S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Bramborová polévka s bazalkovým pestem — Kořeněná panenka s petrželovým pestem
Premiéra: Pondělí 5. 5. 2014 na ČT100:00:16 Dobrý den.
00:00:17 Pár lístků bazalky nebo petrželky jídlo ochutí, obarví
00:00:21 a dodá potřebné vitamíny.
00:00:24 Bylinky si nasekáme, vytvoříme pesta
00:00:27 a dochutíme připravované pokrmy.
00:00:30 -Ahoj, Báro!
-Čím začneme?
00:00:32 Netradiční bramboračkou s bylinkovým pestem.
00:00:36 Potřebujeme: slaninu,
00:00:38 brambory,
00:00:40 cibuli,
00:00:41 olej,
00:00:42 máslo,
00:00:43 vývar,
00:00:44 mléko,
00:00:46 těstoviny,
00:00:47 smetanu,
00:00:48 sůl,
00:00:49 pepř,
00:00:50 parmazán,
00:00:52 petržel,
00:00:53 česnek,
00:00:54 piniová semínka,
00:00:55 bazalku.
00:00:57 -Odkud pochází tento recept?
-Hádej, pesto asi Itálie.
00:01:03 Italská bramboračka. Jaký je postup?
00:01:06 Nakrájím si slaninu na kostičky. Půjde do základu.
00:01:14 Ty nasekej cibuli.
00:01:17 Já jsem se pojistila.
00:01:20 Použiju tento univerzální kráječ HANDY.
00:01:24 Je to kráječ na cibuli, ale můžeš jej použít na oříšky,
00:01:29 čokoládu, na ovoce, nebo měkčí zeleninu.
00:01:33 Než ty to dokrájíš, tak já raz dva pokrájím cibuli.
00:01:39 Vidíš, jak se čepel otáčí?
00:01:42 Čím víckrát zmáčknu, tím větší kousky budu mít.
00:01:46 Když to chceš mít nahrubo, tak uděláš raz, dva, tři, čtyři.
00:01:52 -Mně stačí středně velké.
-Dobře.
00:01:58 -Stačí ti to takhle?
-Úplně bohatě.
00:02:02 Máme i stejný čas.
00:02:04 Necháme slaninu, aby se vyškvařila.
00:02:08 Potřebujeme, aby pustila tuk. Přidáme trochu másla.
00:02:13 Tu cibuli tě poprosím.
00:02:16 Nemám zamazané prkénko. Mohu to takhle vysypat.
00:02:21 Chvilku budeme smažit. Nakrájím si brambory na kostičky.
00:02:30 -Ty začni připravovat pesto.
-Už jsme pesto připravovali.
00:02:36 Zopakovala bych, jaký je postup. Natrhám bazalku a petržel.
00:02:43 Pak tu máme piniové oříšky. Množství mně hlídej.
00:02:50 Můžeš tam dát všechno. Pesto jak si namícháš, je na tobě.
00:02:56 Co máš ráda, tak si můžeš dát víc. Já pinie mám rád.
00:03:03 Uděláme to podle tebe. Dali jsme tam větší množství.
00:03:08 -Zakápneme olejem.
-Přidej parmazán.
00:03:13 Zkusíme to rozmixovat. Potřebujeme udělat pesto řidší.
00:03:18 Přidej oleje trochu víc. Já dám do základu brambory.
00:03:25 -Budeš restovat i brambory?
-Lehce je orestuju.
00:03:29 -Uvolní se bramborová chuť?
-Ne, nerozvařují se.
00:03:34 Udrží si tvar lépe,
00:03:36 než když je vložíš do vody a uvaříš je.
00:03:42 Chceme je mít v celku, když je to bramboračka.
00:03:47 -Měly by být v tom vidět.
-Já se pustím do mixování.
00:03:51 Uděláme zkoušku a ochutnáme, když tak dochutíme.
00:04:00 Říkal jsi tekutější, tak musíme přidat olej.
00:04:04 Já zaliju vývarem základ na polévku.
00:04:26 Zalil jsem to vývarem a mlékem. Teď to musím přivést k varu.
00:04:32 Mléko se do bramboračky klasicky nedává.
00:04:35 Nedává. Tady se dává kvůli chuti a trochu to zjemní.
00:04:40 Bude to úplně jiná chuť než u klasické bramboračky.
00:04:45 Už se to začíná vařit. Já přidám těstoviny.
