Kulinářská výprava na známý hrad Pernštejn. Připravil M. Froyda

Obsah dílu

Přehrát vše

Tento rok uplynulo právě 425 let od doby, kdy uzavřeli sňatek Vilém z Rožmberka a Polyxena z Pernštejna, potomci dvou nejvýznamnějších šlechtických rodů své doby. Jedním z jejich sídel byl hrad Pernštejn na Moravě, který v našem kulinářském cestopise zatím chyběl. Jeho návštěva se pro nás stala výzvou. Pernštejn patří k hradům z nejkrásnějších. Nahlédli jsme do jeho historie, prošli staré prostory, potkali bílou paní a samozřejmě vařili. Inspirací nám byly dobové pokrmy, které Filip s Ondřejem upravili pro dnešní chutě. Těšit se můžeme na rumfordskou polévku, jejíž receptura se uchovala v archivu hraběte Vladimíra Mittrowského, jednoho z majitelů pernštejnského panství. Polévka má zajímavou historii a dodnes se občas na hradě vaří. Dále v dobové kuchyni zavoní špikované hovězí po uhersku, kapr po pernštejnsku a sladký svítek s mandlemi, rozinkami a švestkovou omáčkou.

Neváhejte a využijte babí léto k návštěvě hradu, na konci sezony jsou pro vás připraveny zajímavé akce.

Za vřelé přijetí, milou spolupráci a cenné informace děkujeme všem z hradu Pernštejn, především dr. Škrabalové.

Recepty v tomto dílu