S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Jahodový a zázvorový ledový čaj — Okurková limonáda
Premiéra: Středa 12. 6. 2013 na ČT100:00:15 Dobrý den.
00:00:16 Všichni víme, že máme dodržovat pitný režim obzvlášť v létě.
00:00:21 Co dělat, když nechceme celý den pít jen vodu?
00:00:26 Odpoví nám Tomáš Kučera, barman.
00:00:29 -Ahoj, Tomáši.
-Ahoj.
00:00:31 Tomáš byl osobním barmanem Roberta De Nira.
00:00:35 -Ano.
-Co si připravíme?
00:00:37 Domácí ledové čaje s jahodami, rozmarýnem a s mátou.
00:00:41 Co potřebujeme?
00:00:42 Na domácí jahodový čaj s mátou potřebujeme: jahodový čaj,
00:00:47 čerstvou mátu, citrón, nebo limetku,
00:00:50 med, nebo cukr, jahody a hodně ledu.
00:00:54 Na zázvorový čaj s rozmarýnem potřebujeme: černý čaj,
00:00:58 zázvor, rozmarýn, citron, med, nebo cukr.
00:01:02 -Kterým začneme?
-Začneme s jahodami a s mátou.
00:01:06 Vezmeme si sklenice, doporučuju větší objem.
00:01:10 -Vezmeme si kvalitní jahodový čaj.
-Mohu použít i sáčkový?
00:01:15 Pokud je kvalitní, tak ano. Na tom hodně záleží.
00:01:19 Můžeme použít i sypaný.
00:01:21 Vložíme sáček a zalijeme horkou vodou.
00:01:25 Asi do 1/3 a necháme extrahovat dle pokynů výrobce.
00:01:30 Asi 3 až 4 minuty. Vložíme mátu.
00:01:33 My máme mátu v inteligentní lednici,
00:01:36 která dokáže udržet optimální mikroklima.
00:01:40 Ovoce a zelenina zůstane čerstvá.
00:01:43 V případě, že ji nemáte, tak použijte vlhký hadřík.
00:01:48 Na jednu porci dáme 8 až 10 lístků.
00:01:51 Abychom to měli fajnové a dobré. Já ti pomůžu.
00:01:55 Máta se spaří a potom včas osladíme a okyselíme.
00:02:00 My v čaji budeme nechávat ty lístky?
00:02:03 Ano, po celou dobu.
00:02:05 Máme tady variantu toho, čím budeme sladit.
00:02:08 V létě člověk nemá chuť na moc sladké.
00:02:12 -Plavková sezóna.
-Tak čím budeme sladit?
00:02:16 Pokud jsme štíhlí, tak budeme sladit krystalovým cukrem.
00:02:21 Pokud si to chceme udělat fajnovější,
00:02:24 tak můžeme sladit medem. Med je přírodní sladidlo.
00:02:29 -Můžeme si dovolit i úzké plavky.
-Med mi nepřidá na tloušťce?
00:02:33 Je to fruktóza.
00:02:35 Lépe se vstřebává do těla než krystalický cukr.
00:02:39 Nebo si tam dáme vanilkový cukr.
00:02:42 -Pečící vanilkový cukr?
-Ano.
00:02:45 -Ten se rozpustí?
-Rozpustí a bude delikátní.
00:02:49 Já doporučuju na takové sklenice dvě barové lžičky, nebo kávové.
00:02:55 -Barová a kávová je stejná míra.
-Přesně tak.
00:02:59 Takto vypadá správná barová lžička.
00:03:02 -A na co máš tohle?
-To je na podávání ovoce.
00:03:06 -Nebo když chceš být malý Poseidon.
-Půjč mi Poseidona.
00:03:11 Já to zamíchám, aby se cukr rozpustil.
00:03:15 Čaj se už extrahoval. Teď mi přines led.
00:03:20 Ledový čaj vyžaduje led.
00:03:27 V gastronomii máme čisté ruce, pokud nemáte lopatku,
00:03:32 tak buď použijete ruku, nebo si vezmete lžíci
00:03:37 a takto kousek po kousku si do toho budete házet.
00:03:41 -Na jahody jsme zapomněli?
-Vůbec ne.
00:03:45 Ten čaj se nemusí jen pít, ale i jíst.
00:03:49 Jahody jsou omyté. Odstopkuj je.
00:03:51 Dáme si je jako dekorační vložku a můžeme je jíst k čaji i pít.
00:03:57 -Kolik? Dvě jahody stačí?
-Klidně 3.
00:04:00 Načtvrtíme je a dáme jako ozdobu.
00:04:03 Já už můžu zdobit. Brčka taky.
00:04:09 Poprosím, abys do toho hodila jahody.
00:04:14 Já to ještě promíchám, a udělám srdíčko na hladinu.
00:04:18 -Podívej, srdíčko.
