S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Smažené kuřecí paličky v ořechové krustě — Thajská kuřecí polévka
Premiéra: Pondělí 17. 3. 2014 na ČT1![Vše o vaření](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10567271931/foto/uni_213522161060170.jpg?1394819317)
00:00:16 Dobrý den.
00:00:17 Kuřecí maso je v oblibě pro rychlou a nenáročnou přípravu.
00:00:22 My jsme připravili 2 recepty z kuřecího.
00:00:25 Dobrý den.
00:00:27 Začneme smaženými kuřecími paličkami v ořechové krustě.
00:00:31 Co potřebujeme?
00:00:33 Kuřecí paličky,
00:00:34 hladkou mouku,
00:00:36 vejce,
00:00:37 mléko,
00:00:38 strouhanku,
00:00:39 burské oříšky,
00:00:40 rajčata,
00:00:42 okurku,
00:00:43 cibuli,
00:00:44 kukuřici,
00:00:45 limetku,
00:00:46 olivový olej,
00:00:47 nasekanou mátu.
00:00:49 Jak budeme postupovat?
00:00:53 Uvařili jsme si předem kuřecí paličky.
00:00:56 -Asi půl hodiny v osolené vodě.
-Jsou i s kůží.
00:01:01 Vodu potom využijeme.
00:01:04 Kůže může někomu vadit. Někdo to chce mít dietnější.
00:01:09 Kůže obsahuje dost tuku.
00:01:12 Může se odstranit a obalit to bez kůže.
00:01:15 My to obalíme s kůží.
00:01:17 Nebudeme obalovat v trojobalu, do strouhanky přimícháme buráky.
00:01:25 Já je musím rozmixovat.
00:01:33 Toto je vychytávka od Tescomy. Je to sada na trojobal.
00:01:45 Jsou to 3 prostorné misky. Dají se spojit do jedné.
00:01:50 Střední miska obsahuje zubatou čepel na rozbití vejce.
00:02:01 Součástí sady jsou kleště, kterými můžeš maso otočit.
00:02:13 Zároveň s nimi můžeš jít do pánve, nepotřebuješ moc nádobí.
00:02:23 Já to přisolím. Přidám trochu mléka.
00:02:30 Já jsem si vždy myslela, že mléko se tam dává proto,
00:02:35 -aby se šetřilo vejci.
-Ono se to lépe rozmíchá.
00:02:40 Vejce je kompaktní když máš jen bílek se žloutkem a táhne se to.
00:02:45 S mlékem to trošku rozmícháš.
00:02:48 Máš v tom tekutinu, která ti nezůstane na 1. paličce.
00:02:53 Ty máš uvařené paličky, tak je obal.
00:02:56 Já připravím salsu. Tu budeme potřebovat k paličkám.
00:03:01 -Nakrájím najemno okurku.
-Budeme je obalovat všechny?
00:03:06 Já bych je obalil všechny, ať máme plnou pánev,
00:03:10 aby se to dobře smažilo.
00:03:12 Vždy je lepší, když jsou paličky ponořené.
00:03:16 Proč jsme vařili paličky?
00:03:19 Vypadá to jako malý kousek masa, ale jsou tam kosti.
00:03:23 Kdybychom to jen smažili,
00:03:26 tak bys to musela smažit pozvolna a dlouho, abys to měla měkké.
00:03:31 To bychom nemohli použít buráky, protože se přepálí.
00:03:35 I kdybys to obalila jen ve strouhance,
00:03:39 tak by hrozilo to, že to můžeš spálit.
00:03:42 Takhle příprava je rychlejší a je to i snazší.
00:03:47 Jak jsme na tom s olejem?
00:03:49 -Je to rozpálené?
-Myslím, že jo, jdeme smažit.
00:03:53 Teď budu pokračovat v salse. Nakrájím jarní cibulku.
00:03:59 -Můžu tam vysypat kukuřici.
-Tu máme jakou?
00:04:06 Je mražená, můžeš ji nechat vykapat v sítku,
00:04:10 aby ti vykapala veškerá voda. Aby to nebylo s vodou.
00:04:15 Nakrájím jarní cibulku.
00:04:23 -Přidám čerstvou mátu.
-Pro vonný dech, jo?
00:04:29 Pokud nemáš ráda mátu, máš raději koriandr,
00:04:34 tak můžeš použít koriandr, nebo listovou petržel.
00:04:41 To záleží co máš doma, nebo co ti chutná.
00:04:46 Nesmíš to přehánět, chutě by měly být vyvážené.
00:04:52 Neměl by tam být milion výrazných chutí.
