Pan František slaví devadesátiny. A protože je vinař, jeho tři vnučky se rozhodly připravit menu jen ze samého vína. Bude si náš tým vědět rady s takovým přáním? (2008)
00:00:00 .
00:00:02 VYZVÁNĚNÍ TELEFONU
00:00:08 HOUKÁ SIRÉNA
00:00:11 A je to tady! Služba, na jakou jste dlouho čekali:
00:00:15 Kuchařská pohotovost.
00:00:28 Chystáte rodinnou oslavu nebo chcete připravit steak
00:00:31 jak se patří a nevíte si rady?
00:00:34 Obraťte se na Kuchařskou pohotovost.
00:00:36 Dokážeme splnit všechna vaše kulinářská přání.
00:00:40 Naše zásahy můžete sledovat každý týden nebo zavolejte
00:00:41 a náš tým špičkových odborníků pomůže právě vám.
00:00:43 Stačí nás kontaktovat a my přijedeme,
00:00:46 nakoupíme, poradíme, uvaříme.
00:00:49 A kdo se to o vás tak dokonale a nezištně postará?
00:00:53 Jako 1. je tu velký šéf, skutečný král v kuchyni,
00:00:57 chápající a velkorysý, ale když přijde na věc,
00:01:00 umí si prosadit svou.
00:01:03 Jiří, kapitán národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky.
00:01:07 A tohle už je náš profesionální cukrář.
00:01:10 Chtěl být výtvarníkem, ale pak pochopil,
00:01:13 že obrazy se dají tvořit i jinak.
00:01:15 Vladimír, šéfcukrář velkého pražského hotelu.
00:01:18 Následuje jemný ženský prvek, ozdoba týmu,
00:01:21 která se ovšem i přes své mládí umí v kuchyni pěkně ohánět.
00:01:25 Svým šéfům je vždy k ruce, i když si o nich občas myslí své.
00:01:29 V našem týmu se Martina rozhodně neztratí.
00:01:32 A teď už rychle do práce, je tu nový naléhavý případ.
00:01:35 -Ahoj Martino, tady Jana!
00:01:37 -Jani, co se děje? Nějaká chyba v receptu?
00:01:40 -Ne, ale stala se mi taková věc a potřebovala bych pomoct.
00:01:45 Zatím znáte jen můj hlas, ale tohle jsem já a moje 2 sestry.
00:01:49 A tohle je náš dědeček, který právě slaví 90.
00:01:54 Jeho celoživotní láskou je, kromě rodiny, vinohrad a hrozny,
00:01:59 které se v něm urodí.
00:02:01 Ale samozřejmě především dobré víno, které z nich sám dělá.
00:02:10 -Děcka, tak jsem to dolil, mám svatý pokoj! Teď to zapijeme!
00:02:23 -Na zdraví, dědo!
-Ať nám slúží. Až na dno.
00:02:26 A protože dědeček má rád kromě vína i dobré jídlo,
00:02:29 rozhodly jsme, já a moje sestry, připravit mu k devadesátinám oběd,
00:02:34 při jehož přípravě by víno hrálo hlavní roli.
00:02:37 Jenomže se ukázalo, že jsme si ukously příliš velké sousto.
00:02:41 Tak jsem si vzpomněla na vás. No, tak, vždyť vám namlouvám
00:02:45 komentáře ke každému zásahu, tak kdo jiný by mi měl pomoct?
00:02:49 -Spolehni se!
-To bude super!
00:02:51 -No, jasně!
-Tak, díky!
00:02:54 Samozřejmě, že mi pomůžou!
00:02:56 Vždyť jsou to tak trochu kolegové a hlavně kamarádi.
00:03:00 A navíc, tihle 3 nenechaj na holičkách nikoho!
00:03:03 Už jsem zvědavá, jaké menu pro našeho dědečka vyberou.
00:03:07 -Hoši, ale tohle musí být perfektní. Je to pro Janu.
00:03:11 -Neboj se!
-To je v pohodě. Neboj!
00:03:13 -Radši si to zopakujeme. Jirko, co máme na předkrm?
00:03:16 -Šunková rolka s vinnými hrozny na vinné omáčce.
