S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Pomalu pečená plec na majoránce — Krémová kapusta
Pondělí 10. 11. 2014 na ČT100:00:11 Titulky: Méhešová Iva
00:00:16 Dobrý den.
00:00:18 Dnes budeme vařit z hovězího masa. Upečeme si loupanou plec.
00:00:21 Ahoj Petře! Ahoj, Báro!
00:00:23 Uděláme si loupanou plec na majoránce.
00:00:28 Co potřebujeme?
00:00:29 Loupanou plec,
00:00:31 sůl,
00:00:32 pepř,
00:00:33 majoránku,
00:00:35 olej,
00:00:36 karotku,
00:00:37 petržel,
00:00:38 celer,
00:00:40 šalotku,
00:00:41 česnek,
00:00:42 žampiony,
00:00:43 bobkový list,
00:00:44 hovězí vývar,
00:00:46 máslo.
00:00:49 My s tebou poznáváme jednotlivé části krávy.
00:00:53 Co je loupaná plec?
00:00:55 Je to pěkný kousek masa. Nachází se z druhé strany lopatky.
00:01:00 Tady ta blána je klihovatina, která dušením změkne.
00:01:07 Toto maso můžeme použít na steaky. Když si uděláme steak,
00:01:12 tak můžeme jej připravit minutkově i na grilu.
00:01:16 Dnes to budeme dusit v celku, aby se to rozsypalo,
00:01:21 -abychom to mohli jíst vidličkou.
-My budeme péct v celku.
00:01:25 Necháme tam blány, osolíme, opepříme, podlijeme olivovým olejem
00:01:31 a ty mi otrhej a nasekej majoránku, protože pak to tím potřeme.
00:01:36 -Pak to budeme opékat.
-Vytvoříme olejo-bylinkovou krustu.
00:01:42 Takové lehké namarinování.
00:01:45 Není potřeba to nechat v lednici, nebo to jen takhle postačí?
00:01:50 Postačí, když to jen vmasírujeme a vetřeme majoránku.
00:01:59 To množství, které mám, je dostačující?
00:02:02 To bude stačit. Já si to vezmu od tebe.
00:02:06 Řekli jsme, že budeme péci.
00:02:08 Já na to mám takovou věc od Tescomy.
00:02:11 Je to pekáč s poklopem Prémium.
00:02:14 Výhoda je v tom, že on má antiadhezní povlak.
00:02:18 Jídlo, které v něm pečete se nepřipálí.
00:02:21 Zároveň má zbroušené dno tak,
00:02:24 aby měl dobrý kontakt s varnou deskou.
00:02:27 Můžete vařit i na plotně. Poklop je ze žáruvzdorného skla,
00:02:32 tak jej můžete použít jako nádobu na zapékání.
00:02:36 Je poměrně hluboký. Já ti to předám bez poklopu.
00:02:41 Zatím bez poklopu. Zapnu si sporák.
00:02:44 Je lehoučký.
00:02:45 Naliju trošku oleje.
00:02:48 Necháme maso, aby se zatáhlo, aby zůstaly šťávy uvnitř masa
00:02:54 a pak budeme pokračovat se základem.
00:02:57 Už se to rozpálilo, já vložím maso.
00:03:01 Tys použil olivový olej, mohla bych použít i jiný tuk?
00:03:05 Můžeš použít rostlinný olej, nebo sádlo.
00:03:09 -Sádlem se nikdy nic nezkazí.
-Máš pocit, že to bude dietnější?
00:03:14 Ano, kvůli látkám, které obsahuje.
00:03:17 Než se maso zatáhne, co mohu dělat?
00:03:20 Ty nakrájej česnek, já nakrájím šalotku.
00:03:25 Maso musíme opéct ze všech stran. Už to naposledy otočím.
00:03:34 -Už tam přisypu zeleninu k tomu.
-Přímo k masu?
00:03:39 -Nebudeš přidávat olej, nic?
-Ne.
00:03:42 Pak si jej doliju, když bude potřeba.
00:03:46 Teď to dopečeme ze strany. Pak to můžeme vyndat.
00:03:53 Uděláme si základ, přidáme bobkový list.
