S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Salát Skagen z grónských krevet — Vařené krevety s koktejlovou omáčkou
Pondělí 12. 8. 2013 na ČT1![Vše o vaření](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10567271931/foto/uni_213522161060030.jpg?1370963818)
00:00:15 Dobrý den.
00:00:17 Dnes jsem se rozhodla pokořit další výzvu, krevety.
00:00:21 Když jdu kolem nich v obchodě, mám chuť si je koupit,
00:00:26 ale nevím, jak se zpracovat a jak vybrat ty správné.
00:00:31 Marek Raditsch mně i vám poradí. Ahoj Marku!
00:00:35 -Ahoj Báro!
-Co si dnes připravíme?
00:00:38 Máme jednoduchý recept pro laiky z krevet.
00:00:42 Máme krevety, které jsou předvařené.
00:00:45 Mohou se koupit mražené, nebo v nálevu.
00:00:49 Jsou to grónské krevety, studeno vodní.
00:00:53 Smícháme s pár ingrediencemi a uvidíme, jak to dopadne.
00:00:59 -Jak se ten recept jmenuje?
-Salát skagen.
00:01:03 -Pochází ze Skandinávie.
-Co potřebujeme?
00:01:07 Grónské krevety,
00:01:09 majonézu,
00:01:11 kopr,
00:01:12 citron,
00:01:13 cibuli,
00:01:15 bílé víno,
00:01:16 worcester,
00:01:17 sůl, pepř,
00:01:19 a toastový chléb.
00:01:20 -Jaký bude postup?
-Připrav citron a vymačkej šťávu.
00:01:25 Ke krevetám citron se hodí. Já na krájím cibuli najemno.
00:01:30 Ty až budeš mít citrónovou šťávu, tak nasekej kopr.
00:01:39 -Taky najemno?
-Tak lehce.
00:01:41 Všechny ingredience smícháme a dáme vychladit.
00:01:49 Můžu předvařeným krevetám důvěřovat, když je vidím v obchodě?
00:01:54 Určitě, ale záleží, jak je necháš rozmrazit.
00:02:02 Musíš takhle. Tou kolíbkou.
00:02:10 Krevet nedávat povolit do horké nebo studené vody.
00:02:14 Je lepší je nechat venku,
00:02:17 nebo je dát přes noc do lednice, aby povolily.
00:02:21 Zůstane uvnitř šťáva, aby se nevysušily.
00:02:25 Máme krevety, přidáme cibuli, přidáme trochu bílého vína.
00:02:30 Lepší sušší než sladší víno. Trochu worcester omáčku.
00:02:36 Nejdříve dáme všechny suroviny a potom budeme míchat.
00:02:41 Má to konkrétní důvod?
00:02:44 Čím víc budeme míchat, a krevety jsou jemné,
00:02:48 tak aby se nerozbily. Přidáme sůl.
00:02:56 Ty přidej citrónovou šťávu. Se solí u krevet opatrně.
00:03:02 Šťávu tam dej všechnu.
00:03:04 Jak žijí a jsou mražené v mořské vodě tak jsou slanější.
00:03:09 Je lepší ochutnat a sůl přidat. Teď přidáme majonézu.
00:03:18 -My to budeme servírovat s čím?
-Budeme připravovat toasty.
00:03:23 -Já ti rozpálím pánev.
-Budeme dělat nasucho?
00:03:27 Nasucho. Chvíli počkáme, ať je pánev rozpálená.
00:03:32 Přidáme majonézu.
00:03:33 Můžeme ale použít zakysanou smetanu nebo jogurt,
00:03:38 nebo půl na půl. Majonézu můžeme udělat sami.
00:03:42 -To až někdy příště.
-Na to se můžete těšit.
00:03:46 -Teď to zamícháme.
-To je opravdu jednoduchý.
00:03:51 Tam je důležitá kvalita krevet a čerstvý kopr
00:03:55 a kvalitní další suroviny. Myslím, že už můžeme.
00:04:03 Aby se salát proležel a všechny ingredience se spojily,
00:04:08 tak je ideální dát na půl hodiny, nebo na hodinu do lednice.
00:04:13 -Je důležité, aby to bylo v chladu?
-Určitě.
00:04:17 Všechny ryby, krevety, dary moře je důležité mít v lednici,
00:04:22 protože se rychle kazí.
00:04:24 Ideální je po smíchání vychladit a pak teprve servírovat.
00:04:29 Tak je to ideální.
00:04:31 Ještě ochutnám, jestli tam něco nepřidáme.
00:04:35 Salát perfektní, tak už jen toasty a můžeme podávat.
00:04:40 Rychle jsme zpracovali krevety do salátu a teď podáváme.