00:03:20 -No, dobře. A hlavní?
00:03:21 -Králičí stehna na víně a je k tomu kari rýže s pažitkou.
00:03:27 -Výborně, Láďo dezert?
00:03:29 -Já mám vinný dort zdobený hrozny v želé.
00:03:32 A teď už pojď, už na nás čekají.
-Super.
00:03:35 -Je to pro Janu, to bude dobré.
00:03:44 -Tak toto je Kuchařská pohotovost.
00:03:46 Jirka, Martina, Vláďa. To jsou moje sestry Simona, Dáda.
00:03:50 -To je bezvadné, vy jste 3, my máme 3 chody,
00:03:53 takže každá by mohla pomoct s jedním.
00:03:56 -No, super.
-Jirko, začneme sladkým?
00:03:58 Já bych potřeboval, aby se ten dort odležel.
00:04:01 -Tak kdo je na sladké?
-To jsem já.
00:04:03 -Tak budeme vařit spolu?
-Určitě!
00:04:06 -Pro dědečka, jako vinaře, uděláme vinný dort.
00:04:09 A k jeho přípravě, kromě plátku dortového korpusu,
00:04:13 budeme potřebovat: moučkový cukr,
00:04:15 hroznové víno, velmi studenou vodu, plátkovou želatinu,
00:04:20 trošku červené potravinářské barvy, samozřejmě červené víno,
00:04:26 ale my už máme udělané svařené víno, cukrářské piškoty
00:04:30 a vyšlehanou smetanu. Tak se do toho můžeme pustit.
00:04:33 Potřeboval bych vypeckovat hrozny. Rozkrojit a vyndat pecičky.
00:04:40 Ještě zástěru. Martino, zástěru! Abys nebyla špinavá od vína.
00:04:44 Tu máte putovní, budete si ji přendávat se sestrami.
00:04:48 -Tak takhle nějak to začalo.
00:04:50 Jako 1. dostala štafetu v podobě zástěry moje sestra Dáda.
00:04:54 Statečně se pustila do vypeckování hroznů
00:04:57 a Vladimír mezitím zalil plátky želatiny ledovou vodou.
00:05:00 -Želatina nám bobtná, to bude nějakou dobu trvat.
00:05:04 My si zatím připravíme dortový korpus a ráfek.
00:05:07 Ráfek zabalíme do alobalu.
00:05:15 -Proč nepoužiješ spodek od formy?
-Protože mi nepasuje na tento ráfek.
00:05:20 -Tak to byla nečekaná odpověď! Vladimír si totiž piškotový korpus
00:05:25 dovezl už upečený a jeho rozměr byl prostě jiný než naše forma.
00:05:29 Tenhle fígl s alobalem se ovšem může hodit i vám,
00:05:33 pokud se rozhodnete ušetřit čas a korpus koupit už hotový.
00:05:37 -Teď rozmixujeme víno. Potřebujeme šťávu,
00:05:40 tak abychom to nemuseli loupat a peckovat,
00:05:43 tak to rozmixujeme a přecedíme přes cedník.
00:05:47 -A k čemu budou ty vypeckované hrozny?
00:05:49 -Ty taky rozmixujeme. To aby ses nenudila.
00:05:53 -To je vtipné.
-Ne, ty dáme dovnitř do dortu,
00:05:56 až se dort prořízne, tak aby byly vidět celé hrozny.
00:06:03 -To je jako u zubaře.
-No.
00:06:09 -Takhle, víš. Ono i při vaření je potřeba trochu síly.
00:06:13 -A tu Vladimír má, to už nám dokázal mnohokrát.
00:06:17 Jenomže pouze síla nestačí! U vaření se musí přemýšlet
00:06:21 a zapomnětlivost se nevyplácí. To se ovšem Vladimíra netýká.
00:06:24 Na želatinu, kterou dal nabobtnat, samozřejmě nezapomněl.
00:06:28 -Vidíš to, všechny už jsou pěkně nabobtnané. Za chvilku budou.
00:06:33 Vezmeme korpus, vložíme do formy, namačkáme.
00:06:43 Mikrovlnnou troubu máte?
-Máme.
00:06:45 -Tak to je super. Já sliji želatinu a poprosím tě, abys ji rozpustila.
