S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Jahodové taštičky — Jahodová zmrzlina
Středa 7. 8. 2013 na ČT1![Vše o vaření](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10567271931/foto/uni_213522161060027.jpg?1370509895)
00:00:15 Dobrý den. Máme sezónu jahod.
00:00:18 Jahody seženete i v zimě,
00:00:21 ale ty dozrálé na sluníčku jsou k dostání teď.
00:00:25 My vám s Vaškem ukážeme, jak si je netradičně upravit.
00:00:29 -Ahoj Vašku!
-Ahoj Báro!
00:00:32 Jaký recept budeme dělat jako první?
00:00:35 -Uděláme si jahodové taštičky.
-Co potřebujeme?
00:00:39 Jahody, ricottu, mátu, vanilkový cukr,
00:00:43 asijské těsto wutong.
00:00:44 Na druhou náplň vanilkový pudink,
00:00:48 plnotučný tvaroh, meduňku, moučkový cukr,
00:00:51 a na dozdobení mletou skořici, moučkový cukr, mátu.
00:00:56 Báro, vezmi tvaroh a smíchej s vanilkovým práškem a cukrem.
00:01:03 -Přidávám po dvou lžičkách?
-Po dvou lžičkách.
00:01:08 Já dělám vanilkový pudink a cukr.
00:01:12 Nasekáme bylinky. Já mátu a ty meduňku.
00:01:20 -Abych potom neusnula.
-Tak se vzbudíš mátou.
00:01:24 V malém množství meduňka nemá takové účinky.
00:01:29 Kdybych si z ní uvařila čaj, tak bych usnula snáze.
00:01:34 Já si vezmu mátu a otrhám lístky. Stonek vyhodím.
00:01:40 Nasekat najemno.
00:01:44 Můžeš i natrhat.
00:01:56 -Meduňka vypadá podobně jako máta.
-Má trošku jinou chuť.
00:02:01 Jsou to podobné bylinky.
00:02:07 Meduňka má citrónové aroma.
00:02:17 Já očistím jahody.
00:02:19 Jahody se čistí až na poslední chvíli.
00:02:23 -Rychle podléhají zkáze.
-Máš pravdu.
00:02:27 Mám hotovou náplň.
00:02:30 Vezmi asijské těstíčko wutong. Rozlož jej na vál.
00:02:42 Tohle těsto koupím.
00:02:45 Je to urychlovák v tom, že nemusím nic vyrábět.
00:02:49 Výhoda je v tom, že těstíčko koupíš,
00:02:52 pak jej naskládáš, naplníš a máš skoro hotovo.
00:02:58 Vezmi si vejce. Můžeš jej rozbít a rozkvedlat.
00:03:03 Mašlovačkou je po okraji lehce potřeš.
00:03:07 Nemusí to být moc, jen lehce.
00:03:09 -Řekni mi, z čeho je těsto složené.
-Je to jednoduché těsto.
00:03:15 Je tam mouka a voda. Koupí se v mraženém provedení.
00:03:20 Neslepí se a dá se s ním dobře pracovat.
00:03:26 -Ušetří nám to čas.
-Je to jednoduchá věc,
00:03:31 která se dá použít i na maso. V Asii se plní masem.
00:03:36 My to děláme s jahodami, aby to bylo příjemné a letní.
00:03:43 Těsto je lehounké. Není tak těžké jako listové těsto.
00:03:52 Pokud budete mít spoustu jahod a nebude se vám chtít do knedlíků,
00:03:58 tak využijte tento recept. Ušetříte hodně času.
00:04:02 Nejen času, ale je to i lehčí.
00:04:06 Dávej tam na to méně, zkus to ještě otřít.
00:04:10 Jen ten okraj, abychom nebyli upatlaní.
00:04:13 Já jsem myslela, že když to okraj přeleze,
00:04:17 že to udělá hezký glazování. Takhle asi?
00:04:24 Super.
00:04:27 Já ti ukážu jak se to plní. Není třeba tam toho dávat hodně.
00:04:35 Jen trošku.
00:04:38 Přidám jahodu.
00:04:42 Je zajímavé, že dovnitř dáváme ty bylinky.
