Předvánoční volání o pomoc bylo více než neobvyklé. Bude náš tým slavit svátky jako každý jiný, nebo je čeká náročná příprava netradičního vánočního menu? (2008)
00:00:00 .
00:00:05 VYZVÁNĚNÍ TELEFONU
00:00:09 HOUKÁ SIRÉNA
00:00:12 A je to tady! Služba, na jakou jste dlouho čekali:
00:00:15 Kuchařská pohotovost.
00:00:17 Chystáte rodinnou oslavu nebo chcete připravit steak
00:00:21 jak se patří a nevíte si rady?
00:00:24 Obraťte se na Kuchařskou pohotovost.
00:00:27 Dokážeme splnit všechna vaše kulinářská přání.
00:00:31 Naše zásahy můžete sledovat každý týden nebo zavolejte
00:00:35 a náš tým špičkových odborníků pomůže právě vám.
00:00:38 Stačí nás kontaktovat a my přijedeme,
00:00:42 nakoupíme, poradíme, uvaříme.
00:00:45 A kdo se to o vás tak dokonale a nezištně postará?
00:00:49 Jako 1. je tu velký šéf, skutečný král v kuchyni,
00:00:54 chápající a velkorysý, ale když přijde na věc,
00:00:58 umí si prosadit svou.
00:01:01 Jiří, kapitán národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky.
00:01:06 A tohle už je náš profesionální cukrář.
00:01:08 Chtěl být výtvarníkem, ale pak pochopil,
00:01:12 že obrazy se dají tvořit i jinak.
00:01:14 Vladimír, šéfcukrář velkého pražského hotelu.
00:01:18 Následuje jemný ženský prvek, ozdoba týmu,
00:01:22 která se ovšem i přes své mládí umí v kuchyni pěkně ohánět.
00:01:25 Svým šéfům je vždy k ruce, i když si o nich občas myslí své.
00:01:29 V našem týmu se Martina rozhodně neztratí.
00:01:31 A teď už rychle do práce, je tu nový naléhavý případ.
00:01:35 Vladimír a Mirek očekávají na Štědrý večer dámskou návštěvu.
00:01:40 Oba jsou nekonvenční umělci, takže by večeři rádi pojali
00:01:44 poněkud netradičně. Nicméně tradiční český kapr,
00:01:48 který ostatně už delší dobu okupuje jejich vanu, nesmí chybět.
00:01:56 Bohužel se ukazuje, že to pro ně nebude
00:01:59 tak jednoduché, ani jeden z nich nedokáže
00:02:02 tomuhle tvorovi, na kterého už si pomalu zvykli, zkřivit vlásek
00:02:06 Tedy, v tomto případě spíše šupinu...
00:02:12 Šťastné a veselé, Marie. Tobě taky.
00:02:14 Řešíme takový problém, potřebovali bychom zabít kapra.
00:02:18 Jerry není doma, ale on by ho stejně nezabil.
00:02:22 My jíme vždycky řízky. No, tak se zdá,
00:02:27 že to pánové budou muset zkusit někde jinde.
00:02:30 Už to vypadalo, že všechno skončí pořádným fiaskem,
00:02:34 když Vladimírovi svitla naděje v podobě šťastné náhody.
00:02:38 Pro svého psa Derika pohotovost nepotřebuje,
00:02:41 zato pro sebe a Mirka určitě ano...
00:02:45 Dobrý den, tady Kuchařská pohotovost.
00:02:48 Dobrý den, tady je Vladimír. Prosím vás, já mám velký problém.
00:02:53 Zabít kapra? Tak tohle naše kuchaře rozesmálo.
00:02:56 Všechny suroviny si totiž vozí s sebou,
00:02:59 takže si oba pánové budou muset najít jiné místo na koupání,
00:03:03 než je vana, kde mají nového domácího mazlíčka.
00:03:06 Nicméně, tohle není jejich starost. Zato sestavení vánočního menu ano.
