S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Pekanovo-čokoládový dortík
Premiéra: Pondělí 15. 9. 2014 na ČT100:00:16 Dobrý den. Sladkosti nás nepřestanou lákat.
00:00:19 Ať už od cukrářů, nebo ty, které si připravíme doma.
00:00:24 Dnes se naučíme, jak vyrobit elegantní desert v domácí kuchyni.
00:00:29 Co si uděláme?
-Pekanový čokoládový dort.
00:00:32 Potřebujeme: hladkou mouku,
00:00:36 cukr moučku,
00:00:38 kakao,
00:00:39 máslo,
00:00:41 vejce,
00:00:43 tmavou čokoládu,
00:00:45 mléčnou čokoládu,
00:00:47 burákové máslo,
00:00:49 smetanu,
00:00:51 pekanové ořechy,
00:00:53 cukr.
00:00:55 Nejprve si připravíme spodní vrstvu.
00:00:58 Je to linecké těsto s kakaem. Nasypeme mouku.
00:01:03 -Tento základ označíme jako korpus?
-Dalo by se říct.
00:01:07 Moučkový cukr, kakao.
00:01:12 Kakao je velmi výrazná ingredience.
00:01:17 Staří Mayové a Aztékové kakaové boby používali jako platidlo.
00:01:23 Jeden statný otrok stál 100 kakaových bobů.
00:01:26 My teď pracujeme s velkou komoditou.
00:01:30 -My to teď promícháme.
-Suché složky promícháme.
00:01:44 Přidáme máslo.
00:01:48 Musíme dávat postupně, nebo takhle najednou?
00:01:53 Můžeme takhle všechno. Mohly bychom to i v ruce zpracovat.
00:01:58 Máme ale robot.
00:02:01 -Máslo jsme si nechaly povolit?
-Ano.
00:02:05 Já připravím poslední věc a tou jsou vejce.
00:02:10 Můžeš je tam vyklepnout. Já ti to zastavím.
00:02:15 Jedno vejce je tam.
00:02:20 V tuto chvíli máslo a vejce funguje jako pojivo.
00:02:24 Čekáme, až se to spojí do hladkého těsta.
00:02:36 -Myslím, že už to máme zpracovaný.
-Jak to poznám?
00:02:41 Krásně se to spojilo a je to hladké těsto.
00:02:44 Kdybych neměla doma robot, jak dlouho by mi to ručně trvalo?
00:02:49 -Tak 10 minut maximálně.
-Pro cvičeného člověka.
00:02:54 Podsyp vál.
00:02:57 Je jedno, jakou mouku použiju? Jestli polohrubou, hrubou, hladkou?
00:03:02 Hladkou. Pečení je většinou z hladké mouky.
00:03:06 Kromě perníku.
00:03:08 Nemusím se bát, že těsto nasákne mouku
00:03:12 a potom mi ztuhne?
-Ne, to jen malinko.
00:03:15 Dám ti menší kousek. Máme menší formu.
00:03:20 -Vyválet?
-Vyválet.
00:03:22 -Jak tlustý?
-Tak 3 mm.
00:03:26 Od toho tady mám tuto vychytávku od zlínské Tescomy.
00:03:30 Je to váleček s nastavitelnou tloušťkou.
00:03:34 Je to z pečící řady Delícia.
00:03:37 Já si nastavím podle číselníku na madle,
00:03:40 jak vysoké chci mít těsto a válím.
00:03:44 Já dám mezi 2 až 4, tam by měla být někde trojka.
00:03:49 Když se mi to odtrhne, můžu to tam naplácnout?
00:03:54 Můžeš. Ještě si to pomouč z druhé strany.
00:03:58 Nebude se ti to lepit.
00:04:00 Je dobré těsto nechat odpočinout. Lépe se s ním pracuje.
00:04:09 -Máme jaký tvar formy?
-My máme čtverec.
00:04:13 To jsem si to předpřipravila dobře. Můžu to tady uříznout?
00:04:18 To vyválej, pak si to naměříme.
00:04:22 Je vidět, že váleček po okrajích dál nepustí.
00:04:26 Skutečně si hlídá výšku těsta.
00:04:32 Vezmeme si čtverec, který budeme potřebovat.
00:04:36 Myslím, že to máš krásný.
00:04:38 Tohle jsou fígle, které jsou potřeba vidět.
00:04:42 Formu na těsto, podle ní si to vyměřit.