00:03:58 -Nové koření, pepř, ne?
-Ne.
00:04:01 Zase 2 lístky.
00:04:05 Trošku oleje.
00:04:15 Ještě žampiony.
00:04:21 Bez kořenové zeleniny se kuchyň neobejde.
00:04:24 Je to asi základ, který by měl mít každý v lednici.
00:04:29 Do těchto základů a do omáček
00:04:32 je to skvělé k hovězímu i k vepřovému masu.
00:04:35 Základ je orestovaný, přidám šalotku.
00:04:39 Dáme tam ještě houby, máme tam dost česneku,
00:04:43 tak jsem zvolil jemnější variantu. Přidám máslo.
00:04:48 Já stojím připravená, že ti předám žampiony s česnekem.
00:04:55 Tak ještě ne. Nejdříve šalotka.
00:04:58 Já jsem se chtěla vrátit k bobkovému listu.
00:05:02 To je výhodná věc pro to, říká se, že hovězí maso je těžké na trávení.
00:05:09 Nemělo by být na jídelníčku moc často.
00:05:13 Bobkový list má tu výhodu, proto se k hovězímu masu přidává,
00:05:18 že trávení podporuje, nastartuje to tělo.
00:05:29 Ještě to opepřím.
00:05:34 Na chvíli to ještě orestujeme, aby ztmavly žampiony.
00:05:46 Ty přidáváš máslo proč? Ono to jídlo zjemní?
00:05:50 Žampiony se jakoby zkaramelizují tím máslem.
00:05:58 Je to perfektní. Přidáme maso.
00:06:07 Zalijeme vývarem. Já jsem asi do půlky zalil plec.
00:06:14 Budeme ji v průběhu pečení obracet a podlévat vývarem.
00:06:19 Obracet proč?
00:06:20 Kousek kouká z vývaru, aby to bylo rovnoměrně propečené,
00:06:26 aby to udělalo kurčičku ze všech stran.
00:06:30 -Jak dlouho pečeme?
-3 hodiny při 120 stupních.
00:06:37 Plec osolíme, opepříme, vmasírujeme olej
00:06:40 a nasekanou majoránku a opečeme ze všech stran.
00:06:45 Pečenou plec vyjmeme
00:06:47 a ve výpeku vytvoříme základ z mrkve, celeru a petržele.
00:06:51 Přidáme bobkový list, šalotku, česnek, žampiony a vše restujeme.
00:06:57 K orestovanému základu vrátíme maso a zalijeme vývarem, přiklopíme.
00:07:02 Pečeme asi 3 hodiny na 120 stupňů.
00:07:09 -Co jsi volil za přílohu?
-Uděláme krémovou kapustu.
00:07:14 Co potřebujeme?
00:07:17 Kapustu,
00:07:18 šalotku,
00:07:19 česnek,
00:07:20 špek,
00:07:21 smetanu,
00:07:23 bílé víno,
00:07:24 tymián.
00:07:26 Po výčtu surovin mi přijde, že je to zajímavá kombinace.
00:07:30 Jsem zvědavá, jak to bude chutnat. Jak budeme postupovat?
00:07:35 Ty rozčtvrtíš kapustu a nalistuješ ji.
00:07:39 Spaříme ji pak v osolené vodě.
00:07:42 Já si nakrájím najemno šalotku a česnek.
00:07:45 -Bude stačit čtvrtka?
-Bude stačit.
00:07:49 -Na spaření jaká je časová stopáž?
-Budeme spařovat minutu.
00:08:00 Já rozpálím pánev.
00:08:11 Je nutná úprava kapusty před tím, než začneš restovat?
00:08:16 -Syrové by to nešlo?
-Nešlo.
00:08:19 Kapusta je tvrdší zelenina. Nebylo by to dobré.
00:08:25 Trošku to bude čpít. Je lepší ji spařovat bez pokličky.
00:08:32 Pak to vyndáš do cedníku, aby okapala.
00:08:35 Pak to nakrájíme na nudličky. Já mám tady špek.
00:08:41 -Nejdříve jej zpěním.
