S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Bramborové noky — Cuketovo-polentové placičky
Čtvrtek 4. 12. 2014 na ČT100:00:16 Dobrý den.
00:00:17 Stačí brambory, vejce, trochu mouky a máte bramborové noky.
00:00:22 Můžete si je koupit, ale domácí jsou domácí.
00:00:26 Bramborové noky budou součástí našeho receptu.
00:00:29 Jaký je název receptu?
00:00:31 Bramborové noky s rajčatovou omáčkou.
00:00:34 Potřebujeme: brambory,
00:00:37 vejce,
00:00:38 sůl,
00:00:39 hladkou mouku,
00:00:40 sugo,
00:00:42 pancettu,
00:00:43 cibuli,
00:00:44 červené víno,
00:00:46 olivový olej,
00:00:47 smetanu,
00:00:48 parmazán,
00:00:49 chilli papričku,
00:00:51 pepř,
00:00:52 petrželku.
00:00:53 Já se pokusím o omáčku, ty uděláš noky.
00:00:57 Jak mám začít?
00:01:00 Nakrájíš cibuli.
00:01:02 Na kostičky?
00:01:04 Ne, překrojíš ji na půl a půlku znova na půl.
00:01:08 Ukaž mi to.
00:01:11 Je jednodušší, když máš noky větší, tak cibule může být větší.
00:01:18 -Ne nahrubo, ale najemno.
-Na tenké plátky.
00:01:23 Ono se to rozpadne, tak to budou proužky.
00:01:29 -Takhle budu postupovat dál.
-Nemusíš dokrajovat konec.
00:01:34 Je tvrdý a není to základ na vývar, nemusíme jej tam dávat.
00:01:39 Já se budu věnovat cibuli a ty řekni, jak na noky?
00:01:43 Propasíruju brambory.
00:01:45 Dají se udělat z brambor, které jsou uvařené den dopředu?
00:01:50 Je to i lepší, protože brambory navážou menší množství mouky.
00:01:55 Je to ideální rychlá večeře.
00:01:58 Brambory jsou předvařené, omáčka bude taky rychlá.
00:02:02 Můžeš si je připravit i do mrazáku.
00:02:05 -Jak dlouho v mrazáku vydrží?
-I několik měsíců.
00:02:10 Nejlepší je udělat jich hodně, a dát je do mrazáku.
00:02:14 -Potom je povolíš i v mikrovlnce.
-I to se dá?
00:02:19 -I to se dá.
-Ty dáváš jedno vejce.
00:02:23 V receptu byla italská hladká mouka.
00:02:28 -To je z jakého důvodu?
-Noky jsou jemnější a chutnější.
00:02:35 -Italská hladká se liší od české?
-Je jemněji namletá.
00:02:41 Máme hrubou, polohrubou, hladkou a italská je ještě hladší.
00:02:47 Oni mají velké mouky mouk. Už teď to začíná být ono.
00:02:53 Ještě trochu přidám.
00:02:58 To mi potom popiš, jaká má být správná konzistence.
00:03:03 Aby se nelepilo, ale zůstalo nadýchané.
00:03:06 Noky by měly být trošku tuhé.
00:03:09 Nesmí se lepit na prsty ani na nádobu.
00:03:13 Postup nejdříve pancettu a potom cibulku?
00:03:16 Ty potřebuješ, aby se pancetta vypekla.
00:03:20 V případě obráceného postupu by to nešlo.
00:03:24 Cibule by se ti vypekla do zlatohněda.
00:03:27 Pancetta by se hůř opékala.
00:03:30 Je dobré vytvořit takový knedlík. Krájíme 2 až 3 cm dlouhé noky.
00:03:36 Začnu restovat pancettu. Dám si trochu oleje.
00:03:40 -Ona by měla pustit vlastní tuk.
-Stačí jenom kapka.
00:03:45 Já jsem pancettu nerozlepila. Co mám dělat, když se to spojí?
00:03:53 Necháváš opékat a ono se ti to začne rozdělovat.
00:04:08 Noky máme připravené. Uvaříme je v dobře osolené vodě.
00:04:16 -Na páře by to nešlo?
-Taky by se udělaly.
00:04:20 Je mnoho příprav vaření v páře.
00:04:26 Knedlíky se dají vařit v páře i na vodě.
00:04:30 Jak dlouho se budou noky dělat?
00:04:33 Jakmile ti vyplavou, tak jsou hotové.
00:04:38 Já mám pancettu zezlátlou, lehce vypraženou.
00:04:45 Proužky se mi oddělily od sebe.
00:04:51 Přidám na nudličky nakrájenou cibuli.
00:04:54 -Chci, aby zezlátla?