00:04:56 Kuřecí maso výrazné není, tak to můžeš dohnat salsou.
00:05:02 Já se podívám, jak se to smaží.
00:05:06 Kdyby to bylo moc rozpálené, tak pánev můžeš stáhnout z ohně
00:05:11 a nechat ji zchladnout.
00:05:14 Přidám olivový olej. Vymačkám limetovou šťávu.
00:05:22 Ty máš zásadu, že v salse to musí být nadrobno?
00:05:26 Je to přece salsa, což je omáčka, tak by to mělo být najemno.
00:05:32 Tak si vezmi nůž a pojď mi pomoct.
00:05:36 Já ti půjdu pomoct. Jen se podívám na maso.
00:05:41 -Kolik tomu dáváš?
-Tak 2 minuty a bude to hotové.
00:05:45 Ve dvou byste salsu měli stihnout do té doby, než se opeče kuře.
00:05:52 Ve dvou jsem neviděl, že by to fungovalo.
00:05:56 Máš důvod, jak přitáhnout děti k vaření.
00:06:00 Čím víc dětí, tím lepší, možná.
00:06:04 Dokrájíme rajčata, smícháme, počkáme na kuře a můžeme podávat.
00:06:12 Kuřecí paličky povařte v osolené vodě.
00:06:15 Stačí 25 až 30 minut.
00:06:18 Vychladlé paličky obalte v trojobalu s buráky a osmažte.
00:06:23 Dávejte pozor, abyste nespálili ořechy.
00:06:27 K paličkám si udělejte zeleninovou salsu.
00:06:31 V míse smíchejte kukuřici s nakrájenou okurkou,
00:06:35 rajčaty, jarní cibulkou a mátou. Ochuťte limetkovou šťávou,
00:06:40 olivovým olejem a pepřem.
00:06:43 Je dobré vyndat paličky z pánve a nechat je okapat na ubrousku.
00:06:49 Potom naservírovat se salsou.
00:06:55 Z minulého receptu nám zbyl vývar z kuřecích paliček.
00:07:00 -Ten teď zužitkujeme. Uděláme si thajskou kuřecí polévku.
00:07:05 Potřebujeme: vývar z kuřecích paliček,
00:07:07 kokosové mléko,
00:07:09 citrónovou trávu,
00:07:11 galangal,
00:07:12 houby shiitake,
00:07:14 rajčata,
00:07:16 kuřecí maso,
00:07:17 chilli papričku,
00:07:18 koriandr,
00:07:20 limetovou šťávu,
00:07:21 rybí omáčku.
00:07:23 Část ingrediencí je východních. Jak budeme postupovat?
00:07:28 Nalijeme kokosové mléko do hrnce. Nakrájej 4 plátky z galangalu.
00:07:36 Já nakrájím citrónovou trávu.
00:07:41 My už jsme v pořadu Vše o vaření galangal měli.
00:07:45 Je to oddenek. Je podobný zázvoru.
00:07:48 Oproti zázvoru má jinou chuť. Takový voňavý...
00:07:53 -Co ti to připomíná?
-Jalovec.
00:07:57 -Jako jalovec?
-Taková jehličnatá chuť.
00:08:00 To stačí. Je to hodně aromatické.
00:08:05 Máš pravdu. Je to hodně pálivý.
00:08:10 Nesmí se to moc přehnat.
00:08:13 Podej mi to, já to dám do hrnce.
00:08:17 To se nejí, to dá chuť polévce.
00:08:20 Teď to krátce povaříme v kokosovém mléce.
00:08:24 Potom přidáme vývar a ostatní suroviny.
00:08:27 Nasekej koriandr najemno.
00:08:30 Je to krásná kombinace chutí a vůní.
00:08:34 Mohli bychom dát citrónovou trávu s galangalem do sítka
00:08:39 a dát zvlášť, aby se to dobře lovilo.
00:08:42 Jako když do české polévky, nebo vývaru dáváš koření,
00:08:47 kuličky nového koření a celého pepře
00:08:50 a nechce se ti to lovit,
00:08:53 tak to můžeš svázat do plátna nebo síťky a pak to vyndáš.
00:09:00 I když v Thajsku je normální, že se to loví z talíře.
00:09:05 Že se to nejí, ví každý.
00:09:08 V Čechách by se mohlo stát, že by to někdo snědl.
00:09:12 Když je to na talíři, tak proč ne?
00:09:15 Ono je to tuhé, tak by to bylo podezřelý,
00:09:19 že to není nejlepší z té polévky. Nakrájím rajčata na větší kousky.
00:09:26 Když jsem se pokoušela udělat thajskou polévku,
00:09:30 tak jsem si říkala, proč mi chybí orientální chuť?
