Exotické ovoce připomene Vánoce (2008). Co všechno nevíme a víme o tom, co pijeme a jíme

Nabídka exotického ovoce se stále rozšiřuje o nové a nové kousky. Kdysi zcela neznámé mango nebo papája jsou dnes notoricky známé, ale stejně se občas najde něco nového, co překvapí. Například pitaya nebo litchi. Exotické ovoce nám sice obohacuje jídelníček, ale přistupovat bychom měli k jeho konzumaci pomalu. Obecně se totiž doporučuje jíst ovoce z pásma, ve kterém člověk žije, tedy z našeho regionu. Exotické ovoce může tedy obohatit jídelníček v zimě a na jaře, kdy je domácího ovoce málo, ale platí – všeho s mírou.

Recept v tomto dílu


Víte, že...

Plody papáji obsahují enzym papain, který je důležitý pro zpracovávání bílkovin v těle. Papain zabezpečuje tvorbu trávících enzymů a přispívá k lepší stravitelnosti ostatních potravin. Papain je známý svými čistícími a hojícími schopnostmi.


Víte, že...

Plod pitaya obsahuje hodně vlákniny, vitamínu C a přehršel minerálů např. vápník, karoten, železo. V Asii se podával jako lék proti průjmovým onemocněním. Plody s červenou dužinou působí jako přírodní antioxidant.


Víte, že...

Avokádo je výborné nejen pro nastávající maminky ale i pro očekávaná miminka. Obsahuje vitamíny C i B1 a je vhodné při nemocech krevního oběhu nebo srdečních chorobách.