S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Mrkvový dort
Premiéra: Pondělí 2. 12. 2013 na ČT100:00:16 Dobrý den, upečeme si dort s cukrářkou Janou Janatovou.
00:00:21 A ten dort bude mrkvový. Ahoj, Jano!
00:00:24 -Ahoj, Báro!
-Co budeme potřebovat?
00:00:28 Mrkev,
00:00:29 vlašské ořechy,
00:00:30 pomeranč,
00:00:31 vejce,
00:00:32 třtinový cukr,
00:00:33 olej,
00:00:34 hladkou mouku,
00:00:35 špetku soli,
00:00:36 prášek do pečiva,
00:00:37 skořici,
00:00:38 máslo.
00:00:41 Nejprve si nastrouháme mrkev. Ty opraž oříšky.
00:00:47 Jako když děláme závin, tak musíme strouhat.
00:00:52 Tentokrát mrkev. To je netradiční mrkvový dort.
00:00:57 Pochází to z Anglie a oblíbený je v Americe.
00:01:01 Tam se setkáme s ním často.
00:01:04 Dělají se buchty z cukety, ale dort z mrkve?
00:01:09 Až jej ochutnáš, tak se ti bude zamlouvat.
00:01:15 Proč mrkev? Co mrkev s těstem udělá?
00:01:18 Mrkev jej zvláční. Krásně se tam rozleží.
00:01:23 Je fajn, když mrkvový dort připravujeme na 2., 3. den.
00:01:27 Tak jako gulášek, připravit, nechat odležet a pak je nejlepší.
00:01:32 Přesně tak.
00:01:34 Pokud budete nedočkaví, vrhnete se na to rovnou.
00:01:38 Já mám nastrouháno. Teď si vyklepnu vejce.
00:01:52 Lehce je zašlehám do pěny. Stačí pár vteřin.
00:02:07 -Přisypeme cukr.
-Dáváme tmavý cukr?
00:02:11 Tmavý cukr.
00:02:13 Kdybychom daly bílý, změnilo by to něco?
00:02:16 Změnilo by to tu chuť i strukturu dortu.
00:02:20 Kdybys jej dala, taky by to šlo.
00:02:29 Už máme vyšleháno.
00:02:31 U ořechů nepoznáte, že už jsou udělané.
00:02:35 Poznáte to podle vůně.
00:02:37 Jakmile se vám rozvoní kuchyň, je čas je stáhnout dolů.
00:02:41 Nezapomenout na to, že pánev je horká
00:02:45 a že ještě se v ní dodělají. Když tak je rovnou vysypat.
00:02:50 Nechat zchladit a potom pokrájet.
00:02:53 Když jsou tepelně zpracované, tak se krájí lépe.
00:02:57 Já přidám olej a pomalinku přiléváme.
00:03:01 Ne všechno najednou. Krásně se zašlehá.
00:03:09 Vyšlehaly jsme vejce s cukrem do pěny a nechceme, aby spadla.
00:03:15 Chceme, aby se to propojilo.
00:03:29 Jak je to teplé, tak ořechy jsou křehčí.
00:03:33 Krájení jde úplně samo.
00:03:35 Já přidám mrkev.
00:03:37 Mrkev obsahuje spoustu vitamínů, které jsou rozpustné v tucích.
00:03:43 Mrkev a chleba s máslem je ideální kombinace na to,
00:03:47 abyste dostali do sebe vitamín A.
00:03:50 Ještě si tam nastrouháme pomerančovou kůru.
00:03:54 Ne citron, ale pomeranč. Tak to je obměna.
00:03:58 Kombinace mrkev, pomeranč je častá. To určitě znáš.
00:04:03 To je úžasný fresh.
00:04:05 Ty prosej mouku, přidáme kypřící prášek a skořici.
00:04:10 To se nám krásně ovoní, tak mi ji podej.
00:04:21 Skořice.
00:04:26 Jen zlehka to promícháme, nemusíme to šlehat.
00:04:32 Mouka, ať to hezky tím propadne.
00:04:36 Děláme to kvůli tomu, abychom tam neměly hrudky.
00:04:40 Ona se nadýchá, nakypří. Skořice to provoní.
00:04:46 -Máš proseto?
-Přidám prášek.
00:04:50 Promícháme, aby byl rovnoměrně rozložený.
00:04:57 Já si to vezmu.
00:05:03 Zase vmícháme do těsta. Postupně.
00:05:11 Můžeš připravit formu.
00:05:13 My tady máme vychytanou formu. Je to forma od Tescomy.
00:05:18 Je nastavitelná. Vy se můžete rozhodnout,
00:05:22 jestli budete dělat malý, nebo velký dort.
00:05:26 Ten nejmenší může mít 16 cm a největší až 30 cm.
00:05:30 Pokud máte velkou rodinu a chytáte velkou oslavu,
00:05:34 já vám to ukážu, až takhle velký dort.
00:05:40 To je parádní.
00:05:41 Protože my potřebujeme mít vespod pečící papír,
00:05:46 tak jsme si formu předpřipravily.
00:05:49 Správnou velikost nám drží objímka, která zarazí požadovanou velikost.
00:05:55 Vymažu boky.
00:06:06 Můžeme vlít těsto.
00:06:15 Nakyne nám to? Máme tam prášek, tak asi ano.
00:06:19 Nakyne nám to.
00:06:20 Počítat s tím, nedávat plnou formu.
00:06:23 Dala jsem to takhle, tak forma bude úplně plná.
00:06:28 Dáme to péct.
