S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Chlebíček z červené řepy — Červená řepa se sýrem
Premiéra: Pondělí 25. 11. 2013 na ČT100:00:15 Dobrý den. Řepa je zdravá surovina.
00:00:19 Ne nadarmo se říká: "Zdravý jako řípa."
00:00:23 -Ahoj, Lukáši!
-Ahoj, Báro, dobrý den!
00:00:26 -Co si uvaříme?
-Chlebíček z červené řepy.
00:00:30 Potřebujeme: červenou řepu,
00:00:32 polohrubou mouku,
00:00:34 hladkou mouku,
00:00:35 kypřící prášek,
00:00:37 jedlou sodu,
00:00:38 kakao,
00:00:40 sůl,
00:00:41 třtinový cukr,
00:00:42 vejce,
00:00:43 olej,
00:00:44 tmavou čokoládu,
00:00:46 smetanu na šlehání.
00:00:47 Chlebíček z řepy, ale on to bude desert.
00:00:51 -Je to sladký.
-Jak budeme postupovat?
00:00:55 První, co potřebujeme, je řepa.
00:00:58 Buď sirup, který si uvaříme, a potom buď ji nastrouháme,
00:01:03 nebo ji rozmixujeme.
00:01:04 V našem případě jsme použili sterilizovanou, což je jednodušší.
00:01:10 Pro mě na tento recept je to lepší,
00:01:13 protože už má nějakou chuť. Je nasládlá.
00:01:16 Znáš nakládanou řepu ze školy?
00:01:19 Tu rozmixuješ s trochou nálevu, přijde mi to lepší než to strouhat.
00:01:24 -Neumažeš se tak.
-Nebude to nakyslý?
00:01:28 Nebude, dáme tam cukr a hodně kakaa tam přijde.
00:01:32 Všechny věci, které by ti mohly vadit, tak se zamaskujou.
00:01:37 Ale je to výborný.
00:01:40 Začínáme řepou. Já nakrájím čokoládu.
00:01:44 Tu vložíme do těsta ve finále.
00:01:47 1. dáme řepu, pak si prosejeme mouku.
00:01:51 Máme polohrubou, hladkou. To proto, abychom ji nakypřili.
00:01:56 Buchta je poměrně těžká,
00:01:59 protože tam máme řepu, která to zvlhčí a utumluje.
00:02:06 -Musíme tam dát kypřící prášek.
-Aby to vyběhlo.
00:02:12 A část jedlý sody. Máme mouku, kypřidla, přidáme cukr.
00:02:22 Dáme třtinový, je to zajímavější chuť.
00:02:26 Je to kvůli chuti? Nemá nějakou vlastnost?
00:02:30 Můžeš dát část cukru, část medu, abys tam tu sladkost dostala.
00:02:36 Teď máme kakao, toho tam patří hodně.
00:02:41 Jak tě napadl chlebíček z řepy? To je tvůj recept?
00:02:45 Můj recept to úplně není,
00:02:48 ale znám spoustu variant těchto chlebíčků.
00:02:52 -Dělá se banánový, cuketový.
-Banán do desertu dobře, ale řepa?
00:02:57 Řepa se dělá naslano.
00:02:59 Ale když ji opečeš, dáš ji do trouby,
00:03:03 pokapeš ji olejem, tak ona má sladkou chuť.
00:03:07 Není rušivý element ani v desertu.
00:03:11 Ta její vlhkost?
00:03:13 Díky tomu je chlebíček vláčný. Já nemám rád dusivý buchty.
00:03:20 Ano, sucháče.
00:03:23 Když je musíš zapíjet, aby ses neudusila.
00:03:27 Tady to nehrozí díky řepě, která zachová vlhkost.
00:03:31 Já tam dám 3 vejce. Máme základní těsto hotové.
00:03:39 Zamícháme.
00:03:40 Je tam řepa, mouka, kypřící prášek, soda, kakao.
00:03:49 To smícháme dohromady. Vznikne z toho husté těsto.
00:03:54 Musím pracovat rychle, když tam je kypřící prášek a soda?
00:04:00 Neměla bys to nechat někde stát, ale nemusíš kvaltovat.
00:04:05 Když to budeš mít připravený, jako jsme to měli my,
00:04:10 tak tam není prodleva.
00:04:12 Všechno to sesypeš dohromady, přidáš čokoládu, dáš to do formy
00:04:16 a dáš to péct. Začneme přidávat olej.
