S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Čokoládové kostky — Čokoládový páj
Premiéra: Středa 19. 3. 2014 na ČT100:00:16 Dobrý den. Silný člověk se pozná tak,
00:00:19 že rozlomí tabulku čokolády na 2 díly a sní jen jeden.
00:00:22 My také budeme lámat tabulku čokolády,
00:00:26 ale nezůstane ani kousek, Uděláme si 2 moučníky.
00:00:30 -Honzo, jakým moučníkem začneme?
-Budou to čokoládové kostky.
00:00:35 Potřebujeme: máslo,
00:00:37 kakao,
00:00:38 hladkou mouku,
00:00:40 skořici,
00:00:41 hořkou čokoládu,
00:00:43 smetanu,
00:00:45 třtinový cukr,
00:00:46 mražené višně,
00:00:48 vodu,
00:00:49 želírovací cukr,
00:00:50 portské víno,
00:00:52 citrónovou šťávu.
00:00:53 -Jak budeme postupovat?
-Rozpustíme si máslo.
00:00:58 -Už jej máme rozpuštěné.
-Do něj přidáme hnědý cukr.
00:01:04 Pokud by bylo jen povolené, tak by se to nespojilo?
00:01:08 Jde o to, aby šlo dobře rozmíchat.
00:01:14 Teď si do něj musíme prosít kakao a mouku.
00:01:20 -To proto, aby nevznikly hrudky?
-Je to lepší.
00:01:24 Jsou tam hrudky a mouka se prosívá vždy.
00:01:30 On je pak korpus nadýchanější, kypřejší.
00:01:34 -My používáme hladkou mouku?
-Ano.
00:01:38 -Těsto je potřeba vyšlehat metlou?
-Lepší se s tím pracuje.
00:01:43 Podívej, jak krásně se to spojí. Budeme to moct nalít do formy.
00:01:48 Teď to dáme do formy, protože korpus se bude péci.
00:01:53 Honza prozradil, že pečící papír, kterým budeme vykládat misku,
00:01:58 aby se korpus nepřilepil, předem namočíme do vody.
00:02:03 Normálně jej tam vmačkej a potom vyždímej.
00:02:10 -Jak je potom hezky tvárný.
-Teď ji můžeš celou vyložit.
00:02:16 Využijeme veškeré místo formy.
00:02:21 Směs je tekutá, tak se dostane do všech okrajů.
00:02:26 -Myslím, že můžeme.
-Ještě přidáme špetku skořice.
00:02:32 To je to božské něco, co dalo název moučníku?
00:02:37 Ne, až to ochutnáš celé, tak poznáš, proč je to božské.
00:02:42 -Já se na to těším.
-Stačí jen špetka,
00:02:46 abychom dali korpusu zajímavý nádech.
00:02:51 To jsou maličkosti, které z toho dělají kulinářskou bombu.
00:02:57 Do pečící směsí jsme nedali kypřící prášek, nic.
00:03:02 -To znamená, že nenabude.
-Nenabude.
00:03:05 Jde jen o to, abychom udělali základ,
00:03:09 na kterém bude krém z čokolády. Uhladím a můžeme s tím do trouby.
00:03:25 -Jak dlouho pečeme?
-10 minut.
00:03:28 Mezi tím si můžeme připravit čokoládový krém.
00:03:32 Jaký bude postup?
00:03:35 Přivedeme smetanu k varu, do kterého přidáme třtinový cukr.
00:03:43 Hnědý cukr v tom hraje důležitou roli?
00:03:47 Používáme kvalitní hořkou čokoládu, tak cukr srazí hořkost čokolády.
00:03:53 Kvalitní čokoláda, kvalitní cukr.
00:04:00 To je ta pravá chvíle, kdy se smetana začala vařit.
00:04:05 -Můžeme vypnout a vsypat čokoládu.
-Chci vidět, jak se to rozpustí.
00:04:12 Chvilku ji necháme zavadnout a po chvilce to rozmícháme.
00:04:18 Počkáme na korpus, tohle se rozpustí
00:04:21 a budeme pokračovat dál.
00:04:24 Tohle musíme promíchat a vytvoří se krásný hustý krém.
00:04:29 Hezky se to začíná rozpouštět.
00:04:31 Měl jsi pravdu, pojí se to dohromady.
