S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Jablkový dort se šlehačkou — Čokoládová placička
Premiéra: Pondělí 1. 9. 2014 na ČT100:00:16 Dobrý den!
00:00:17 Přepadla vás chuť na sladké a nechce se vám péct?
00:00:21 Máme pro vás 2 tipy s cukrářkou Janou Janatovou.
00:00:25 -Jaký bude první tip?
-Jablečný dort.
00:00:28 Co potřebujeme?
00:00:30 Jablka Granny Smith,
00:00:32 pudink,
00:00:33 voda,
00:00:34 cukr,
00:00:36 piškoty,
00:00:37 smetanu.
00:00:38 Máme připravená jablka, poměrně velké množství.
00:00:42 Máme odrůdu Granny Smith. Mohla bych použít i jiná?
00:00:47 Určitě můžeš.
00:00:48 Tato jablka používáme kvůli tomu, že mají nakyslou chuť.
00:00:53 -Já to teď vyjádřincuju.
-Kyselost se v tomto receptu hodí?
00:00:58 Sladkost piškotů a kyselost jablek dá výbornou chuť.
00:01:02 Naliju vodu.
00:01:11 Tip jak využít slupky, to bys měla?
00:01:16 Tak na křížaly. Jinak ne.
00:01:20 Potom rovnou zkonzumovat, protože obsahují nejvíce vitamínů.
00:01:27 Je to škoda se toho zbavovat.
00:01:29 Domácí jablka určitě. Kupovaný?
00:01:32 -Všechno zlý pryč?
-Ano. Je to lepší.
00:01:36 To je můj názor.
00:01:42 O jablkách se říká, že jsou to kulaté lékárny.
00:01:46 Že když si dáš jedno před spaním, tak ono, zatím, co ty spíš,
00:01:51 pohlcuje negativní látky v tobě a probudíš se ráno zdravější.
00:01:56 Budu zdravá jako řípa.
00:01:58 Dáme vařit jablíčka. Musíme počkat, až se rozvaří.
00:02:03 Ještě kolik vody se tam dává? Měla by být jablka ponořená úplně?
00:02:08 Ne, jenom aby se nepřichytila ke dnu, aby se to rozvařilo.
00:02:13 -Můžeme vodu dolévat.
-Je dobré to hlídat?
00:02:17 Každých 10 minut se na to podívat, maximálně.
00:02:21 -Jablka necháme rozvařit doměkka?
-Ano.
00:02:28 Myslím, že už máme jablíčka rozvařený.
00:02:32 Budeme mixovat. Ty rozmíchej pudink s vodou.
00:02:37 -Já mám pudinkový prášek. Všechen?
-Všechen.
00:02:41 Mám dát nejdříve prášek a potom vodu?
00:02:44 Nejdříve prášek dej. A přilévej vodu. Zamíchej!
00:02:49 -Nesmí tam být žádné hrudky?
-Ano.
00:02:52 Já jablka rozmixuju a stáhnu.
00:03:09 -Přilij tam trošku vody.
-Asi jo, už je to pevný.
00:03:31 Když se ti pyré bude zdát husté, tak můžeme přidat vodu.
00:03:37 Ono se to lépe rozmixuje.
00:03:39 -Pudink nám zajistí, aby hmota ztuhla? -Ztuhne.
00:03:59 Já jsem se bála, že mám příliš velkou mísu,
00:04:03 ale čím širší je dno, tak to jde lépe rozmíchat.
00:04:08 Je opravdu dobré mít jablka bez slupky.
00:04:11 Při míchání by vadily.
00:04:14 Kdybychom to chtěly mít dokonalé, tak to můžeme vzít přes cedník.
00:04:19 Propasírovat.
00:04:21 Myslím, že je to dobré, tak mi to sem nalij.
00:04:26 My jsme nesundaly z plotny a do horkých jablek vléváme.
00:04:35 Pudink nepotřebuje moc času, aby se provařil, ne?
00:04:39 Nepotřebuje. Přidáme tam ještě trochu vody.
00:04:43 Když se nám to bude zdát hustý, tak vždy to naředíme.
00:04:48 -Můžeš přidat.
-Já tam dám všechno.
00:04:51 Řekli jsme, že je to rychlovka kromě toho vaření.
00:04:55 Zbytek bude vypadat tak, že naskládám piškoty?
00:05:00 -Naskládáš piškoty.
