Oskar s draky připraví bublavou buchtu s třešněmi
Bublanina – delikátní laskomina
00:00:10 Bublanina? Bubla-bubla, že by z toho ségra zhubla?
00:00:15 Bubla, bubla, bublanina, to je ale psina!
00:00:21 Nechci tě zarážet v tvém originálním vývoji,
00:00:25 ale čte se to dohromady: bublanina.
00:00:28 To budeme jako bublat?
00:00:31 -Bublat? To já rád!
-A já mám ráda...
00:00:34 -Bublaninu?
-Reggae!―Jo!
00:00:38 ZPĚV REGGAE
00:00:39 Bublaninu máš, a ne že ne, nade všechno rád.
00:00:49 Bublaninu jíš se vším, i když nemáš hlad,
00:00:54 bublanina, mňam!
00:00:57 Bublanina! Bublanina! Kvok, kvok!
00:01:01 Mňam, bublanina!
00:01:06 Mám novou kytaru!
00:01:08 To je ségra.
00:01:14 Učí se hrát na kytaru. Chce dobýt celý svět.
00:01:18 Spíš zbořit celý svět.
00:01:20 Zpívá jako náš strejda.
-Když mu dojde oheň.
00:01:23 Velká pódia na mě čekají!
00:01:25 Bylo načase. Tady v kuchyni je pro tebe špatná akustika.
00:01:30 Já tady všechno klidně rozflákám, protože jsem rockerka!
00:01:36 -Co že seš?
-Rockerka!
00:01:38 Tedy přesněji řečeno, hard-rockerka!
00:01:44 A jak se to pozná?
00:01:47 Hraju drsný rify.
00:01:50 Jakože dohmaty. Prostě akordy.
00:01:54 Ale hlavně, hlavně co?! Všichni! Pěkně nahlas!!!
00:01:59 Já taky dělám dvojhmaty. Odděluji žloutek od bílku.
00:02:05 (křičí) Smoke on the water!!!
00:02:16 Bublanina je vyloženě česká klasika, která potěší každého jedlíka.
00:02:21 Jde o třenou buchtu s různými druhy ovoce.
00:02:24 A ten název dostala asi podle toho, že snadno vybublá. Ne?
00:02:29 Ale ano, máš vlastně pravdu.
00:02:31 Svoje jméno dostala díky tomu,
00:02:33 že těsto při pečení probublává nahoru, zatímco ovoce klesá dolů.
00:02:38 A chcete říct, že ve světě se bublanina nedělá?
00:02:42 -Že ji nikdo nezná?
-Bublanina je jen naše!
00:02:46 Česká i moravská kuchyně totiž umí zužitkovat vše!
00:02:49 A letní ovoce je sice báječné, ale rychle se kazí,
00:02:53 takže se hospodyňky snažily najít jeho všemožné využití
00:02:57 a kromě knedlíků, buchet a koláčů to byla rychlá a snadná bublanina!
00:03:03 V některých místech v Podkrkonoší dokonce název bublanina používají
00:03:07 pro žemlovku s třešněmi,
00:03:09 ale samozřejmě i pro třenou buchtu s třešněmi,
00:03:13 která je nazývána bublaninou v celém Česku.
00:03:16 -A to jinde s jídlem šetřit nemuseli?
-Ale to víš, že ano.
00:03:20 V cizině se pečou různé laskominy z raného ovoce - ovocné koláče,
00:03:25 dorty, nákypy nebo třeba soufflé, což je malý nadýchaný dortík.
00:03:30 Ale bublanina ne.
00:03:32 Možná naše hospodyňky musely šetřit i časem,
00:03:35 protože bublanina je rychlá buchta.
00:03:38 Jak rychlá, jakože rychle vybublá nebo uteče?
00:03:41 Ne. Její příprava je rychlá. A nezabere mnoho času.
00:03:45 Za to výsledek je chuťově i esteticky povedený.
00:03:50 Krásná a chutná, škoda, že si ji nemůžu vzít za ženu!
00:04:06 Kvok kvok!
00:04:08 Slepičí novinky do každé rodinky, dnes zajímavosti ze světa třešní.