00:03:10 Po krátkém přemýšlení navrhuje Jiří pro uměleckého fotografa Vladimíra,
00:03:14 výtvarníka Mirka a obě dámy večeři s mottem: "Barevné Vánoce“.
00:03:19 Kapr, tentokrát ovšem na modro, se zeleninou juliennes
00:03:23 a křenovou omáčkou, připomene české vánoční tradice.
00:03:26 Štika pečená po novohradsku s kari bramborami a fazolkami
00:03:30 bude zajímavou štědrovečerní variací,
00:03:33 kterou Vladimírův punčový dort ještě barevně dokreslí.
00:03:36 Speciální vánoční menu je tedy na světě,
00:03:39 takže rychle do akce!
00:03:50 Pojďte dál.
00:03:55 Vítejte u nás. Pěkné. Pěkný ateliér, pěkné fotky.
00:04:01 Akorát tomu něco chybí. Kde jsou ty Vánoce?
00:04:04 Vánoční kolekci jsme ještě nestihli nafotit.
00:04:08 Chtělo by to nějakou výzdobu. Hlavně stromeček asi, že?
00:04:12 Aspoň to. Když jsou ty Vánoce, tak pro vás něco zařídíme.
00:04:18 Fakt? Kam Jiří volá? Vysvětlení počká!
00:04:22 Co ale počkat nemůže, je punčový dort,
00:04:24 který se musí zaležet, takže začneme s jeho přípravou.
00:04:28 Kluci, chtěli jste barevné Vánoce, kdo mi teď pomůže s dortem?
00:04:33 To je na tobě. Jo?
00:04:35 Tobě se do toho nechce? Hm. Mizím.
00:04:40 Tak to zůstalo na mně. Na punčový dort budeme potřebovat:
00:04:45 dortové korpusy, rybízový džem, rum, agar, potravinářské barvivo -
00:04:51 žluté a červené, citrony, krystalový cukr a vroucí vodu,
00:04:57 která se nám už vaří. Tak se do toho pustíme.
00:05:00 Ty jsi Vladimír, já jsem Vladimír, to v tom bude trochu zmatek.
00:05:02 Měli bychom to vyřešit, že? Jo.
00:05:04 Říkej mi Kivo, takhle mě stejně hodně lidí zná
00:05:07 a takhle i publikuji. To bude asi nejjednodušší.
00:05:09 Tak jo. Prosím tě, potřebuji zavařit cukr do vroucí vody.
00:05:14 Zamíchej ho metličkou. Všechen?
00:05:17 Všechen. Já připravím zálivku z agaru.
00:05:21 Agar nám trochu napomůže, že bude rozvar hustští,
00:05:24 dort bude pěkně držet. Agar jsou mořské řasy.
00:05:28 Dnes už se moc nepoužívají, protože se s ním musí umět pracovat
00:05:33 Kivo, zavaříš mi ještě agar do toho rozvaru?
00:05:37 Pokusím se. Jen nechat projít varem?
00:05:42 Ano a pak už to vypneme.
00:05:52 Začalo nám to vařit. Ukaž.
00:05:56 Už to vypni.
00:06:01 Co budeš teď ode mne potřebovat? Dort ti prokrajovat nenechám,
00:06:06 ten prokrojím sám. To je dobře.
00:06:09 Tady máš a vyždímej citrony. Budeš potřebovat
00:06:16 nějakou mističku na šťávu. Určitě.
00:06:19 Tady jich je spousta hezkých. Já zabalím dort. Dort balíme proto,
00:06:29 protože punčový dort je velice šťavnatý,
00:06:35 tak aby nám šťáva nevytékala okolo. Jak ti to jde?
00:06:39 Vidíš, že to dělám poprvé, ale snažím se.
00:06:43 První korpus prokrojíme na 2 poloviny.
00:06:51 Namažeme džemem. Budu si ho muset trošku ojemnit.