00:04:35 Důležitá je hustá, krémová konzistence.
00:04:39 Hlavně to nesmíš dál vařit, protože by se to začalo připalovat.
00:04:44 Mohl by se i oddělovat tuk, který je ve smetaně.
00:04:48 To nechceme, protože chceme mít dokonalé božské potěšení.
00:04:53 To je to finále toho krému.
00:05:01 Upečený korpus jsme nechali vychladnout,
00:05:05 a teď na něj můžeme dát čokoládovou pěnu.
00:05:13 To bude pořádná vrstva.
00:05:16 Budeme mít tenké těsto a na to vrstvu čokolády.
00:05:26 Já ještě tu dobrotu vyndám.
00:05:30 Uhladím vrchní část, aby se to dobře krájelo.
00:05:40 -Necháme to zchladit.
-Můžeme to dát do ledničky.
00:05:45 Při pokojové teplotě by to nebylo dostatečné?
00:05:49 -Ne.
-Čokoláda by nezatuhla.
00:05:52 Musíme to dát ztuhnout do ledničky.
00:05:55 -Můžeme pokračovat dál.
-Připravíme si višňovou omáčku.
00:06:01 Máme tady višně, které byly mražené a lehce povolily.
00:06:08 Přidáme kapku vody.
00:06:12 -To, aby omáčka nebyla hutná?
-Ano.
00:06:15 Z půlky citrónu připrav šťávu. Já přidám třtinový cukr.
00:06:24 Višně jsou kyselejší, je potřeba dosladit.
00:06:29 Přidáme trošku citrónu, aby to bylo kyselejší.
00:06:35 Na zahuštění použijeme želírovací cukr.
00:06:41 Ten se používá na přípravu marmelád.
00:06:45 Nechceme, aby z toho byla marmeláda.
00:06:49 Na zahuštění to bude stačit.
00:06:52 Část višní jsme odebrali a schovali do mrazáku.
00:06:56 Potom je přidáme na závěr. Svaříme to s želírovacím cukrem,
00:07:02 třtinovým cukrem, citrónovou šťávou rozmixujeme.
00:07:07 Mohu už přilévat?
00:07:11 Jde o to, aby se to začalo vařit. Minutu, dvě povaříme.
00:07:16 Nemusíme dlouho a můžeme rozmixovat,
00:07:19 přidat mražené višně.
00:07:21 Já ti řeknu zajímavou věc. Višně jsou strašně zdravé ovoce.
00:07:27 Obsahují hodně jódu.
00:07:28 Jestliže máte problém se štítnou žlázou,
00:07:32 doporučuju jíst višně.
00:07:34 A že byste měli problém s usínáním, tak višně jsou ideální.
00:07:39 Obsahují látku, kterou si tělo dokáže produkovat samo
00:07:44 a ta látka prodlužuje usínání a prodlužuje fázi hlubokého spánku,
00:07:49 kdy tělo regeneruje.
00:07:51 I když dostaneme kalorickou bombu, tak se trošku ozdravíme.
00:07:57 Začíná se to vařit. Přidáme portské víno.
00:08:01 Nemusíme se bát alkoholu po převaření...
00:08:04 -Stačí.
-Já bych klidně přidala.
00:08:09 Můžeme mixovat.
00:08:26 -Už je to dostatečné.
-Takhle dobrý?
00:08:30 Vypadá, že je to v pořádku.
00:08:33 Přidám tam ještě ty kousky, stejně tam budeme přidávat višně.
00:08:39 Určitě.
00:08:40 Díky tomu, že jsme přidali višně mražené,
00:08:44 tak začne fungovat želírovací cukr. Po zchladnutí se začíná zahušťovat.
00:08:50 Omáčka bude vychlazená,
00:08:52 počkáme, až se vychladí korpus s pěnou a budeme podávat.
00:08:58 Na čokoládové kostky povolte máslo a smíchejte jej s cukrem.
00:09:03 Přisypte prosátou hladkou mouku a kakao a přidejte špetku skořice.
00:09:09 Těsto pečte asi 10 minut na 180 stupňů a nechte vychladnout.
00:09:15 Smetanu s cukrem přiveďte k varu, stáhněte a rozpusťte v ní čokoládu.
00:09:20 Čokoládu vylijte na vychladlý korpus a nechte zatuhnout.
