Když nevíš jak na to, vezmi recept, zlato! (2008). Co všechno nevíme a víme o tom, co pijeme a jíme

Také patříte k těm, kteří vaří zásadně podle své fantazie anebo se naopak v kuchyni neobejdete bez kuchařské knihy? Recept či receptura je obecně předpis k nějaké činnosti. Může to být návod, jak připravit určitý pokrm nebo přeneseně i jiný návod na přípravu nějaké látky. Se sbírkami kuchařských receptur neboli kuchařkami se v posledních letech roztrhl pytel. Ale jak se v nich orientovat a jakým receptům věřit?

Recept v tomto dílu


Víte, že...

V současné době se poznatky o vaření a stravování šíří velmi rychle a to díky sdělovacím prostředkům. Vaření a kulinářství se zabývají nejen psaná média, ale i rozhlas, televize a dokonce i pořad Pod pokličkou. Ještě před 150 lety měli profesionálové i laici možnost učit se pouze pozorováním v nejbližším okolí. Profesionálové se učili ve Francii, tak jako dnešní guruové kulinářského umění pozorují své kolegy v Asii.


Víte, že...

Jedna z nejvýznamnějších světových kuchyní se specifickými recepty je kuchyně čínská. Vyvíjela se dlouhá tisíciletí a příprava pokrmů byla v Číně povýšena na umění. Mnozí čínští kuchaři byli uznáváni jako umělci. Krásná čínská zásada, že jídlo má nejen utišit hlad, ale také obohatit duši, platí dodnes i přes vaše různorodé zkušenosti z „čínských“ jídelen ve vašem městě!


Víte, že...

Pokud hovoříme o gastronomii jako o umění tak nemůžeme opomenout Gasteru, múzu gastronomie, někdy nazývanou Nectambrosií. Ta je považována za desátou múzu, tedy patronku umění a vědy z řecké mytologie. Múzy byly dcery Dia a Mnemosyne, bohyně paměti. Pomáhaly Apollónovi, patronu umění.