00:06:57 Tenhle cukrářský výraz už známe, u ořechů to znamená posekat,
00:07:01 ale u džemu, jak je vidět, rozmíchat.
00:07:04 A tento rozdíl nezaujal jenom nás! Nazdar.
00:07:06 Kivo, jak se jmenuje? Derik.
00:07:09 Derik? Pes se jmenuje Derik, a jak se jmenuje kapr?
00:07:12 Protože jsme ho pořídili už na Mikuláše,
00:07:14 tak dostal jméno Mikuláš. A uznej, že když už má jméno,
00:07:18 tak je přece těžké zabíjet takového tvora.
00:07:20 Obzvlášť na Vánoce zabít Mikuláše, to je blbé.
00:07:23 No, naštěstí náš Mikuláš se těší dobrému zdraví,
00:07:26 bezstarostně si plave a je mu úplně jedno,
00:07:29 že Vladimír vyložil dortovou formu polovinou korpusu,
00:07:32 potřeného džemem a 2. korpus rozkrájel na silné plátky.
00:07:35 Kiva zatím nalil do misek cukrový rozvar s agarem,
00:07:38 který náš šéfcukrář obarvil potravinářskou barvou,
00:07:41 rozmíchanou ve vlažné vodě.
00:07:43 Jednu část do žluta a druhou do červena.
00:07:47 Teď přijde zásadní věc. Přidáme citrónovou šťávu.
00:07:55 Záměrně to dělám všechno podle chuti,
00:07:59 takže si vezmeme za chvíli lžíci a budeme ten punč ochutnávat.
00:08:04 Jak jste na tom s rumem? Mám 1 výborný recept
00:08:07 na svařené víno s rumem.
-Fakt?-Hm.
00:08:10 Neztratí se chuť toho vína? Ne, musí se tam toho rumu
00:08:13 dát akorát. Krásně se to doplňuje. Já myslím, že to bude dobré.
00:08:23 Rum tam je. Ty to máš lepší.
00:08:29 Jo? Máš to kyselejší,
00:08:32 já tam ještě přidám. Tak a jdeme na to.
00:08:39 Vidím, že jsi připravený na všechno.
00:08:42 Tedy dělat se s takovým dortem denně... To není na půl hodiny, že?
00:08:47 To není. A příprava korpusu...
00:08:52 Celková příprava tak 45 minut až hodinu,
00:08:58 podle zkušenosti a zručnosti. Pokud zrovna mezi zkušené
00:09:01 a zručné nepatříte, nebo chcete prostě jen ušetřit čas,
00:09:04 můžete si korpus koupit už hotový. Jdeme na to, sestro.
00:09:09 Začneme. Je důležité, aby to do sebe nasáklo tu šťávu.
00:09:17 Takhle to pěkně zmáčkneme. To nevadí,
00:09:20 když to bude celé pomačkané? Ne, vůbec ne.
00:09:24 To se vytvaruje do formy? Přesně tak.
00:09:27 Těch barev si tam můžeš přidat, kolik chceš, záleží jen na tobě?
00:09:30 Já bych to s těmi barvami moc nepřeháněl. Jsou Vánoce,
00:09:33 tak jsem zvolil žlutou, červenou, uděláme nějaké barevné ozdoby,
00:09:37 ale já bych se třeba do modré nepouštěl.
00:09:39 Právě ta by mě lákala. Mně to přijde hrozně nejedlé.
00:09:44 Vladimír je zastáncem Klasiky, ale pokud pozvete
00:09:47 na návštěvu, stejně jako Kiva a Mirek,
00:09:50 nekonformní výtvarnice, můžete je klidně překvapit
00:09:54 třeba dortem modrozeleným. Můžu taky namáčet?
00:09:57 Jasně. Já tady zatím dodělám další rozvar, který nám zbyl.
00:10:01 Já mám rád, když to z toho punčáku teče,
00:10:04 když je to šťavnaté. Nesnáším, když si koupím někde
00:10:07 nějaký suchý, to není ono. Tady nám vznikla díra...
