al dente tak, jako v Itálii, bude tvrdší.
00:01:03 Kdybyste kupovali těstoviny, tak kupujte semolinové.
00:01:11 Začneme tím, že si všechny suroviny smícháme dohromady.
00:01:15 Ty to budeš mít jednodušší, budeš to připravovat v robotu.
00:01:20 -Já si to udělám na válu.
-Jako babičky.
00:01:24 Smícháme obě dvě mouky, hladkou a semolu.
00:01:27 Poměr je jedna ku jedné.
00:01:30 -Já si uprostřed udělám důlek.
-Já to tam můžu dát celé.
00:01:39 Naliju si tam vejce.
00:01:42 Doporučuji si vzít nějaký nástroj, nebo takhle nůž,
00:01:47 kdybychom do toho sáhli rukou, tak máme všechno těsto na prstech.
00:01:53 Já si tam přidám trochu parmazánu, to těstovinám dodá nádhernou chuť.
00:01:59 Já spouštím.
00:02:10 Na okamžik tě zastavím.
00:02:13 Ty to uděláš zajímavější, ty si tam přidáš špenát,
00:02:17 aby to mělo hezkou špenátovou barvu, tedy zelenou.
00:02:22 Když já kupuju takové trojbarevné těstoviny, třeba červené,
00:02:27 tak tam je co?
00:02:28 Do červených se přidává rajčatový protlak,
00:02:32 do černých sepiové barvivo, pak šafránové mají žlutou barvu,
00:02:37 do zelených špenát.
00:02:43 Je důležité, aby se špenát důkladně zbavil vody.
00:02:48 Přes utěrku opravdu natvrdo.
00:02:51 Teď těsto zpracujeme do kompaktní hmoty, která se nebude lepit.
00:02:56 Potom budeme pokračovat dál.
00:03:10 Až budete těsto hníst, nepřidávejte vodu, vydržte,
00:03:15 skutečně má být pevné a tvrdé.
00:03:17 Když s těstem nebudete dlouho pracovat, zabalte jej do fólie,
00:03:22 -aby na povrchu neokorávalo.
-Co dál?
00:03:26 Teď jej vyválíme.
00:03:27 Když se podíváš, tak těsto je perfektní, nelepí se.
00:03:32 Mohu jej i bez podsypání mouky vyválet.
00:03:37 Já začínám silnější variantu, tak na jedničku?
00:03:43 Přesně tak.
00:03:46 To se tak krásně rozválí. Jak to má být tenké?
00:03:55 Budeme pokračovat až na poslední díl.
00:04:00 Pro diváky, kteří budou válet ručně jako ty, tak kolik milimetrů?
00:04:06 Tak jeden. Jeden, dva.
00:04:08 Je to zkouška zdatnosti.
00:04:20 Mám tam dát rovnou 4, nebo musím postupně?
00:04:23 Vždycky je lepší, to udělat postupně.
00:04:27 Když to uděláš naráz, tak se těsto začne trhat.
00:04:31 Na okraji se začne nabalovat. Tak postupně.
00:04:43 Já jsem si vyměnila nástavec, který mi udělal takovou šáličku.
00:04:49 Teď vložím dovnitř.
00:04:52 Je důležitý, aby sis to překlopila a ona mašinka si to bude brát sama.
00:04:57 Ty to jen koriguješ, aby těstovina šla rovnou dovnitř.
00:05:02 Budeš to chytat v půlce. Budeš si to jednou rukou chytat,
00:05:07 v půlce to chytneš, a jen to přepůlíš.
00:05:10 Budeš mít jednu polovinu na jedné straně
00:05:14 a druhou na druhou.
00:05:20 -Takhle pozvolna to sbírám.
-Přesně tak.
00:05:32 Teď to vypni.
00:05:35 Já si to vezmu od tebe.
00:05:37 Takhle jen prohodíš s moukou. Důležité je i na druhé straně.
00:05:46 Zase to položit, aby všechno bylo obalené.
00:05:53 -Co teď s tím?
-Takhle to máš připravené.
00:05:57 -Teď to můžeš udělat takhle.
-Já jsem to viděla v klubíčkách.
00:06:01 -Máš to krásně připravené.
-Rovnou musím zpracovat?
00:06:06 Buď je rovnou zpracuješ, nebo je dáš zamrazit.
00:06:10 Nedoporučuju sušit, protože vajec je tam hodně a mohly by černat.
00:06:15 Kdybych těsto dělala s vodou bez vajec, tak by se sušit daly.
00:06:19 Nebo s menším obsahem vajec.
00:06:22 Já mám hotovo, ukaž mi, co máš ty.
00:06:25 Já si připravím obdélník. Mám to trochu tlustší.
00:06:30 -To si myslím, že nemáš.
-Teď důležitá věc.
00:06:34 Vezmeme si těsto, takhle si jej přepůlíme a ještě jednou.
00:06:41 Tím rovným řezem. A začneme krájet.
00:06:49 -Ono se to neslepí?
-Ne.
00:06:52 Když máš dobře suché těsto, tak se ti to neslepí.
00:06:56 Případně podsypeš moukou.
00:06:58 Takhle je vezmeš, promícháš moukou a máš pappardelle.
00:07:05 Když je dáš napůl, tak máš fettucciny.
00:07:10 Tak čím užší, tak mají jiný název?
00:07:14 Tohle jsou fettucciny a tohle pappardelle.
00:07:17 Pak máš "italioliny!".
00:07:19 Ty jsou ještě tenčí než fettucciny. Teď se mi to nepovedlo.
00:07:24 Jsou to dlouhý nudle. Máme těstoviny hotové.
00:07:28 Domácí těstoviny jsme dělali z mouky semola.