00:09:35 On to byl galangal.
00:09:39 Pokud nemáš galangal, tak by to šlo nahradit zázvorem.
00:09:44 To asi jo, ale štiplavost polévek je daná.
00:09:48 Ono je to daný i ostatními surovinami.
00:09:51 Musíš mít čerstvý koriandr,
00:09:54 rybí omáčka, která je do toho dobrá,
00:09:58 -limetová šťáva...
-Kokosové mléko.
00:10:01 Takhle bychom mohli postupovat dál.
00:10:04 Zjistíš, že bez pořádných surovin si thajskou polévku neuděláš.
00:10:09 Když ti chybí jedna surovina, to by se dala nahradit,
00:10:14 ale pokud by jich chybělo 50 %, tak thajskou polévku neuvaříš.
00:10:18 Krátce to povařím, aby to dostalo chuť.
00:10:22 Kokosové mléko vytáhne ostrost galangalu a chuť i citrónové trávy.
00:10:28 Ona to ochutí citrónem? Osvěží?
00:10:31 Ona je hodně aromatická. Ono se to nezdá,
00:10:34 ale dá tomu hodně chuť a bez ní by to bylo ošizené,
00:10:39 i když tam budeme dávat limetku. Tráva je hodně důležitá.
00:10:44 Koriandr je nasekaný. Nasekej jednu chilli papričku.
00:10:49 To bude zajímavý v tom, že chilli paprička, koriandr,
00:10:54 rybí omáčka a limetová šťáva se bude dávat do misky
00:10:58 a bude se zalévat už tou polévkou.
00:11:01 Ty si to dochuťuješ v misce podle toho, kolik si surovin dáš.
00:11:06 Zbav to semínek.
00:11:08 Mně se to začíná vařit, tak přidám vývar z paliček.
00:11:14 Přivedu to k varu a přidám ostatní suroviny.
00:11:26 -Jak to vypadá?
-Teď se to pěkně vaří.
00:11:30 Tak přidám kuřecí maso. Máme prsa, můžeme použít i stehna.
00:11:38 Je to jedno. Možná bych preferoval stehna.
00:11:42 -Já mám rád tučnější.
-Já jsem za prsa spokojená.
00:11:47 Přidáme houby. Ty můžeme překrájet.
00:11:50 Ony jsou pro mě akorát velké. Já mám rád velké kusy hub.
00:11:55 Máme houby shiitake. Co to znamená shiitake?
00:12:00 To já vím, že to znamená dobrá houba.
00:12:03 Ne, dubová houba.
00:12:05 Ony se pěstují blízkosti dubu, nebo na dubové kůře.
00:12:10 Jsou to houby, které se pěstují jako žampiony.
00:12:14 Jsou aromatické a hodně zdravé.
00:12:17 Teď to přivedeme k varu a budeme to pozvolna vařit.
00:12:22 Ty dej do misky koriandr, chilli papričku, rybí omáčku.
00:12:27 Říkej mi množství. Asi kolik?
00:12:30 Zkus to tipnout. Já bych koriandru dal víc.
00:12:34 Chilli papričky bych se taky nebál.
-Máme tam galangal.
00:12:39 Ono to nebude tak ostré. Rybí omáčku, s tou opatrně.
00:12:44 Šťávu bych dal z půlky limetky. Miska je poměrně velká.
00:12:53 Takhle je připraven základ na servírování.
00:12:57 Můžeš mít na stole nakrájené suroviny, co ti zbyly
00:13:02 -a můžeš si to dochutit u stolu.
-Doufám, že mám dobrý odhad.
00:13:07 Uvidíme.
00:13:11 -Jak to vypadá s polévkou?
-Můžeme servírovat.
00:13:19 -Základ máme.
-Já si vezmu misku.
00:13:27 Já se mohu pomalu loučit.
00:13:29 Podívejte se na:
00:13:38 Tam recepty najdete.
00:13:40 Dobrou chuť!
00:13:46 Kokosové mléko na thajskou polévku jsme nejdříve vařili
00:13:51 s kousky citrónové trávy a galangalu.
00:13:54 Přilili jsme kuřecí vývar, houby, kuřecí maso a rajčata.
00:14:00 Vařte, dokud nejsou suroviny měkké.
00:14:03 Až při podávání dochuťte chilli papričkou, koriandrem,
00:14:08 limetkovou šťávou a rybí omáčkou.
00:14:14 Jeden z vás může získat soupravu na trojobal Presto
00:14:18 a další výrobky od Tescomy, když správně odpoví na otázku:
00:14:37 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:14:46 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2014