00:04:49 To mě nejvíce zajímá.
00:04:51 Vždycky těstoviny, které se dávají do polévky se vaří zvlášť.
00:04:56 Když ji uvaříš, je dobré ji sníst čerstvou, ten den.
00:05:00 Druhý den by to byla polévka na vidličku.
00:05:04 Těstoviny by vypily veškerou tekutinu.
00:05:07 Teď uvaříme těstoviny do poloměkka, al dente.
00:05:12 Potom polévku zjemníme. Smetanou dochutíme a podáváme.
00:05:18 Těstoviny jsou uvařené, zjemníme smetanou.
00:05:22 Pojďme ochutnat pesto. Já mám pocit, že tomu něco chybí.
00:05:30 Pesto výborný, ale není tam česnek.
00:05:33 -Kolik tam toho mohu dát?
-Jeden, dva stroužky.
00:05:38 -Já dám raději dva.
-Zjemním smetanou.
00:05:56 Jdu to zkontrolovat. Teď je to ono.
00:06:02 -Jsi připravený?
-Jsem připravený.
00:06:05 Můžeme servírovat.
00:06:08 Na bramborovou polévku s bazalkovým testem jsme orestovali slaninu.
00:06:14 K ní jsme přidali máslo, nakrájenou cibuli a brambory.
00:06:18 Tento základ jsme osmažili. Potom jsme přilili vývar a mléko.
00:06:23 Obsah hrnce jsme přivedli k varu, vsypali jsme těstoviny,
00:06:28 a nechali je uvařit al dente. Polévku jsme zjemnili smetanou.
00:06:33 Polévku podávejte s pestem z petržele, česneku, bazalky,
00:06:38 piniových oříšků, parmazánu a olivového oleje.
00:06:45 V tomhle bych bramboračku nehledala.
00:06:53 Jen lehce dej pesta. Možná doprostřed.
00:06:58 -To záleží na každém.
-Je tam vidět hezky zelená.
00:07:03 Řekli jsme, že obarví, ochutí a dodá vitamíny. Co?
00:07:09 -Výborné.
-První recept je hotový.
00:07:17 Zelenou má i další recept. Bude to co?
00:07:21 Kořeněná panenka s petrželovým pestem.
00:07:24 Potřebujeme: vepřovou panenku,
00:07:27 koriandr,
00:07:28 kmín,
00:07:29 římský kmín,
00:07:30 chilli papričky,
00:07:32 olej,
00:07:33 sůl,
00:07:34 petržel,
00:07:35 mandle,
00:07:36 česnek,
00:07:37 dijonskou hořčici,
00:07:38 med.
00:07:39 Název je kořeněná panenka. My začneme kořením.
00:07:43 Uvolníme si vůni a panenku v tom obalíme.
00:07:47 Nejdříve to musíme rozdrtit v hmoždíři.
00:07:50 To je další krok. Já si rozehřeju pánev.
00:07:54 Ještě ti podám kmín.
00:07:56 Orestujeme, opražíme na sucho koriandr, chilli papričku, kmín
00:08:02 a římský kmín, ale ten tady máme už mletý.
00:08:06 -Ten by se nám spálil.
-My jej dáme rovnou do pasty.
00:08:12 Dávám koriandr.
00:08:15 Potom chilli papričku. Záleží jak to chceš mít pikantní.
00:08:20 -Všechno ne?
-Rozhodně ne.
00:08:23 Já bych dal tak 2, 3. Ono to stačí, nezdá se to.
00:08:27 Jak to vidím sušený, ono je to menší,
00:08:30 tak mám pocit, že to není takové množství.
00:08:34 Já připravím panenku. Už ji mám očištěnou.
00:08:38 Snažíme se to udělat rovnoměrně, aby se to potom rovnoměrně dělalo.
00:08:44 Kdy je ten správný čas odstavit koření?
00:08:47 Ono mění barvu, potom některé koření začne praskat.
00:08:52 Když děláš víc koření, tak je lepší jej stáhnout dřív.
00:08:57 Začne se z něj kouřit a začne se uvolňovat vůně.
00:09:01 Je dobré s ním neustále míchat, aby se nespálilo.
00:09:06 Když s ním mícháš, tak zamezíš spálení.
00:09:09 -Slyšíš to?
-Slyším a vidím pohyb na pánvi.
