S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Zapečená růžičková kapusta — Kapustové placky
Premiéra: Pondělí 18. 11. 2013 na ČT100:00:16 Dobrý den. Jak jste na tom s kapustou?
00:00:19 Nic moc?
00:00:20 A je to taková zdravá a levná zelenina.
00:00:23 -A dají se z ní udělat dobroty.
-Přesně tak, ahoj, Báro!
00:00:27 Připravíme si zapečenou růžičkovou kapustu.
00:00:32 Potřebujeme: růžičkovou kapustu,
00:00:34 uzené maso,
00:00:35 brambory,
00:00:37 tvrdý sýr,
00:00:38 česnek,
00:00:40 smetanu,
00:00:41 sůl,
00:00:42 pepř,
00:00:43 kmín,
00:00:44 olej,
00:00:45 máslo.
00:00:46 Jaký bude postup?
00:00:48 Máme uvařené brambory, které oloupeme a nakrájíme na plátky.
00:00:52 Já nakrájím uzené maso na kostičky a orestuju jej s drceným kmínem.
00:00:58 Toto jídlo je klasická variace na zapečené brambory.
00:01:06 Kapusta to ale ozvláštní.
00:01:08 Já když dělám zapékané brambory, tak přemýšlím, co tam dát jiného,
00:01:13 než kombinaci brambory, maso, vejce.
00:01:16 Kapusta by mě nenapadla.
00:01:20 Mohla bys použít i velkou kapustu, že bys tam dala listy.
00:01:25 Naskládala vrstvu z listů. Růžičková kapusta je sympatičtější.
00:01:31 Já velkou používám na balení mletého masa.
00:01:37 Děláš závitky.
00:01:38 Nemusíš balit maso.
00:01:40 Listy jsou dobré na balení těchto věcí.
00:01:44 Růžičkovou kapustu používám na drobnější věci jako na zapékání,
00:01:50 jako příloha, je lepší než velká. Orestuješ slaninu s česnekem,
00:01:56 přihodíš tam růžičkovou kapustu a máš super přílohu.
00:02:03 Ono to super vypadá, to je pravda.
00:02:08 Růžičkovou kapustu můžeš spařit.
00:02:12 Záleží na úpravě, jak dlouho ji budeš dělat.
00:02:17 Ona nepotřebuje moc dlouhou tepelnou úpravu.
00:02:21 My ji teď budeme zapékat, to bude trvat asi 25 minut.
00:02:25 -Tak ji nemusím spařovat?
-Nemusíš ji spařovat.
00:02:29 Ona se udělá během 25 minut v tom pokrmu.
00:02:33 Díky tomu, že tam bude pod vrstvami, tak se bude dusit.
00:02:38 Není potřeba ji spařit.
00:02:40 Kdybys ji udělala až moc, tak bude měkká a ztratí barvu.
00:02:44 Ona nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu,
00:02:48 tak ji dáme syrovou.
00:02:50 Kapusta může i zhořknout, ne?
00:02:54 Ona je spíš nahořklá zasyrova. Tepelnou úpravou hořkost ztrácí.
00:03:00 Je nasládlá, má příjemnou chuť. Já ji připravím.
00:03:08 Co se týká přípravy, potřebuje ořezat konce.
00:03:12 Pokud tam budou nažloutlé listy, tak je dáme stranou.
00:03:17 Pak si ji přepůlíme a to je všechno.
00:03:23 Nesolíme, nic, necháváme ji v čistém stavu.
00:03:27 Ona si to z toho vezme.
00:03:29 Ona pojme ty suroviny, které tam jsou, ty ostatní chutě.
00:03:35 Osolíme, opepříme, ona se dochutí a pustí svoji chuť do pokrmu.
00:03:40 Je to ideální kombinace: kapusta, česnek, uzený, brambory.
00:03:49 Brambory mají být na jak silné plátky?
00:03:52 Já bych je dělal 0,5 cm. Asi tak.
00:03:58 Vymažu zapékací misku máslem.
00:04:04 Maso voní, vypadá, že už bude.
00:04:09 Až budeš mít brambory hotové, tak nastrouhej sýr.
00:04:14 Budeme potřebovat tvrdý sýr.
00:04:16 Já překrájím ještě kapustové růžičky na půlky.
00:04:20 Ty budeš vrstvit a já nastrouhám sýr.
00:04:24 Já ještě dochutím smetanu česnekem, solí a pepřem.