00:06:50 Želatina se nesmí vařit, jen ji necháme rozpustit v teplém svařáku.
00:06:55 A jak řekl, tak udělal. Želatinu slil, vymačkal z ní vodu,
00:06:59 zalil svařeným červeným vínem a Dáda ji opatrně rozpustila
00:07:03 v mikrovlnné troubě. Pokud tohoto praktického pomocníka
00:07:07 v kuchyni nemáte, nevadí, želatina se rozpustí
00:07:10 i ve svařeném víně, které ohřejete na sporáku.
00:07:13 Šlehačku máme vyšlehanou, tak to tam přidáme.
00:07:21 Přidáme šťávu z hroznů.
00:07:25 Cukr.
00:07:30 Potravinářskou barvu.
00:07:34 Když se tam dá červené víno, tak to má našedlou barvu,
00:07:37 proto jsem zvolil variantu, že to trošku přibarvíme červenou barvou
00:07:42 -Vypadá to lépe.
00:07:46 -Předám.
00:07:54 -Pěkně to rozprostřeme do krajů.
00:07:57 Je tam asi tak centimetr krému.
00:08:01 Ještě naliji trošku svařáku a namočíme trošku piškoty.
00:08:11 -Můžu?
-Jasně.
00:08:20 Doprostřed nebudeme dávat vůbec žádné piškoty,
00:08:23 protože až to budeš krájet, tak by se ti to vprostřed trhalo.
00:08:28 Dáme tam pár hroznů.
00:08:37 Super. Dodám krém. Máš místo v ledničce?
00:08:41 -Najdeme.
-Budeme muset.
00:08:43 Ven to nemůžeme dát chladit, i když je tam obrovská zima. běhá tam pes,
00:08:48 -Správně, Vladimíre!
00:08:50 A tenhle dort není pro něj, ale pro našeho dědečka.
00:08:53 A co je nejlepší, už je skoro hotový.
00:08:56 Stačí s ním jen zlehka poklepat, aby se krém dostal
00:08:59 do každé skulinky a odnést do ledničky,
00:09:02 kde musí nejméně 2 hodiny tuhnout, aby ho Vladimír mohl ozdobit.
00:09:06 -Ale na to si budeme muset ještě počkat.
00:09:09 Já to tady uklidím. Jirko, Martino, pojďte na předkrm!
00:09:12 -Nejdřív ovšem krátká rekapitulace: Dno dortové formy vyložíme plátkem
00:09:17 piškotového korpusu a zalijeme vrstvou krému ze šlehačky,
00:09:20 hroznové šťávy, cukru a želatiny, rozpuštěné ve svařeném víně.
00:09:24 Pro lepší barvu můžeme přidat
00:09:26 trochu červeného potravinářského barviva.
00:09:28 Na krém položíme cukrářské piškoty,
00:09:30 zlehka namočené ve zbytku svařeného vína a vypeckované hrozny
00:09:35 Nakonec vše opět zalijeme vrstvou krému,
00:09:37 zlehka poklepeme o stůl, dáme do ledničky
00:09:40 a máme minimálně 2 hodiny čas, než dort ztuhne.
00:09:43 To je dost času na přípravu zajímavého předkrmu.
00:09:47 Budeme potřebovat: šlehačku, šunku nakrájenou na plátky,
00:09:51 červené vinné hrozny, čerstvý terminovaný sýr,
00:09:54 želatinu namočenou ve studené vodě, sůl a pepř.
00:09:57 Kdo nám pomůže teď?
-No, já.
00:10:00 -Jana, to je bezvadné. Předejte si štafetu, tedy zástěru.
00:10:04 Ty se pustíš do předkrmu.
00:10:09 -A tak zůstala příprava předkrmu na mně a na Martině.
00:10:12 Mým 1. úkolem bylo vmíchat šlehačku do čerstvého sýra
00:10:16 a musím sebekriticky uznat,
00:10:18 že jsem si nepočínala zrovna jako zkušená hospodyňka.
00:10:24 -Přidáme sůl.
00:10:26 Bílý pepř.
00:10:31 A želatinu. Sliji vodu.