00:04:46 Hlavně meduňka mě překvapila.
00:04:49 Je to bylinka, která se k tomu hodí.
00:04:52 Vezmeš si to do ruky a zavřeš kraje nahoru.
00:04:59 Dáme to do speciální nádoby na vaření v páře.
00:05:04 -Pokračuju. Jsi pozadu.
-Já už jich mám připravených 6.
00:05:10 Víš, že jahodami se dají bělit i zuby?
00:05:15 To já když mám rád kafe, tak si dám porci navíc.
00:05:22 -Dělám to takhle správně?
-Perfektní.
00:05:26 -Myslím, že se povedly taštičky.
-Teď je musíme uvařit.
00:05:37 Naliju vodu.
00:05:39 To bude stačit, protože se to bude vařit v páře.
00:05:45 Přidáme taštičky a přiklopíme.
00:05:49 Uložíme do multifunkční trouby a nastavíme program STERM.
00:06:00 Teď jen potvrdím a nastavím čas, jak chci dlouho taštičky vařit.
00:06:05 V našem případě to bude si 8 minut. Potvrdím.
00:06:10 Kdybych tuhle multifunkční troubu neměla?
00:06:14 Vaříš to v páře v hrnci. Musíš si to ale hlídat.
00:06:18 -Trouba to ohlídá sama.
-Tys zmiňoval skořici do receptu.
00:06:23 Ano, uděláme si moučkový cukr se skořicí.
00:06:27 -Tím taštičky posypeme.
-Přesně tak.
00:06:31 U moučkového cukru je důležité, že jej proseješ.
00:06:35 Jsou v něm hrudky. My si přidáme skořici.
00:06:40 Ta nám to ochutí.
00:06:43 Že ten cukr zbavím hrudek, tak jej ještě prokypřím.
00:06:48 Přidáš tam trochu vzduchu a cukr bude jemnější
00:06:53 a díky skořici i chutnější. Je hotový.
00:06:59 Teď jen zamícháme, a máme připraveno na taštičky.
00:07:08 Moment překvapení.
00:07:13 -Nandáme na talířek.
-Bylinky jsou tam vidět.
00:07:22 Je to takové pestré, červené, zelené a světlé těsto.
00:07:27 Skořicový cukr na vršek.
00:07:34 -Dvě jahůdky doprostřed.
-Máta.
00:07:42 Já to ochutnám, ať vidím,
00:07:44 jaký je rozdíl oproti knedlíkům s jahodami.
00:07:49 Už se začínám bát. Báro, chutná?
00:07:57 Je to výborný.
00:08:02 Na jahodové taštičky jsme udělali jeden krém z tvarohu
00:08:07 a jeden z ricotty.
00:08:09 Ukázali jsme si, že s oběma surovinami pracujeme stejně.
00:08:14 Ricottu tedy lze nahradit tvarohem.
00:08:18 Těsto wutong seženete v asijských obchodech.
00:08:22 Uvařte si jej s jahodami, budete mít lehčí desert a změnu.
00:08:29 My si připravíme další recept. To bude?
00:08:32 -Jahodová zmrzlina.
-Co budeme potřebovat?
00:08:39 Jahody,
00:08:41 sirup z agáve,
00:08:43 kokosové mléko,
00:08:44 vanilkový extrakt,
00:08:46 smetanu.
00:08:48 Tys říkal, že recept je rychlý a jednoduchý. Pojďme do něj.
00:08:53 Vezmeme jahody a dáme do mixéru.
00:08:56 Nemusíme je krájet, dáme je tam celé.
00:09:00 Mixér je rozdrtí. Přidáme postupně ingredience.
00:09:05 Vezmeme kokosové mléko. Víš jak se připravuje?
00:09:10 -To je z kokosu, ne?
-To není z kokosu.
00:09:14 Je to vnitřek z kokosu, který se nastrouhá
00:09:18 a pak se přes cedník procedí.
00:09:21 Voda, která protéká přes kokos, tak to je kokosové mléko.
00:09:26 To se takhle obarví doběla?
00:09:28 To se nachytá ten tuk a je z toho kokosové mléko.