00:10:10 Takže úplně na sebe nacpat? Jo.
00:10:15 Teď ještě ten červený a jedem dál. Dál postupovali stejným způsobem,
00:10:18 jen s rozvarem obarveným do červena.
00:10:22 Vladimír dort průběžně proléval zbytkem rozvaru,
00:10:25 který předtím dochutil rumem a citrónem.
00:10:28 Zanedlouho byl uvnitř formy kromě žlutého kroužku
00:10:31 i menší červený, takže opět přišla na řadu žlutá a po ní zase červená.
00:10:40 Tak ten je! Ten je!
00:10:42 Na závěr Vladimír dort přiklopil druhou polovinou
00:10:46 podélně rozříznutého korpusu, kterou, stejně jako tu spodní,
00:10:50 potřel rybízovým džemem. Dortík bude hotový.
00:10:54 Já tady poleji ještě ten horní korpus,
00:10:57 aby byl pěkně nasáklý, a tebe poprosím,
00:11:01 abys udělal místo v lednici.
00:11:05 Místo v lednici by mělo být. Moc velkou ji nemáte.
00:11:11 My moc často nevaříme, víš? Na to, že nevaří,
00:11:15 si Kiva počíná dobře. Společně s Vladimírem ještě zakryli dort
00:11:20 potravinářskou fólií a přiklopili talířem.
00:11:22 Ten dort je potřeba zatížit. Slisovat.
00:11:25 No, slisovat, aby to tam nasáklo. To je ono.
00:11:34 Tak pojď. A uklidíme si tady ten
00:11:41 strašně zalepený stůl. Ano, to bude nutné, aby bylo
00:11:47 kam dát suroviny na předkrm. Ale než začneme s jeho přípravou,
00:11:52 zopakujeme si recept na punčový dort.
00:11:55 Ve vodě rozvaříme cukr, přidáme zálivku z agaru a vlažné
00:12:00 vody a necháme projít varem. Piškotový korpus podélně rozkrojíme
00:12:05 na poloviny, jednu potřeme džemem a dáme na dno dortové formy.
00:12:09 Do misek nalijeme lehce vychladlý rozvar z cukru a agaru,
00:12:12 1 část obarvíme do žluta, druhou do červena
00:12:15 a obě, i zbytek rozvaru, dochutíme citronovou šťávou a rumem.
00:12:19 Další korpus nakrájíme na silné plátky,
00:12:21 které namáčíme střídavě ve žluté a červené části rozvaru
00:12:25 a vykládáme jimi formu tak, aby se uvnitř vytvořily
00:12:28 barevné kroužky. Průběžně proléváme čirým zbytkem rozvaru,
00:12:32 aby byl dort šťavnatý. Nakonec ho přiklopíme
00:12:34 druhou polovinou korpusu, kterou jsme stejně jako tu první
00:12:38 potřeli džemem, naposledy přelijeme rozvarem,
00:12:41 překryjeme fólií, pomocí talíře stlačíme
00:12:44 a dáme minimálně na 3 hodiny zaležet do lednice.
00:12:47 A teď už je na řadě Jiří!
00:12:49 Jako předkrm si připravíme kapra na modro za studena.
00:12:52 Dá se podávat i za tepla, ale my ho děláme za studena.
00:12:56 Budeme potřebovat kapří filety, ale není to Mikuláš,
00:12:59 ten si plave ve vaně...
00:13:03 Na základ budeme potřebovat: celer, mrkev, cibuli,
00:13:08 divoké koření, sůl, citron, vinný ocet, víno, vodu.
00:13:14 Nejdřív si připravíme tzv. rybí várku.