-Mám je přelámat?
00:05:03 Jak se ti to vejde, aby to bylo po celé ploše.
00:05:07 Já nemám na to žádný systém.
00:05:10 Piškoty udělají to, že pojmou vlhkost jablek.
00:05:15 Nasáknou, změknou. Musí být pokryté celé dno?
00:05:20 -To bude stačit.
-Ještě to tady vycpu.
00:05:24 Piškoty, které zbyly, tak ještě použijeme dál?
00:05:28 Ještě je použijeme dál. Už to máme provařený.
00:05:38 -Nalijeme jednu vrstvu.
-Hmota se musí dát nalít.
00:05:47 Ona se sama rozlije do krajů. Mám s tím trochu zašejkovat?
00:05:52 Můžeš. Já na to dám další vrstvu.
00:06:00 Kdybych měla kulaté piškoty, taky je mohu použít?
00:06:04 Taky můžeš. Nebo si můžeš upéct piškot.
00:06:11 Tyto mi přijdou sušší, tak vlhkost dobře nasáknou.
00:06:21 Navrch přijde ještě další vrstva jablek?
00:06:25 Ještě další vrstva.
00:06:28 Voní to krásně. My jsme do jablek nedávaly cukr.
00:06:32 Mohly bychom si to přisladit, ale my to zvládneme i bez cukru.
00:06:38 -Uděláme to takový svěží.
-Dietní.
00:06:41 -Teď s tím zase trošku zahýbeme.
-Srovná se hladina.
00:06:48 Ještě upravím strany.
00:06:52 -Co s tím teď?
-Teď to dáme vychladit.
00:06:55 -Jak dlouho?
-Asi 3 hodiny by to chtělo.
00:07:04 Na jablkový dort jsme oloupaly a nakrájely jablka Granny Smith.
00:07:09 Jsou kyselejší a do tohoto receptu se hodí.
00:07:13 Jablka jsme rozvařily a rozmixovaly.
00:07:16 V míse jsme smíchaly pudink s vodou, přidaly do jablek
00:07:20 a směs vařily 5 minut.
00:07:23 Do formy jsme naskládaly piškoty a zalily připraveným pyré.
00:07:28 Přidaly jsme další vrstvu piškotů, zalily zbytkem jablečné směsi
00:07:33 a formu daly vychladnout do lednice.
00:07:38 Zatím, co se jablečný dort chladí, uděláme si další recept.
00:07:43 Čokoládové placičky.
00:07:46 Potřebujeme: čokoládu,
00:07:48 kukuřičné lupínky,
00:07:50 oříškovo-čokoládový krém.
00:07:52 Placičky jsou na přípravu velmi jednoduché.
00:07:56 Jaký bude postup?
00:07:57 Připravily jsme si vodní lázeň, do které nasypeme čokoládu.
00:08:02 Tu rozpustíme. Přidáme oříškový krém.
00:08:08 -Rovnou do čokolády?
-Můžeme rovnou.
00:08:17 -A vytvoříme tekutou směs, jo?
-Rozpustíme.
00:08:23 Než člověk získá takové krásné čokoládové penízky,
00:08:27 tak čokoláda musí urazit kus cesty.
00:08:30 Já jsem nevěděla, že kakaové boby, ze kterých se čokoláda vyrábí,
00:08:35 jsou semínka plodu. Je takový podlouhlý.
00:08:39 Vypadá jako míč na ragby a uvnitř je bílá sladká hmota
00:08:43 a v tom jsou ukryté boby, které mají slupku,
00:08:47 přinesou se a praží se.
00:08:49 Slupka se odstraní, drtí se, melou, až vzniknou dvě výsledné věci.
00:08:54 Kakaové máslo, které je důležité pro výrobu čokolády
00:08:59 a kakaový prášek.
00:09:00 Kakao, které si potom rozpouštíme s mlékem.
00:09:04 Podle toho, kolik si kakaového prášku přidáme do kakaového másla,
00:09:09 tak podle toho máte kvalitní hořkou čokoládu.
00:09:13 Když se do ní přidá mléko, tak je mléčná.
00:09:16 Když se použije jenom kakaové máslo jenom s mlékem a cukrem,
00:09:21 tak je čokoláda bílá. My máme variantu hořkou,
00:09:25 to znamená kakaové máslo a kakaový prášek bez mléka
00:09:29 a přidaly jsme oříškový krém.
