Konec roku, po vánočních svátcích mají všichni plné lednice dobrot, na základnu kuchařské pohotovosti nikdo nevolá. Najde se vůbec někdo, pro koho bude náš tým připravovat něco dobrého? (2008)
00:00:02 VYZVÁNĚNÍ TELEFONU
00:00:05 HOUKÁ SIRÉNA
00:00:07 A je to tady! Služba, na jakou jste dlouho čekali:
00:00:11 Kuchařská pohotovost.
00:00:14 Chystáte rodinnou oslavu nebo chcete připravit steak
00:00:17 jak se patří a nevíte si rady?
00:00:20 Obraťte se na Kuchařskou pohotovost.
00:00:23 Dokážeme splnit všechna vaše kulinářská přání.
00:00:27 Naše zásahy můžete sledovat každý týden nebo zavolejte
00:00:31 a náš tým špičkových odborníků pomůže právě vám.
00:00:35 Stačí nás kontaktovat a my přijedeme,
00:00:38 nakoupíme, poradíme, uvaříme.
00:00:45 A kdo se to o vás tak dokonale a nezištně postará?
00:00:50 Jako 1. je tu velký šéf, skutečný král v kuchyni,
00:00:54 chápající a velkorysý, ale když přijde na věc,
00:00:59 umí si prosadit svou.
00:01:02 Jiří, kapitán národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky.
00:01:07 A tohle už je náš profesionální cukrář.
00:01:10 Chtěl být výtvarníkem, ale pak pochopil,
00:01:12 že obrazy se dají tvořit i jinak.
00:01:15 Vladimír, šéfcukrář velkého pražského hotelu.
00:01:18 Následuje jemný ženský prvek, ozdoba týmu,
00:01:21 která se ovšem i přes své mládí umí v kuchyni pěkně ohánět.
00:01:25 Svým šéfům je vždy k ruce, i když si o nich občas myslí své.
00:01:28 V našem týmu se Martina rozhodně neztratí.
00:01:31 A teď už rychle do práce, je tu nový naléhavý případ.
00:01:35 HOUKÁ SANITKA
00:01:45 Naléhavý případ to sice je, ale bohužel ne
00:01:48 pro Kuchařskou pohotovost. Na její základně naopak panuje
00:01:52 nezvyklý klid. Je totiž po Vánocích a nikdo zřejmě nemá
00:01:56 po všech těch oslavách na vaření ani pomyšlení.
00:01:59 Naši kuchaři přemýšleli, komu by svým uměním
00:02:01 mohli udělat radost, když vtom dostali spásný nápad.
00:02:05 Proč by tentokrát nemohli vyrazit za někým, kdo je skutečně potřebuje
00:02:09 a přitom by je nejspíš nikdy o pomoc nepožádal?
00:02:12 Je ovšem pravda, že jsou tentokrát jako na trní,
00:02:15 protože zatím netuší, jak celá akce dopadne.
00:02:21 ZVONÍ ZVONEK
00:02:26 Dobrý den.-Dobrý den.
-Dobrý den, můžeme dál?
00:02:29 Ano. Pojďte. Tam je moje kuchyně.
00:02:32 Dobrý den. Dobrý den.
00:02:36 Pěkné to tady máte. Kuchyňka pěkná. Mysleli jsme,
00:02:43 že to bude trošku větší. Chtěli jsme vařit pro víc lidí.
00:02:50 V tom případě vás pozvu do většího azylového domu
00:02:53 Armády spásy, ale tam je profi kuchyň, pánové.
00:02:56 Tím líp. To je super.
00:02:59 A děvčata nám můžou pomoct. Rády, tak jedeme.
00:03:02 Tak rychle to ovšem nebude, maminky totiž nepůjdou samy,
00:03:06 nýbrž se svými dětmi a oblékání přece jen chvilku potrvá.
00:03:11 Jiří, tak jsme tady. Co Vy na to? Prostoru je tady dost,
00:03:15 tady se nás vejde. Já si myslím, že to bude bezva.-Tak do toho.