00:04:12 Věděli jste například, že v současnosti je popsáno
00:04:14 více než 1000 druhů třešní, višní a sladkovišní?
00:04:18 Můžete tak narazit na třešně žluté, růžové, rudé nebo třeba černočervené.
00:04:24 Mezi nejznámější odrůdy pak patří třešeň srdcovka, chrupka,
00:04:28 polochrupka nebo třeba mareše.
00:04:31 Pro mě je ale jednoznačným vítězem třešeň ptačí, to je moje srdcovka.
00:04:36 I když Mareš Leoš taky stojí za zobík!
00:04:45 ZPĚV
00:04:46 Když se perem s kamarády, máme jednu jistotu,
00:04:50 usmíří nás, rozesměje velký sáček piškotů.
00:04:58 A dává tam vajíčko celý?
-Ne, musí oddělit bílek od žloutku.
00:05:03 Aha, takže to bílé je žloutek a to žluté je bílek?
00:05:05 -Naopak! To žluté je žloutek!
-Co to je?
00:05:09 Jó, třešně zrály...
00:05:13 Ty už nehraješ rock?
-Ani dva!
00:05:15 Já už nehraji rock. Rock je na mě moc hlasitý.
00:05:18 Já jsem se dala na country.
00:05:20 Na country? To je v překladu země.
00:05:22 Ano, americký folk. Yeah!
00:05:25 A něco českého bys neuměla?
00:05:28 Myslíš folk? Nebo dokonce folklor?
00:05:32 Jednu bych tam měla, dokonce o vaření.
00:05:34 Holka, ty jsi motovidlo, myslíš jenom na to jídlo.
00:05:40 Otoč, zatoč, zůstaň stát, snad už zase nemáš hlad!
00:05:46 Toč se, holka, jako šídlo, nestůj tady jako bidlo,
00:05:49 nenech mě tu dlouho stát, motáka pojď tancovat!
00:05:53 Moje nervy!
00:06:00 Třešně, třešničky mají taky pecičky,
00:06:04 tak pozor na zuby!
00:06:06 Ano, správně pokřikuješ.
00:06:08 Třešně jsou ovoce, kterému pecky daly název ― říkáme mu peckoviny.
00:06:12 Okolo pecky se na takovém ovoci nachází dužina.
00:06:16 Ta má bílou nebo narůžovělou barvu a obsahuje okolo 80 % vody.
00:06:21 Tolik vody, kdo to kdy viděl?
00:06:24 Příště si k třešním vezmu radši kruh a šnorchl.
00:06:29 To nemusíš. Ani kruh, ani šnorchl.
00:06:32 Třešně obsahují minerály a vitamíny, a tím na nás mají blahodárný vliv.
00:06:37 Prý dokonce pomáhají čistit krev, játra a ledviny.
00:06:40 A obsahují i ovocné cukry, těm říkáme fruktóza.
00:06:44 Cukry! A co můj výstavní chrup? Linie? A co cukrovka!
00:06:51 Nepanikař! Páni vědci dokázali, že třešně a višně obsahují látky,
00:06:56 které dokážou u diabetiků, tedy lidí, co v těle špatně zpracovávají cukry,
00:07:01 přirozeně snižovat obsah cukru v krvi.
00:07:04 Jo nepanikař, ale já jsem slyšel, že po třešních občas bolí bříško!
00:07:10 Ano, pokud se třešně v žaludku dostanou do kontaktu s vodou,
00:07:15 může dojít k rychlému kvašení a to pro zažívání není to nejlepší.
00:07:19 Proto je příhodnější, když po třešních s pitím nějakou dobu počkáš.
00:07:24 A jaký je vlastně rozdíl mezi třešní a višní?
00:07:28 Zjednodušeně řečeno, višeň je kyselejší třešeň.
00:07:32 Křížencem mezi třešní a višní je pak sladkovišeň.
00:07:37 V tom aby se slon vyznal!
00:07:43 -Dáme tam trošku másla.
-Ano. A teď vajíčka. Ale jen žloutky!
00:07:49 -A zase to rozkvedláme kvedlačkou.
-Správně. Teď tam dáme cukr.
