S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Pečený vepřový lalok a plec
Středa 22. 10. 2014 na ČT100:00:16 Dobrý den.
00:00:17 Každý Čech spořádá v průměru 42 kg vepřového za rok.
00:00:21 Máme rádi kus masa.
00:00:23 My tuto skutečnost nebudeme ignorovat.
00:00:26 S Petrem si upečeme plec a lalok. Ahoj, Petře!
00:00:30 -Ahoj, Báro!
-Co potřebujeme?
00:00:33 Vepřový lalok a plec,
00:00:35 majoránku,
00:00:36 sůl,
00:00:38 cibuli,
00:00:39 nakládané cibulky,
00:00:40 česnek,
00:00:41 máslo,
00:00:43 kmín,
00:00:44 pepř.
00:00:45 Máme před sebou 2 kusy masa.
00:00:47 Já mám plec.
00:00:49 Ukážeme si na obrázku, kde se nachází.
00:00:53 Tady. A lalok hned sousedí.
00:00:55 -Jak si jej upravíme?
-S majoránkou a cibulkami.
00:01:01 -Kůži si nakrájíme na čtverečky.
-Budeme péct s kůží.
00:01:08 Přesně tak. Pak tam vmasírujeme majoránku.
00:01:21 -Na co bych mohla lalok použít?
-Známe jej všichni ze zabijačky.
00:01:26 Třeba vařený, nebo jej můžeme přidávat do tlačenky.
00:01:30 -Je hodně tučný?
-Je hodně tučný.
00:01:33 My si jej dnes upečeme a ukážeme si,
00:01:37 -že se dá dělat i jinak.
-Doufám, že to prořezávám správně.
00:01:43 -Má to být až na maso.
-Prořízlé.
00:01:46 Jde to ztuha. Kůže je silná.
00:01:55 Určitě se nám to povede tak, jak chceme.
00:02:00 Já jsem hotov. Nasekám si majoránku.
00:02:04 Použijeme na to kousky.
00:02:08 Chce to páru, chce to sílu.
00:02:11 Půlku použiju a půlku nechám pro tebe.
00:02:15 Pak ji vmasírujeme do řezů. Ještě to osolím.
00:02:33 Dáme to dovnitř.
00:02:36 -42 kilo vepřového.
-To je dost.
00:02:39 To je 3/4 kg na týden.
00:02:45 Takže takový pěkný 200gramový steak každý den v pěti dnech.
00:02:50 A o víkendu si dáš pauzu, abys to stihl vydýchat.
00:02:55 O víkendu trochu salátu na slehnutí.
00:02:58 Od pondělí nanovo.
00:03:04 Ještě z druhé strany.
00:03:12 Teď to ještě posypeme kmínem.
00:03:16 Ono se tomu říká plecko. Je to tak?
00:03:19 -Nebo plecko je jen u telecího?
-Říká se tomu i plecko.
00:03:24 Je vidět, že je tam struktura masa takhle protkaná tukem.
00:03:35 -Co kmín udělá s masem?
-Ochutí nám to maso.
00:03:41 K vepřovému se hodí určitě. Asi pro chuť.
00:03:46 Budeme to péct ještě s cibulí a s cibulkami.
00:03:50 To je ideální kombinace. Teď to přendáme do pekáče.
00:03:58 Pečeme společně.
00:03:59 Pak si ukážeme rozdíl, jak to vypadá po upečení.
00:04:05 Zatím tam nasyp cibulky. Rozlámej máslo.
00:04:14 Používáme i celou cibuli čerstvou. I nakládané cibulky.
00:04:19 Celá čerstvá cibule dodá větší chuť šťávy a všeho.
00:04:27 Nakládané udělají co? Krásně voní.
00:04:30 Nakládané cibulky to okyselí. Jsou ve sladkokyselém nálevu.
00:04:43 Ještě česnek.
00:04:45 Máslo tam dáváme z toho důvodu, aby pustilo oříškovou vůni.
00:04:53 Oba kousky masa jsou tučné.
00:04:56 Při pečení vypustí dostatečné množství tuku a šťávy.
00:05:01 -Sosíček, který já mám ráda.