00:04:20 Já jsem si říkala, že to bude zdravé.
00:04:24 První chyba je cukr, druhá kakao a třetí olej.
00:04:28 Je to desert.
-Je to desert.
00:04:31 Cukr můžeš nahradit javorovým sirupem, medem,
00:04:35 ale ani třtinový cukr není tak nezdravé sladidlo.
00:04:40 -Jen mi ji dej sem.
-Já jsem myslela,
00:04:44 že ji dáme až potom, abychom to vyklopili a měli nahoře.
00:04:49 Ona bude všude možně.
00:04:51 Bude rovnoměrně rozložená v desertu.
00:04:57 Má to takovou smetanovolesklou konzistenci.
00:05:02 Je to krémový.
00:05:04 Musíš počítat s tím, že chlebíček vyběhne.
00:05:08 Forma by se neměla plnit vrchovatě.
-Dáváme asi do vyhřáté trouby.
00:05:14 Dáváme do vyhřáté trouby na 170, 180 stupňů.
00:05:19 Peče se to poměrně dlouho. Asi tak hodinu.
00:05:23 Zkontrolujeme to špejlí. Když se to nelepí, je to hotové.
00:05:40 Máme upečeno. Nechal jsem to chvíli zchladnout.
00:05:44 Pokusím se to dostat z formy. Jde to bez problému.
00:05:49 Máme silikonovou formu, není potřeba aby se vymazávala.
00:05:54 Pokud máš klasickou formu, tak je to nutné.
00:05:58 -Máslem a strouhankou.
-Můžeš moukou.
00:06:02 Před námi je krásný pevný chlebíček.
00:06:05 Když máte domácí chlebíček,
00:06:08 tak by byl hřích zkazit jej kupovanou šlehačkou.
00:06:12 Uděláme si domácí šlehačku.
00:06:14 Kdysi to byl problém sehnat takovou láhev na vytvoření šlehačky.
00:06:19 Česká Tescoma to zase začala vyrábět, ještě v tomto designu.
00:06:24 Ještě musíme zvolit, jak šlehačka bude vypadat.
00:06:28 -Tohle bude ideální.
-Umístím hubičku.
00:06:31 Vy si můžete vybrat ze třech. Takže kam?
00:06:35 Nechám to na tobě.
00:06:45 Super. Ještě můžeme trochu postrouhat čokoládou.
00:06:50 Domácí pochoutka z řepy je na světě.
00:06:57 Při přípravě chlebíčků z řepy jsme dostali tip.
00:07:02 Pokud vám vadí chuť kypřícího prášku, nahraďte polovinu sodou.
00:07:07 Kypřidel bude dostatek, ale chuť bude méně výrazná.
00:07:12 Řepa je zdravá a její přirozená vlhkost dodá chlebíčku vláčnost.
00:07:17 To jsou 2 důvody, abyste si tento recept vyzkoušeli.
00:07:22 Chlebíček podávejte se šlehačkou.
00:07:31 Na 2. recept použijeme také řepu. Ne nakládanou, ale vařenou.
00:07:36 Vezměte si ochranné rukavice, abyste se nezabarvili.
00:07:40 Co to bude za recept?
00:07:42 Salát z červené řepy se sýrem cottage.
00:07:46 Potřebujeme: červenou řepu,
00:07:48 balzamikový ocet,
00:07:49 olivový olej,
00:07:50 křen,
00:07:52 sýr cottage,
00:07:53 tymián,
00:07:54 citron,
00:07:55 sůl,
00:07:56 pepř.
00:07:57 Čím začneme?
00:07:58 Musíme řepu oloupat. Už ji máme uvařenou.
00:08:02 Také ji můžeme upéct. Záleží, co nám vyhovuje lépe.
00:08:07 Ale mně pečená řepa chutná víc.
00:08:13 Vařili jsme řepu i se slupkou.
00:08:15 Je to z toho důvodu, že se nezabarví hrnec,
00:08:19 zachová barvivo v sobě, zůstane temně rudá.
00:08:27 I chuť to uchovává lépe, když je tam slupka.
00:08:31 Třetí důvod je kvůli chuti.
00:08:34 To je nevděčná práce ji oloupat a nakrájet.
00:08:39 Mně se to docela líbí.
00:08:41 Nemusíte se bát, že když řepu vaříte, že ztratí vitamíny.
00:08:46 Naopak ještě něco se tam rozvine. Výborný antioxidant.