00:07:55 -A budeme dlouho šlehat.
-Ano! ―To bude sladké!
00:08:00 -Našleháme pěnu z bílků, víš?
-Jo, to je to bílé z vajíčka, že?
00:08:06 Podívej, to je krásné. Ještě s cukrem.
00:08:10 -Výborně. I kypřící prášek tam dáme.
-Do mouky, že?
00:08:15 Správně, bráško!
00:08:17 Teď mouku s kypřícím práškem dáme do žloutků a do toho bílek.
00:08:23 Tu pěnu, správně. Ale dávkujeme to po kousíčkách, jak to má být.
00:08:29 -Co z toho vznikne?
-Úžasná hmota, dívej!
00:08:33 Jé, to bude těstíčko! Mňam, mňam!
00:08:37 Rozmíchej to pořádně, Oskare!
00:08:41 -A máme těsto na bublaninu.
-A taky tu hrůzu. Zase.
00:08:44 Ty už nehraješ ani country ani folk? Byly moc hlasité, že?
00:08:49 Zjistila jsem, že základem k pochopení hudby je hudba klasická!
00:08:56 -Jé, to je super!
-Klasická hudba?
00:09:00 Ale ne. Že chceš něco pochopit.
00:09:04 Rozhodně bych chtěla pochopit, jak se chápou ty akordy.
00:09:09 Jsi klasická nula.
00:09:12 -To je stejné jako u vaření.
-Nebo jako u krájení.
00:09:16 Dáš prst, kam nemáš, a cvak!
00:09:20 No, ale třeba u šlehání. Já budu šlehat a ty budeš hrát.
00:09:30 -Já jsem z toho dostal hlad.
-Nejvyšší čas se přestěhovat.
00:09:39 Třešně se dají nejen jíst, ale použít se dají i na okrášlení.
00:09:43 Jsou přece krásné!
00:09:45 Nejjednodušší způsob je dát si je za ucho místo náušnic.
00:09:49 A to není vše!
00:09:51 Existuje i plod zvaný "židovská třešeň" neboli mochyně.
00:09:57 Její plody vypadají jako malé oranžové lampionky,
00:10:00 které skrývají malou oranžovou bobuli a ta je jedlá a lahodná!
00:10:05 Takovými lampionky si moc neposvítíte,
00:10:08 ale můžete je využít na ozdobu zákusků a dortů, vypadají báječně!
00:10:17 ZPĚV
00:10:18 Třešně, třešně, ať už zrají, ať je rudo v celém kraji.
00:10:22 Když se dobře najíme, peckama pak střílíme.
00:10:27 Když se dobře najíme, peckama pak střílíme.
00:10:34 Nyní se zaměříme na vanilku.
00:10:37 Voňavé koření, které si my Evropané spojujeme s Vánocemi a cukrovím.
00:10:43 Vanilku já znám, krásně voní, ale nikdy jsem ji neviděl!
00:10:47 Jak ta holka vypadá?
00:10:49 Vanilka opravdu voní a pochází až z dalekého Mexika.
00:10:53 Je to plod některých druhů orchidejí rodu vanilkovníku.
00:10:58 A to by mne zajímalo, jak se ty lusky z Mexika dostaly až k nám?
00:11:03 Do Evropy vanilka poprvé doputovala v první polovině 16. století
00:11:08 a stala se velmi vyhledávaným zbožím.
00:11:11 Vzácná byla zejména proto, že její květy opyloval
00:11:14 jen určitý druh včel a kolibříků žijících v Mexiku,
00:11:18 takže mohla růst pouze tam.
00:11:21 V půlce 19. století se ale objevila metoda umělého opylování
00:11:25 a od té doby se vanilka pěstuje i v koloniích Francie,
00:11:29 Británie či Holandska.
00:11:31 A co vlastně je vanilka, stonek, květ, kůra?
00:11:36 Ne. Plod vanilky je tobolka, někdy také nazývaná lusk.
00:11:41 Uvnitř tobolky se nachází malá semínka a ta používáme.
00:11:45 A to tak, že tobolku rozřízneme, semínka seškrábneme
00:11:50 a dochutíme jimi krémy, dorty a jiné laskominy.
