S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Hruškové koláčky — Foccacia s hruškami a gorgonzolou
Středa 6. 8. 2014 na ČT100:00:16 Dobrý den.
00:00:17 Konzumace hrušek prý podporuje dobrou náladu.
00:00:20 A proč si jednu nedat. Nebo báječné hruškové koláčky.
00:00:25 -Ahoj, Lukáši!
-Ahoj, Báro!
00:00:28 Co potřebujeme na koláček?
00:00:30 Hrušky,
00:00:32 citron,
00:00:33 listové těsto,
00:00:34 javorový sirup,
00:00:35 lískové ořechy,
00:00:37 vejce,
00:00:38 crème fraîche.
00:00:39 Čím má začít?
00:00:41 Začni tím, že si připravíš roztok vody a citrónové šťávy,
00:00:45 do kterého si dáme vyloupané hrušky, aby nezčernaly.
00:00:50 -To je dobrý trik.
-To je hodně starý trik.
00:00:56 Používá se na jablka, hrušky, na ovoce,
00:01:00 které by ti mohlo zčernat.
00:01:03 Citrónová šťáva zamezí tomu, aby to zčernalo.
00:01:07 To znamená, že se to pokape citronem, ne že se připraví roztok.
00:01:12 Záleží, kolik toho děláš, kolik toho budeš potřebovat.
00:01:16 Za jak dlouho to použiješ.
00:01:19 Když to nakrájíš a za okamžik to použiješ, tak stačí pokapat.
00:01:24 Pokud je tam prodleva, je dobré udělat roztok z citronu a vody
00:01:28 a dát to do toho a máš čas, aniž by ovoce černalo.
00:01:33 My tady máme 2 pěkné hrušky.
00:01:36 Na tento recept je lepší nepoužívat úplně tvrdé.
00:01:41 Určitě, nebude se to péct moc dlouho, tak je lepší,
00:01:45 když hrušky jsou měkké
00:01:47 a nebudou potřebovat tolik času v troubě než změknou.
00:01:52 Pokud jsou měkké, tak je to ideální.
00:01:55 Tady ty slupky jsou výborné, jako od okurky, na pleťovou masku.
00:02:03 A ideální je, když je poblíž vosí nebo včelí hnízdo.
00:02:10 Já těsto rozválím na tloušťku asi 4 mm.
00:02:21 -Může to být i 5 mm.
-Můžeme použít těsto kupované?
00:02:28 Určitě, mě baví dělat recepty, kde nepotřebuješ moc věcí,
00:02:33 můžeš si to ulehčit tím, že si listové těsto koupíš.
00:02:38 Ty jej jen rozválíš, vykrájíš, na požadované tvary, které chceš.
00:02:44 My budeme vykrajovat kolečka a suroviny, co potřebuješ k tomu,
00:02:50 jako je hruška, nebo jablko, javorový sirup, oříšky,
00:02:54 tak to má každý doma.
00:02:58 Pokud nemáš doma javorový sirup, tak může použít med.
00:03:03 -Nevylučuje se to?
-Ne.
00:03:05 Javorový sirup má zajímavou chuť, je to přírodní sladidlo.
00:03:11 To dezertu to dá specifickou chuť. Med je taky přírodní sladidlo.
00:03:17 Medů je taky spousta. Já preferuju javorový sirup.
00:03:25 Je to v našem kraji netradiční věc a mně to chutná.
00:03:35 Já vykrájím kolečka.
00:03:38 Já jsem zapomněla krájet hrušky, jak tě poslouchám.
00:03:49 Při nákupu hrušek je dobré dát si pozor na to,
00:03:53 jak hrušky vypadají.
00:03:55 Pokud máte ze zahrádky, tam se bát nemusíte.
00:03:58 Nekupujte nahnědlé, zkuste si je osahat,
00:04:02 jestli jsou dostatečně tvrdé, nebo měkké, tak jak je potřebujete.
00:04:07 Jak mám hrušky nakrájet?
00:04:09 Ideální je, když si uděláš vějířek z celé hrušky
00:04:14 a dáš jej na placičku toho těsta.
00:04:17 Hrušky jsou hodně měkké, tak je nakrájíme je na plátky.
00:04:23 Měly by být asi 3 mm silné.