00:03:18 Přesně tak, do toho! A protože je Silvestr, je třeba,
00:03:21 aby jídlo bylo nejen chuťově výborné,
00:03:24 ale aby i skvěle vypadalo. Proto se Kuchařská pohotovost
00:03:28 rozhodla připravit různé varianty slaných košíčků,
00:03:31 které při servírování vypadají opravdu efektně,
00:03:34 obložené mísy a sladké košíčky, tzv. tartaletky, s ovocem.
00:03:37 A pozor, na závěr malý bonus! Pro ty, kteří chtějí Silvestra
00:03:41 oslavit zvláště bouřlivě, připraví Jiří
00:03:44 novoroční česnekovou polévku, takzvanou "spravovačku“.
00:03:47 Začneme tím, že si připravíme těsto na slané košíčky.
00:03:50 A protože jsme v Armádě spásy a jsou tady přísná
00:03:54 hygienická pravidla, tak jsem v kuchyni sám.
00:03:56 Děvčata připravují s Martinou suroviny na plnění košíčků.
00:04:00 Na těsto budeme potřebovat: hladkou mouku, vodu, máslo,
00:04:04 vajíčka, sůl. Těsto je potřeba připravit dopředu,
00:04:09 nejlépe den předem, ale když ho budete mít
00:04:12 2 dny hotové, bude ještě lepší. Takže povolené máslo, 2 vajíčka,
00:04:23 špetku soli, trochu vody. Přidáme jen trochu,
00:04:28 protože nevíme, jak mouka bude sát
00:04:32 a nemůžeme mít to těsto moc řídké.
00:04:35 Je potřeba ho udělat opravdu hodně tuhé.
00:04:39 Pro začátek si můžeme pomoct vařečkou,
00:04:42 ale nakonec skončíme u toho, že to budeme dělat rukama.
00:04:45 A jak řekl, tak udělal.
00:04:48 Těsto začíná jakoby praskat, takže kdybychom ho použili
00:04:52 okamžitě čerstvé, tak nám nebude držet,
00:04:55 košíčky budou praskat. Hněteme minimálně 10 minut,
00:04:58 ale jestli to vydržíte čtvrt hodinky,
00:05:01 nic se nestane, je to lepší.
00:05:06 Těsto máme připravené, dáme ho do fólie. Zabalené těsto
00:05:13 uložíme do chladu minimálně na 2 hodiny,
00:05:17 nejlépe přes den nebo přes celou noc.
00:05:20 Než dá Jiří těsto do lednice, zopakujeme si postup přípravy.
00:05:24 Smísíme mouku, povolené máslo, vejce, špetku soli a trochu vody,
00:05:28 důkladně propracujeme aspoň 10 minut.
00:05:31 Hotové tuhé těsto zabalíme do fólie a necháme
00:05:34 nejméně 2 hodiny odležet v lednici. Ještě lepší je připravit si
00:05:38 těsto 1 nebo i 2 dny předem. Těsto máme uleželé,
00:05:42 tak si ho trošku propracujeme. Ne zase moc,
00:05:44 jen tak trochu ho rozválíme a začneme plnit.
00:05:47 Šéfkuchaři šlo sice plnění formiček báječně,
00:05:51 ale připravit jich takové množství není žádná legrace.
00:05:55 A tak není divu, že ho to samotného brzy přestalo bavit.
00:05:58 Martino, Láďo, pojďte mi píchnout!
00:06:01 Teprve teď to začalo odsýpat, takže 1. várka košíčků
00:06:05 se mohla brzy začít péct. Vladimír zůstal na hlídce u trouby
00:06:09 a Jiří s Martinou pospíchali za maminkami,
00:06:12 které zatím krájely zeleninu, připravit smetanovou pomazánku.
00:06:16 Budeme potřebovat: pomazánkové máslo, čerstvý terminovaný sýr,
00:06:22 smetanu, sůl,pepř. Všechny suroviny si rozmícháme, nejlépe v mixéru.
