S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Cheesecake — Cheesecake s jahodovou omáčkou
Čtvrtek 27. 11. 2014 na ČT100:00:15 Dobrý den.
00:00:17 Některé recepty jsou legendární, a tak je dobré se je naučit,
00:00:22 protože nikdy nevyjdou z módy. Jedním z nich je cheese cake.
00:00:27 -Ahoj, Jano!
-Ahoj, Báro!
00:00:29 Co potřebujeme?
00:00:30 Sušenky,
00:00:32 corn flakes,
00:00:33 máslo,
00:00:34 cukr,
00:00:35 skořici.
00:00:37 Na náplň: smetanový sýr,
00:00:39 vejce,
00:00:41 smetanu,
00:00:42 citrón,
00:00:43 vanilkový lusk.
00:00:44 Na omáčku: jahody,
00:00:47 cukr,
00:00:48 vodu,
00:00:49 Na dokončení: moučkový cukr,
00:00:52 smetanový sýr.
00:00:54 Tento dort je tvořen dvěma částmi. Začneme korpusem.
00:00:59 Na něj potřebujeme sušenky, které si rozmačkáme,
00:01:04 aby se lépe rozmixovaly a corn flakes.
00:01:08 -To bude ten základ?
-Do něj pak přidáme máslo a cukr.
00:01:13 Dříve se korpus pekl ve vodní lázni.
00:01:17 Od té doby, co vznikly tyto sušenky,
00:01:20 dá se dělat i nepečená verze anebo naše verze,
00:01:24 kdy sušenky s máslem budeme zapékat.
00:01:28 Nejdříve rozmixujeme. Přidáme cukr a máslo.
00:01:38 Ještě si jej rozkrájím na menší kousky,
00:01:42 aby se lépe zapracovalo.
00:01:57 Přendám si to do misky.
00:02:00 Použijeme formu, ve které to upěchujeme.
00:02:04 Aby cheese cake byl dobře propečený,
00:02:07 tak je dobře zvolit formu, která má širší dno
00:02:11 a udělat jej trochu nižší. Já mám formu od české Tescomy.
00:02:17 Je to cukrářská forma na dorty z řady Delície Gold.
00:02:21 Je vyrobena z velmi dobré oceli. Forma je odolná proti poškození.
00:02:27 Dá se dát do trouby na vysokou teplotu a rychle zchladit.
00:02:32 Nic se s ní nestane.
00:02:34 Po obvodu má žlábek, do kterého se zachytává třeba čokoláda,
00:02:39 v případě, že dort chcete zdobit.
00:02:42 Je otvírací a dort se dá jednoduše vyndat.
00:02:46 -My hmotu upěchujeme.
-Vysypeme připravený korpus.
00:02:56 Forma má nepřilnavý povrch, tak není třeba ji ničím vytírat.
00:03:01 Rozprostřu to rukama a pak mám tady udělátko,
00:03:05 které mi to pomůže upěchovat.
00:03:08 Ještě strany, abych měla stejnou vrstvu všude.
00:03:15 Základ je skutečně nízký a bude držet druhou vrstvu.
00:03:27 Korpus pečeme na 175 stupňů asi 10 až 15 minut.
00:03:32 -Propícháváme?
-Nepropícháváme.
00:03:35 Dáme do trouby.
00:03:43 Než se korpus dopeče, připravíme si další část receptu a to je náplň.
00:03:49 Náplň je ze smetanového sýra. Přidáme vejce.
00:03:56 Dávej mi tam jedno po druhém.
00:04:04 Začátek jde hůř rozmíchat.
00:04:11 -Můžu?
-Můžeš.
00:04:13 Říkej mi.
00:04:21 Ještě.
00:04:24 Teď můžeš poslední. Zamíchám.
00:04:30 Ještě cukr.
00:04:35 -To bude krásná porcička energie.
-Přidáme vanilkový lusk.
00:04:52 Rozkrajujeme podélně, že?
00:04:56 -Potřebujeme jen vnitřek.
-Já si vezmu nůž.
00:05:02 -Vyndám semínka.
-Nádherně se to rozvonělo.
00:05:07 Vymačkej citrón. Budeme potřebovat kůru.