-Ten je pak dobrý na máčení chleba.
00:05:10 Česnek, pak jen podlijeme troškou vody.
00:05:20 Přiklopíme a můžeme dát do trouby.
00:05:24 Dáme na 140 stupňů asi 2,5 hodiny.
00:05:27 Před koncem pečení zvedneme na 180 asi na 45 minut,
00:05:32 podle toho, jak se nám to bude zdát,
00:05:35 aby kůžička byla vypečená. Já ti ji otevřu.
00:05:39 Já ti otevřu.
00:05:44 A budeme čekat.
00:05:47 Vepřový lalok a plec jsme pekli s kůží,
00:05:50 kterou jsme prořízli až k masu. Do řezů jsme vmasírovali majoránku,
00:05:55 maso jsme posolili a posypali kmínem.
00:05:58 K masu přidali nakládané cibulky, nahrubo nakrájenou cibuli a česnek,
00:06:04 několik kousků másla a pekáč jsme přiklopili.
00:06:07 Pekli jsme 2,5 hodiny na 120 stupňů pak dalších 45 minut na 180 stupňů.
00:06:13 Na posledních 10 minut zvedneme teplotu na 220 stupňů.
00:06:20 K pečenému masu je dobré vybrat dobrou přílohu.
00:06:24 -My jsme zvolili co?
-Zvolili jsme netradiční přílohu.
00:06:28 Upečeme celer, který budeme podávat se zakysanou smetanou a ořechy.
00:06:33 Co potřebujeme?
00:06:35 Celer,
00:06:36 sůl,
00:06:37 pepř,
00:06:38 crème fraîche,
00:06:40 tymián,
00:06:41 olivový olej,
00:06:42 lískové oříšky.
00:06:44 Postup bude netradiční.
00:06:46 Vezmu si celer, který propíchám.
00:06:51 Dáme jej péct na soli. Vysyp sůl do pekáče.
00:06:55 Překvapuje mě množství. Použijeme 1 kg soli.
00:06:59 Je to z důvodu z toho, že sůl vezme vlhkost,
00:07:03 vodu z celeru, nebo i z jiné zeleniny.
00:07:06 Na soli se mohou péct mrkve, červená řepa, brambory,
00:07:11 když si budeme dělat doma domácí šišky, nebo noky.
00:07:17 Sůl vezme vlhkost, která dělá v těstě neplechu.
00:07:27 Můžeme mít takhle velký celer?
00:07:30 Budeme jej péct při 160 stupních asi hodinu, hodinu a půl.
00:07:35 Menší celery budou trvat kratší čas.
00:07:39 Výsledek bude stejný.
00:07:46 Omytý, propíchaný celer, který dáme do trouby.
00:07:51 Dáme jej k masu.
00:07:53 Na finální část jej budeme péct společně s masem.
00:07:57 Pak to vyndáme a připravíme na talíř, jak bude potřeba.
00:08:02 Pojď mi to otevřít, já to tam dám.
00:08:06 Maso už nádherně voní.
00:08:10 Už je trošku křupavé. Odkryli jsme.
00:08:14 Teď dopečeme kůrku.
00:08:16 V rámci pečení masa my pečeme plec a lalok.
00:08:22 Kdyby sis mohl vybrat, jakou část by sis mohl zvolit?
00:08:26 Na pečení já plec.
00:08:28 Tu můžeme péct celou s kostí, když bude větší oslava lidí.
00:08:34 Různě se to dá svázat. Nějaký váleček dobrý.
00:08:38 Nechat na tom kůži.
00:08:40 Když se to sváže dát česnek a různé bylinky.
00:08:44 Plec není tak suchá jako kýta. Ta je spíš do omáček.
00:08:53 Na pečení pro mě je nejlepší plec.
00:08:58 Má strukturu takovou, že bude šťavnatá.
00:09:02 Připravíme si lískové oříšky. Máme lískové oříšky.
00:09:07 Jen je nasucho opražíme.
00:09:11 To je zvláštní kombinace celeru a oříšků.
00:09:15 Celer bude nasládlý, k tomu voňavé pražené oříšky.
00:09:19 Ještě tam dáme crème fraîche a pokapeme to olivovým olejem.