00:09:32 Už se rozpustil na hmotu, ze které budeme tvarovat placičky.
00:09:37 Nasypeme si cornflakes do misky, abychom to promíchaly.
00:09:42 -Všechny.
-Placičky budou hodně křupavé.
00:09:45 Ano, křupavé, sladké. Pak se chvíli chladí.
00:09:50 Když chceme, aby to bylo rychlé,
00:09:53 tak to můžeme dát na chvíli do mrazáku.
00:09:56 -Nic se nestane, nepopraskají?
-Nepopraskají.
00:10:00 Maximálně by mohly zešednout.
00:10:03 Když to hned podáváme, tak to nevadí.
00:10:06 Udělá to šedý povrch. Vysráží se tam tuk.
00:10:10 Nejsou zkažený, vysráží se tam jen tuk.
00:10:14 Tam je teplota.
00:10:15 Pralinky máš uchovávat v teplotě 18 stupňů.
00:10:20 Je to alchymie.
00:10:22 -Už to máme rozpuštěný.
-Mohu to míchat,
00:10:27 nebo to můžeš lít najednou. Nesrazí se to?
00:10:31 -Ne, nesrazí, ale můžeš to míchat. Vlijeme.
00:10:52 Mít všechno obalené dokonale, aby nebyla vidět žlutá barva lupínků?
00:10:58 Úplně, chtělo by to, aby to bylo celé obarvené.
00:11:02 Já to udělám. Hezky to promícháme.
00:11:08 Mohla bys je i nadrtit, kdybys chtěla jemnější.
00:11:12 Mně tato struktura přijde zajímavá.
00:11:16 Jsem zvědavá, jak placičky budou držet?
00:11:19 -Až to ztuhne, tak budou držet.
-Jo? -Ano.
00:11:23 -Čím budeme tvarovat?
-Lžící a rukama.
00:11:27 Jinak to neuděláme.
00:11:35 Máme připravený plech s pečícím papírem,
00:11:39 aby placičky šly odlepit.
00:11:42 -Já to okouknu.
-Okoukni.
00:11:45 Můžeš to dělat takhle dlouhé, hlavně, aby to bylo u sebe.
00:11:51 Ono ti to tak drží.
00:11:54 Dala bych mísu před nás, abychom na to mohly obě dvě.
00:12:07 Řekly jsme placičky, tak to mám trochu splácnout?
00:12:11 Splácni to.
00:12:18 -Je potřeba s tím pracovat rychle?
-Nemůže ti to ztuhnout úplně.
00:12:23 Ono než to vychladne, tak to chvíli trvá.
00:12:27 -Já dělám giganty, udělám menší.
-Už to dáme ztuhnout.
00:12:37 Poslední.
00:12:39 -Jak dlouho to necháme chladit?
-5 minut v mrazáku.
00:12:47 Máme tu velké finále.
00:12:49 Můžeme každý z dezertů konzumovat zvlášť, ale my to dáme dohromady.
00:12:55 Já ti umístím šablonu, aby se strávníci u stolu nepoprali.
00:13:00 Nakrájíme. Placičky máme připravené.
00:13:03 Takhle to naznačím a zvednu.
00:13:13 Dort krásně drží. I v případě, že byste měli křehčí,
00:13:17 tak je ideální si vzít lopatičku, je z řady Delícia z Tescomy.
00:13:22 Nabereme ukrojený dílek. Jablka se spojila s pudinkem.
00:13:31 Potom pomocí posuvné lopatičky vysuneme na talíř.
00:13:36 -Já přidám šlehačku.
-Dozdobíme šlehačkou.
00:13:42 Krásná kombinace chutí.
00:13:46 Přejeme vám dobrou chuť!
00:13:53 Kvalitní hořkou čokoládu jsme nasekaly
00:13:56 a nechaly ji rozpustit ve vodní lázni.
00:13:59 Do rozpuštěné čokolády jsme vmíchaly oříškový krém.
00:14:03 Do mísy jsme nasypaly kukuřičné lupínky a zalily rozpuštěnou směsí.
00:14:08 Z připravené hmoty jsme lžící tvořily placičky na pečící papír.
00:14:13 Placičky stačilo vychladit a podávat.
00:14:18 Jeden z vás může získat servírovací lopatku Delícia
00:14:22 a další výrobky od Tescomy, když správně odpoví na otázku:
00:14:41 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:14:49 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2014