00:06:36 Nejdřív krém promícháme bez smetany. Až se nám spojí,
00:06:40 tak přidáme smetanu, abychom věděli,
00:06:42 jaká konzistence bude pro nás ideální. Když tam nalijeme
00:06:47 nejdřív smetanu nebo mléko na zředění,
00:06:49 tak nemůžeme vědět přesně, jak to dopadne.
00:06:52 Trochu osolíme. Říkám trochu, ale sypu tam asi celou lžíci,
00:06:57 ale máme poměrně velké množství, tak se toho nebojte.
00:07:01 Opepříme.
00:07:03 Děláme základní chuť, takže základní chuť bude jemná,
00:07:07 nebude obzvlášť výrazná, protože všechny košíčky
00:07:09 se doplní něčím specifickým.
00:07:13 Přidáme smetanu, opravdu lehce, uvidíme, co nám to udělá.
00:07:25 Krém by neměl být ani hustý, ani řídký, tak akorát. Viděli jste,
00:07:30 že jsem tam nenalil ani všechnu smetanu,
00:07:33 co jsem měl připravenou, protože ta konzistence
00:07:36 už je úplně ideální. Já mám hotovo. Děvčata, jak vy?
00:07:39 Já jsem se řízla. Tak si to skočte zavázat.
00:07:42 A my si uděláme rekapitulaci. Smícháme pomazánkové máslo
00:07:45 a čerstvý termizovaný sýr, ochutíme solí a pepřem
00:07:49 a opatrně přidáváme smetanu, až dosáhneme správné konzistence.
00:07:56 Jirko, 1. várka košíčků. Akorát.
00:08:00 Další se pečou. Jsou vychladlé?
00:08:02 Díky. Děvčata, já budu plnit, vy to budete zdobit.
00:08:06 Jiří nabral připravený krém do cukrářského sáčku
00:08:09 a začal plnit košíčky úhlednými hromádkami.
00:08:12 Vy samozřejmě můžete použít i mikrotenový sáček
00:08:15 s ustřiženým rožkem nebo obyčejnou lžičku.
00:08:17 Hlavní je, aby vám to šlo od ruky a byli jste s výsledkem spokojení.
00:08:21 A můžeme se pustit do zdobení. Uděláme vždycky řadu a půl 1 druh.
00:08:25 Takže první začneme pro děti. Uděláme zeleninový košíček.
00:08:30 Dáme tam nastrouhanou mrkev do špičky. Prosím.
00:08:36 Takhle jako to zmáčknout do špičky. Jo.
00:08:39 Tak? No, perfektní, čím vyšší, tím lépe.
00:08:45 Přesně tak. Miniaturní mrkvové "Eiffelovky“
00:08:49 se budou na silvestrovské tabuli skvěle vyjímat.
00:08:52 A teď by mohla Martina udělat vzorový - rajče, ředkvičku.
00:08:58 Jiří velmi dobře ví, že výběr variací pro tak slavnostní událost,
00:09:02 jakou je Silvestr, by měl být co nejpestřejší.
00:09:05 Ale pozor! Při zdobení jednotlivých druhů
00:09:08 se nezapomeňte řídit známým heslem:
00:09:11 méně někdy znamená více! Dbejte na to,
00:09:13 aby se chutě jednotlivých ingrediencí vzájemně podporovaly,
00:09:17 ne naopak. Dominantní by tedy měla zůstat 1 surovina,
00:09:20 ozdoba ji musí jen doplnit, chuťově i esteticky.
00:09:23 Sýrové kornoutky, které vytvořila Martina,
00:09:26 rozhodně estetické jsou. Jako doplněk zatím zvolila
00:09:29 barevně kontrastní červenou papriku.
00:09:30 Co tady do toho salámu? Tam dáme kousek cibule.
00:09:33 Zelenou cibulku nakrájel Jiří na šikmé proužky,
00:09:35 kterými maminky salámové košíčky ozdobily.
00:09:38 Potom přišly na řadu i nakládané rybičky.
00:09:40 Ta s tím matjesem je poměrně pikantní.
00:09:42 Matjes je hodně slaný, tak tam dáme hodně cibulky.