-Aby zesklovatěla.
00:04:58 Je tady chilli paprička a parmazán. Co s tím?
00:05:02 -Z parmazánu uděláme hobliny.
-S tím budeme zdobit na závěr.
00:05:07 Část dáme do pokrmu a částí pokrm ozdobíme.
00:05:11 -Papričku překrájím.
-Bude to lehce pikantní.
00:05:16 Když chceš méně pikantní, vyndáš zrníčka.
00:05:20 -My ji dáme se zrníčky?
-Ať to máme ostřejší.
00:05:24 Máme tady sugo domácí. My jsme jej spolu dělali.
00:05:29 Kdybyste někdo nevěděl, tak se podívejte na:
00:05:36 Tam recept najdete. Mohu to tam vlít?
00:05:39 Jestli máš zesklovatěno?
00:05:42 Myslím, že by se mi pancetta spálila.
00:05:52 Mně už začínají vyplavovat noky.
00:05:56 -Jak dál? Musím nechat zarestovat?
-Ano.
00:05:59 Musíš přidat sladké víno. Je to desertní víno.
00:06:04 Ozvláštní nám chuť noků.
00:06:07 -Můžu?
-Můžeš.
00:06:09 To bude stačit. Každý si může přidat podle chuti.
00:06:13 Jakmile převaříš, alkohol je pryč a zůstává jen chuť z vína.
00:06:18 -Tohle se rozvonělo nádherně.
-Budeš moct přidat papričku.
00:06:23 Přidám papriku. Je tu ještě smetana.
00:06:29 I když je to rajčatová omáčka, kapkou smetany ji můžeš zjemnit.
00:06:36 -Italové to tak dělávají.
-Krásně to zkrémovatí.
00:06:41 Část hoblinek parmazánu dáme rovnou.
00:06:45 -Parmazán se rozpustí?
-Ano.
00:06:47 Zároveň omáčku zahustí a dochutí. Už je slaný.
00:06:52 Je pravda, že se sugo nesolí.
00:07:03 -Lehce přisolíme a opepříme.
-Omáčka je hotová.
00:07:10 Musíme přidat noky.
00:07:17 Já ještě přiseknu petržel. Budeme nandávat.
00:07:21 Chceme, aby omáčka obalila noky.
00:07:34 Noky obalíme a můžeme servírovat.
00:07:39 Na bramborové noky si uvařte brambory ve slupce,
00:07:43 oloupejte a propasírujte.
00:07:45 Přidejte mouku, vejce a sůl a vypracujte těsto.
00:07:50 Z těsta vypracujte váleček a rozkrájejte na noky,
00:07:54 které vařte 2 až 3 minuty.
00:07:56 Na pánvi vypečte pancettu, přidejte cibuli, omáčku sugo,
00:08:01 nakrájenou chilli papričku a sladší červené víno.
00:08:06 Přilijte smetanu a přisypte parmazán.
00:08:09 Nakonec přidejte noky a v omáčce krátce prohřejte.
00:08:17 -Noky jsme ozdobily petrželkou.
-A hoblinkami parmazánu.
00:08:28 Jak bývá v našem pořadu zvykem, jedním receptem to nekončí.
00:08:33 Budeme pokračovat dál. Co si připravíme?
00:08:36 Cuketovo-polentové placičky.
00:08:39 Potřebujeme: cuketu,
00:08:41 brambory,
00:08:42 vejce,
00:08:43 polentu,
00:08:45 koření Bramborák,
00:08:46 pepř,
00:08:47 sůl,
00:08:49 olivový olej,
00:08:50 cherry rajčata,
00:08:51 rukolu,
00:08:52 balsamico krémové,
00:08:54 sojová alternativa ke smetaně.
00:08:57 -Jak je připravíme?
-Nastrouháme cuketu a brambory.
00:09:02 -Já mohu připravit salát.
-Tohle jídlo je rychlé.
00:09:11 Další tip na rychlou a lacinou večeři.
00:09:16 Určitě, protože použijeme brambory, cuketu.
00:09:20 To jsou ingredience, které dlouho vydrží
00:09:24 a můžeme si tento pokrm kdykoliv připravit.
00:09:28 Dnes je to obdoba klasického bramboráku, který zná každý.
00:09:35 Polenta je lepší než mouka, protože neobsahuje lepek.
00:09:40 -Bramborák je lehčí a křupavější.
-Já znám polentovou kaši.
00:09:46 -Polenta je co?
-Polenta je z kukuřice.
00:09:50 My tu máme polentu instantní. Ona už byla tepelně zpracovaná.
00:09:55 Jinak se prováří 30 až 40 minut, abys získala její jemnou chuť.