00:10:38 Želatina nám krásně nabobtnala
00:10:40 Na chvíli dám do mikrovlnky, aby se nám rozpustila.
00:10:47 Želatina se nám rozpustila.
00:10:51 -Tedy já jsem zvědavá, co řekne děda.
00:10:54 Bude to na vinné omáčce, tak snad mu to bude chutnat.
00:10:57 -Aspoň uvidí, co všechno se z vína dá dělat,
00:11:00 protože on má víno jen k pití.
00:11:03 Máš to krásně zamíchané. Teď musíme pracovat rychle,
00:11:07 aby nám to neztuhlo. Já mám tady připravenou fólii.
00:11:11 Já si to vždycky pod tím namáčím, protože ta fólie lépe drží.
00:11:18 -Normálně položit?
-Ano.
00:11:26 Vyskládáme šunku.
00:11:30 -Martina naskládala plátky šunky tak, aby se z poloviny překrývaly,
00:11:35 já jsem na ně navršila smetanový krém
00:11:38 a potom přišlo na řadu hroznové víno.
00:11:45 Stačí?
-Super. A teď to zabalíme.
00:11:49 Musíš to pořádně zmáčknout, abychom tam neměli žádnou bublinu.
00:11:56 Fólii si takhle vyhrneme a překulíme. Musíme tlačit.
00:12:03 Dobré je, když si tu fólii takhle podržíš.
00:12:06 Pak to budeš mít pěkně rovnoměrné.
00:12:11 -Vypadá to krásně.
00:12:17 -Zatočíme a můžeme dát do lednice.
00:12:29 Roláda se nám bude minimálně 2 hodiny chladit,
00:12:32 takže máme dost času si připravit vinnou omáčku.
00:12:35 -Ale moment, Marti, na něco jsme zapomněli.
00:12:38 -Na co?
-Na rekapitulaci.
00:12:39 Ale to nevadí, protože já to hned napravím.
00:12:42 Do čerstvého termizovaného sýra vmícháme šlehačku, osolíme,
00:12:46 opepříme a přidáme rozpuštěnou želatinu.
00:12:49 Pracujeme rychle, aby želatina neztuhla.
00:12:52 Na potravinářskou fólii nebo alobal naklademe plátky
00:12:56 šunky tak, aby se překrývaly, na ně navrstvíme připravený krém
00:13:00 a kuličky hroznového vína, nejlépe druhu bez pecek.
00:13:03 Nakonec smotáme do úhledné rolády
00:13:06 a dáme do ledničky alespoň na 2 hodiny ztuhnout.
00:13:09 Tak já jsem zatím vyvařila červené víno na polovinu
00:13:13 a přidala jsem tam 1 lžičku rybízového džemu.
00:13:16 A to je základ na vinnou omáčku.
-To voní.
00:13:20 -Kromě toho budeme ještě potřebovat: med, bílý pepř a sůl.
00:13:26 Jani, jestli tě můžu poprosit, ty budeš míchat
00:13:29 a já ti tam budu přidávat to zredukované červené víno.
00:13:36 Trošku medu.
00:13:42 -Slušně to houstne.
-To je dobře.
00:13:48 Přidáme trošku bílého pepře.
00:13:55 Trošku soli.
00:13:59 Ochutnáme. Můžu?
00:14:04 -To je dobré.
00:14:06 -Já si myslím, že dobré. Jirko, máme hotovo!
00:14:11 -To je bezvadné!
00:14:12 Já připravím suroviny na hlavní jídlo
00:14:15 a vy dáte vychladit omáčku!
00:14:17 -Ale já vám na tuhle pikantní dobrotu ještě zopakuji recept:
00:14:21 Červené víno vaříme tak dlouho,
00:14:23 dokud nezredukuje svůj objem na polovinu.
00:14:26 Poté v něm rozvaříme rybízový džem,
00:14:28 necháme trochu zchladnout a nakonec přidáme med, bílý pepř,
00:14:32 osolíme a řádně vychladíme. Servírujeme spolu s kousky
00:14:35 šunkové rolády, která nám mezitím krásně ztuhla.
00:14:39 Předkrm je hotový, takže mě může vystřídat nejmladší sestra.
