S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Burger s tuňákem — Salát se zprudka opečeným tuňákem
Premiéra: Pondělí 26. 5. 2014 na ČT100:00:16 Dobrý den. Dnes si připravíme burger a salát.
00:00:20 Tyto dva pokrmy spojuje kus skvělé ryby a tou je tuňák.
00:00:24 Ahoj, Marku!
-Ahoj, Báro!
00:00:27 -Čím začneme?
-Pustíme se do burgeru.
00:00:31 Potřebujeme: tuňáka,
00:00:33 jarní cibulku,
00:00:34 cibuli,
00:00:36 česnek,
00:00:37 koriandr,
00:00:38 škrobovou moučku,
00:00:40 smetanu,
00:00:41 vejce,
00:00:43 limetu
00:00:44 sůl,
00:00:45 pepř,
00:00:46 olej,
00:00:47 housky,
00:00:49 máslo,
00:00:50 jalapeňos,
00:00:51 avokádo,
00:00:53 rajčata,
00:00:54 chilli papričku,
00:00:55 zelené saláty.
00:00:57 Máme toho připraveno hodně. Čím začneme?
00:01:00 Já s tuňákem a ty s avokádovým pyré.
00:01:04 Maso nebudeme mlít, ale nakrájíme na kostky,
00:01:08 abychom udrželi strukturu masa. Burger budeme péct na pánvi rychle.
00:01:18 Jako je to u steaku, budeme jej péct v podobě rare,
00:01:25 aby tuňák nebyl suchý a zůstal červený a šťavnatý.
00:01:30 Uděláme ostřejší pokrm. Použijeme papričky jalapeňos.
00:01:40 Já jsem myslela, že tuňák je jemnější chuti.
00:01:44 -Nepřehluší papričky...
-Ne.
00:01:47 My to budeme péct a papričky ztratí štiplavost.
00:01:54 Budou jen výrazné a pikantní.
00:01:58 V podstatě to, co děláme, je takové guacamole. -Ano.
00:02:02 Já rozpálím pánev.
00:02:04 Avokádo si můžeme dopředu orestovat.
00:02:08 To už jsme jednou dělali. Ono pak zůstane více zelené.
00:02:14 -A vydrží déle v lednici.
-Já zakapu limetovou šťávou.
00:02:20 Nasekám koriandr i tobě. Dělám to i se stonky.
00:02:31 -Přidám. To stačí.
-Limety kolik?
00:02:37 Podle chuti. Avokádo je jemné.
00:02:40 Jestli dáš i mně, tak budu rád.
00:02:45 -Já vymačkám půlku do pasty.
-Já ti dám sůl.
00:02:53 -Zakápnu to.
-Stačí trochu.
00:02:56 Ještě.
00:03:00 Super.
00:03:02 Můžeme dát i kůru, ale to necháme na jiný recept.
00:03:08 Máme najemno nasekané chilli papričky.
00:03:13 Rajčata.
00:03:17 Je tam pevnější část. Je to zbavené jader.
00:03:22 Dáme škrobovou moučku. Ta to zpevní.
00:03:27 Oproti mletému masu by tyto kousky asi nedržely.
00:03:31 -Ještě budeš pojit vejcem.
-Nedáme celé vejce.
00:03:36 Stačí půlka. Vše promícháme.
00:03:42 Guacamole necháme chvilku odpočívat.
00:03:46 -Pak tím budeme burgery potírat?
-Ano.
00:03:50 Já mám zamíchané maso.
00:03:52 Na tvarování burgerů použijeme tuto vychytávku od Tescomy.
00:03:56 Je to tvořítko na hamburgery. Uvidím, jestli to půjde s tuňákem.
00:04:01 Naliju olej.
00:04:02 Tvořítko má průměr stejný jako klasická houska na hamburger.
00:04:07 Krásně se dá vyklopit ven.
00:04:10 Když se to naplní... To můžeme vyzkoušet hned.
00:04:14 Burger bude stejně silný, tak by se měl dobře propéci
00:04:19 a uděláte je stejně veliké. Já zmáčknu, vklopím
00:04:25 a drží to pohromadě.
00:04:28 Jako doplněk mám papričky jalapeňos, o kterých jsem mluvil.
00:04:33 -Nakrájíme je na širší plátky.
-Maso bude rychle.
00:04:37 -Já můžu připravit housku. ―Jo.
-Potři je máslem.
00:04:41 Jalapeňos opečeme i semínka, všechno.