00:13:17 To je nakrájená zelenina nahrubo s kořením, se solí, s vínem
00:13:21 a s octem. V tom kapra uvaříme. Jiří přidal do kastrůlku
00:13:24 nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev a celer, celý pepř,
00:13:28 nové koření a bobkový list, všechno zalil vinným octem,
00:13:32 bílým vínem a vodou, pořádně osolil, promíchal
00:13:35 a pověřil Kivu, aby dal rybí várku asi na 20 minut
00:13:39 pod pokličkou vařit. Sám se pustil do kapra:
00:13:42 filety nakrájel na proužky, což přilákalo jednoho zvědavce.
00:13:47 Kapra zakapeme citronem, aby nám pomohl vytáhnout tu barvu.
00:13:51 Nepředstavujte si, že to bude modré jako propiska.
00:13:55 Jako propiska to asi nebude, ale kůže dostane
00:13:57 díky citronu šedomodrý nádech. Zvlášť, pokud budete
00:14:01 tuhle pochoutku vařit z kapra šupináče, stejně jako Jiří.
00:14:04 Máme ho a dáme ho do ledničky. A protože se zelenina vaří
00:14:09 20 minut, máme čas si připravit omáčku ke kaprovi.
00:14:13 Bude křenová a připraví ji Martina. Martino, pojď na to.
00:14:21 A protože v pořádné křenové omáčce nesmí chybět čerstvý křen,
00:14:25 pustila se Martina do jeho strouhání.
00:14:27 Pod dozorem Derika a šéfkuchaře jí šla práce pěkně od ruky,
00:14:32 takže měla brzy plnou misku. Na křenovou omáčku,
00:14:36 která se podává ke kaprovi na modro, budeme potřebovat:
00:14:40 majonézu, smetanu, čerstvý nastrouhaný křen,
00:14:43 cukr krupici, nasekanou pažitku, bílý pepř a sůl.
00:14:47 Tahle omáčka je jednoduchá. Do majonézy přidáme
00:14:51 nastrouhaný křen, trochu cukru, bílého pepře a soli,
00:14:55 všechno zalijeme smetanou a potom vmícháme nasekanou pažitku.
00:14:58 A na závěr to nejdůležitější... Ochutnáme.
00:15:03 Já bych to ještě přisolila trošku. Přesně tak, každý podle své chuti,
00:15:09 dokud nebudete s výsledkem naprosto spokojeni.
00:15:14 Super, takhle by to mělo být. Omáčku máme hotovou.
00:15:20 Zelenina v rybí várce se nám provařila,
00:15:23 takže si zavaříme kapra. Budeme ho vařit velice opatrně,
00:15:26 takzvaně táhnout. To je teplota těsně pod bodem varu, aby kapr,
00:15:31 který má jemné maso, vydržel pohromadě.
00:15:47 Kivo, prosím tě, pohlídáš to, aby se to nevařilo.
00:15:52 Těsně pod bodem varu. Jakmile uvidíš větší bublinky,
00:15:55 tak to stáhni. 15 minut a budeme mít hotovo.
00:15:58 Necháme Kivu, aby hlídal kapra a uděláme si rychlou rekapitulaci.
00:16:01 Kapra, nejlépe šupináče, naporcujeme, zakapeme citronem,
00:16:05 dáme do ledničky, a než se odleží, uděláme si takzvanou rybí várku:
00:16:09 nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev, celer, celý pepř, nové koření
00:16:13 a bobkový list zalijeme vinným octem, bílým vínem a vodou,
00:16:17 osolíme a 20 minut povaříme. Potom přidáme porce kapra
00:16:20 a 15 minut udržujeme těsně pod bodem varu,
00:16:23 aby se maso nerozpadlo. Měkkého kapra vyjmeme
00:16:26 a než vychladne, připravíme si zeleninu juliennes: na nudličky
00:16:30 nakrájený celer a mrkev zalijeme horkou vodou, osolíme,
00:16:33 opepříme a velmi krátce povaříme. Na závěr přidáme nudličky pórku,
00:16:37 přiklopíme pokličkou a necháme dojít.
00:16:40 Servírujeme s kaprem na modro a křenovou omáčkou.