00:04:45 -Marek nám ukáže svůj působ.
-Toasty máme připravené.
00:04:51 Ty dáš na to salát z krevet. A já dozdobím snítky kopru.
00:04:59 Dobrou chuť!
00:05:04 Do krevetového salátu jsme přilili bílé víno.
00:05:08 Vždy dejte přednost suššímu. Opatrně se solí, lehce se přesolí.
00:05:14 Nejdříve ochutnejte a pak dosolujte.
00:05:18 Před podáváním dejte salát do lednice.
00:05:22 To dělejte se všemi pokrmy z mořských plodů.
00:05:31 My jsme si z vařených krevet připravili předkrm
00:05:35 a teď se vrhneme na hlavní chod.
00:05:38 -Ne, ne! Další předkrm, Báro!
-Tak uděláme další předkrm.
00:05:43 Budou to vařené tygří krevety s koktejlovou omáčkou.
00:05:47 -Co potřebujeme?
-Celé krevety,
00:05:50 celer, fenykl, mrkev, cibuli, skořici, citron, bílé víno,
00:05:55 černý pepř, pomeranč. Na omáčku majonézu,
00:05:59 křen, kečup, brandy, chilli omáčku, citron, worcester, sůl, pepř
00:06:06 a podáváme s bagetou a listovým salátem.
00:06:16 Pojďme se podívat na krevety. Já si ji vezmu.
00:06:20 Tahle je větší, než jsme měli před tím.
00:06:23 Ještě jsou 2x až 3x tak větší krevety.
00:06:27 -Proč byly tamty tak malé?
-To jsou grónské krevety.
00:06:32 Jsou ze studených moří a oceánů a nedorůstají takové velikosti.
00:06:37 -Tyhle jsou z teplých moří.
-Je to kreveta tygří.
00:06:41 Poznáš to podle černých pruhů na hřbetě.
00:06:45 -To je takový predátor moří?
-Takový pavouk moří.
00:06:50 -Takový čistič.
-Jak si je upravíme?
00:06:53 Budeme je vařit celé, ve schránce i s hlavou.
00:06:57 -Čím začneme?
-Udělám rybí várku.
00:07:00 -Prosím tě, nakrájej fenykl.
-Rybí várka je co?
00:07:05 Takový základní gastronomický pojem, že použijeme vodu,
00:07:10 kořenovou zeleninu, bílé víno, citron, pomeranč.
00:07:14 -Citron, pomeranč?
-Ty tomu dodají zajímavou chuť.
00:07:19 Když se servíruje ryba, tak se podává s citronem.
00:07:24 My dáme trochu šťávy.
00:07:27 Nechceme, aby to přehlušilo chuť krevet.
00:07:31 -Můžeme to dát do hrne.
-I tohle?
00:07:34 Určitě, dáme to všechno. V tom je nejvíce vůně a chuti.
00:07:40 Když to tam dáváme, tak to dáváme od sebe,
00:07:45 aby horká voda na nás nešplouchla.
00:07:48 Ještě použijeme prkénko jako štít. Krevety by sami osobě chuť neměly?
00:07:54 Ony mají jemnou delikátní chuť.
00:07:57 Toto spojení vína a zeleniny tu chuť umocní a vytáhne.
00:08:02 Prosím, ještě citrónovou šťávu. Já dám bílé víno.
00:08:07 -Ještě pomeranč.
-Taky rozkrojit?
00:08:10 Taky rozkrojit.
00:08:13 -Tys to tam hodil celý.
-Dáme to celý.
00:08:17 Stačí mi půlka.
00:08:20 Přidáme sůl.
00:08:26 -Skořici.
-Používáme celou?
00:08:31 Používáme celou. Mletá je moc aromatická.
00:08:35 Chceme lehkou vůni. Přidáme celý černý pepř.
00:08:40 Jen pár zrníček.
00:08:43 Skořice, kterou tam dáváme, to je kůra stromu.
00:08:47 Seškrábnutá a vysušená. To jsem se dočetla.
00:08:52 Zamíchám a ochutnám.
00:08:54 Chceme, aby várka byla slaná jako moře a i kyselá.
00:08:59 Vrátíme krevety do jejich prostředí.
00:09:03 Přiklopíme a počkáme, až se várka zavaří.
00:09:11 Várka se vaří, dáme tam krevety.
00:09:14 Já je tam dám, můžu?
00:09:17 -Musím se s nimi rozloučit.
-Ale uvidíš, jak budou chutnat.
00:09:26 Přiklopíme.
00:09:29 -Jak dlouho je vaříme?
-2 minuty stačí.
00:09:33 Pak vypneme plyn a necháme je 5 minut stát.