00:04:47 Cítím, jak jde štiplavost z toho pryč.
00:04:51 Malinko osolit. Otáčím maso.
00:04:54 Dávám pomazanou stranou dolů? Jako kdyby mi padal krajíc na zem?
00:04:59 Jo. Budeme opékat i z druhé strany.
00:05:03 Je to jedno, kde začneš.
00:05:06 Na tuňáka je lepší mít velký plamen nebo nižší?
00:05:11 Uděláme to na velkém plameni, ať je rychle hotový.
00:05:15 30 sekund, minuta, podle tloušťky, z jedné a z druhé strany,
00:05:20 aby zůstal v tom středu krásně červený.
00:05:23 Já budu mít hotovo.
00:05:25 Počkám na housky a můžeme vrstvit.
00:05:32 Já mám upečeno a můžeme kompletovat.
00:05:36 Nejdříve se natře pasta, má být vysoká?
00:05:42 Dej tam dost.
00:05:45 Je tam chilli paprička a ty máš ještě jalapeňos.
00:05:49 To bude chuťová bomba, úplná exploze.
00:05:53 Teď přidáme salát.
00:06:00 Teď tuňáka, orestované papričky,
00:06:09 pár snítek koriandru. Teď už jen přiklopíme.
00:06:17 -Takhle jenom.
-Krásný.
00:06:20 Máme hotový tuňákový burger.
00:06:29 Na burgery s tuňákem si maso nakrájíme na kostičky.
00:06:33 Přidáme nakrájenou cibuli, jarní cibulku, česnek, koriandr,
00:06:38 škrobovou moučku, smetanu a vejce.
00:06:41 Dochutíme solí, pepřem a limetovou šťávou.
00:06:45 Vše promícháme a tvoříme burgery, které pečeme na rozpálené pánvi.
00:06:50 Na druhé pánvi opečeme housky pomazané máslem.
00:06:54 Opečeme také papričky jalapeňos.
00:06:57 Guacamole uděláme z rozmačkaného avokáda, rajčete,
00:07:01 chilli papričky a koriandru.
00:07:03 Dochutíme limetovou šťávou, solí a pepřem.
00:07:07 Opečené housky s guacamolem servírujeme s listy salátu,
00:07:12 burgery a jalapeňos.
00:07:15 Burgery jsme si udělali, teď budeme pokračovat salátem.
00:07:19 Salátem z tuňáka. Co potřebujeme?
00:07:22 Tuňáka,
00:07:23 sůl,
00:07:24 pepř,
00:07:25 mix zelených salátů,
00:07:27 zelené fazolky,
00:07:28 baby brambůrky,
00:07:29 cherry rajčata,
00:07:31 vejce,
00:07:32 černé olivy,
00:07:34 ančovičky,
00:07:35 olivový olej,
00:07:37 citrón,
00:07:38 pomeranč,
00:07:40 koriandr,
00:07:41 šalotku.
00:07:43 -Jaký bude první krok?
-Začneme dresinkem.
00:07:48 Potřebujeme pomeranč, citrón, je to tak?
00:07:52 Začneme kůrou. Já ti nakrájím šalotku.
00:07:58 Začínáme dresinkem, aby se všechny ingredience spojily a uležely.
00:08:07 -Pak pokračujeme dalšími kroky.
-Strouhám jen oranžovou část.
00:08:15 Dávám šalotku, koriandr.
00:08:20 Kůra je největším nositelem toho aroma, ne?
00:08:24 -Citrusů určitě.
-Teď šťávu.
00:08:30 Já přidám olej.
00:08:32 Dresinky se míchají kyselá složka s olejem.
00:08:36 Mám tam dát celý citrón?
-Dej třetinu.
00:08:44 Ukrojím hranol tuňáka.
00:08:50 To je netradiční.
00:08:51 Většinou na salát použiješ konzervu.
00:08:55 -Ne takhle čerstvý.
-Tuňák z konzervy je sušší.
00:09:02 Když už máme tuhle nádhernou rybu doma,
00:09:06 byla by škoda ji nevyužít a nevyzkoušet.
00:09:12 Malinko oleje, můžeme péct i nasucho.
00:09:17 Ty budeš dávat celý hranolek? Já jsem myslela, že jej nakrájíš.
00:09:22 Celý hranol nejdříve opečeme a pak budeme krájet tenké plátky.
00:09:27 Tím si zajistíme, že tuňák bude uvnitř šťavnatý.
00:09:31 Opečeme si ho, jak budeme chtít.