00:09:44 Přidat nebo stačí? Takhle stačí
00:09:47 a nahoru dáme ještě feferonku. Děvčatům to jde hezky,
00:09:50 Martina dodělává šunku
00:09:53 a já se půjdu podívat, jak to vypadá s košíčky.
00:09:57 Jiří ani nestačil vyjít ze dveří a maminky byly
00:10:00 se svým úkolem hotovy. To Martina ještě pilně vytvářela
00:10:04 kornoutky ze šunky, do kterých vkládala zelenou cibulku.
00:10:07 Ale za chvíli byla hotová i ona. Stejně jako maminky připravila
00:10:11 4 druhy košíčků - kromě šunkových ještě čabajkové s kyselou okurkou,
00:10:16 další se strouhanou nivou a lískovým oříškem,
00:10:19 a sýrové na poslední chvíli vylepšila plátky vajíček.
00:10:22 Mezitím se vrátily děti a nejspíš nikoho nepřekvapí,
00:10:25 že vůni tolika dobrot prostě nedokázaly odolat.
00:10:28 Zjevně zjistily, že vaření je docela zábava,
00:10:30 proto taky zapojili do práce. Vidím, že máme pomocníky.
00:10:34 Já mám tady poslední košíčky, naplníme je a doděláme.
00:10:42 Zbyl nám tady ještě česnek, takže bychom tam dali
00:10:46 česnek a gothaj. Jak nakrájený?
00:10:48 Mám ho nakrájet na kostičky? Na půlku.
00:10:50 Kolik toho česneku, po jednom? Jeden a píchnout ho tam.
00:10:55 Takhle? Ano. Uděláme jich s tím asi 10
00:10:59 a pak uděláme něco jiného. Jak naznačil šéfkuchař,
00:11:02 s česnekem musíme v tomto případě trochu šetřit.
00:11:05 Co je pro někoho lahůdkou, může být pro jiného
00:11:08 nepříjemným překvapením. Proto je dobré česnek umístit tak,
00:11:11 aby byl na první pohled viditelný. Může být?
00:11:13 Já myslím, že jo. Každý košíček vypadá jako originál.
00:11:20 Já bych to ještě něčím posypala. Že bychom to zamaskovali?
00:11:24 Tak tam přidáme trošku cibulky. Běž odtam pryč, Pavli.
00:11:30 Bacha, jsou tam ostré nože. Maminka už je ošetřená,
00:11:33 ještě abychom neošetřovali tebe. Originály se cení,
00:11:36 jenže ne na slavnostní tabuli. Ale Jiří má určitě nějaký tip,
00:11:39 jak všechny nedokonalosti zamaskovat.
00:11:41 Už jsem to vymyslel, dáme tam ještě červený salát.
00:11:46 Já myslím, že ten to úplně zvedne. Tak.
00:11:49 Hned to vypadá jinak. Tady uděláme s kaviárem.
00:12:00 To chci dělat já s tím kaviárem. To chci dělat já, já se budu hádat.
00:12:04 Hlavně se neperte. Takže takhle s kaviárem.
00:12:07 Ty můžeš trhat lístečky a já to tam budu dávat.
00:12:10 Kaviár je vzácností pro většinu lidí
00:12:12 a Jiří ho ještě ozdobil kouskem červené papriky.
00:12:15 Pokud místo ní přidáte kysanou smetanu a citrón,
00:12:19 potěšíte každého labužníka.
00:12:21 Moc pěkné. Martina má hotovo, takže ze zbylých věcí
00:12:24 bys mohla udělat mísy. S tímto úkolem si Martina
00:12:27 určitě poradí na jedničku. Aby i vaše obložené mísy
00:12:30 vypadaly dokonale, vždy vycházejte z jejich tvaru
00:12:34 a snažte se je nazdobit do výšky, suroviny by neměly působit,
00:12:37 jak se říká, uplácaně. Martina dělá obložené mísy
00:12:41 a já si připravím krém na sladké košíčky,
00:12:45 které nemůžou chybět. Na jeho přípravu budeme potřebovat:
00:12:49 mléko, pudinkový prášek, krystalový cukr, žloutky a šlehačku.