00:11:53 A jak taková vanilka vlastně roste?
00:11:57 Je to liánovitá rostlina, která se vine okolo jiných stromů.
00:12:01 Jako hadi!
00:12:02 Ano, ale oproti nim dorůstá až desítek metrů.
00:12:06 Kvete ale jen 24 hodin a právě tehdy musí dojít k opylení,
00:12:11 aby se urodily lusky.
00:12:14 Pěkně náročná rostlinka, jen co je pravda!
00:12:19 Tak a jdeme na to.
00:12:21 -Vymažeme to máslíčkem. ―Proč?
-Ať se to nelepí.
00:12:25 -Vysypeme moukou. ―Proč?
-Ať se to nelepí.
00:12:29 -A teď tam nalijeme těstíčko.
-To bude lahoda!
00:12:34 Vidíš, jak je to krásné po celém obsahu?
00:12:37 -Le? ―Le?
-Ukulele!
00:12:40 Ta kytara se ti nějak srazila!
00:12:42 Srazila? To není jako prádlo v pračce! To je ukulele!
00:12:48 Ukulele? TO zní jako jméno domorodého kmene z Tichomoří!
00:12:53 Ukulele je havajský nástroj a hraje se na něm především reggae!
00:12:57 -Reggae? Co to je?
-To je taková veselá hudba.
00:13:02 Zní asi takhle.
00:13:04 BRNKÁ ZNĚLKU POŘADU
00:13:13 Kuchaříci ví, jak na to, s námi chvíli buď a dobrou chuť!
00:13:25 ZPĚV
00:13:27 Vanilka slaďoučká schovaná je v lusku,
00:13:30 dává se do jídla, hlavně do zákusků.
00:13:38 Žil byl v malé vesničce dobrotivý sedlák Jan.
00:13:42 Měl krásný třešňový sad, ze kterého se mu ale třešně pravidelně ztrácely.
00:13:48 Zkoušel ochranné sítě i strašáky. Jenže netušil,
00:13:52 že třešně krade lakomý soused a ten se strašáků nezalekne.
00:13:58 Jan už nevěděl, co dělat,
00:14:00 a tak se jednoho dne schoval za strašáka a čekal, co bude.
00:14:05 Čekal dlouho, ale jakmile uviděl lakotného souseda Františka,
00:14:10 jak mu očesává jeho třešně, hned na něj spustil bandurskou.
00:14:15 Soused se tuze lekl, a protože měl v puse zrovna pár třešní,
00:14:20 všechny celé spolkl i s peckami.
00:14:22 Ale i tak stačil utéct i s košem uloupených třešní.
00:14:26 "A co teď?" řekl si Jan.
00:14:29 A vypravil se k moudré bábě kořenářce.
00:14:32 Povídalo se, že umí i čarovat.
00:14:36 Bába kořenářka Jana vyslechla, a protože na ni byl vždy hodný,
00:14:40 ráda mu pomohla.
00:14:42 Zabrumlala pár slovíček, kterým Jan nerozuměl,
00:14:46 a máchla směrem ke stavení lakomého souseda.
00:14:49 Janovi řekla: "Vrať se domů, soused už žádné třešně nikdy krást nebude!"
00:14:56 A měla pravdu.
00:14:58 Netrvalo dlouho a lakotný soused si začal stěžovat
00:15:02 na příšerné bolesti břicha.
00:15:05 Po několika dnech bolesti ustaly, ale z uší mu začaly růst větvičky.
00:15:11 Stříhal je, jak mohl,
00:15:13 ale větvičky vždy znovu dorostly do původní podoby.
00:15:17 Celá vesnice se mu smála a se škodolibostí pozorovala,
00:15:22 jak mu na větvích raší květy a později dozrávají třešně!
00:15:28 A snad od té doby si lidé za uši dávají třešně,
00:15:31 aby si všichni připomněli, že krást se nemá.
00:15:38 A teď na to dáme třešničky.
00:15:40 Ale napřed je musíme vypeckovat!
00:15:42 -A proč?
-Protože by tě bolelo bříško z pecek!
00:15:46 Aha.