00:14:43 -Máme tady novou pomocnici Simonu a budeme dělat hlavní jídlo.
00:14:47 Budeme potřebovat: králičí stehna,
00:14:50 hroznové víno, bílé víno, drůbeží vývar, slaninu,
00:14:54 uzený bůček, rozmarýn, cibuli nakrájenou najemno, sůl,
00:15:00 nové koření, bobkový list, celý pepř.
00:15:04 Simonku poprosím
00:15:06 o prošpikování králíka, ale máme na to fígl, vy ho znáte.
00:15:10 Zmrazili jsme si slaninu. Když je slanina zmražená,
00:15:13 je jako hřebíky a opravdu do toho králíka půjde jak po másle.
00:15:17 -A bylo to tak.
00:15:18 Klínky slaniny, které Jiří nechal půl hodiny v mrazáku,
00:15:22 zajely do králičích stehen raz dva. Dokonce i Simoně se dařilo,
00:15:26 ovšem její tempo bylo na Jiřího přece jen pomalé.
00:15:29 Já pomůžu, abychom to měli rychleji, než nám slanina povolí.
00:15:33 -Nakonec tedy vytvořili sehraný tým.
00:15:36 Jiří stehna propichoval nožíkem a Simona špikovala.
00:15:39 Prostě dokonalá dělba práce!
00:15:41 Takže brzy přišel čas přemístit se ke sporáku.
00:15:46 -Simona si dala malou pauzu, protože je tu málo místa.
00:15:49 Já zatím rozehřívám slaninu, opeču stehýnka a přidám další věci.
00:16:02 Stehna ještě osolíme.
00:16:12 Stehna máme opečená, vyndáme je. Neopékáme do nějaké hnědé barvy,
00:16:17 maso je světlé, tak stačí světlá barva.
00:16:23 Bílkovina je sražená, nebude nám už vytékat šťáva,
00:16:27 takže to maso bude fajnové.
00:16:29 Přidáme cibuli.
00:16:37 Divoké koření.
00:16:53 Cibulka je tak akorát, přilijeme vývar a víno.
00:17:17 Přivedeme k varu, necháme prudce vařit. Svaříme na polovinu.
00:17:25 Základ se nám zredukoval, je intenzivní.
00:17:30 Rozmixujeme ho ponorným mixérem.
00:17:40 Přidáme hroznové víno a králíka.
00:17:51 Ještě bůček, aby byl králík šťavnatější.
00:18:02 A na závěr několik větviček rozmarýnu.
00:18:07 Přiklopíme a dáme do trouby rozpálené na 180 stupňů.
00:18:11 Necháme 45-50 minut péct, poté odklopíme a dopečeme.
00:18:16 -A než se králík upeče dozlatova, stihneme rekapitulaci
00:18:20 i skvělou přílohu. Začneme samozřejmě rekapitulací:
00:18:25 Na rozehřáté slanině zlehka opečeme
00:18:27 osolená prošpikovaná králičí stehna,
00:18:30 aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté.
00:18:32 Potom je vyjmeme a ke slanině přidáme
00:18:35 nakrájenou cibuli, celý pepř, nové koření a bobkový list.
00:18:39 Až cibule zezlátne,
00:18:40 zalijeme ji kuřecím vývarem a bílým vínem, a vaříme tak dlouho,
00:18:45 dokud se obsah nezredukuje asi na polovinu.
00:18:48 Tento základ rozmixujeme,
00:18:50 přidáme kuličky hroznového vína, opečená stehna,
00:18:53 kousky uzeného bůčku, pár větviček rozmarýnu
00:18:56 a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi 50 minut.
00:19:00 Až stehna změknou, na plechu je dopečeme dozlatova.
00:19:03 A teď už honem na pažitkovou kari rýži,
00:19:06 která bude ke králíkovi na víně ideální přílohou.
00:19:09 Kromě kvalitní dlouhozrnné rýže budeme potřebovat máslo,
00:19:12 najemno nakrájenou cibuli, drůbeží vývar, kari koření,
00:19:15 sůl a čerstvou pažitku. Na másle orestujeme cibulku,
00:19:19 přidáme kari, zalijeme vývarem a přivedeme k varu.