00:04:28 Budeš chtít, abych ti to strouhala přímo na to?
00:04:33 -To bude rychlý, co?
-To bude strašně rychlý.
00:04:37 Mám tuto vychytávku od Tescomy.
00:04:40 -Nahrubo nebo najemno?
-Nahrubo stačí.
00:04:43 Já si vyměním čepel na hrubší strouhání.
00:04:48 Kdybys chtěl plátky, tak mám tady plátkovací.
00:04:52 -Ideální na ředkvičky.
-Nahrubo bude stačit.
00:04:59 -Ještě si dochutím smetanu.
-Já vyskládám brambory.
00:05:09 Další vrstva bude maso.
00:05:21 -Dáme kapustu.
-Kolik vrstev bude?
00:05:24 -Přikryjeme to bramborami?
-Přikryjeme to bramborami.
00:05:29 Misku nemáme hlubokou, tak bude jedna vrstva kapusty.
00:05:34 Pokud máte hlubší misku, tak může vrstev udělat víc.
00:05:38 Teď na to můžeme nastrouhat jednu vrstvu sýra.
00:05:42 Sýr nám to spojí. Pak se to bude dobře porcovat.
00:05:48 Bude to držet pohromadě.
00:05:55 Krásně to stlačíš a přímo se to sype.
00:06:02 To je struhadlo pro ženský.
00:06:05 Musíš dělat dvě věci najednou, což chlapi nedokážou.
00:06:10 -Musíš mačkat a točit kličkou.
-To dáš i ty.
00:06:13 -Asi jo.
-Neměl by to být problém.
00:06:17 Je to dobrý.
00:06:21 Kdybych toho sýru udělala víc, tak to má zásobník.
00:06:25 Mohu si dát zásobník do lednice. Nic nepřijde nazmar.
00:06:32 Myslím, že to takhle stačí.
00:06:35 Osolíme.
00:06:37 Máme ještě uzené maso, tak jej tam dám.
00:06:41 Dáme ještě nahoru na vrstvu brambor a sýra.
00:06:46 Zase brambory.
00:06:49 Můžeš to skládat přes sebe, aby to i nějak vypadalo.
00:06:55 Jako by ten způsob vedle nebyl dostatečně krásný.
00:06:59 Až tam budeme mít brambory, tak to zalijeme ochucenou smetanou.
00:07:04 Dali jsme tam česnek, pepř a sůl.
00:07:07 Tebe poprosím, když máš takovou vychytávku, jestli nastrouháš sýr.
00:07:14 Jistě, bez problému.
00:07:36 Ještě tam přidám ty kousky.
00:07:41 Během pečení se může stát, že krustička zplihne,
00:07:46 jak se podusí, tak nebude moc pevná.
00:07:49 -Může spadnout, to se nic neděje.
-Jak dlouho budeme péct?
00:07:54 Budeme péct 25 až 30 minut, při teplotě 180 stupňů.
00:07:59 Tak to pořádně zasyp.
00:08:06 Myslím, že to stačí.
00:08:08 Teď do vyhřáté trouby a necháme to péct.
00:08:16 Růžičkovou kapustu před zapékáním nespařujte.
00:08:20 V troubě ji čeká dostatečná tepelná úprava.
00:08:23 Před použitím zbavte kapustu nažloutlých listů a košťálu.
00:08:28 Zapékací misku vymažte máslem
00:08:31 a naplňte ji krájenými vařenými bramborami,
00:08:34 kapustou a restovaným uzeným.
00:08:37 Vše zalijte smetanou s vymačkaným česnekem.
00:08:40 Dochuťte a posypte sýrem. Pečte 25 minut na 180 stupňů.
00:08:48 Takhle vypadá hotové dílo.
00:08:52 Takhle by to mělo dopadnout.
00:08:58 V dalším receptu propojíme opět brambory s kapustou
00:09:02 a uděláme si kapustové placky. Co potřebujeme?
00:09:06 Růžičkovou kapustu,
00:09:07 cibuli,
00:09:08 česnek,
00:09:10 brambory,
00:09:11 tvrdý sýr,
00:09:12 vejce,
00:09:13 mléko,
00:09:15 polohrubou mouku,
00:09:16 sůl,
00:09:17 pepř,
00:09:18 kmín,
00:09:19 majoránku,
00:09:20 olej.
00:09:22 -Znáš bramborák?
-Znám.
00:09:24 To je podobný recept, jen přidáme růžičkovou kapustu.
00:09:29 A sýr tam přidáme navíc.