00:09:33 Já když doma budu mít strouhaný kokos, dám si jej do cedníku
00:09:37 a přeleju to vodou, tak vytvořím kokosové mléko?
00:09:42 Ještě se přidává dřeň kokosu. Jinak je to pravda.
00:09:47 Jako sladidlo jsme použili sirup z agáve.
00:09:50 -Agáve znáš?
-Vyrábí se z něj tequila.
00:09:54 Také se z něj může připravit sirup. Nádherně to osladí.
00:09:59 Tento sirup je vhodný i pro diabetiky.
00:10:02 Má úplně jednoduché cukry a nikoho to nezatíží.
00:10:07 Ovocná šťáva z jahod a do toho tenhle sirup, úplně ideální.
00:10:12 Můžeme přidat i vůni vanilky. Máme tady vanilkový extrát.
00:10:17 Jen dávat pozor, protože je velmi silný.
00:10:21 Nadávkovat jej lžičkou. Takhle to stačí?
00:10:25 -Nebo chceš ještě trošku?
-Ne, já ti důvěřuju.
00:10:29 Teď to budeme mixovat a smetanu přidáme až později,
00:10:33 až uvidíme, jakou to bude mít konzistenci.
00:10:37 -Ona by se srazila?
-Nesrazila by se.
00:10:41 Je ale lepší to tam přidávat postupně.
00:10:44 Jdeme na to.
00:10:46 Je tady nějaké pravidlo u toho mixování?
00:10:49 Mixuj jak chceš. Musí to být nahladko.
00:11:06 -To bude jak samet.
-To bude perfektní.
00:11:09 Teď přidáme smetanu.
00:11:13 Já myslím, že stačí.
00:11:27 Mixuj ještě chviličku, aby se smetana našlehala.
00:11:36 Tak, super!
00:11:47 -Je to ono?
-Perfektní barva.
00:11:51 -Teď ještě můžeme zkusit chuť.
-To zkusíme.
00:11:59 -Zkusím jak to chutná.
-Vidíš, jak je to krémové?
00:12:04 -Je to úžasný.
-Tak to všechno nesněz.
00:12:09 Není to přeslazený, je to úžasný.
00:12:12 -Teď to musíme zamrazit.
-Já mám vychytávku od Tescomy.
00:12:17 Někdy nevíme, do čeho zmrzlinu dát.
00:12:21 Toto tvořítko na zmrzlinová lízátka je výborné v tom,
00:12:26 že je to jedna dávka, tak zároveň...
00:12:30 -Já nevidím, kolik toho tam je.
-Stop!
00:12:36 Je ze zdravotně nezávadného silikonu.
00:12:40 Až to ztuhne, otevřete, dítě to může vymačkat,
00:12:45 ožužlat, nic se neděje. Pak to omyjete v myčce.
00:12:50 A ještě to má super barvy.
00:12:52 Můžete udělat kiwi zmrzlinu do tvořítka zeleného,
00:12:57 jahodovou do růžového. Stop!
00:13:02 -Máš to vychytaný.
-A meruňkovou do meruňkového.
00:13:08 Dokončíme poslední.
00:13:14 Stop!
00:13:16 A dáme zamrazit.
00:13:20 Rozmixovat si na zmrzlinu jahody, cukr a smetanu napadne kdekoho.
00:13:26 Posuňte se na vyšší úroveň přidáním sirupu z agáve,
00:13:31 vanilkového extraktu a kokosového mléka.
00:13:35 Pochutnáte si.
00:13:40 Po vyndání z mrazáku je dobré zmrzlinu nechat chvíli povolit,
00:13:45 aby šla takhle ven. Oba recepty naleznete na:
00:13:54 Kdybyste měli nějaké tipy, jak zpracovat jahody, pište nám.
00:13:59 Teď vám přejeme dobrou chuť.
00:14:06 Jeden z vás může získat tvořítka Bambini
00:14:10 s originálními recepty a s dalšími výrobky od Tescomy,
00:14:14 když správně odpoví na otázku:
00:14:29 Výherce zveřejníme na www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:14:36 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013