00:19:22 Přisypeme propranou rýži, promícháme
00:19:24 a pod pokličkou vaříme do měkka, nebo ji dáme na 10 minut do trouby
00:19:27 a necháme v teple dojít. Nakonec vmícháme nasekanou pažitku,
00:19:31 podle chuti dosolíme a máme dokonalou přílohu.
00:19:34 Jen jsem zvědavá, jak bude chutnat dědečkovi,
00:19:37 který rýži za vybranou pochoutku zrovna nepovažuje.
00:19:39 -Holky!
00:19:40 Holky, jste tady? Chybí pár maličkostí a budeme mít hotovo.
00:19:45 Takže Simona dodělá s Vladimírem dort
00:19:48 a Dáda skočí pro dědu.
-Jasně!
00:19:53 -Simčo, ty ses u vaření moc neprosadila,
00:19:56 Jirka tě tam moc nepustil.
-To je pravda.
00:19:59 Je malá kuchyně. Tak spolu dozdobíme dort.
00:20:02 Aby se nám dobře přichytilo želé, které mám uvařené z červeného vína,
00:20:07 tak uděláme takovéhle čárky.
00:20:16 -A jak jsi dělal to želé?
00:20:17 Je to normálně koupený želírovací prostředek,
00:20:21 který se smíchá s cukrem a zavaří se.
00:20:23 Teď tam naskládáme to hroznové víno.
00:20:31 Musíme pak Jirkovi říct,
00:20:33 aby nám na to pořádně nabrousil nože.
00:20:35 On to tak pěkně umí s tou ocilkou.
00:20:38 -Tak to je svatá pravda. Ostatně, tady je malý důkaz.
00:20:45 -Škoda, že dědeček nepěstuje meruňky, ty se krájí dobře.
00:20:49 -Teď jsi tomu dal, Vladimíre. Meruňky? To by dopadlo!
00:20:53 Dědeček i v 90ti letech holduje vínu, ještě aby začal s destiláty.
00:20:57 -Přetáhneme to tím želé.
00:20:59 -A protože na vzhledu sladkých dobrot
00:21:02 Vladimírovi obzvlášť záleží,
00:21:04 poslední detaily doladil za pomoci mašlovačky.
00:21:07 -Dáme dort do lednice.
00:21:09 -Dort už sice vypadá krásně, ale nebyl by to Vladimír,
00:21:12 aby nevymyslel něco navíc. Prý překvapení! No, uvidíme!
00:21:16 Martina, Simona a já jsme zatím přichystaly sváteční tabuli.
00:21:21 Dáda s dědečkem a rodiči přišla právě včas!
00:21:24 To je překvapení!
00:21:25 My jsme ti k 90. narozeninám připravili menu,
00:21:29 které je celé složené z vína.
00:21:36 -Hlavně z dobrého vína, to je to nejhlavnější. Děkuji!
00:21:40 Ukaž, co je to za víno! Snad nechceš,
00:21:44 abych na narozeniny pil kupované víno z obchodu.
00:21:47 -To ne, samozřejmě!
00:21:48 Dej to pryč a přines Zweigel ze sklepa!
00:21:51 Já aspoň vím, jaké mám. Že děvčata, co říkáte?
00:21:56 -Máš pravdu, dědo!
00:21:58 Protože hlavně dědečkovo víno je to nejlepší víno na světě.
00:22:03 A o tom je dědeček skálopevně přesvědčen.
00:22:06 Že je to dobré?
00:22:08 Teď jen, aby mu stejně jako jeho víno chutnal i náš předkrm.
00:22:12 Já myslím, že jste to dělaly z mojeho vína!
00:22:16 Určitě! Z jakého jiného?
00:22:18 Jistě chápete, že větší pochvalu jsme nemohly dostat.
00:22:22 A to ještě nepřišel na řadu hlavní chod,
00:22:25 který zatím mí drazí kamarádi chystali v kuchyni.
00:22:28 -Musíme to dát na teplé talíře, jinak by to bylo ledové.
00:22:32 -3, 2, 1...
00:22:41 -Moje obavy z rýže byly zcela zbytečné.
00:22:44 Ukázalo se, že rýže ve vinné omáčce z králíka
00:22:48 se určitě zařadí mezi dědečkovy nejoblíbenější přílohy.