00:09:13 Tady mi to puká a krásně to voní. Teď je ten čas?
00:09:17 Ano. Je ideální s tím míchat, když to máš na pánvi,
00:09:22 nebo to dát do hmoždíře,
00:09:24 protože koření na horké pánvi pořád dochází.
00:09:28 -Cítíš to?
-Cítím to.
00:09:32 Já teď z toho udělám prášek.
00:09:36 Na kořenící směsi a marinády je dobré používat semínka.
00:09:41 Do sals, omáček, kari je dobré používat čerstvý koriandr.
00:09:48 Máme rozdrceno, přidám římský kmín. Ten je tam důležitý.
00:09:53 Kdybychom jej měli v celku, tak jej opražíme také.
00:09:58 Když máme mletý, přidáme jej do směsi.
00:10:02 Může se stát, že máš koření doma namleté,
00:10:06 tak už ho jen smícháš. Pražení by nebylo dobré.
00:10:10 Dříve bych ho spálila, než opražila.
00:10:14 -Teď potřebuju olej, sůl.
-Uděláme to v tom hmoždíři?
00:10:23 Ano a rovnou to i osolíme, abychom panenku s tím potřeli.
00:10:31 -Dobrý.
-Zase to hodně saje.
00:10:35 -Myslím, že je to akorát.
-Ještě něco se tam bude dávat?
00:10:43 Takhle je to připravené, pasta je hotová.
00:10:48 -Teď ji musíme dostat na maso.
-Ukaž jak?
00:10:54 Nejlepší je ji vzít do ruky a potřít maso.
00:11:00 My to takhle potřeme.
00:11:03 Je ideální to nechat na chladném místě 2 hod. rozležet,
00:11:08 aby chuť koření se dostala i do masa.
00:11:12 My ten čas nemáme.
00:11:14 Ale samozřejmě volíš intenzitu chuti podle toho,
00:11:18 -kolik pasty na něj dáš.
-Můžeme péci?
00:11:22 Můžeme opékat. Potřebujeme trochu oleje.
00:11:28 To stačí.
00:11:37 Opečeme zprudka ze všech stran. Potom ji předáme na plech
00:11:42 a doděláme v troubě při 180 stupních asi 8 minut.
00:11:48 -Záleží na tloušťce panenky.
-My si připravíme pesto.
00:11:58 Než se panenka dodělá v troubě, připravíme si pesto.
00:12:03 Použijeme jednu zelenou bylinku a to je petržel.
00:12:07 Dej všechnu petržel.
00:12:12 Pokud je všechno připraveno, tak to stihneme do 8 minut udělat.
00:12:18 -Teď tam dej mandle.
-Všechny?
00:12:22 Mělo by tam přijít stejné množství mandlí jako petržele.
00:12:27 -Všechno se to zatížilo.
-1,5 lžíce dijonské hořčice.
00:12:37 To samé množství medu.
00:12:41 -A nesmíme zapomenout na česnek.
-A osolíme.
00:12:46 Nepoužíváme parmazán, tak můžeme solit.
00:12:50 Zaliji olejem. Doporučuješ nějaký?
00:12:55 Olivový olej je ideální,
00:12:58 ale pokud máme kvalitní slunečnicový, můžeme použít i ten.
00:13:10 Ještě trochu oleje.
00:13:14 Stačí. Mělo by být hustší.
00:13:26 Teď to ochutnej. Myslím, že to bude dobrý.
00:13:34 -Není potřeba nic?
-Ne.
00:13:36 Já to ještě promíchám a můžeme servírovat.
00:13:44 Na panenku jsme si orestovali koriandr, kmín a chilli.
00:13:49 Koření jsme rozdrtili v hmoždíři, přidali římský kmín, olej a sůl.
00:13:54 Ze všeho jsme utřeli pastu, se kterou jsme potřeli panenku.
00:13:59 Panenku jsme ze všech stran opekli na pánvi
00:14:03 a dali na 8 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
00:14:09 Petržel byla symbolem radosti a slávy.
00:14:13 Tento pokrm vypadá velmi slavnostně.
00:14:16 Když se podíváte do našich očích, tak uvidíte i radost.
00:14:21 Dobrou chuť!
00:14:26 Jeden z vás může získat kráječ na cibuli HANDY
00:14:30 a další výrobky od Tescomy, když správně odpoví na otázku:
00:14:49 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:14:56 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2014.