-Aby to tam plavalo.
00:04:22 Já doporučuju k tomu čaji limetku.
00:04:26 Použiju squeezer a vysqueezerujete trošku limetky na hladinu.
00:04:32 Asi tímto způsobem. Stačí centilitr.
00:04:36 To je asi takto.
00:04:38 -A důkladně to promícháte.
-To je náš první ledový čaj.
00:04:44 -Můžu ochutnat.
-Určitě.
00:04:49 -To je super.
-Chutná ti to?
00:04:51 -Chtěla bys tam víc cukru?
-Ne, je to výborný.
00:04:56 Jahoda na jedničku.
00:05:04 Jakýkoliv čaj louhujte podle pokynů výrobce na krabičce.
00:05:09 Myslím, že jim můžeme věřit. Bývají to 3 až 4 minuty.
00:05:14 Jahodový čaj jsme si osladili vanilkovým cukrem.
00:05:18 Je to zajímavý nápad. Výsledkem je zajímavá chuť nápoje.
00:05:26 Tomáši, jaký bude druhý nápoj?
00:05:29 Černý ledový čaj s rozmarýnem a zázvorem.
00:05:33 Na zázvorový čaj s rozmarýnem potřebujeme: černý čaj,
00:05:37 zázvor, rozmarýn, citron, med, nebo cukr.
00:05:41 Máme tady uvařenou vodu
00:05:43 a teď si připravíme bylinky a zázvor do sítka,
00:05:48 které je uvnitř tohoto džbánu.
00:05:51 Říkal jsi rozmarýn? Rozmarýn do čaje.
00:05:57 Támhle je zázvor, tak jej naplátkuj.
00:06:01 Do vody vložím 3 sáčky černého kvalitního čaje.
00:06:05 Necháme jej 3 až 4 minuty vylouhovat.
00:06:09 My jsme na čaj použili tento džbán od Tescomy,
00:06:13 na který má Tescoma patent.
00:06:16 Já jsem se jela do vývojového a designového centra podívat,
00:06:21 jak tento džbán vznikl.
00:06:30 Vláďo, řekni mi, proč bych si měla udělat čaj do této nádoby?
00:06:35 Třeba že vydrží v horkých letních dnech dlouho chladná.
00:06:40 Pod tímto víčkem je ukrytý chladící díl,
00:06:44 do kterého se nalije voda.
00:06:46 Ten díl se dá zamrazit, a limonáda vydrží dlouho chladná.
00:06:52 -Led se mi nerozteče do čaje.
-Led se nesmíchá s obsahem.
00:06:58 Co držíš v ruce, je louhovací sítko na čaj.
00:07:02 Tato konvice není jen pro přípravu chladných nápojů, ale i teplých.
00:07:08 Můžeme v tom připravovat horké nápoje,
00:07:13 protože sklo je žáruvzdorné.
00:07:19 Já si to v té nádobě můžu přímo uvařit?
00:07:23 Ano, borosilikátové sklo je žáruvzdorné.
00:07:27 Odolá vysokým teplotám.
00:07:29 -Tohle je prototyp číslo 1.
-To byl původní návrh.
00:07:34 My jsme uvažovali, že bychom naráz používali jak louhovací sítko,
00:07:40 tak chladící díl.
00:07:42 Pak jsme se rozhodli, že ty funkce oddělíme.
00:07:48 Máme čaj vychlazený. Jak budeme postupovat dál?
00:07:52 Teď si jej okyselíme.
00:07:54 Vezmeme 2 půlky citronu a vymačkáme je.
00:08:01 -Jak dvě půlky?
-Jedna půlka a druhá.
00:08:06 Takže celý citron.
-Správně.
00:08:13 Lehce promícháme.
00:08:20 Perfektní.
00:08:22 -Tak to je barové ochutnávátko.
-Taky.
00:08:26 Teď potřebujeme čaj ochladit na dlouhou dobu.
00:08:30 -Jak to uděláme?
-Jak jsme viděli v reportáži.
00:08:35 Sundáme, vložíme chladící díl. Skvělý je, že se led nerozpustí.
00:08:40 Vydrží tam dlouho.
00:08:42 My můžeme pozvat přátele a popíjet s nimi u bazénu.
00:08:47 Tenhle způsob toho džbánu je prima v tom,
00:08:51 že nám led nepouští vodu do nápoje.
00:08:54 Kostky ledu se rozpouští, drink nám vodnatí a nechutná.
00:09:00 Díky tomuto džbánu je to konstantně stejné po celou dobu.
00:09:04 A nápoj se nám nezředí.
00:09:07 Nezbývá nic, než si to nalít a ochutnat.
00:09:10 -Jsem zvědavá.
-Vložíme rozmarýn do sklenky,
00:09:14 abychom podpořili rozmarýnové aroma.
