S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Pohorelské guľky — Bobaľky z Polomky
Premiéra: Středa 26. 3. 2014 na ČT100:00:16 Dobrý den.
00:00:17 V dnešním díle Vše o vaření se vypravíme na Slovensko
00:00:21 a připravíme si 2 slovenské recepty.
00:00:25 Ahoj, Lukáši! Jaký bude první?
00:00:28 -Budou to pohorelské guľky.
-Co potřebujeme?
00:00:33 Vařené brambory,
00:00:35 syrové brambory,
00:00:36 uzené maso,
00:00:38 česnek,
00:00:39 vejce,
00:00:40 strouhanku,
00:00:42 kmín,
00:00:43 majoránku,
00:00:44 pepř,
00:00:45 sůl,
00:00:46 hladkou mouku,
00:00:48 hrubou mouku,
00:00:49 anglickou slaninu,
00:00:51 cibuli,
00:00:52 vepřové sádlo.
00:00:54 Tys vyjmenoval známé suroviny. Ty má každý snad doma.
00:01:00 Mne zarazilo, že používáme jak vařené brambory, tak syrové.
00:01:05 Já znám recept, který dělala moje maminka,
00:01:09 že dělala chlupaté knedlíky
00:01:11 a tam se používala kombinace syrových a vařených brambor.
00:01:16 Je to podobný recept.
00:01:18 Syrové brambory to spojí a hmota bude z vařených brambor.
00:01:23 Ty je nastrouhej a já nakrájím na kostičky uzené maso.
00:01:28 Já bych je mohla nastrouhat, ale já mám univerzální mlýnek,
00:01:33 který má 4 různá struhadla. Je to vychytávka.
00:01:38 Vymysleli jej ve zlínské Tescomě.
00:01:41 Jak to vzniklo,
00:01:42 to jsem se jela do jejího vývojového centra podívat.
00:01:51 Jak vás napadlo vyrobit mlýnek z plastu?
00:01:55 Plastové materiály jsou na vyspělé úrovni.
00:01:59 Nahrazují tradiční materiály,
00:02:02 jako jsou slitiny hliníku nebo litina.
00:02:05 Mají celou řadu výhod a jsou cenově příznivější.
00:02:09 -Proč je tento mlýnek univerzální?
-Má 4 výměnné strouhací bubny.
00:02:15 Tato bubnová struhadla jsou na jemné i hrubé mletí:
00:02:21 zeleniny, strouhanky, čokolády, oříšků, na plátkování zeleniny,
00:02:27 nebo máme struhadlo na dlouhé nudličky zeleniny.
00:02:34 Tady je podložka, ta je tady z jakého důvodu?
00:02:39 Mlýnek je uchycen vakuovou přísavkou.
00:02:42 Dobře drží na neporézních nebo na hladkých površích.
00:02:47 Pokud máme desku z umělého kamene, nebo z jiných porézních materiálů,
00:02:53 nebo není dokonale rovná, vyvinuli jsme elastickou podložku,
00:02:58 která je ze speciálního silikonu, a tak drží i na těchto površích.
00:03:04 Co údržba?
00:03:06 Údržba je snadná, lze jej snadno rozdělat
00:03:10 a opláchnout proudem tekoucí vody a přídavkem saponátu a osušit.
00:03:21 Je dobré vodu z nastrouhaných brambor slít,
00:03:25 -aby nedělala v těstě neplechu.
-Já přidám nakrájené uzené.
00:03:31 -Sůl, pepř?
-Sůl stačí.
00:03:34 Potom tam přidáme majoránku, kmín.
00:03:37 Já to tam přidám. Podej mi to.
00:03:48 Prolisuj 2, 3 stroužky česneku.
00:03:55 Máme hladkou a hrubou mouku a strouhanku na zahuštění.
00:04:00 -Tak obě mouky a ještě strouhanku.
-Ale přidávej to postupně.
00:04:05 Potřebujeme vypracovat těsto, které bude tuhé,
00:04:09 abychom z něj mohli tvarovat guľky, ale aby to nebylo moc.
00:04:14 Přidej tam hladkou, půlku strouhanky a trochu hrubé mouky.
00:04:24 Zamíchej to a pak uvidíme, když tak to ještě dohustíme.