00:05:11 Tu nejdříve nastrouhej.
00:05:14 Máme citrón chemicky neošetřený.
00:05:20 Teď použiju šťávu. Stačí polovina, nebo celý?
00:05:25 Možná celý, aby to tam bylo cítit.
00:05:37 -Nalij to tam všechno.
-Nemusím se bát?
00:05:40 Ne.
00:05:42 -Druhou část máme hotovou.
-Počkáme, až se dopeče korpus.
00:05:47 Korpus na cheese cake jsme udělaly ze sušenek a corn flakes.
00:05:52 Nasypaly jsme je do mixéru a rozmixovaly.
00:05:56 Přidaly jsme máslo, cukr a vše promíchaly.
00:05:59 Těsto jsme upěchovali do formy, a pekly 15 minut na 175 stupňů.
00:06:05 Náplň jsme ušlehaly z tvarohového sýra, vajec, cukru a smetany.
00:06:10 Přidaly jsme kůru a šťávu z citrónu
00:06:13 a semínka z vanilkového lusku.
00:06:18 Korpus je upečený. Takhle vypadá.
00:06:22 Takovou má mít barvu a strukturu. Co dál?
00:06:25 Vezmeme si těsto, které jsme připravily a nalijeme.
00:06:31 Je vidět konzistence. Mělo by se rozlít po korpusu.
00:06:40 Malinko jej můžeš rozetřít, abys s ním nemusela klepat.
00:06:45 Rozetřeme a můžeme jít do trouby.
00:06:50 Snížily jsme teplotu.
00:06:58 Snížily jsme teplotu na 120 stupňů a pečeme 40 minut.
00:07:05 Než se to dopeče, připravíme si další díl
00:07:09 a to je jahodová omáčka.
00:07:11 Vezmeme si mražené jahody.
00:07:13 Kdyby byla sezóna, použijte čerstvé.
00:07:18 Rozvaříme a přidáme trochu cukru.
00:07:22 Máme trochu vody na omáčku, ale jahody byly mražené,
00:07:27 tak není potřeba vodu přilévat. Konzistence bude akorát.
00:07:32 Malinko bych tam přilila. Aby se cukr nepřipálil.
00:07:38 Jahody přivedeme k varu a pak budeme pokračovat.
00:07:48 Máme jahody rozvařené.
00:07:51 Já ti tam přidám skořici na zvýraznění chuti.
00:07:59 -To stačí.
-Já lehce promíchám.
00:08:02 Jahody jsou skutečně změklé. Budou se dobře mixovat.
00:08:07 -Mohu vypnout?
-Ano.
00:08:15 Můžeš to nalít.
00:08:33 Kdo z vás by si myslel, že je to konec,
00:08:36 tak to konec není. Jana je perfekcionistka.
00:08:40 Omáčku děláme hladkou. Ještě nás čeká pasírování.
00:08:46 -Kdybych to neuměla, tak mi řekni.
-Dobře.
00:08:53 Je opravdu potřeba jahody zbavit zrníček.
00:08:57 Děláme delikátní desert. Ať je i omáčka delikátní.
00:09:04 To je jako dřeň.
00:09:06 Až to budeme mít hotový, tak to dáme vychladit.
00:09:11 Musíme nechat vychladit při pokojové teplotě
00:09:16 a pak dát do lednice, nebo nějak jinak?
00:09:19 Můžeme dát rovnou do ledničky, aby se proces urychlil.
00:09:27 Mražené jahody vařte s vodou a cukrem až do rozvaření.
00:09:32 Přidejte skořici, rozmixujte a propasírujte.
00:09:38 Po upečení náplň, kterou jsme daly navrch, nezhnědne.
00:09:44 Nemá ani co. Je tam krémový sýr.
00:09:47 Vypadá to takto.
00:09:50 Je jemně nadýchaný, jsou tam drobné bublinky.
00:09:54 Těsto se dá dobře rozříznout a být skutečně tvarohové.
00:09:59 -Přesně tak.
-Nás čeká ještě další vrstva.
00:10:03 Já jsem sice řekla dvě vrstvy, ale my budeme dělat ještě třetí.
00:10:08 To je slabá vrstva na povrch, abychom zakryly prasklinky,
00:10:13 -aby to bylo celistvé.