00:09:32 Vzniknou placky s kapustou, sýrem, s bramborami, ochucené česnekem,
00:09:38 -kmínem a majoránkou.
-Dvě vejce dáme?
00:09:44 Dvě vejce.
00:09:52 Půlka cibule najemno bude stačit.
00:09:57 Spousta lidí vyřadila kapustu ze svého jídelníčku, že nadýmá.
00:10:02 My ale máme fígl, že když použijete kmín,
00:10:05 nebo nějaké výrazné koření, tak nadýmavost stáhne dolů
00:10:10 a nemusíte se toho bát a kapustu si můžete dát.
00:10:14 Je potřeba odstranit tvrdší košťály.
00:10:17 Určitě. Nasekáme najemno.
00:10:21 Taky je dobrý použít tvrdý sýr. Ono se to spojí s těstem.
00:10:29 Sýr to jídlo dochutí, bude tam cítit.
00:10:41 Já jsem zvědavá na kapustu uvnitř. Z cukety jsem už placičky dělala.
00:10:46 -Ta je měkká a docela šťavnatá.
-Je to taková variace.
00:10:51 Pokud nemáš nic proti kapustě, že ti chutná,
00:10:56 tak toto jídlo je dobré.
00:10:58 Pokud ti kapusta nechutná, tak bych zvolil jinou zeleninu.
00:11:03 Mně kapusta chutná.
00:11:05 Nikdy jsem nepřemýšlel jestli je pro mě vhodná,
00:11:10 co se týká nadýmání, nebo ne. Nikdy jsem ten problém neměl.
00:11:14 Ona má v sobě spoustu vitamínů. Je to zdravá zelenina.
00:11:19 Já ti věřím.
00:11:20 Máme tam nastrouhané brambory, tak aby nečernaly,
00:11:24 tak je zalijeme mlékem. To do těsta taky přijde.
00:11:30 Zamezíme tomu, aby to černalo rychle.
00:11:33 To je nějaká zvláštní chemická reakce?
00:11:37 To nevím, ale používá se to. A funguje to.
00:11:41 -To je důležitý.
-Používá se smetana nebo mléko.
00:11:46 V bramboráku mléko nevadí? V těch plackách?
00:11:50 Ono tam patří mléko. Splní to dvě funkce najednou.
00:11:54 -Přidáme kapustu.
-Co dál ještě?
00:12:00 -Určitě česnek.
-Prolisuju.
00:12:05 Uvidíme, kolik budeme potřebovat mouky.
00:12:09 A okořeníme to. To uděláme na závěr.
00:12:15 -Já můžu už dát pepř a sůl.
-Mám tam dát všechny 3 stroužky?
00:12:20 Jak to máš ráda.
00:12:21 Já jsem s kapustou nepracovala, tak to nepoznám.
00:12:26 Dva stačí. Nebudeme to přehánět, aby tam byla cítit i kapusta.
00:12:39 Teď ještě drcený kmín, majoránku.
00:12:47 U majoránky je dobrý si ji nejdříve nasypat do ruky,
00:12:53 trochu ji rozmělnit, aby se uvolnily chutě.
00:13:01 Cítím krásnou vůni. Ty ale nešetříš.
00:13:04 Nešetřím. Ty teď míchej, já přisypu mouku.
00:13:12 On se mi podaří rozmíchat i sýr.
00:13:20 Uvidíme, jak to bude husté.
00:13:22 Konzistenci ještě můžeme upravit mlékem nebo moukou.
00:13:27 Myslím, že je konzistence dobrá. Už bych nepřidával ani mouku.
00:13:31 Je dobré, když se to chvíli nechá odležet.
00:13:35 Ona se nasákne a zhoustne. A můžeme jít smažit.
00:13:40 Až dostanete chuť na klasický bramborák, zkuste kapustové placky.
00:13:45 Jsou bramboráku podobné, ale delikátnější.
00:13:49 Do těsta patří totéž, co do bramboráku,
00:13:52 plus najemno nakrájená růžičková kapusta, nastrouhaný sýr a kmín.
00:14:02 Kapustové placičky můžete jíst samotné, nebo jako přílohu.
00:14:07 Recepty na ně najdete na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:14:13 My vám přejeme dobrou chuť.
00:14:19 Jeden z vás může získat struhadlo na sýr HANDY
00:14:23 a další výrobky od Tescomy, když správně odpoví na otázku:
00:14:42 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:14:50 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013