00:12:54 Jako první dáme vařit mléko, přidáme cukr.
00:13:03 Než se nám mléko začne vařit, tak si připravíme zálivku.
00:13:07 Do mléka zašleháme žloutky, aby tam nebyly kousky,
00:13:12 ty by se nám potom v krému srazily.
00:13:16 Přidáme pudingový prášek, pořádně rozmícháme
00:13:22 a zálivku máme připravenou. Sotva ji Vladimír stačil dodělat,
00:13:25 už začalo vařit mléko. Za stálého míchání
00:13:28 do něj tedy zálivku zavařil.
00:13:30 Krém je téměř hotový. Necháme ho vychladnout
00:13:33 a potom do něj zamícháme šlehačku. A než Vladimír do vychladlého krému
00:13:37 šlehačku zamíchá, stihneme si zopakovat recept:
00:13:40 do 2/3 množství mléka přisypeme cukr, uvedeme do varu
00:13:44 a poté do něj nalijeme i zbytek mléka
00:13:47 s důkladně rozšlehanými žloutky a pudingovým práškem.
00:13:50 Důležité je neustále míchat, nejlépe metličkou,
00:13:53 aby se neutvořily hrudky. Do vychladlého krému vmícháme
00:13:57 šlehačku a můžeme se pustit do plnění košíčků.
00:13:59 Na rozdíl od Jirky, já jsem si košíčky už přivezl,
00:14:02 protože recept na linecké těsto už znáte.
00:14:04 Několikrát jsme ho už dělali do koláčů.
00:14:06 Kromě lineckých košíčků budeme potřebovat hlavně šlehačkový krém,
00:14:10 který máme uvařený. Děti, ochutnáte ho?-Ano.
00:14:13 Vy jste ho se mnou nevařili, tak ochutnáte.
00:14:18 Řekněte mi, jaký je.
00:14:22 Chceš taky ochutnat? Jo.
00:14:23 Tak pojď. Dobrej.
00:14:25 Jo? Dejte i maminkám ochutnat. To je aspoň úkol!
00:14:30 Kdo by se nechal 2x přemlouvat? To je lahoda, že?
00:14:34 Ještě budeme potřebovat různé druhy ovoce.
00:14:36 Poznáte, co je co? Jo.
00:14:37 Jahoda. A kiwi.
00:14:40 Támhle máme žlutý meloun, maliny, tady tomu se říká karambola,
00:14:44 tohle je kiwi, tady máme blumy, tohle je physalis a tady ostružiny.
00:14:52 A máme tady mango a ananas. Tak se do toho pustíme.
00:14:56 Víte, jak se zpracovává mango? Ne.
00:14:59 Mango se oloupe jako jablko, ale nevypeckovává se.
00:15:03 Kolikrát se lidi snaží, že ho přeříznou na půlku
00:15:06 a chtějí z něj tu pecku dostat. Pecka se okrajuje.
00:15:10 Žlutý meloun... Rozpůlí se?
00:15:12 Ne, nejdřív se ukrojí špičky a pak nožem se slupky okrájí.
00:15:21 Ty chceš taky práci? Ano.
00:15:26 Tohle je physalis. Takhle se vezme to ovoce
00:15:34 a takhle ho oloupeš a necháš na stopce.
00:15:38 Takhle to pěkně prsty zatočíš. Já chci taky práci.
00:15:43 Jasně, dělejte to oba. Já budu plnit košíčky.
00:15:48 Mně to klouže v té rukavici. Co se dá dělat.
00:15:51 S pořezaným prstem to jinak nejde! Mimochodem,
00:15:54 v případě takového úrazu jsou chirurgické rukavice
00:15:57 tím nejlepším řešením. Proto je dobré mít je v kuchyni
00:16:00 vždycky po ruce. Může být?
00:16:02 No. Z toho máme pěknou kostičku!