00:09:34 Opečená kůrka dodá příjemnou grilovanou chuť.
00:09:39 Přidám ti sůl a pepř.
-Dávala jsi? -Nedávala.
00:09:50 Tuňák syčí a tohle bude stačit.
00:09:55 Vytvoříme nízkou vrstvu ze všech stran
00:09:59 -a uvnitř ho necháme růžový.
-Uvnitř ho necháme syrový.
00:10:04 Bude to nádherný, svěží jídlo.
00:10:08 Dresink nechám odležet a než ty doděláš maso,
00:10:12 tak se můžeme pustit do krájení zeleniny.
00:10:17 -Ta do salátu patří.
-Ty tam máš baby brambory.
00:10:21 -Tak krájej na kolečka.
-My je máme uvařené se slupkou.
00:10:26 Jsou to baby brambůrky, ty mají slupku jemnou,
00:10:30 není potřeba loupat.
00:10:32 Já začnu trhat listy salátu. Můžeme dát nějaké koření.
00:10:42 Máme tady koriandr. Máme jej v dresinku, ale nevadí.
00:10:47 Mám tady uvařené zelené fazolky.
00:10:54 Zelené fazolky nejsou nic jiného než nedozrálé velké fazole.
00:10:58 Tohle je jiný druh, ale je to příbuzné.
00:11:02 Já je přepůlím napůl, aby se dobře jedly.
00:11:06 Ty jsou čerstvé, nebo jsme je spařili?
00:11:09 Krátce jsme je povařili v osolené vodě.
00:11:13 Jsou stravitelnější, kdyby byly syrové,
00:11:16 -není to dobré pro žaludek.
-Máme rajčata.
00:11:20 Můžeme je dát vcelku, ale když všechnu zeleninu překrájíme,
00:11:25 tak chuť se dostane všude.
00:11:32 To množství brambor stačí, ne? Aby to nebyl bramborový salát.
00:11:37 To stačí. Teď olivy.
00:11:44 -Máme tady ančovičky.
-Podpoříme chuť ryby rybou.
00:11:50 Tím pádem nemusíme tolik solit. Stačí jen natrhat.
00:11:57 Přidáme dresink. Opepříme. I když máme pepř v dresinku.
00:12:06 -Mohu to tím zalít, nebo decentně?
-Decentně, aby to v tom neplavalo.
00:12:12 Ještě trochu.
00:12:15 Krásný, stačí.
00:12:21 Takže první krok dresink, pak tuňák,
00:12:25 pak jsme krájeli zeleninu, protože tuňáka necháme odležet,
00:12:29 aby si odpočinul, aby se šťávy ustálily.
00:12:34 Ve chvíli, kdy je to promíchané, se servíruje maso.
00:12:39 Můžeme krájet plátky, nebo kostičky.
00:12:42 -Záleží jak kdo má raději tuňáka.
-Budeme jej dávat dovnitř?
00:12:47 -Ne, až na ozdobení.
-Tak to já mohu připravit vejce.
00:12:53 -To k tuňákovi patří.
-Tady je uvařené natvrdo.
00:13:08 Všechno máme připravený a můžeme servírovat.
00:13:13 I servírování tuňákového salátu má svůj postup.
00:13:17 Nejdříve salát.
00:13:18 Pak plátky tuňáka.
00:13:22 Na závěr pár měsíčků uvařeného vajíčka.
00:13:28 Pokrm je hotový.
00:13:32 Dobrou chuť!
00:13:37 Přípravu druhého receptu zahájíme dresinkem.
00:13:41 Do olivového oleje dáme nastrouhanou kůru
00:13:44 a vymačkanou šťávu z citrónu a pomeranče.
00:13:47 Přidáme nasekaný koriandr a šalotku.
00:13:50 Dochutíme solí a pepřem. Tuňáka nakrájíme na hranoly,
00:13:55 osolíme, opepříme a opečeme na pánvi.
00:13:58 Do mísy vložíme listy salátu, fazolky, nakrájená rajčata,
00:14:03 ančovičky, olivy a nakrájené vařené brambory.
00:14:06 Poté zalijeme dresinkem.
00:14:09 Opečeného tuňáka nakrájíme na plátky,
00:14:12 a klademe na salát společně s vejcem.
00:14:18 Jeden z vás může získat tvořítko na hamburgery PRESTO
00:14:22 a další výrobky od Tescomy, když správně odpoví na otázku:
00:14:40 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:14:49 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2014