Na kašel i nevolnost pomůže ti zázvor dost (2008). Co všechno nevíme a víme o tom, co pijeme a jíme

Tak jako v evropské kuchyni platí, že sůl je nad zlato, v asijské kuchyni je nad zlato zázvor. Už více než 3 000 let je tady používán nejen jako vynikající potravina, ale také jako všelék. V Čechách je znám už od 13. století, kdy se prodával nejen sušený, ale také naložený v cukru. Zázvor se hodí díky své typické svěží kořeněné chuti do mnoha sladkých i slaných pokrmů, ale nikde ho dodnes nedovedou využít lépe než v Orientu.

Recept v tomto dílu


Víte, že...

Zázvor obecný je vytrvalá bylina, která se pěstuje pro dužnaté, hlízovité, až 10 centimetrů dlouhé oddenky. Je velmi aromatický, protože obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol.


Víte, že...

Největšími producenty zázvoru jsou v současné době Indie, Jamajka, Brazílie a Nigérie. A není divu. Tato rostlinka vyžaduje teplé podnebí, dostatek vláhy a humózní půdu. Zázvor dnes najdeme už jen v uměle pěstovaných kulturách. Volně v přírodě se nevyskytuje.


Víte, že...

V Evropě si zázvor získal největší oblibu u Angličanů. Ti ho přidávají do sušenek, nebo kandují. Američané od Britů zase převzali lásku k zázvorovému pivu a limonádě.