00:16:43 Tak, předkrm je hotový a zatímco jsme si opakovali recept,
00:16:46 stalo se několik věcí. Teď už je jasné,
00:16:49 komu telefonoval Jiří s prosbou o pomoc při výzdobě.
00:16:53 Přece Máriovi. A byl to dobrý nápad!
00:16:56 Mário patří mezi nejlepší aranžéry, je pro každou legraci a navíc,
00:17:02 kdo jiný by vykouzlil bláznivou vánoční dekoraci
00:17:06 pro bohémy lépe než ten, který mezi ně sám patří!
00:17:10 Sám sice nemohl přijet, ale poslal 4 dámy,
00:17:14 které jeho vizi jistě naplní. Výzdoba tedy bude.
00:17:18 A příloha k hlavnímu chodu díky Martině,
00:17:21 která nezahálela a vykrájela z brambor malé kuličky, jakbysmet!
00:17:25 Brambory uvaříme v kuřecím vývaru s kari kořením.
00:17:28 Těsně před podáváním si na pánvi rozpustíme máslo a uvařené brambory
00:17:32 na něm orestujeme. Podle chuti dosolíme
00:17:35 a krásně žlutá příloha ke štice po novohradsku,
00:17:37 do které se teď pustí Jiří, je hotová.
00:17:40 Kromě štiky, kterou jsme si nechali 2 hodiny marinovat s česnekem,
00:17:44 budeme potřebovat: hladkou mouku, máslo, sladkou papriku,
00:17:48 kdo rád pikantnější, tak pálivou, mletý kmín, sůl, trochu oleje.
00:17:52 Kivo, prosím tě, budeme potřebovat smíchat mouku s paprikou,
00:17:56 s trochou kmínu a obalíme v tom ryby.
00:17:59 Takže vařečku. Dobře.
00:18:02 Budeš míchat. Přidáme papriku,
00:18:06 trochu mletého kmínu a já zatím osolím štiku.
00:18:12 Štiku marinujeme jen s česnekem nebo s kořením,
00:18:15 ale nedáváme sůl. Sůl vytahuje vodu, takže solíme
00:18:19 až těsně před úpravou. Trošku oleje. Je vidět,
00:18:24 že Míra dělá do umění. Máte hezký štětec.
00:18:28 Samozřejmě, to si člověk musí vypomoct v kuchyni,
00:18:31 na obraz...To se propojuje. Je dobré nepoužívat jedovaté barvy.
00:18:35 Doufejme, že výtvarník Mirek, který už co nevidět
00:18:38 přivede návštěvu, používá na své obrazy jiný štětec.
00:18:41 Každopádně s tímhle byl plech potřený olejem raz dva,
00:18:45 a tak Jiří podkovy načesnekované štiky obalil
00:18:47 v připravené směsi a Kiva na každou přidal tenký plátek másla.
00:18:51 Aranžérky zatím v ateliéru dokončovaly vánoční výzdobu.
00:18:55 Jen by mě zajímalo, co celou tu dobu dělal
00:18:58 u kuchyňské linky Vladimír...
00:19:00 Štiku dáme péct na 160-170 stupňů.
00:19:03 Aby se nám propekla, budeme potřebovat 15-20 minut.
00:19:07 A to je dost času, abychom si recept na její přípravu
00:19:10 zopakovali: štiku nakrájíme na podkovy,
00:19:13 které načesnekujeme a necháme aspoň
00:19:16 2 hodiny odležet. Mezitím si z mouky, mletého kmínu
00:19:19 a sladké, nebo - máte-li rádi pikantní chuť -
00:19:22 pálivé papriky, připravíme směs, ve které rybu obalíme.
00:19:25 Předtím ji ovšem nezapomeneme osolit!
00:19:28 Obalené podkovy dáme na olejem vymazaný plech
00:19:30 a pečeme na 160 až 170 stupňů asi 20 minut.
00:19:34 Jirko, máme hotovo!