00:04:45 Pak vám nic nebude přebývat, ani chybět.
00:04:49 Ještě si uděláme kuličku.
00:04:56 Takhle si to namotáme na váleček. Přeneseme.
00:05:09 Pak to dorovnáme a zaklapneme. A bude to hotový.
00:05:16 -Jak dlouho se těsto bude dělat?
-Kolem 10 minut na 170 stupňů.
00:05:20 Teď už necháme jen péct.
00:05:25 Než těsto vychladne, připravíme si další 2 vrstvy.
00:05:29 Připravíme si čokoládovou ganáž.
00:05:32 Rozpustíme si čokoládu, burákové máslo a mléčnou čokoládu
00:05:37 na vodní lázni. Nasypeme všechny ingredience.
00:05:42 Já tady zatím připravím vrstvu C, tu poslední.
00:05:47 Tam je potřeba udělat karamel. Ten bych už měla umět.
00:05:53 To zvládneš. Já ještě orestuju pekanové ořechy.
00:05:58 -Ty budou do té vrstvy.
-Do moji vrstvy, do karamelové?
00:06:03 Ano.
00:06:04 Můžu cukr míchat, nebo to nemám míchat?
00:06:07 Počkej chvilinku.
00:06:11 Až se ti to trošku začne rozpouštět.
00:06:14 Tak mícháš.
00:06:16 Když s tím teď začneš, tak se ti tam začnou dělat hrudky.
00:06:21 Tys tam dala jak hořkou, tak mléčnou čokoládu.
00:06:25 -Ještě burákové máslo.
-To bude kalorická bomba.
00:06:29 Trošku ano, ale stojí to za to.
00:06:33 Korpus musí být úplně vychladlý, nebo může být vlažný?
00:06:38 Může být lehce vlažný.
00:06:40 Občas bývá, že se trochu smrkne. Můžeme to dát do boků.
00:06:45 -Že se smrkne korpus?
-Ano, malinko.
00:06:48 To nevadí, nateče tam ganáž, tak se nic neděje.
00:06:53 To je odborný výraz pro náplň, kterou děláš ty?
00:06:57 Rozpouštění čokolády s burákovým máslem?
00:07:01 Ano, a se smetanou. Ještě si zahřeju smetanu.
00:07:05 Ono je to lepší, když ji tam budeme dávat teplou.
00:07:09 Já už tady něco cítím, ale mám pocit, že se nic neděje.
00:07:14 -Nemám do toho sáhnout metličkou?
-Ne, vůbec. Zatím to nic nedělá.
00:07:19 To začne po stranách se rozpouštět.
00:07:30 Za chvíli se mi to rozpustí. Ještě chvíli.
00:07:36 Na scéně se mi něco děje? Už můžu?
00:07:40 Ještě chvíli to nech. Nebuď nedočkavá.
00:07:47 Já vím, že bych to mohla zbrklostí zkazit.
00:07:51 Od toho jsi tady ty, jako odborník. V pečení jde o to,
00:07:55 vychytat správný moment, kdy zasáhnout.
00:07:59 Já už to mám rozpuštěný. Smetana je taky zahřátá.
00:08:06 Tady nic na druhé frontě.
00:08:10 Už se mi posouvá velký ostrov cukru.
00:08:13 -Teď už můžu?
-Teď už můžeš.
00:08:15 Už to začíná hnědnout. Neboj se.
00:08:19 Já se bojím, aby tam nevznikly hrudky.
00:08:22 Teď to bude v pohodě.
00:08:24 Jakmile se mi rozpustí, tak přisypávám další vrstvičku?
00:08:29 -Ano.
-Takhle to budu dělat postupně.
00:08:32 Trošku si to ztlum.
00:08:34 Ještě to nech rozpustit. Až to budeš mít nazlátlé,
00:08:39 tak tam začni přisypávat cukr. Až tam nebudou tady ty malé hrudky.
00:08:44 -Budu mít hladkou směs.
-Já vyndám rozpuštěnou čokoládu.
00:08:58 -Pomalu do ní budu vlévat smetanu.
-To už děláš stažené z ohně? -Ano.
00:09:06 Smetana je zahřátá, čokoláda je rozpuštěná.
00:09:10 Musím ohlídat pekany, ať se nespálí.
00:09:17 Oheň si stáhnu. Teď to budu míchat.
00:09:27 -Tak tam přisyp.
-Já už jsem tam přisypala.