00:08:52 Hlavně se řepa vaří dlouho. Bude to trvat 3/4 hodiny i víc.
00:08:58 Poznám, že je měkká, že do ní píchnu vidličkou.
00:09:03 -Jako když vaříte brambory.
-Já mám svoji oloupanou.
00:09:07 Ty budeš rychlejší, tak ji klidně nakrájej.
00:09:11 Dobře.
00:09:13 Já se vrhnu na další ingredience.
00:09:16 Nastrouhám křen, který do salátu přijde.
00:09:20 -Asi najemno?
-Určitě.
00:09:22 -Nebo na tenhle střední?
-Najemno.
00:09:27 Nebo na ten střední? Nechám to na tobě.
00:09:30 Takže na střední.
00:09:37 Asi by se nevyplatilo řepu strouhat, protože jak je změklá,
00:09:42 -tak by to nevypadalo asi hezky.
-Bylo by to i zbytečné.
00:09:47 Řepa je měkká a salát vypadá lépe, když tam jsou kousky.
00:09:52 Ten křen má sílu.
00:09:59 Bude to opravdu velmi zdravý salát.
00:10:05 Hlavně kombinace křenu a řepy, uvidíš, jak budeš překvapená,
00:10:10 jak je to dobrý.
00:10:17 Já nevím, kolik bych toho tam měla dát, abych to nepřehnala.
00:10:21 Nevím, kolik toho máš nastrouhaného.
00:10:25 Musí se s mírou, křen má hodně výraznou chuť.
00:10:29 Já nastrouhám víc, když tak nedáme všechno.
00:10:36 -Tenhle má říz.
-To je dobře.
00:10:53 Myslím, že to bude stačit.
00:10:56 Vezmi si misku k sobě. Já ti to tam dohodím.
00:11:00 Dochutíme salát, aby se rozležel a potom doděláme sýr,
00:11:05 -který se taky musí dochutit.
-Křen přijde rovnou na řepu.
00:11:10 -Tak mě hlídej.
-Já bych tam dal půlku.
00:11:14 Je dobrý, když si nejsi jistá, tam dát půlku, zamíchat to,
00:11:19 ochutnat to a když tak přidat. Přidat můžeš vždy.
00:11:24 -Křen tam je, co dál?
-Balzamikový ocet, olivový olej.
00:11:29 S balzamikem taky opatrně, ochutnejte jej, abyste věděli,
00:11:34 jak je silný. Asi stačí, aby nepřebil chuť.
00:11:39 Já tam dám řepu, olivový olej.
00:11:54 A sůl a pepř.
00:12:12 -Můžu promíchat?
-Promíchej.
00:12:15 Necháme to chvíli rozležet. Já dochutím cottage.
00:12:19 Přidám tam citrónovou kůru.
00:12:22 -Cottage je netučný sýr.
-Je to tvarohový sýr.
00:12:26 Dá se přirovnat k tvarohu.
00:12:34 -Potřebuju opepřit a osolit sýr.
-To se nespojí s tím?
00:12:43 -My to nebudeme míchat dohromady.
-Nebudeme?
00:12:47 To se dává zvlášť.
00:12:49 Marinuje se nám řepa a k tomu budeme podávat sýr.
00:12:54 Můžeš k tomu dát tmavý chléb, nebo nějaké pečivo.
00:12:59 Máš tam olivový olej.
00:13:01 Budu potřebovat trochu olivového oleje, sýr není moc tučný.
00:13:07 Tymián tam máme, teď to jen zamícháme.
00:13:13 Můžeme servírovat.
00:13:18 Červenou řepu do salátu jsme vařili i se slupkou.
00:13:22 Řepa neztratila barvu a zůstala v ní skvělá chuť.
00:13:26 Červená řepa s křenem, balzamikovým octem a olivovým olejem,
00:13:31 je další zdravá kombinace, kterou jsme se naučili.
00:13:36 Vyzkoušejte ji se sýrem,
00:13:38 ale skvělá bude k pečenému nebo uzenému masu.
00:13:46 Takhle vypadá servírování.
00:13:50 Naše recepty najdete na stránkách:
00:13:58 My vám přejeme dobrou chuť!
00:14:09 Jeden z vás může získat láhev na přípravu šlehačky Delicia
00:14:14 a další výrobky od Tescomy, když správně odpoví na otázku:
00:14:30 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:14:38 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013