00:04:30 -A chtělo by to vejce.
-Ta tam přijdou také.
00:04:39 Já tady udělám místo. Vraž tam dvě vejce.
00:04:52 A míchám.
00:04:53 Pak to zpracujeme na vále, protože se to lépe zpracovává.
00:04:58 Já budu potřebovat kontrolu konzistence těsta.
00:05:06 To má člověk pocit, že je to dobrý a pak se to rozpadne.
00:05:11 Je dobré, pokud to člověk dělá poprvé a není si jistý,
00:05:16 ono záleží i na bramborách. Pokud nemají velký obsah škrobu,
00:05:21 tak se může stát, že se to může rozpadat.
00:05:25 Můžeš si udělat zkoušku, že uděláš jednu guľku
00:05:29 a dáš ji vařit.
00:05:30 Pokud je vše v pořádku, naházíš tam zbytek.
00:05:34 Tak jak by to mělo být? Teď mohu přidat ještě strouhanku.
00:05:39 Měla bys mít konzistenci bramborového knedlíku.
00:05:43 To mi říkej.
00:05:45 Dělala jsem bramborové knedlíky, krásně mi šla vyválet šiška
00:05:50 a pak jsem je strčila do hrnce a rozvařily se.
00:05:54 Říkala jsem si, že nepotřebuju váhu,
00:05:57 to vidím, to už znám, zmáknu to od oka.
00:06:01 Dáme trochu sádla na pánev. Já ti podsypu trochu vál.
00:06:07 -Už to mám dát na vál?
-Jo.
00:06:10 S bramborovým těstem se musí pracovat rychle.
00:06:14 -Samozřejmě řídne.
-Já to asi nepoznám.
00:06:23 Já bych potřebovala měřítko konzistence.
00:06:29 Já se podívám. Ještě určitě.
00:06:31 -Ještě přisypat?
-No. Ještě trochu hladké.
00:06:47 Myslím, že je konzistence ideální. Mám rozpálené sádlo.
00:06:52 -Osmažíme cibuli se slaninou.
-Začneme tvarovat guľky, jo?
00:06:58 -Ano.
-Jak mají být veliké?
00:07:03 Záleží, jak ty chceš mít guľky velké?
00:07:08 Aby se mi to dobře uvařilo a nerozvařilo.
00:07:12 Je lepší si z toho udělat váleček a ten ukrajovat.
00:07:19 Myslím, že máš ideální velikost guľky.
00:07:23 -Takhle by to mělo vypadat?
-No.
00:07:26 To těsto je středně pevný.
00:07:29 Je to jiný, než těsto z vařených brambor.
00:07:37 Potom to dáme do vroucí osolené vody jako knedlíky.
00:07:43 -Asi 20, 25 minut to budeme vařit.
-Na tuto velikost, jo?
00:07:49 Myslím, že na náš hrnec to asi stačí.
00:07:54 Vezmi prkénko, přendáme to na prkénko.
00:08:08 -Promíchám cibulku.
-Ty míchej, já tě obejdu.
00:08:17 Je dobré sledovat čas, abys věděla, jak dlouho to vaříš.
00:08:24 -Vejde se tam ta poslední?
-Myslím, že ano.
00:08:27 Takhle při naší velikosti asi 20 minut.
00:08:33 Na pohorelské guľky si nastrouháme syrové i uvařené brambory.
00:08:38 Ty smícháme v míse s uzeným masem, česnekem, vejcem a strouhankou.
00:08:44 Ochutíme kmínem, majoránkou, solí a pepřem,
00:08:48 podle potřeby přidáme hladkou mouku a vypracujeme těsto tak,
00:08:52 aby se z něj dobře tvarovaly koule.
00:08:55 Můžete přidat i strouhanku.
00:08:58 Koule obalíme moukou a vaříme asi 20 minut.
00:09:02 Pohorelské guľky podáváme se slaninou a cibulí,
00:09:06 které jsme si orestovali na sádle.
00:09:09 Pohorelské guľky se nám nerozvařily.
00:09:12 Těsto mělo skvělou konzistenci.
00:09:15 My se pustíme do dalšího receptu. To bude co?
00:09:19 Bombálky z Polomky.
00:09:21 Co potřebujeme?
