Další díl kulinářského výletu po Jižním Tyrolsku. Připravil M. Froyda

Obsah dílu

Přehrát vše

Bolzano italsky, Bozen německy, Balsen ladinsky, je největším a hlavním městem Jižního Tyrolska a spadá do regionu Trentino. Bilingvní obyvatelstvo hovoří italsky, německy a necelé jedno procento ladinsky, starým románským jazykem. Vzhled krajiny okolo hlavního města provincie a jižně od něj je formován starými vinařskými vesnicemi a rozsáhlými vinicemi, mezi nimiž se, mnohdy jako z pohádky, tyčí více než dvě stě hradů, zámků a zřícenin. Zásluhou mírného klimatu se tu daří vinné révě, jabloně rodí krásná zdravá a šťavnatá jablka. Horských selských statků je zde nepočítaně a ještě dnes si tu téměř každý sedlák vyrábí svůj vlastní špek. Sýry mají jihotyrolané také vynikající. V nádherném kraji, kde se výborně jí, se přiučíme, jak si uvařit pár kulinářských skvostů.

V nadmořské výšce 1500 m si pro nás majitelka lesního hotelu Tann připravila neskutečné překvapení. Naučí nás, jak připravit pesto z mladých smrkových a borovicových jehliček kleče a semínek z šišek borovic! U nejteplejšího jezera s možností koupání v Alpách – Lago di Caldaro/Kalterer See zas nachystáme mořského vlka se zeleninou. S místním kuchařem na vinici Manincor zavoní neuvěřitelná lahůdka – Schupfnudeln v omáčce z Gewürztraminu s jihotyrolským špekem.

Milí diváci, podívejte se i na ostatní díly, které štáb Kluků v akci natočil v Jižním Tyrolsku:

Tyrolská – Merano
Tyrolská I.
Tyroslká II.

Recepty v tomto dílu