00:06:29 Máme předehřátou troubu.
00:06:34 Jak dlouho pečeme?
00:06:35 Pečeme na 170 stupňů a hodinu až hodinu deset.
00:06:43 Mrkvový dort máme upečený. Mohly bychom jej takhle podávat.
00:06:48 Aby to byl dort se vším všudy, připravíme si krém.
00:06:53 Co potřebujeme?
00:06:54 Vlašské ořechy,
00:06:55 krémový sýr,
00:06:57 mascarpone,
00:06:58 vanilkový lusk
00:06:59 citron,
00:07:00 moučkový cukr,
00:07:02 marcipánové karotky na ozdobu.
00:07:04 Vezmeme si krémový sýr, který dáme do robotu.
00:07:09 Upraž zase oříšky, které použijeme na ozdobu.
00:07:16 Přidáme mascarpone a začneme šlehat.
00:07:22 Nestačilo by to jen promíchat v ruce?
00:07:25 Je to lepší šlehat, protože ingredience se lépe spojí.
00:07:30 Mascarpone kdybys jej nevyšlehala, tak začne povolovat, nebude hustý.
00:07:45 Přidáme moučkový cukr. Báro, vymačkej citrony.
00:07:50 -Použijeme oba dva?
-Oba dva.
00:07:54 Cukr dáváme podle sebe, podle chuti.
00:07:57 Až to promícháme, tak to ochutnáme, když tak přisladíme.
00:08:16 Citron.
00:08:38 Ochutnám.
00:08:43 Je to ono?
00:08:44 Je to ono. Krém máme hotový.
00:09:00 -Teď budeme rozkrajovat korpus.
-To je to největší úskalí.
00:09:05 Kdybyste si na to netroufli, stačí krém dát jen na povrch,
00:09:10 dozdobit ořechy a je to hotové.
00:09:13 Protože jsme v kulinářském pořadu, tak si ukážeme,
00:09:17 jak rozkrojit tento dort na 3 části.
00:09:20 Můžeme začít. Sundáme formu.
00:09:27 Pečící papír podebereme. Korpus je vychladlý.
00:09:34 On by se krém i roztekl.
00:09:36 Srážel by se hlavně korpus, kdybychom jej krájely teplý.
00:09:42 Začneme nahoře tímto tahem. Pomalu si to točíme.
00:09:53 Seřízneme vrchní část.
00:09:59 -Tu nepoužijeme?
-Tu nepoužijeme.
00:10:03 Teď jej rozdělíme na 2 části dvěma řezy.
00:10:14 Jde to krájet hezky. Nemusíte se bát, rozkrojte ho.
00:10:25 Já jsem měla mrkvový dort v kavárně,
00:10:29 ale že by byl takhle prokládaný krémem, to jsem neměla.
00:10:34 V kavárně se často dělá, že se polévá citrónovou polevou.
00:10:38 To je taková poleva, co je na punčáku?
00:10:42 Je to ono.
00:10:43 Teď si připravíme korpus, abychom mohly vrstvit krém.
00:10:51 -Dvě vrstvy si odložíme.
-Jsou vidět na průřezu oříšky.
00:10:57 Vezmeme krém.
00:11:08 -A speciálním nožem rozetřeme.
-Vrstva bude vysoká.
00:11:17 -Dort ještě naroste.
-Určitě.
00:11:23 Tato porce je asi pro 12 lidí.
00:11:33 Roztírání je trošku zdlouhavé.
00:11:36 Kdo si na to netroufne, tak si může udělat jen buchtu.
00:11:41 -Nahoru si natře krém.
-To by byla škoda.
00:11:45 Děláme dort opravdický.
00:11:47 Můžeme jej dávat k narozeninám nebo ke svátku.
00:11:51 Je potřeba si s tím pohrát.
00:12:09 Mrkvový dort upečte asi 2 dny před oslavou.
00:12:13 Mrkev se v něm rozloží a korpus zvláční.
00:12:17 Mrkev nastrouhejte nahrubo, oříšky opražte.
00:12:21 Ořechy pak nasekejte nahrubo. Použijte tmavý třtinový cukr.
00:12:26 Dosáhnete správné chuti. I s bílým cukrem bude výborný.
00:12:32 Při strouhání kůry z pomeranče strouhejte jen zlehka.
00:12:37 Bílá část kůry je hořká.
00:12:40 Korpus pečte hodinu až hodinu a 10 minut na 170 stupňů.
00:12:50 Teď budeme mazat strany.
00:13:01 Kde máme málo krému, tam si přidáme.
00:13:06 Pokryjeme celý obvod, tak dort bude bílý.
00:13:10 Bude bílý, krémový a po stranách budou ořechy.
00:13:27 Teď to dozdobíme oříšky a můžeme podávat.
00:13:31 Krém na dort jsme udělali z krémového sýra, mascarpone,
00:13:36 citrónové šťávy, vanilky a cukru.
00:13:39 Z vanilkového lusku jsme seškrábli semínka
00:13:43 a dali je k sýrům. Vanilkový lusk není levný,
00:13:47 ale občas stojí za to, udělat desert z originálu.
00:13:53 Aby byl dort dokonalý, dozdobíme marcipánovou mrkvičkou.
00:13:58 Dobrou chuť!
00:14:04 Jeden z vás může získat
00:14:07 nastavitelnou dortovou formu Delicia,
00:14:10 a další výrobky od Tescomy, když správně odpoví na otázku:
00:14:28 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovreni.
00:14:37 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013