00:09:31 Mám pocit, že mám velký plamen. Nevím, jestli to mám korigovat.
00:09:36 Já se ti na to podívám. To je v pořádku.
00:09:41 Pomalu už můžeš přisypávat.
00:09:48 -Já si dám ganáž na těsto.
-Už vrstvíme? -Vrstvíme.
00:10:01 Rozprostřeme stejnoměrnou vrstvu.
00:10:16 Ještě promíchám ořechy.
00:10:21 Já se snažím.
00:10:26 Chce to svůj čas.
00:10:27 Teď necháme korpus zatuhnout.
00:10:30 -Pak budeme pokračovat další vrstvou? -Ano.
00:10:37 Cukr je už rozpuštěný.
00:10:39 -My tam teď vlijeme smetanu.
-Za stálého míchání? -Ano.
00:10:47 Musíš pomalu. Hlavně se nelekni, bude to trošku prskat.
00:10:52 Míchej!
00:10:56 Já to radši udělám.
00:10:58 Kdybys to tam nalila najednou, tak se ti udělají hrudky.
00:11:03 -Proto to lijeme postupně.
-Pořád to máme na hořáku? -Ano.
00:11:09 My to potom budeme zahřívat, abychom to měly na 106 stupňů.
00:11:14 -Je to kvůli tomu...
-Já si připravím teploměr.
00:11:18 Můžeš tam mít 105, nebo 108, to se nic nestane.
00:11:22 Musí to být víc než 100?
-Ano.
00:11:25 Ale zase se to nesmí moc přesáhnout s teplotu,
00:11:29 protože bychom to měly moc tuhý. S ořechy bychom to neukrojily.
00:11:33 -My si tímhle karamel ředíme?
-Ředíme. Bude tekutý, ale ne moc.
00:11:38 -Ani oblečená, ani neoblečená.
-Tak akorát.
00:11:42 To bude dort pro princeznu koloběžku.
00:11:46 -Kdy mám začít měřit? Řekni mi. -Ještě ne.
00:11:50 Ještě je času dost. Teď to budeme 5 minut svářet.
00:11:59 Dle měření je karamel akorát.
00:12:02 Ono nám to ještě doběhne, když to stáhneš.
00:12:06 Je lepší dřív. Už je tam 106, to je v pořádku.
00:12:10 -Vypneme, nasypeme ořechy.
-Mám tam dát ještě máslo? -Jo.
00:12:16 Máslo se tam dává, když je to stažený?
00:12:19 Když je to stažený. Už se nevaří, jen se tam rozpustí.
00:12:25 -Já přinesu ořechy.
-Pořádně to promíchám.
00:12:31 -Už to má sametovou texturu.
-Začne se to lesknout.
00:12:38 -Proto se tam máslo dává.
-Máslo dodá lesk.
00:12:44 -Nasypeme oříšky.
-To bude skutečně dort de lux.
00:12:58 Můžeme dokončit desert.
00:13:01 Těsto na čokoládový dort jsme zadělaly z proseté hladké mouky,
00:13:06 moučkového cukru, kakaa, másla a vejce.
00:13:10 Těsto jsme rozválely na plát silný 3 mm, daly do formy
00:13:15 a pekly 10 minut při 170 stupňů. Ve vodní lázni jsme rozpustily
00:13:20 mléčnou a hořkou čokoládu, přidaly burákové máslo
00:13:24 a ohřátou smetanu a umíchaly hladkou lesklou směs.
00:13:28 Čokoládovou ganáž jsme rozprostřely na upečený korpus
00:13:32 a nechaly zatuhnout.
00:13:34 Na pánev jsme daly orestovat pekanové ořechy
00:13:38 a v kastrolu rozpustily cukr na karamel.
00:13:41 Cukr jsme přidávaly postupně, pak jsme do něj vlily smetanu
00:13:46 a na konec jsme přidaly máslo.
00:13:49 Restované pekanové ořechy jsme vmíchaly do karamelu
00:13:53 a udělaly poslední vrstvu do tohoto desertu.
00:13:59 Poslední vrstvu jsme nechaly na korpusu zatuhnout.
00:14:03 A vznikl tento krásný desert.
00:14:06 Dobrou chuť!
00:14:12 Jeden z vás může získat váleček Delícia,
00:14:16 s nastavitelnou tloušťkou těsta a další výrobky od Tescomy,
00:14:21 když správně odpoví na otázku:
00:14:39 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:14:48 Titulky: Méhešová Iva,