00:16:05 Není divu! Tyhle druhy ovoce maminky a děti z azylového domu
00:16:08 určitě nemívají na stole každý den. Ale Vladimír všechno napraví.
00:16:13 Když se to nepovede, tak se nic neděje. Je to ruční práce.
00:16:17 Hm, velkorysé, od někoho, kdo je sám při zdobení
00:16:21 takový puntičkář. Vladimír má prostě srdce, a taky trpělivost.
00:16:25 Neutahuj to úplně až do konce, aby se nám to tak trošku
00:16:31 na konci rozjíždělo. Takhle to utáhneš u kořene
00:16:34 a vidíš, je to hezčí. Jo? Teď už to snad kluci zvládnou.
00:16:40 Zatímco Vladimír plnil košíčky krémem, stačil všem ještě poradit,
00:16:45 jak mají ovoce připravit - meloun rozkrojit
00:16:48 a polévkovou lžící vydlabat jádra, kiwi oloupat a jahody očistit.
00:16:51 Na závěr udělil snad tu nejdůležitější radu!
00:16:54 Základ je, když něco děláte, abyste měli pod sebou čisto.
00:16:57 Tohle je hrozné.
00:17:02 Prvních 15 košíčků Vladimír ozdobil vždy 1 ostružinou
00:17:05 a k ní pak přidal po jedné malině.
00:17:09 Meloun už mám. Už máme? To je super.
00:17:13 Tak to samé s ananasem. Já ho odlistím.
00:17:18 Zatímco se jedna maminka pustila do dalšího krájení,
00:17:21 druhá svůj úkol dokončila. Konečně se blíží
00:17:24 ta příjemnější fáze - zdobení. Rozpůlíme jahodu
00:17:28 a takhle je tam pěkně zapíchneš. Dáme tam i blumu,
00:17:36 to bude hezká barva. Jak jsem ti říkal,
00:17:39 že ji tam máš dávat? Ty jsi ji tam zapíchl po hlavě.
00:17:43 Teď ji musíš sníst. To ovšem nebude žádný problém!
00:17:46 Aspoň pak půjde práce lépe od ruky. Z toho ananasu vyřízneme košťál,
00:17:50 ten není dobrý. To je ten střed. Já to dávám naopak.
00:17:55 Nikdo není dokonalý. To je pravda.
00:17:59 Vladimíra prostě jen tak něco nerozhází, nebo že by přece?
00:18:02 Ty mi vždycky jednu sníš a jednu oloupeš.
00:18:05 To tedy zjistil brzo! Pokud jste si ani vy nevšimli,
00:18:08 jak důkladně se celou dobu náš pomocník o ovoce staral,
00:18:11 tady je malý důkaz.
00:18:20 Šéfcukrář ale musí umět zachovat nadhled,
00:18:23 obzvlášť na Silvestra, proto raději dokončil
00:18:25 svých 15 košíčků s malinami a physalis a předvedl,
00:18:28 jak připravit ty s kiwi a ananasem.
00:18:31 Pak ještě rychle dokrájel kousky blumy a pustil se do další varianty
00:18:35 A tyhle košíčky uděláme jen s jahodami.
00:18:38 Máme tady spoustu hezkých jahod, tak uděláme jen jahodové.
00:18:43 Já mám tu zkušenost, že když udělám košíčky,
00:18:46 tak ty jahodové zmizí jako první. Vy se pochopitelně jako vždy řiďte
00:18:50 svou vlastní chutí. Ovocných druhů dnes už známe tolik,
00:18:53 že si vybere opravdu každý. Nakonec se Vladimír pustil
00:18:56 do krájení karamboly, ta se musí připravovat
00:18:59 jako poslední, protože rychle hnědne
00:19:01 a tak je nutné ji naglazovat. Kousky karamboly budou
00:19:05 na košíčcích doplněny mangem a žlutým melounem.
00:19:07 Můžu takhle poprosit? Určitě.
00:19:10 Já zatím dojdu pro želé, abychom to mohli potáhnout.
00:19:14 Než se Vladimír vrátil se želírovací hmotou,
00:19:17 téměř všechny sladké košíčky byly hotové,
00:19:19 což náležitě ocenil. Moc hezké.