00:19:37 Paráda, to bude Kiva koukat. Čekají na něho sovičky a sobi.
00:19:43 Perfektní. Jirko, spěcháme.
00:19:49 -Opravdu?-Bohužel. To je škoda,
00:19:51 takový krásný stromeček... Tak pojďte. Moc děkuji.
00:19:55 Není zač. A je to!
00:19:56 Vánoční výzdoba je hotová. A ne ledajaká,
00:19:59 ale podle posledních trendů. Přírodní materiály totiž z módy
00:20:02 zřejmě nikdy nevyjdou. I když tady, protože se jedná
00:20:05 o extravagantní společnost, Mário, který výzdobu navrhnul,
00:20:08 hodně popustil uzdu své fantazii. Ostatně, zkuste to taky!
00:20:12 Právě tohle je totiž největším letošním trendem.
00:20:16 Kivo, podívej se, jaký máme dortík. Vypadá úžasně.
00:20:20 Pěkně odleželý, krásně nám to i ztuhlo.
00:20:23 Koukám. Omažeme ho teď džemem.
00:20:26 Chceš to zkusit? Samozřejmě.
00:20:29 Jo, tak já ti to... Ty jsi fotograf, tak já tě to naučím
00:20:34 a pak ty mně zase naučíš fotit. Dej si tam džem.
00:20:40 Já ti to ještě ukážu. Takhle se drží nůž.
00:20:43 Takhle si ho vezmeš a ukazovákem to všechno budeš řídit. Jo?
00:20:48 Dobře. Tady máš.
00:20:51 To je ten rybízový, který jsme dávali předtím?
00:20:53 Jo, ten, co byl uvnitř, je na povrchu.
00:20:57 Nemá cenu míchat chutě navíc.
00:20:59 Ze všech stran? Udělej to nahoře,
00:21:03 z boku to udělám já, to bychom tady byli do zítra.
00:21:06 To je možné. Ukaž, já to ještě dohladím.
00:21:12 Tady mi trochu ukáplo, ale to nevadí, ne?
00:21:15 Nevadí, tam nám odteče všechno, co nepotřebujeme.
00:21:18 To máme schválně. Víš, jak se tomu říká?
00:21:21 Kitr. Tak to máme na kitru a na něm se to polévá.
00:21:28 Tam všechno nepotřebné odteče, my to potom seškrábneme
00:21:32 a můžeme to použít znovu. Hezké.
00:21:35 Já to takhle omáznu. Jde ti to o trošku lépe než mně.
00:21:38 Já zase neumím tak hezky svítit, když jsem viděl ty tvoje fotky.
00:21:42 Děkuji! To je pravda, Kiva fotí pěkně,
00:21:45 ale Vladimír zase bravurně zahladil džemem všechny nerovnosti
00:21:49 na dortu, takže na řadu přichází poleva.
00:21:52 Příprava fondánové polevy je náročná na čas a na zkušenosti,
00:21:57 proto použijte radši koupenou nebo ji nahraďte cukrovou
00:22:01 bílkovou polevou. My ji máme rozpuštěnou,
00:22:05 trošku dochucenou citronovou šťávou.
00:22:09 Ty bys mi to tam mohl dávat naběračkou.
00:22:11 Můžeme to zkusit.
00:22:14 A povedlo se. Kiva nalil polevu a Vladimír ji rovnoměrně rozetřel
00:22:18 po celém dortu. Super. Necháme ho vychladit.
00:22:27 Jak dlouho se to asi bude chladit? 20 minut. Jakmile se nám udělá
00:22:31 krusta na dortu, tak je to hotové. A hotové bude co nevidět
00:22:35 celé vánoční menu, takže Martina rychle přichystala sváteční tabuli.
00:22:43 Tak tak na ni stačila naservírovat předkrm
00:22:46 a už tu byl Mirek s návštěvou.
00:22:52 Dovolte, abych pronesl přípitek. Šťastné a barevné.
00:23:00 Šťastné a barevné.
