Párky, buřty, klobásky, nejdou dělat bez lásky (2008). Co všechno nevíme a víme o tom, co pijeme a jíme

Za zemi původu párků je označováno Německo, konkrétně Frankfurt, kde podle záznamů kronikáře Achilla Augusta Lersnera byly párky prodávány již v roce 1487. Párky, buřty či klobásky velmi rychle zdomácněly i v českých luzích a hájích. Všechny patří do skupiny uzenin, které jsou většinou kombinací hovězího masa a sádla. To přináší lidskému tělu nejen zvýšený příjem samotného cholesterolu, ale i velkého množství živočišných tuků obsahujících takzvané nasycené mastné kyseliny. Našly by se mezi uzeninami i „zdravé párky“?

Recept v tomto dílu


Víte, že...

Párky se kromě pepře a soli klasicky koření sladkou paprikou, muškátovým oříškem a novým kořením, pak získáme jemné párky. Pokud použijeme kmín, pálivou papriku a někdy i česnek vyrobíme debrecínské párky a pokud přidáte bílý pepř, muškátový květ a muškátový oříšek vytvoříte párek frankfurtský.


Víte, že...

Sójový párek představuje ideální alternativu, tedy náhradu, uzenin. Neobsahuje totiž živočišný tuk a proto ani žádný škodlivý cholesterol. Taková uzenina je pak dokonce zdrojem lehce stravitelných látek důležitých pro organismus, například sójových izoflavinů, železa, nenasycených mastných kyselin, minerálů a vitamínů.


Víte, že...

Ještě jeden pojem vám osvětlíme – BIO párek – není vegetariánská alternativa, ale klidně jej mohou konzumovat i alergici. Jde o bezlepkovou uzeninu, která neobsahuje dusitanové soli, běžně užívané konzervanty a sóju. Biopárky totiž téměř stoprocentně obsahují pouze maso.