-Už jsem na 45 vteřinách.
00:08:49 Ale navaří se nám to.
00:08:52 Myslíš, že jsme to hodně zchladili?
-Jo.
00:08:56 Česnek uděláme na plátky.
00:09:01 Kdybych to nakrájela na menší proužky, spařilo by se to rychleji?
00:09:07 Hůř by se nám dostávala z ní voda.
00:09:11 Takhle to lépe vykape.
00:09:24 Kapusta obsahuje hodně vlákniny.
00:09:27 K hovězímu masu je tedy ideální, podpoří trávení.
00:09:32 Je bohatá i na vitamíny, včetně vitamínu C, K,
00:09:37 hořčík, zinek, fosfor, draslík, kyselinu listovou.
00:09:46 Myslím, že už končíme. Už to bude měkké.
00:09:50 Můžeš ji vyndat.
00:09:59 Kde jsem to skončila? No a další a další věci,
00:10:03 abych nevyjmenovala celou periodickou tabulku.
00:10:08 Jezte kapustu, nebojte se jí.
00:10:11 Tato úprava podle Petra je jeden ze způsobů,
00:10:15 jak si kapustu zamilovat.
00:10:24 Já si to přenesu a pokrájím.
00:10:28 Nech ji okapat a pokrájej na nudličky.
00:10:31 Já sliju přebytečný tuk.
00:10:40 Šalotku.
00:10:50 Překvapuje mě, že tam dáváš špek, i když se ke kapustě hodí.
00:10:55 Když tam budeme mít tak hutné maso, tak jsem si říkala,
00:11:00 -že je to hodobožová příloha.
-Bude to skvělý.
00:11:04 Lehce to zjemníme smetanou, bude to nakyslé po bílém vínu.
00:11:12 Doufám, že nudličky nemám moc tenké.
00:11:19 Takhle to bude perfektní. Já ti pomohu.
00:11:22 Já chci, aby bylo vidět na můj výkon.
00:11:50 Osolím, opepřím.
00:11:59 Trošku bílého vína.
00:12:03 Vložím ti tam zbytek.
00:12:18 Co chceme, aby se s tím stalo?
00:12:20 Kapusta je měkká, špek máme opražený.
00:12:24 -Chceme, aby se víno vypařilo?
-Podusíme to ve víně.
00:12:31 Lehce, aby se odvařil alkohol.
00:12:41 Zalijeme to smetanou, aby to zkrémovatělo.
00:12:57 Musíme teď počkat, aby to trošku zhoustlo.
00:13:03 Potom budeme podávat.
00:13:06 Kapustu rozebereme na listy a spaříme ve vroucí vodě.
00:13:11 Na pánvi rozehřejeme špek,
00:13:13 přidáme nakrájenou šalotku a česnek a restujeme.
00:13:18 Přidáme nakrájené spařené kapustové listy,
00:13:21 zalijeme bílým vínem, smetanou a vše prohřejeme.
00:13:30 Už to zkrémovatělo, dám tam na závěr nasekaný tymián.
00:13:37 Promíchám.
00:13:44 A pojď nandávat.
00:13:46 Pokud jste někdy váhali, jestli si koupit loupanou plec,
00:13:51 tak si myslím, že se nemusíte ničeho bát.
00:13:55 Dá se z ní připravit výborný pokrm. Postup receptu najdete na:
00:14:06 Dobrou chuť!
00:14:15 Máme tu pro vás SMS soutěž, v níž jeden z vás vyhraje
00:14:19 zabijačkový koš produktů značky Schnieder, výrobce šunek, salámů,
00:14:24 delikates, staročeské zabíjačky a dalších kvalitních uzenin.
00:14:28 Otázka zní: co je zabíjačka?
00:14:30 A) mafiánský sraz B) porážka prasete
00:14:33 Odpovědi posílejte ve tvaru SMS: vareni mezera A nebo B
00:14:37 na telefonní číslo: 9O6 11 O9 až do páteční půlnoci.
00:14:41 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:14:45 Cena SMS je 9 Kč včetně DPH.
00:14:47 Technicky zajišťuje ATS Praha www.atspraha.cz