00:10:00 Když je tepelně zpracovaná, usušená, tak vznikne tohleto.
00:10:05 To placičku spojí, zahustí, nebo udělá strukturu těsta?
00:10:10 Nahradí mouku.
00:10:11 Abychom to udělali zdravější, tak tady máme sojovou alternativu.
00:10:17 Náš pokrm je bez masa, nejsou žádné bílkoviny,
00:10:22 alternativa obsahuje rostlinné bílkoviny.
00:10:25 O nic nepřijdeme. Bude to vydatná strava.
00:10:32 Osolím a okořeníme to směsí na bramborák.
00:10:44 Je tam všechno, co potřebujeme.
00:11:01 Zamíchám a musíme to nechat chvíli odležet.
00:11:06 -Polenta začne vstřebávat tekutinu.
-Co mají v sobě brambory i cuketa.
00:11:13 Nerozmokvá to a těsto bude držet dohromady.
00:11:17 Ono pořád do sebe vtahuje vlhkost. Má tendenci nabývat,
00:11:22 tak nebude řídnout, tak jako se to stává u bramboráku.
00:11:27 To je vychytávka.
00:11:28 Polenta je dobrá, že nám nahradí mouku a že je bezlepková
00:11:33 a taky nebude řídnout těsto.
00:11:38 Než těsto odleží, připravíme si salát.
00:11:41 Myslím, že tě přizvu k dokončení.
00:11:46 Nakrájet jsem to zvládla. Myslím, že na jedničku.
00:11:51 Určitě. Salát je rychlý, protože rajčata spojíme s rukolou.
00:11:57 To je výborný salát.
00:11:59 Já mám tady kouzelnou věc. K tomu mi něco řekni.
00:12:04 -To není obyčejný ocet.
-Je to vinný ocet.
00:12:07 Je to krémové balsamico, které má pomerančovou příchuť.
00:12:12 Pokud by sis jej chtěla vyrobit, vezmeš bílé balsamico,
00:12:17 nebo bílý vinný ocet, který zredukuješ, svařila s cukrem,
00:12:23 a vyždímáš do toho pomerančovou šťávu.
00:12:27 Voní to po pomerančích.
00:12:30 To je zvláštní kombinace, to musíme ochutnat.
00:12:34 Přidáme kapku olivového oleje a osolíme a opepříme a máme hotovo.
00:12:44 Já jen promíchám. Krásně se uvolňuje vůně pomeranče.
00:12:50 Můžeme se pustit do tvarování placiček.
00:12:54 Zatopím pod kotlem.
00:12:59 -Budeš to dělat lžící nebo rukou?
-Můžu lžící.
00:13:07 Stačí malé množství olivového oleje.
00:13:11 Bude to zdravější a chutnější, panenský má vyšší bod přepálení.
00:13:17 Rozpálíme a můžeme pomocí lžíce, nebo vařečky sázet na pánev.
00:13:28 Budou to decentní malé placičky.
00:13:34 Budeme opékat z obou stran. Jak dlouho to bude trvat?
00:13:38 Z každé strany 3 až 4 minuty. Záleží podle intenzity ohně.
00:13:44 Pozvolna, abychom nespálili okraje.
00:13:47 Zlatavá barva nám ukáže, že placička je hotová.
00:13:52 Nebude se rozpadat.
00:13:56 Honzo, jak jsi to naservíroval, zaslouží pochvalu.
00:14:01 Obyčejné placičky a salát a vypadá to krásně.
00:14:05 Neváhejte, vyzkoušejte, budete mít rychlou večeři.
00:14:11 Dobrou chuť!
00:14:15 Na placičky si nejdříve nastrouhejte brambory a cuketu.
00:14:19 Přidejte vejce, smetanu, přidejte instantní polentu,
00:14:24 osolte, opepřete a přidejte koření na bramborák.
00:14:28 Vše promíchejte a nechte odležet.
00:14:31 Z těsta vytvarujte placičky a osmažte je na oleji.
00:14:35 Placičky podávejte se salátem z rajčat, rukoly,
00:14:39 olivového oleje a balsamica.
00:14:44 Jeden z vás vyhraje koš trvanlivých salámů značky Schneider,
00:14:49 výrobce šunek, salámů, delikates, staročeské zabíjačky
00:14:52 a dalších kvalitních uzenin.
00:15:00 Odpovědi posílejte ve tvaru SMS: vareni mezera A nebo B
00:15:04 na telefonní číslo: 906 11 09 až do páteční půlnoci.
00:15:07 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:15:11 Cena SMS je 9 Kč včetně DPH.
00:15:13 Technicky zajišťuje ATS Praha www.atspraha.cz
00:15:16 Titulky: Méhešová