00:19:23 Děkuji. Běžte ohlídat děti, já to poglazuji
00:19:26 a za chvíli už budeme dělat tabuli. Dobře.
00:19:29 Glazování ovoce už jsme dělali u vinného dortu.
00:19:35 Já to ovoce glazuji kvůli tomu, aby nám neoschlo.
00:19:39 Dělá se to želírovací hmotou, maliny a ostružiny
00:19:42 želírovat nebudu, protože mají chloupky a krásné detaily
00:19:47 a všechno bychom schovali pod to želé.
00:19:55 Naglazovat karambolu je obzvlášť důležité,
00:19:58 protože karambola rychle oxiduje a zhnědla by nám.
00:20:04 Tak, máme naglazováno a dáme košíčky na chvíli do ledničky.
00:20:09 Košíčky není nutné chladit dlouho,
00:20:12 navíc hosté už netrpělivě postávají přede dveřmi,
00:20:15 takže je třeba rychle připravit sváteční tabuli.
00:20:33 Já si myslím, že hotovo. Vypadá to hezky, teď už jen hosty.
00:20:38 Skočíš tam? Jo.
00:20:43 Já bych vám chtěl za Kuchařskou pohotovost
00:20:46 popřát krásný nový rok, hlavně lepší než byl tento.
00:20:49 Vám, pane řediteli, chci poděkovat za spolupráci,
00:20:52 že jsme to mohli tady zrealizovat. A děvčatům taky.
00:20:55 Pro ně tady máme dárky.
00:20:57 Děkujeme, bylo to fajn. Já taky děkuji.
00:21:01 Pane řediteli díky. Moc vám děkujeme.
00:21:04 Nashledanou. Nashledanou.
00:21:06 Mohlo by se zdát, že se naši kuchaři chystají
00:21:09 na cestu. Ale omyl! Slíbili jsme vám přece recept
00:21:12 na česnekovou polévku pro ty, kteří to o poslední letošní noci
00:21:16 s oslavami trochu přeženou. To se ovšem této skupinky netýká.
00:21:19 Tak, dámy a pánové, tohle je nealkoholický nápoj
00:21:23 ochucený, sycený... jahoda. Takže necháme naše hosty slavit
00:21:27 a přesuneme se do kuchyně, kde si Jiří zatím připravil
00:21:30 potřebné suroviny. Budeme potřebovat: silný vývar,
00:21:35 předvařené krupky, nakrájené brambory, olej, česnek na plátky,
00:21:41 česnek prolisovaný, majoránku, pepř, sůl a aby byla pikantnější,
00:21:46 tak papričky. Někdo může použít sušené,
00:21:49 já tady mám čerstvé. Rozehřejeme si olej,
00:21:54 přidáme trochu chilli, česnek, aby byla pěkná mozaika,
00:22:00 dáme pár plátků a pak přidáme prolisovaný.
00:22:04 Když se česnek osmaží, dostane lepší chuť
00:22:07 a není zas tak agresivní, ale chceme tu česnečku silnější,
00:22:11 tak trochu česneku necháme ještě na závěr.
00:22:17 Přilijeme vývar. Z brambor slijeme vodu.
00:22:26 Jsme v profi kuchyni, tak do kanálku. Bez brambor tedy.
00:22:38 Ten kanálek mi doma chybí.
00:22:42 Brambory jsou poloměkké, přidáme krupky.
00:22:48 Krátce necháme povařit, aby nám brambory změkly.
00:22:54 Brambory jsou měkké, přidáme česnek.
00:22:59 Dochutíme solí, pepřem, majoránkou.
00:23:07 Nebojíme se. No jistě, jedná se přece
00:23:10 o novoroční spravovačku, která nás má pořádně probrat!
00:23:14 Proto nešetřeme ani pepřem a majoránkou.
00:23:18 Láďo, Martino, pojďte.
00:23:20 Ochutnáme.
00:23:27 Jo, je dobrá. Má docela říz.