00:22:51 A nejen jeho. Škoda, že nemůžete ochutnat!
00:22:54 Tohle se nám vážně povedlo. Tedy vlastně spíš Jiřímu, Martině
00:22:59 a Vladimírovi, který svůj trumf vytáhl jako poslední.
00:23:03 -My vám přejeme taky všechno nejlepší.
00:23:06 -To si nezasloužím, tohle.
00:23:08 -Za každých 10 let tam máte 1 zlatou kuličku hroznového vína.
00:23:12 Všechno nejlepší vám přejeme.
00:23:14 -Ať vám to vydrží aspoň ještě 50 roků.
00:23:17 -Děkujeme.
00:23:18 -Jistě, pro dědečka žádná míra! Ale těch 9 zlatých kuliček,
00:23:22 to byl dobrý nápad. Vladimír navíc dort obalil
00:23:25 strouhanou čokoládou a ozdobil čokoládovým vinným listem,
00:23:30 takže vypadal jako z pohádky.
00:23:32 -Holky, vám děkujeme za spolupráci, bylo to bezvadné.
00:23:35 Tady máte od nás dárky. Tohle je trochu těžší.
00:23:39 -Tady máte něco na léto. To se hodí na piknik!
00:23:42 A my musíme jet. Doprovodíš nás?
-No, jasně. Tak děkujeme moc!
00:23:47 -Na shledanou.
-Na shledanou!
00:23:51 ZPĚV
-Napijme sa na zdraví,
00:23:53 šak to žádný z nás neví, esli sa tu za rok sejdem,
00:24:00 švarní šohaji.
00:24:04 -Tomuhle se říká obětavost!
00:24:06 Zatímco my si tu budeme v klidu pochutnávat na sladkém dezertu,
00:24:11 Jirka, Martina a Vladimír uhánějí zpátky na základnu.
00:24:15 Jinak to ale nejde. Totiž:
00:24:17 Co kdybyste volali zrovna vy?
00:24:23 Máte i vy nějaké speciální přání, nevíte si rady
00:24:27 s tradiční českou kuchyní nebo snad s přípravou japonského sushi?
00:24:32 Kontaktujte Kuchařskou pohotovost.
00:24:41 Přijedeme, nakoupíme, poradíme, Uvaříme, opět za týden u vás doma.
00:25:16 Já jsem kuchař Radek a já jsem cukrář Libor.
00:25:19 Vyzvali jsme Kuchařskou pohotovost na souboj!
00:25:22 Kuchařský duel? To si náš tým nemůže nechat ujít!
00:25:26 Obě strany připraví stejné menu.
00:25:28 Vepřové spirálky se svestkami a sýrem. Kuře a la bažant.
00:25:32 Cukráři připraví tvarohový dort. Každý pěkně podle vlastního receptu
00:25:37 Jste zvědaví, jak tento souboj dopadne? Pak se nezapomeňte dívat!
00:25:41 Skryté titulky: Alena Pelikánová Česká televize, 2010
00:25:43 .
Když už někdo slaví devadesáté narozeniny, tak to musí být oslava opravdu veliká. A na takovou velkou oslavu se chystá pan František. Jeho tři vnučky ale pro něj chtějí něco opravdu unikátního. A protože pan František je vinař, originální nápad na sebe nenechá dlouho čekat. Je možné připravit velké slavnostní menu tak, aby ve všech jídlech bylo víno, a to víno ve všech podobách?
No docela těžké zadání, ale od toho je tu kuchařská pohotovost, aby tento úkol vyřešila. A tak náš tým přijíždí do krásného koutu jižní Moravy, do kraje vína a vinných sklípků, aby tady překvapil i moudrého vinaře.
A čím to bude? Co se bude ukrývat ve vinném menu? Předkrm v podobě šunkové rolády, plněné smetanovým krémem s vinnými hrozny na vinné medové omáčce, hlavní jídlo budou králičí stehna pečená se slaninou na vinných hroznech, podávaná s pažitkovou, rýží nebo bílým pečivem, a jako dezert vinný dort s vanilkovým krémem a hroznovým vínem v želé.