00:09:24 Dáme tam ještě čerstvý tymián. Bude to zajímavý.
00:09:30 Bude to netradiční lehká kombinace na odlehčení tučného masa.
00:09:36 Tos vymyslel ty, nebo to je starý recept?
00:09:40 Jsou to recepty, které zkouším propojit.
00:09:43 Pečená zelenina je známá. Potom vymyslet, co k tomu?
00:09:49 Napadlo mě dát to k tučnému masu, abychom nedělali knedlíky.
00:09:54 Na léto lehčí příloha k masu,
00:09:57 jen tak k nakrájeným plátkům, je fajn.
00:10:02 Celer je strašně zdravý.
00:10:05 Kdybys měl regma nebo artritidu, nebo něco podobného.
00:10:10 On rozpouští usazeniny v těle. Pomáhá je dostat ven.
00:10:14 Je to určitě vhodná příloha.
00:10:17 Na zbavení cholesterolu kousek toho laloku.
00:10:21 -Přesně tak.
-Oříšky máme opražené.
00:10:24 Teď jen počkáme, až se dopeče maso s celerem
00:10:28 a můžeme servírovat.
00:10:31 To maso ještě chvíli potřebuje, tak si připravíme celer.
00:10:35 -Jestli mi pomůžeš jej oloupat.
-Jistě, dej mi polovinu.
00:10:41 Je to teplé!
00:10:48 Krásně změknul.
00:10:50 Jen to z toho okrájíme.
00:10:53 -Teď to nakrájíme na talíř.
-Nemusím dokrajovat, nebo ano?
00:11:02 Dáme tam tenhle zbytek.
00:11:05 Sůl, která nám tady zbyla, můžeme použít několikrát za sebou.
00:11:11 Se solí se nic nestalo. Už s ní nemůžeme solit.
00:11:15 Na pečení se dá použít 3x, 4x. Trošku to pomačkáme.
00:11:26 -Co dál?
-Přidáme tam crème fraîche.
00:11:35 Já jsem myslela, že to budeme promíchávat.
00:11:42 Strávník sám zjistí, jestli si to namočí do crème fraîche, nebo ne.
00:11:49 Ještě pár snítek tymiánu.
00:11:57 Už se to rozvoňuje. To je nádhera.
00:12:04 Teď tady máme oříšky opečené.
00:12:15 Lehce pokapeme olivovým olejem. Pokrájíme maso a máme hotovo.
00:12:29 -Krásně to tady voní.
-Vezmeme si plec.
00:12:37 Kousky se zdají být totožné, ale plec je libovější.
00:12:58 Kousek plece.
00:13:00 Je krásně vidět struktura masa. Ukaž, jak to vypadá s lalokem.
00:13:10 To je o něco dietnější kousek.
00:13:17 Vepřové je prostě vepřové.
00:13:20 Kousíček laloku.
00:13:23 Ještě tam vybereme cibulku. To byl hřích ji tam nedat.
00:13:28 Vážení diváci, recept najdete na:
00:13:36 Nezbývá nic jiného než ochutnat.
00:13:39 Já chci vědět, jaký je rozdíl mezi lalokem a plecí.
00:13:43 To jsem zvědavý, co řekneš.
00:13:46 Lalok.
00:13:47 -Jdeš na to dietně.
-Vezmu si i tlustý.
00:13:52 To je na tom to nejlepší.
00:13:58 Máš pravdu, to je pecka.
00:14:01 Teď verze plece.
00:14:11 To je sušší.
00:14:13 Já hlasuju pro lalok a vám přeju dobrou chuť!
00:14:17 Dobrou chuť!
00:14:20 Na mačkaný celer použijte celou celerovou bulvu.
00:14:25 Propíchejte ji nožem a položte do lůžka se solí.
00:14:29 Pečte asi hodinu na 160 stupňů. Sůl přijme z celeru vlhkost.
00:14:34 Intenzivní chuť zůstane uvnitř zeleniny.
00:14:37 Pečený celer rozmačkejte a podávejte se zakysanou smetanou
00:14:42 a opraženými lístkovými oříšky.
00:14:45 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013