00:07:32 Vyrábí se z tvrdé italské pšenice, má žlutou barvu
00:07:37 a těstoviny se nerozvaří.
00:07:39 Pokud chcete mít těstoviny zelené, přidejte špenátové pyré
00:07:44 důkladně zbavené vody. Dobře připravené těsto je pevné,
00:07:48 kompaktní a nemělo by se lepit na vál.
00:07:52 Z takového těsta se podaří udělat 1 mm tenká placka.
00:08:01 Když už jsme si dali práci s domácími těstovinami,
00:08:05 chtělo by to originální omáčku.
00:08:08 Uděláme si těstoviny s dýňovou omáčku.
00:08:12 Potřebujeme: pappardelle,
00:08:14 dýni,
00:08:15 slaninu,
00:08:17 olivový olej,
00:08:18 šalotku,
00:08:20 pepř,
00:08:22 česnekovou sůl,
00:08:23 vývar,
00:08:25 parmazán,
00:08:26 pažitku,
00:08:28 máslo,
00:08:29 tymián.
00:08:31 Teď si vezmeme slaninu, orestujeme ji na pánvi.
00:08:37 Restujeme ji nasucho.
00:08:39 Vezmi pažitku a nakrájej ji opravdu najemno.
00:08:45 Tím budeme dozdobovat.
00:08:50 -Je to rychlý recept?
-Je rychlý.
00:08:53 Je to recept, který trvá pár minut.
00:08:56 Nemusíme se bát, že dýni budeme připravovat desítky minut.
00:09:01 Čas, který jsme strávili nad přípravou těstovin
00:09:06 -vyvážíme rychlou přípravou omáčky.
-Máš pravdu.
00:09:10 Já si slaninku vyškvařím.
00:09:12 Zbavím ji přebytečného tuku, aby byla křupavá.
00:09:17 Dám si ji stranou a začnu přidáváním šalotky.
00:09:21 Dáš ji stranou, aby se nepřipálila.
00:09:24 Aby se nepřipálila, zůstala hezky křupavá
00:09:28 -a nebyla zase až moc.
-Už je to krásný.
00:09:32 Dám ji stranou.
00:09:40 Do rozpálené pánve dám najemno nakrájenou šalotku.
00:09:48 -Můžu použít i cibuli?
-Můžeš.
00:09:52 Šalotka je ale jemnější. K šalotce přidám i dýni.
00:10:00 -Dýni tam dáváš syrovou?
-Dávám syrovou.
00:10:04 Díky tomu, že má vysoký obsah cukru,
00:10:07 tak se orestováním zkaramelizuje a změní chuť.
00:10:12 Nezapomenu na olivový olej. Teď už přidám trochu tymiánu.
00:10:23 Jen tak na provonění. Pojď si čichnout.
00:10:30 To je pěkný. Cítím z toho slaninku hodně.
00:10:33 Je tam tuk ze slaninky.
00:10:36 Za chvíli tady máme Halloween, tak víte, jak zpracovat zbylé dýně.
00:10:42 Za chviličku začneme vařit těstoviny.
00:10:45 Je důležité dýni lehce orestovat dozlatova a podlijeme to vývarem.
00:10:50 Budeme ji s vývarem vařit 3 minuty, až změkne.
00:10:59 V této fázi můžeš dát vařit těstoviny.
00:11:03 Já to podliju vývarem.
00:11:09 Je u vaření domácích těstovin něco speciálního?
00:11:13 Určitě. Obsahují hodně vody, tak je budeme vařit krátce.
00:11:18 Asi 2 až 3 minuty. Musí to být rychlé.
00:11:22 Vzhledem k tomu, že jsme těstoviny nesolili,
00:11:26 tak osolíme vodu řádně. 2 až 3 minuty povaříme.
00:11:36 Vždycky těstoviny promíchej, hned jak je dáš do vody,
00:11:41 aby se neslepily.
00:11:45 Uvidíš, jak zelená se ještě zvýrazní varem.
00:11:53 Těstoviny máme uvařené. Dýně změkla.
00:11:59 Přidáme sůl.
00:12:05 -Už to můžu vypnout?
-Určitě to vypni.
00:12:08 Můžeš to rovnou dovnitř nasypat.
00:12:11 -Sypu přímo do toho, bez vody.
-Bez vody.
00:12:15 Teď už to jen promícháme. Teď dodáme krémovost máslem.
00:12:27 Těším se na tvoji pažitku. Přidá k tomu příjemnou svěží chuť.
00:12:40 Co s tou slaninou?
00:12:42 Tu přidáme na vršek, aby to vypadalo pěkně.
00:12:47 Pojď sem s tím.
00:12:52 Parmazán.
00:12:55 Slaninka, trošku si ji necháme navrch.
00:12:59 Prohodíme.
00:13:02 Tomu říkám finále.
00:13:05 A nandáme.
00:13:13 Milí diváci, tento recept najdete na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:13:20 Dozdobíme slaninkou.
00:13:28 Pažitku.
00:13:31 Parmazán. Je to hotový a dobrou chuť!
00:13:40 Na omáčku na pappardele vyškvařte slaninu dokřupava,
00:13:44 pak ji dejte stranou a na tuku restujte šalotku a dýni.
00:13:50 Jakmile dýně zkaramelizuje, podlijte ji vývarem.
00:13:54 Čerstvé těstoviny obsahují dost tekutiny,
00:13:57 takže je stačí vařit 2 až 3 minuty.
00:14:02 Ti z vás mohou získat voucher 3 000 Kč na nákup kuchyňské linky.
00:14:07 Cenu věnuje společnost Oresi.
00:14:10 Odpovězte správně na otázku:
00:14:29 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:14:37 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013