00:09:23 Brambory,
00:09:24 vejce,
00:09:25 hladkou mouku,
00:09:27 staré pečivo,
00:09:28 máslo,
00:09:29 moučkový cukr.
00:09:31 Jak budeme postupovat?
00:09:33 Uvaříme si brambory ve slupce, oloupeme, nastrouháme
00:09:38 a dáme do mísy. Přidám jedno vejce.
00:09:46 Přidám mouku a osolím to.
00:09:50 -Mouku jakou?
-Hladkou.
00:09:53 Já připravím domácí strouhanku. Děláme jídlo chudých.
00:10:12 Já mám těsto hotové, rozdělím si jej na 3 části.
00:10:23 Strouhanka je na posyp. S tím se to podává.
00:10:27 Ta se opraží a je to jako když si děláš bramborové šišky.
00:10:35 Já to vyválím a pak to budu odkrajovat do hrnce.
00:10:44 -Mohu to zapálit?
-Určitě.
00:10:47 Osmažím strouhanku. Na sucho, aby byla hezky křupavá.
00:11:00 -Bobálky to budou takové šišky.
-Svým způsobem ano.
00:11:06 Bůhví, jestli to neokopírovali od nás.
00:11:10 Polonka je specifická vesnice, kde mají vlastní nářečí,
00:11:15 které není v jiném slovenském regionu.
00:11:18 -Možná bobálky znamená šišky.
-Budou to spíš nočky.
00:11:23 Nebo nevěděli, jak to pojmenovat, tak to nazvali bobálky.
00:11:28 -Dám to na prkénko.
-Je to takové jídlo chudých.
00:11:34 Na horách toho moc nevypěstuješ.
00:11:38 Brambory zanesla na české území Marie Terezie.
00:11:42 Pověřila lidi, aby obcházeli vesnice, domy a lidi
00:11:47 a nabízeli jim brambory.
00:11:50 Těm lidem se pak říkalo bramboroví kazatelé.
00:11:54 Rozšířila to podomním prodejem mezi chudý lid,
00:11:59 -který pak měl co jíst.
-Šlo by to dělat i na slaný způsob.
00:12:05 Mohlo by to být s cibulkou a se slaninou.
00:12:08 Tímto způsobem to tam budu dávat.
00:12:12 Jestli můžeš porovnat konzistenci těsta s tím,
00:12:16 co jsme dělali předtím, tak je stejná?
00:12:19 Spíš se to podobá bramborovému knedlíku.
00:12:23 Použili jsme hladkou mouku, tak je to spojenější
00:12:28 a těsto je hladší.
00:12:29 Nejsou tam syrové brambory, tak těsto je kompaktnější.
00:12:34 Jak dlouho to budeme vařit?
00:12:37 Až to vyplave na povrch, tak to bude uvařené.
00:12:47 -Bobálky máme uvařené.
-To je porce.
00:12:55 Dopřejeme si.
00:12:57 Děláš celý den na poli, tak si to zasloužíš.
00:13:02 Posyp to strouhankou.
00:13:05 Nejdříve strouhanka, až potom máslo?
00:13:09 Myslím, že postup je na každém.
00:13:17 Použili jsme běžné suroviny a připravili jsme krásnou večeři,
00:13:22 případně oběd.
00:13:24 -Ještě to pocukrujeme.
-Takže nasladko.
00:13:28 Uvařili jsme jedno slané a jedno sladké jídlo z brambor.
00:13:33 Vy se podívejte:
00:13:38 Tam recepty najdete.
00:13:41 Dobrou chuť!
00:13:45 Nastrouhané vařené brambory na bobálky z Polomky
00:13:49 smíchejte s hladkou moukou, vejcem a vypracujte těsto.
00:13:54 Z těsta udělejte válečky, naskládejte je na prkénko
00:13:58 a odkrajujte je do vroucí vody.
00:14:01 Bobalky z Polomky podávejte posypané restovanou strouhankou,
00:14:06 a přelité rozpuštěným máslem a cukrem.
00:14:12 Jeden z vás může získat
00:14:14 univerzální mlýnek Handy se čtyřmi struhadly,
00:14:18 když správně odpoví na otázku:
00:14:36 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:14:44 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2014