00:09:18 Přelijeme ze džbánu ledový čaj přímo do sklenky.
00:09:22 -Já ochutnám.
-Ochutnej.
00:09:25 Na zdraví!
00:09:29 Výborný.
00:09:33 Černý ledový čaj s rozmarýnem a se zázvorem musíte zkusit.
00:09:38 Štiplavá chuť zázvoru s nezvyklou chutí rozmarýnu.
00:09:43 Nápoj stojí za to.
00:09:45 My jsme si ukázali, jak připravit dva ledové čaje.
00:09:50 Co nás čeká dál?
00:09:52 Teď si připravíme okurkovou limonádu.
00:09:55 Co potřebujeme?
00:09:56 Okurku, citron, cukrový sirup, hodně ledu.
00:10:00 Limonádu si připravíme tak, že připravím okurku.
00:10:05 -Ty jednu půlku oloupej.
-Loupeme jen půlku,
00:10:09 -tu druhou necháváme se slupkou?
-Přesně tak, aby to bylo barvené.
00:10:15 Dáme to do mixéru.
00:10:17 Nalij do toho doušek vody, abychom udělali jemnou kaši.
00:10:21 -Jinak by se okurka nerozmixovala?
-Myslím, že hůř.
00:10:26 Necháme promixovat.
00:10:36 -Máme hotovo.
-To je úplně najemno.
00:10:39 -Můžu použít tvůj trojzubec?
-Ochutnej to.
00:10:47 Takový bublinkatý okurkový salát.
00:10:50 Vezmeme si sklenice a nalijeme 6 centilitrů tohoto pyré.
00:10:56 -To je jen základ.
-Ano.
00:10:58 Zbytek se bude odehrávat ve sklenici.
00:11:05 Teď to okyselíme citronem.
00:11:08 Dáme přesnou půlku citronu na jednu porci.
00:11:12 Víme, že šťavnatý citron jsou asi 2 cl.
00:11:17 Teď něčím musíme osladit.
00:11:21 Zvolíme cukrový sirup, který si můžeme připravit doma,
00:11:26 -nebo si koupit už vyrobený.
-To si mohu připravit doma?
00:11:32 Doporučuju jej dělat z tmavého cukru.
00:11:35 Tam jsou dvě varianty, buď demerara nebo muskovado.
00:11:40 To jsou názvy typu toho cukru.
00:11:43 Nebo si můžeme vzít kombinaci obou, krystalický i tmavý.
00:11:49 Dát tomu 1:1 vody a nechat 15 minut až hodinu vařit.
00:11:54 To záleží podle receptu.
00:11:56 Dáme dvě barové lžíce cukrového sirupu.
00:12:00 Kdo nemáte barovou lžíci, můžete použít kávovou lžičku.
00:12:05 Teď doplníme ledem až po okraj.
00:12:12 -Voní to?
-No jo. Okurka se sirupem.
00:12:18 Teď dolijeme perlivou vodu až po okraj.
00:12:22 To můžu udělat já.
00:12:24 Nech tam asi 1 cm od okraje, abychom to mohli promíchat.
00:12:29 -Ochutnej.
-Je to dobrý.
00:12:34 -To tě musí osvětit.
-Úplně.
00:12:37 Je parno, dusno, nemůžeš si dát pivo, budeš řídit.
00:12:41 -Tak co si dáš?
-Dám si okurkovou limonádu.
00:12:46 Přesně. Doplníme ještě ledem.
00:12:48 Rozkrojíme si okurku napůl a uděláme takové šlahouny.
00:12:56 -Teď to do toho vložíme.
-Jako se vkládá řapíkatý celer.
00:13:03 Víš, proč to tak dělám? Protože okurku můžeš zakusovat.
00:13:08 Tak zase nejen piješ. Ten drink jíš a piješ.
00:13:12 Vy se osvěžíte a zároveň se zasytíte.
00:13:15 Dej tam míchadlo a brčko. Budeme skoro hotoví.
00:13:20 -Co chceš ty?
-Ananas?
00:13:22 Já bych chtěl ananas.
00:13:24 -Já si vezmu kiwi.
-To je hezký.
00:13:27 -Takhle je to hotové?
-Určitě.
00:13:31 Milí diváci, dnes jste viděli dva recepty na ledové čaje,
00:13:37 a jeden na okurkovou limonádu. Všechny recepty najdete na:
00:13:44 A my ochutnáme i tento skvost. Na zdraví!
00:13:57 Do sklenice okurkové limonády vymačkejte půlku citronu.
00:14:02 Půlka citronu obsahuje asi 2 cl šťávy.
00:14:11 Jeden z vás může získat džbán Teo a další výrobky od Tescomy,
00:14:16 když správně odpovíte na otázku:
00:14:33 Výherce zveřejníme na www.ceskatelevize.cz/vseovareni .
00:14:39 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013