00:09:37 Než se krevety uvaří, pustíme se do omáčky.
00:09:41 Připravíme si omáčku. Potřebujeme majonézu.
00:09:45 Ty mi nastrouhej, trochu čerstvého křenu.
00:09:49 Už jsme se o křenu bavili. Nevím, jestli ty tu historku znáš,
00:09:54 ale na svatební hostině vždy nevěsta musela strouhat křen
00:09:59 a musela plakat, aby dokázala svoje panenství.
00:10:03 Jak to dokázala?
00:10:05 Křen uvolňuje silice, dráždí oči,
00:10:08 tak se jí plakalo skvěle a plakala každá nevěsta.
00:10:12 -Kolik toho křenu?
-Ještě trošku.
00:10:16 -Je silný, cítíš, jak voní?
-Zamrkávám.
00:10:20 Tak stačí trochu.
00:10:22 Všechny ingredience: majonézu, kečup, chilli omáčku, worcester,
00:10:28 trochu brandy, malinku černého namletého pepře a křen.
00:10:33 Křen a krevety je ideální kombinace.
00:10:42 -Je to hodně pikantní.
-Krevety jsou jemné.
00:10:46 -Nepřehluší to tu chuť?
-Ne.
00:10:49 Když si vezmeš 2 lžíce na půl krevety, tak jo.
00:10:54 Když budeš jen namáčet ocásky, tak to bude ideální.
00:10:59 Ochutnám.
00:11:04 -Tu lžíci mi tam už nedávej zpátky.
-Ne, nedám.
00:11:08 -Ten křen mě protáhl.
-Pálí pěkně.
00:11:11 Krevety jsou uvařené. Teď vypnu plyn.
00:11:15 Necháme je 5 minut v té teplé vodě a ony dojdou.
00:11:20 Jak jsou krevety malé, mají jemné maso,
00:11:24 -tak nechceme, aby se vařily.
-Takhle se dodělají.
00:11:30 Tři z vás mohou získat worcher v hodnotě 3 000 korun
00:11:35 na nákup kuchyňské linky.
00:11:37 Ceny věnuje společnost Oresi.
00:11:42 Odpovězte správně na otázku:
00:11:59 Výherce zveřejníme na www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:12:11 Krevety jsme vyndali a nechali zchladit,
00:12:15 -aby se nám dobře loupaly.
-Přesně tak.
00:12:19 Krásně ve vodě zčervenaly.
00:12:21 V obchodě můžete koupit i takovéto krevety.
00:12:25 Rozdíl je, jak jsme viděli, syrová kreveta byla šedivá,
00:12:31 uvařená má krásnou červenou barvu.
-A zahnuté ocásky.
00:12:35 Teď se do toho pustíme. Nebát se.
00:12:38 Utrhneme hlavičku. Maso je jen v ocasní části.
00:12:45 Schránka je takový lupínek a jeden po druhém dáme pryč.
00:12:56 Od nohou, tam je schránka volná. Můžeme nechat ocásek na krevetě.
00:13:05 Když si jej budeme máčet do omáčky, tak to máte za co chytit.
00:13:11 Nebo jej můžeme odstranit.
00:13:17 Rovnou to můžeme podávat se salátem.
00:13:22 -Cítíš, jak nádherné voní?
-Voní krásně.
00:13:26 Je cítit i pomeranč.
00:13:28 Já tam přidám koktejlovou omáčku, co jsme si namíchali.
00:13:33 Dáme ji doprostřed. Nebudu krevety polévat.
00:13:37 Každý si může namočit podle chuti. Přidáme čerstvou bagetu.
00:13:43 Vážení diváci, my jsme si připravili 2 recepty z krevet.
00:13:48 Oba recepty najdete na stránkách: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:13:53 -My se do toho pustíme.
-Dobrou chuť.
00:13:57 -Já do toho jdu.
-Co?
00:13:59 Krásně to křuplo.
00:14:01 Tohle je dnes Báry premiéra s krevetou.
00:14:05 Je to pravda.
00:14:07 Nikdy před tím jsem krevety nejedla.
00:14:10 Je to dobrý. Tak se toho nebojte.
00:14:15 Neloupané krevety vařte 2 minuty, stáhněte je z ohně
00:14:19 a nechte 5 minut odstát. Stejně zacházíme s humrem.
00:14:25 Do várky na krevety dáváme citron a přidáme i pomeranč.
00:14:30 Skořici přidáme celou. Mletá by byla příliš aromatická.
00:14:36 Loupání krevet začneme tím, že jí ulomíme hlavu.
00:14:41 Pak ji zabavíme krunýře po celé délce.
00:14:45 Ocásek můžeme nechat, nebo utrhnout.
00:14:50 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013