-Taková vychytávka.
00:10:17 Nebojte se, kdyby vám to popraskalo, tím to zakryjete.
00:10:22 Vezmeme si smetanový sýr, který jsme použily.
00:10:26 To, co je v náplni, použije se ještě navrch.
00:10:30 Trošku to rozmíchám, aby to šlo potírat.
00:10:34 Nasypu cukr.
00:10:36 Můžeme zvolit i měkký tvaroh? To by se dalo?
00:10:40 Dalo by se. Někdo používá měkký tvaroh.
00:10:44 Já mám oblíbenou jednu značku, na kterou nedám dopustit.
00:10:49 Tohle je podle newyorského receptu.
-Ano.
00:10:53 -Používáme měkký tvarohový sýr.
-Ochutnám, jestli je to sladké.
00:11:01 Ještě přidám.
00:11:03 Tak já ti ještě nasypu.
00:11:08 To bude stačit. Děkuju.
00:11:15 Postup je jaký? Mažeme navrch? Mažeme i boky?
00:11:20 Mažeme jen vršek.
00:11:21 Teď si ukážeme, jak forma může složit.
00:11:30 Odendáme a jdeme na mazání.
00:11:37 Dá se použít i nůž, ale stěrka je lepší.
00:11:41 Ať je to vidět. Já to šoupnu doprostřed.
00:11:46 Stěrka vytvoří povrch rovnoměrnější,
00:11:49 protože má větší plošku.
00:11:52 Můžeme použít stěrku, nebo cukrářský nůž.
00:11:55 My jsme zvolily jahodovou omáčku, která chladne.
00:12:00 Dozdobíme ještě jahodami.
00:12:02 Já co upřednostňuji, jsou české maliny.
00:12:06 Víc mi to chutná.
00:12:08 Já jsem měla i zmrzlé ovoce kombinaci lesních plodů.
00:12:13 To také stálo za to.
00:12:17 -Neobvyklý byl mango cheese cake.
-To je další varianta.
00:12:22 Byla jsi z něj nadšená, nebo ne?
00:12:26 Bylo to zajímavý, ale klasika je nejlepší.
00:12:34 Pro dozdobení stačí jahody rozpůlit napůl,
00:12:38 nebo bych měla udělat drobnější kousky?
00:12:41 Ještě menší by to chtělo.
00:12:44 Když ukrojíme řez, byl by to velký kus.
00:12:48 Budeme tam mít omáčku. Ještě to uhladím.
00:12:56 Necháme ještě jednou zatuhnout a můžeme servírovat.
00:13:02 Náplň rozprostřete na upečený korpus,
00:13:05 a pečte 40 minut na 120 stupňů. Koláč nechte vychladnout
00:13:11 a pak potřete smetanovým sýrem smíchaným s cukrem.
00:13:18 Tady je výsledek našeho snažení. Krásný kousek dortu.
00:13:23 Já bych chtěla podotknout, že když dort budeme krájet,
00:13:28 měli bychom mít namočený nůž a po každém řezu jej otřít,
00:13:32 aby byl čistý.
00:13:34 Ještě jej přeliju jahodovou omáčkou.
00:13:38 Já jsem si myslela, že budeme zdobit každý kousek zvlášť.
00:13:44 Dílek jahod na dílek dortu. Nebudeme šetřit.
00:13:48 Přidáme toho víc.
00:13:52 Výsledek je cheese cake s jahodami.
00:13:57 Dobrou chuť!
00:14:02 Máme pro Vás SMS soutěž, v níž jeden z vás vyhraje
00:14:05 zabijačkový koš produktů značky Schneider,
00:14:08 výrobce šunek, salámů, delikates, staročeské zabíjačky
00:14:12 a dalších kvalitních uzenin.
00:14:18 Odpovědi posílejte ve tvaru SMS: vareni mezera A nebo B
00:14:22 na telefonní číslo: 906 11 09 až do páteční půlnoci.
00:14:25 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:14:29 Cena SMS je 9 Kč včetně DPH.
00:14:31 Technicky zajišťuje ATS Praha www.atspraha.cz
00:14:35 Titulky: Méhešová