00:04:26 Vyskládáme je vějířkovitým způsobem na těsto.
00:04:30 Uděláme to samé, jako bychom si udělali vějířek.
00:04:35 Z této, která je hodně měkká, tak to nejde,
00:04:39 protože by se rozpadla.
00:04:41 Těsto, když jej máme připravené na pečícím plechu,
00:04:45 tak jej lehce potřu javorovým sirupem.
00:04:49 Máme to připravený, čekáme jen na hrušky.
00:04:53 Já to budu skládat. Třeba takhle.
00:04:56 Paráda.
00:04:59 Já ještě rozmíchám vejce, budeme potírat okraj těsta vejcem.
00:05:06 Je to kvůli takovému efektu, že to těsto je zlatavé, lesklé,
00:05:11 když se upeče.
00:05:14 Když nemáš vejce, mohla bys to potřít i vodou.
00:05:19 Povrch není tak lesklý a nevypadá tak dobře,
00:05:23 -jako když to potřeš vejcem.
-My to chceme mít krásně zlatavé.
00:05:28 Já jsem si myslela, že budeme koláčky balit.
00:05:32 Ne, to je jednoduchý, to zvládne každý.
00:05:35 Nic složitého tam není. Výsledek je ale super.
00:05:44 Už takhle to vypadá perfektně. Hrušky podporují dobrou náladu,
00:05:50 tak to jsou koláčky pro dobrou náladu.
00:05:53 Šťastné koláčky.
00:06:00 Potřu koláčky vejce a dáme je do vyhřáté trouby.
00:06:08 Pokud pečeme listové těsto, je důležité,
00:06:11 mít troubu předehřátou. Pečeme na 190 stupňů.
00:06:16 Pečeme dokud koláčky nezezlátnou. Až je vyndáme z trouby,
00:06:21 tak je ještě teplé potřeme opět javorovým sirupem,
00:06:26 posypeme je opraženými nasekanými lístkovými oříšky.
00:06:30 Budeme jíst za tepla?
00:06:32 Je dobré je nechat trochu zchladnout, tak vlažný,
00:06:37 ale i studený jsou dobrý.
00:06:52 Máme upečeno.
00:06:55 Krásně to udělalo to zlato okolo, jak jsi říkal.
00:06:59 Já to potřu javorovým sirupem a ty to potři oříšky.
00:07:07 Můžeme použít jakékoliv oříšky, my máme napražené lístkové oříšky,
00:07:13 ale mohou to být pistácie, vlašské, záleží, co máš doma.
00:07:18 Není lepší to upražit, aby to uvolnilo chuť oříšků?
00:07:23 Určitě.
00:07:24 Přendáme to na talíř a můžeme servírovat.
00:07:28 Sem dáme crème fraîche, což je taková krémová smetana.
00:07:32 Pokud nemáš crème fraîche, můžeš použít zakysanou smetanu.
00:07:37 -Já myslím, že to stačí, ne?
-Ještě jeden.
00:07:44 Hrušky poprvé máme za sebou.
00:07:50 Na hruškové koláčky použijte kupované listové těsto.
00:07:54 Rozválejte jej na tloušťku 4 mm a vykrojte tvary koláčků.
00:07:59 Aby vám hrušky nezhnědly, namočte je do vody s citronem.
00:08:05 Pečte je na 190 stupňů, asi 20 min. dokud koláčky nezezlátnou.
00:08:11 Oříšky nasypte na koláčky až po vyndání z trouby.
00:08:16 Při pečení by mohly zhořknout.
00:08:22 V dalším receptu si uděláme hrušky naslano.
00:08:26 -Bude to focacia s hruškami.
-Co potřebujeme?
00:08:30 Těsto na foccaciu,
00:08:31 hrušky,
00:08:32 červenou cibuli,
00:08:33 gorgonzolu,
00:08:34 olivový olej,
00:08:36 drcený pepř,
00:08:37 čerstvý rozmarýn.
00:08:39 Je to další jednoduchý recept.
00:08:42 My těsto už na foccacio máme koupené.
00:08:45 Ale už jsme jej dělali u nás v pořadu Vše o vaření.
00:08:50 Podívejte se na stránky: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:08:55 My se do toho pustíme.