00:23:02 Šťastné, jak je vidět, jsou. A barevné ostatně taky,
00:23:07 vždyť se začalo kaprem na modro, který všem zachutnal.
00:23:11 Martinina křenová omáčka šla doslova na dračku,
00:23:16 což ji potěšilo natolik, že k hlavnímu chodu připravila
00:23:19 kromě kari brambor ještě 1 přílohu.
00:23:21 A tady je recept: Na másle orestujeme
00:23:24 zelené fazolky, osolíme, opepříme a servírujeme
00:23:27 spolu s kari bramborami ke štice po novohradsku,
00:23:30 která se mezitím upekla do křupava. Pokud talíř
00:23:33 po obvodu zlehka poprášíte sladkou paprikou,
00:23:36 bude vaše vánoční menu, stejně jako tohle, skutečně barevné
00:23:39 A navíc, jak je vidět, i chutné. A to ještě nepřišla
00:23:42 Vladimírova chvíle. Teď už je jasné,
00:23:45 co dělal celou dobu u kuchyňské linky!
00:23:47 Chystal překvapení: pestré ozdoby na vánoční punčový dort,
00:23:51 který přijde na řadu jako poslední. My se jdeme rozloučit,
00:23:57 tady je sladká tečka na závěr. To je úžasná tečka.
00:24:04 Za nás vám přeji krásné a barevné Vánoce,
00:24:07 Mikulášovi, tomu vašemu kaprovi, dlouhý život...
00:24:10 Uvidíme. Určitě jo, vypadá bezvadně.
00:24:14 Už začíná žrát. Tady máte od nás pár dárečků.
00:24:20 Děkujeme. My děkujeme za spolupráci,
00:24:23 budeme se těšit někdy příště. Děkujeme.
00:24:29 Opět povedený zásah! Kiva s Mirkem jsou spokojení,
00:24:32 jejich návštěva ještě spokojenější a vůbec nejspokojenější
00:24:37 je kapr Mikuláš. Tak šťastné a barevné!
00:24:46 Máte i vy nějaké speciální přání, nevíte si rady
00:24:49 s tradiční českou kuchyní nebo snad s přípravou
00:24:53 japonského sushi? Kontaktujte Kuchařskou pohotovost.
00:25:00 Přijedeme, nakoupíme, poradíme, uvaříme, opět za týden u vás doma.
00:25:33 Kuchařskou pohotovost si tentokrát nikdo nezavolal,
00:25:36 tak komu připraví silvestrovské občerstvení
00:25:39 ze slaných i sladkých plněných košíčků
00:25:42 v mnoha variantách a česnekovou novoroční polévku?
00:25:45 Mezi svátky nesjpíš nikdo nemá na jídlo ani pomyšlení,
00:25:49 takže se pomoci tentokrát dostane k těm,
00:25:52 kteří by si náš kuchařských tým zřejmě nikdy sami nezavolali.
00:25:56 Skryté titulky: Dušková
00:25:58 .
Blíží se vánoční svátky a s nimi i čas splněných přání. A bývají to přání ledajaká – velká, skromná, neobvyklá, nadnesená, přehnaná, malá, neuskutečnitelná, tajná… a našlo by se ještě bezpočet přívlastků, jak bychom vánoční přání mohli pojmenovat.
Tentokrát se však na základnu kuchařské pohotovosti dovolal divák, který měl přání barevné. Vysvětlení a zadání znělo – připravit netradiční vánoční menu, které by mělo doslova hrát všemi barvami. Ale ani tímto se náš tým nenechal zaskočit a naši kuchaři našli jídla, která by tohle barevné přání naplnila.
A tak se dozvíte, jak se dělá temně červený horký punč s ovocem a mandlemi, kapr na modro na zeleninových nudličkách, candát po novohradsku s opečeným kari bramborem, který překvapí kombinací červenohnědé a ostře žluté barvy, a na závěr to bude růžový punčový dortík na zelené mátové omáčce.