00:15:49 To ukulele ti nějak nabobtnalo.
00:15:53 To je kytara. Elektrická.
00:15:56 Já tady mám taky mixér. Elektrický.
00:16:00 Ale ta moje kytara je v barvě třešňového dřeva.
00:16:05 Moje těsto je taky třešňové.
00:16:09 Ale já tu svou třešňovou kytaru doslova upeču.
00:16:15 Já to těsto taky upeču. Doslova upeču.
00:16:19 Hele, upřímně, Hendrix z tebe zrovna není.
00:16:22 Teď to začneme péct, ať to máme hotové a můžeme se najíst!
00:16:29 Mě z toho docela bolí hlava.
00:16:35 Bublanina nemusí být vždy jen třešňová.
00:16:38 Do piškotového těsta se hodí spousta druhů ovoce.
00:16:42 Mezi oblíbené varianty patří třeba bublaniny s rybízem,
00:16:45 malinami, jahodami nebo třeba ostružinami.
00:16:49 Obměňovat se dá i těsto a to tak, že do základního piškotového těsta
00:16:54 přidáme třeba tvaroh, smetanu nebo jogurt.
00:16:57 To je teprve dobrota!
00:17:18 Slepičí tisková kancelář se hlásí s další peckou!
00:17:21 Naši reportéři pro vás vyzobali další zajímavost ze života peckovin.
00:17:27 Představte si, že plody třešní napadá speciální druh much.
00:17:32 Tahle moucha se jmenuje vrtule třešňovitá
00:17:35 a klade vajíčka do nezralých třešní. Larvy se pak živí jejich dužinou.
00:17:41 Tato moucha má žlutou hlavu a pruhovaná křídla.
00:17:44 Je to v podstatě moucha převlečená za tygra!
00:17:47 To je tedy zvěřinec! Pa!
00:17:52 Ségra, podává se bublanina. Dobrou chuť.
00:17:56 Nějak mi tím hraním na kytaru vyhládlo.
00:17:59 KYTARA HRAJE
00:18:05 Pozor!
00:18:20 Nějak mi tím jídlem taky vyhládlo!
00:18:22 Bráško, jak můžeš jídlem vyhládnout?
00:18:25 Jednoduše. Tím, že mi to chutná, dostávám větší a větší chuť,
00:18:31 takže...
00:18:32 Takže chceš říct, že s jídlem roste chuť, že?
00:18:36 To jsi řekla moc hezky. A já nevím, kdy skončit.
00:18:40 To ti řekne režisér, kdy máš skončit tyhle nenažrané řeči!
00:18:45 Ale já mám ještě chuť!
00:18:47 Tak počkej na konec pořadu a dojíme ten oběd.
00:18:51 Stejně ségra s Oskarem nesní všechno.
00:18:54 Ty jsi báječná ségra! To je nápad!
00:18:58 Ale co když sní?
00:19:00 Tak budeš muset počkat na další díl, ty dutá hlavo!
00:19:05 Aha! Nuda!
00:19:11 Bublanina ke svačině hodí se po každé dřině.
00:19:15 Dneska jsem literárně plodná! Neměla bych uvažovat o vydání knihy?
00:19:20 A vy, co napíšete a nakreslíte, směřujte do správného kurníku:
00:19:24 ČT Ostrava, K pařátům Edny, Draci v hrnci
00:19:29 Dvořákova 18 728 20 Ostrava.
00:19:32 Pište, mám pro vás úžasné odměny. A příště zase něco spolu sezobnem.
00:19:37 A teď si dáme, draci moji, malé opáčko.
00:19:42 Kuchaříci ví, jak na to, překvapí vždy celkem vzato.
00:19:47 Koukni na to, pak to zkus, na dobroty mají vkus,
00:19:51 je s nimi psina.
00:19:53 Jsou to prima draci, vaří líp než v restauraci,
00:19:57 tak s námi chvíli buď, přejem dobrou chuť, dobrou chuť.
00:20:04 Mňam!
00:20:04 Skryté titulky: Věra Šimarová Česká televize, 2014
Oskar s draky připraví bublavou buchtu s třešněmi
Bublanina – delikátní laskomina