00:08:57 Ty vyjádři hrušky a nakrájíš je na dílky.
00:09:01 -Nemusí být úplně drobné.
-A nemusím je loupat?
00:09:05 Nemusíš. Hrušky musíme pořádně omýt.
00:09:09 Obzvlášť kupované.
00:09:13 Já rozbalím těsto.
00:09:15 Tím, že si jej koupíme, tím postup zrychlíme.
00:09:19 Nemusíme čekat, až těsto vykyne.
00:09:22 Máme tady další recept vhodný pro návštěvy.
00:09:26 Přendám jej přímo na plech.
00:09:33 Hrušky tepelnou úpravou se zbaví alergenu.
00:09:37 Případně, že máte alergii na hrušky, nebo jablka,
00:09:42 tepelnou úpravou se toho zbavíte a můžete si na ovoci pochutnat.
00:09:47 -Já nakrájím červenou cibuli.
-Červenou kvůli barvě?
00:09:51 Kvůli barvě, ale ona je jemnější.
00:09:54 Co se týče efektu, tak vypadá lépe červená.
00:10:07 Ty kousky jsou dostatečně velké, nebo zmenšit?
00:10:11 -Já bych je udělal poloviční.
-Takhle.
00:10:17 Další surovinou, která podpoří a zvýrazní chutě, je černý pepř.
00:10:28 Abychom uvolnili aroma, tak použijeme celý
00:10:32 a nadrtíme si jej ve hmoždíři, těsně před tím, než jej použijeme.
00:10:44 -Nemusí to být úplně najemno.
-Mohou tam být i větší kousky.
00:10:54 Máme hotovo. Já dám foccacio mezi nás.
00:11:00 -Nějak to tam rozsyp.
-Nepravidelně?
00:11:04 Můžeš.
00:11:09 -Ale aby to dobře vypadalo.
-Náhodná krása.
00:11:15 Takhle to stačí.
00:11:21 Já to posypu červenou cibulí.
00:11:27 Teď to opepříme.
00:11:32 Nesmíme zapomenout na gorgonzolu. Myslím, že to stačí.
00:11:41 Gorgonzola je hodně zralá, tak to takto rozdrobit.
00:11:49 Když to budeš strouhat,
00:11:51 tak ti zůstane více sýra na struhadle, než na těstě.
00:11:59 Já když ji používám, tak ji nechám v lednici,
00:12:04 vyndám na poslední chvíli, aby se neroztekla.
00:12:08 Ještě ti podám olivový olej, lehce pokapat olivovým olejem.
00:12:28 Teď stáhneme trochu lístků rozmarýnu, posypeme
00:12:39 a můžeme jít do trouby.
00:12:42 Budeme péct ve vyhřáté troubě na 190 stupňů asi 20 minut.
00:13:07 20 minut uběhlo, myslím, že je to akorát.
00:13:11 -Teď se rozlila nádherná vůně.
-Já si to přendám.
00:13:16 Krásně koláč naběhl, vystouplo to nahoru.
00:13:22 Rovnou zakrojíme. Musím si sundat rukavici.
00:13:28 -Je to taková pizza.
-Něco tak.
00:13:31 Foccaciové těsto je pizzové těsto.
00:13:39 Ukaž, ať to vidím na průřezu.
00:13:46 Nízké těstíčko. Já si připravím talířek.
00:13:51 -Můžeš ochutnat.
-Je to horký strašně.
00:13:55 Takhle ze středu.
00:13:57 Zajímá mě, jak chutnají hrušky s cibulí.
00:14:01 A hlavně s gorgonzolou. Ty se za mě budeš muset rozloučit.
00:14:07 Já vám popřeju dobrou chuť a pustím se do toho.
00:14:12 Já vám přeju taky dobrou chuť a tento recept si vyzkoušejte.
00:14:17 Při 2. receptu jsme na těsto nakladli kousky hrušek,
00:14:22 které jsme zbavili jádřinců, ale neloupali jsme je.
00:14:27 Pak jsme nasypali kousky červené cibule,
00:14:30 nadrobili gorgonzolu, posypali drceným pepřem
00:14:34 a pokapali olivovým olejem. Přidali jsme trochu rozmarýnu.
00:14:39 Pekli jsme při 190 stupních do zlatova.
00:14:44 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013