00:09:25 Část višní krátce povařte s cukrem, přidejte želírovací cukr,
00:09:30 portské víno, citrónovou šťávu a rozmixujte.
00:09:34 Touto omáčkou čokoládové kostky přelévejte.
00:09:42 Musím uznat, že tento desert vypadá božsky.
00:09:46 Počkej, až jej ochutnáš.
00:09:54 Dnešní díl bude čokoládový,
00:09:56 tak nás čeká ještě jeden čokoládový dezert.
00:10:01 -Jaký dezert?
-Čokoládo-mandlový páj.
00:10:04 Potřebujeme: čokoládo-mandlové těsto,
00:10:07 smetanu,
00:10:08 čokoládu,
00:10:09 třtinový cukr,
00:10:11 mandlové lupínky.
00:10:13 -Páj se skládá ze dvou částí.
-Jedna je mandlové těsto.
00:10:18 My jsme si jej už připravili, je potřeba nechat jej vychladnout.
00:10:23 Na mandlové těsto dáme do robotu mouku, mandle, cukr a sůl.
00:10:29 Dále přidáme povolené máslo a žloutky.
00:10:32 Směs vyšleháme a přidáme do toho rozpuštěnou čokoládu.
00:10:37 Utvoříme kouli, kterou dáme vychladit.
00:10:40 -Jak to má být vysoké?
-Asi centimetr.
00:10:45 Tak mi ještě přidej.
00:10:47 Je vidět, že těsto je měkké, že se krásně pojí.
00:10:51 Aby bylo stejnoměrně rozválené,
00:10:54 tak na to použiju vychytávku od Tescomy.
00:10:58 To je tento kónický valeček. Vidíte, že je rozšířený.
00:11:03 Je upevněný jen na jedné straně. Dostane se i do okrajů.
00:11:08 Dá se s ním těsto vytvarovat.
00:11:12 Tento kónický váleček je součástí pečící řady Delícia.
00:11:16 Takhle to je perfektní. Dáme do trouby.
00:11:22 -Troubu máme předehřátou na kolik?
-Na 180 stupňů.
00:11:28 -Jak dlouho budeme péci?
-20 až 30 minut.
00:11:34 Upečené těsto jsme vyndali z trouby a nechali zchladnout.
00:11:39 Nalijeme na něj druhou složku a to je čokoládový krém.
00:11:44 Dělali jsme jej v minulém receptu, tak se na něj můžete podívat.
00:11:54 To je úžasná čokoládová hmota. Tam není nic navíc.
00:12:01 Krásně se to spojí a v lednici zchladí.
00:12:08 -Jak dlouho to bude chladnout?
-Počítejme 3 až 4 hodiny.
00:12:18 Blížíme se do finále.
00:12:20 Vyndali jsme dezert zchladlý z ledničky.
00:12:24 Přidáme šlehačku.
00:12:36 Uhladíme.
00:12:38 Já jsem si říkala, že se s tím nezdobíš.
00:12:42 -Šlehačka je další vrstva.
-Přesně tak.
00:12:47 Na závěr posypeme praženými mandlemi.
00:12:51 Máme mandlové lupínky.
00:12:56 -Můžu?
-Můžeš.
00:12:58 -Krásně rovnoměrnou vrstvu.
-Pojď taky.
00:13:10 Abychom pokryli celý dort.
00:13:18 Teď velké finále.
00:13:25 To je nádhera.
00:13:31 Myslím, že se vyplatí s čokoládou trošku zahřešit.
00:13:36 Dobrou chuť! Dobrou chuť!
00:13:41 Na čokoládový páj si rozpusťte čokoládu.
00:13:44 V robotu smíchejte hladkou mouku s mandlemi, cukrem a solí
00:13:50 a pak vmíchejte připravenou čokoládu.
00:13:53 Čokoládovo-mandlové těsto dejte do trouby
00:13:57 vytvarujte a pečte 25 minut na 180 stupňů.
00:14:01 Připravte si krém ze šlehačky a čokolády.
00:14:04 Krém nalijte na korpus a po zatuhnutí přidejte šlehačku
00:14:09 a posypte mandlovými lupínky.
00:14:14 Jeden z vás může získat kónický váleček Delícia
00:14:18 a další výrobky od Tescomy, když správně odpoví na otázku:
00:14:35 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:14:45 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2014