00:23:30 Málo česneku. A to je ono, proto si každý přidá,
00:23:35 podle své chuti. Česneku není nikdy dost.
00:23:39 Tahle česnečka chutná nejlépe s topinkou
00:23:42 posypanou strouhanou nivou. Tu připraví Martina
00:23:45 a my si zopakujeme recept. Na rozehřátém oleji orestujeme
00:23:49 chilli papričky a česnek nakrájený na plátky.
00:23:52 Pak přidáme asi 3/4 množství prolisovaného česneku,
00:23:55 zalijeme vývarem, přivedeme k varu
00:23:58 a přisypeme brambory nakrájené na kostky.
00:24:00 K poloměkkým bramborám přidáme vařené krupky.
00:24:04 Až brambory úplně změknou, polévku dochutíme
00:24:06 zbylým česnekem, solí, pepřem a majoránkou.
00:24:09 Podáváme s topinkami posypanými strouhanou nivou.
00:24:13 Zatímco Jiří vařil polévku, vedle se slavilo.
00:24:16 A hlavní je, že všem chutnalo. Za tenhle nápad
00:24:19 by naši hrdinové zasloužili metál. Potěšili totiž ty,
00:24:23 kterým štěstí v životě zatím 2x nepřálo. Doufejme,
00:24:27 že na tenhle Silvestr v Armádě spásy jen tak nezapomenou.
00:24:30 Tak, a teď naši kuchaři už opravdu musejí pospíchat
00:24:33 za svými rodinami. Ale nejdřív - samozřejmě přípitek.
00:24:37 Tak šťastný a veselý. Šťastný a veselý.
00:24:40 Vám taky: šťastný a veselý.
00:24:44 Máte i vy nějaké speciální přání, nevíte si rady
00:24:48 s tradiční českou kuchyní nebo snad s přípravou
00:24:51 japonského sushi? Kontaktujte Kuchařskou pohotovost.
00:24:58 Přijedeme, nakoupíme, poradíme, Uvaříme, opět za týden u vás doma.
00:25:30 V novém roce se máte opravdu na co těšit.
00:25:34 Náš tým přijede zpestřit tradiční páteční kuchařský večírek
00:25:37 svérázné partičce 7 labužníků. A co všichni společně připraví?
00:25:41 Tartar z tuňáka, drůbeží hranolky na kari s ovocnou rýží
00:25:45 a jako sladkou tečku Vladimír vybral Churros
00:25:49 s čokoládovou omáčkou a smaženým ananasem.
00:25:52 Tak se nezapomeňte dívat, tentokrát už v novém čase:
00:25:56 každou sobotu v 10 hodin na ČT 1.
00:26:00 Skryté titulky: Dušková
00:26:02 .
Blíží se konec roku, je po vánočních svátcích a všichni ještě pořád mají plné lednice dobrot od štědrovečerní večeře. Na základnu kuchařské pohotovosti nikdo o pomoc nevolá. Ale náš kuchařský tým má stále pohotovost, a tak se z dlouhé chvíle vypraví „nazdařbůh“ do ulic města. A naopak sami hledají, komu by pomohli s přípravou menu, třeba pro blížící se silvestrovskou oslavu.
Nakonec se to podaří a pomohou tam, kde by tušil jen málokdo, a proto místo, kde se tentokrát bude vařit, necháme jako velké silvestrovské překvapení pro všechny.
Ale co se bude připravovat, to prozradíme. Jako studený předkrm to budou krásné slané košíčky ve všech různých variacích se smetanovou pomazánkou – s nivou a oříšky, česnekem, očky, chilli či pažitkou a mnoha dalšími dobrotami, jako dezert tartaletky s vanilkovým krémem a nejrůznějšími druhy ovoce, jako je ananas, kiwi, meloun, jahody, lesní ovoce, mango, hroznové víno, ale i s takovými, které třeba vůbec neznáte. Na závěr po všech těch silvestrovských dobrotách, pro ty, co silvestrovské oslavy někdy přeženou, to bude léčivá popůlnoční česneková polévka se sýrovými topinkami.