S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Pljeskavica — Pljeskavica se sýrem
Úterý 6. 8. 2013 na ČT1![Vše o vaření](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10567271931/foto/uni_213522161060026.jpg?1370508830)
00:00:16 Dobrý den.
00:00:17 Blíží se čas dovolených a zahradního grilování.
00:00:21 Já nemám nic proti klobáskám na grilu,
00:00:25 ale co byste řekli párty s vůní Balkánu?
00:00:28 Lukáš Vokrouhlík slíbil, že nás naučí pljeskavici.
00:00:33 Ahoj Báro, dobrý den!
00:00:35 Lukáš nás reprezentoval na Expu v Šanghaji.
00:00:39 Co potřebujeme?
00:00:41 Telecí maso, jehněčí maso, vepřové maso, hovězí maso,
00:00:46 sůl, pepř a mletou pálivou papriku.
00:00:50 Na potření hotové pljeskavice listovou petržel,
00:00:53 česnek,
00:00:54 olivový olej.
00:00:57 Vyjmenoval jsi 4 druhy masa. Proč?
00:01:03 Potřebujeme více tučné a méně tučné maso.
00:01:07 Ukážu ti hovězí namleté. To neobsahuje skoro žádný tuk.
00:01:12 Potom máme telecí maso. To je také bez tuku.
00:01:16 Je dobré to kombinovat s tučnějším masem
00:01:20 -a to máme jehněčí a vepřové.
-Je vidět, že kousky tuku tu jsou.
00:01:27 Smícháme to proto, aby to bylo i zajímavější.
00:01:31 Jsou různé varianty, že míchají z jednoho druhu masa,
00:01:36 ze dvou ze tří, to záleží na každém z nás.
00:01:40 Ne všichni si koupíme 4 druhy masa,
00:01:43 tak já si udělám z jednoho druhu. Mám tady jehněčí.
00:01:48 Jehněčí, to je ideální volba.
00:01:51 -Má kousky tuku a to je důležité.
-Aby to nebylo suché.
00:01:55 Jaký je postup?
00:01:57 Ty si dáš svůj druh masa do mísy, já si dám všechny druhy.
00:02:02 Ideální výrobní nástroj na míchání masa.
00:02:06 Čisté ruce.
00:02:08 -Nemáme žádné vejce, mouku?
-Je to namleté najemno.
00:02:12 Třeba na mlýnku se to namele 2x a pokud máš skútr na maso,
00:02:17 tak se to nechá profutrovat, aby to bylo najemno,
00:02:22 aby struktura masa byla narušená a mohlo se to smíchat tak,
00:02:27 aby to drželo bez pojidla.
00:02:29 Nesmíš to přehnat. Musíš to odhadnout.
00:02:33 Když to přeženeš, tak už je to něco jiného.
00:02:37 Budeme se držet toho, že 2x mlít na masovém mlýnku.
00:02:42 Já ti podám koření. Mletá pálivá paprika.
00:02:52 Pepř a sůl.
00:03:00 Teď si to zamícháme.
00:03:02 V obchodě je maso namleté dostatečně?
00:03:06 Je lepší koupit si kus masa a namlít si jej sama.
00:03:13 V obchodě máš maso namleté jednou.
00:03:17 U řezníka říct, aby mi to namlel 2x.
00:03:22 Teď to musíš propracovat, aby vznikla kompaktní hmota.
00:03:28 Já ještě chvíli budu mlít pepř.
00:03:32 Teplo rukou masu nevadí?
00:03:35 Měla bys to zpracovat rychle. Míchat to hodinu nemá cenu.
00:03:40 Můžeš to dát na chvíli do chladu, aby se vůně a chutě propojily.
00:03:56 Dozvěděla jsem se, že na Balkáně se dělá pljeskavice na roštu,
00:04:02 který se jmenuje "roštyl".
00:04:06 Podle toho se jmenují venkovní občerstvení.
00:04:10 Když pojedete na Balkán,
00:04:12 tak pljeskavici seženete klidně pod názvem "roštyl".
00:04:17 -Já mám hmotu kompaktní.
-Já taky.
00:04:21 Ukážu ti, jaké množství potřebuješ na tu kuličku.
00:04:26 Asi takhle. Já mám větší ruce.
00:04:29 Jo, do dlaně.
00:04:31 Vytvoříš kuličku a boucháním z ní dostaneš vzduch ven.
00:04:39 Ona se potom nerozpadá.
00:04:42 Název tohoto jídla vznikl, že to pleská.
00:04:48 Pleskat rukama to znamená.
00:04:59 Ukážu ti, jak se to tvaruje. Fólie na desce.
00:05:04 Jedna vrstva, na to dáš kuličku masa
00:05:08 a přikryješ to další vrstvou fólie.
00:05:11 Pomocí kastrolu, pánve, něco, co má rovné dno, zmáčkneš.
00:05:19 Pljeskavice je na světě.
00:05:30 -Asi takhle?
-Takhle to má vypadat.
00:05:33 -Tloušťka půl centimetru.
-Přesně tak.
00:05:37 Ideální tvar, vše je v pořádku.
00:05:40 Teď můžeme jít grilovat.
00:05:42 Základem je pořádně rozpálený gril a rošt,
00:05:46 aby to fungovalo tak, jak to má fungovat.
00:05:50 Podeber to i s fólií. Dej pozor, aby se nedotkla grilu.
00:05:55 Teď to šoupni na gril.
00:06:00 Náš gril má víko, tak jej přiklopíme.
00:06:07 -Kolik minut z jaký strany?
-Tak 2 minuty z každý strany.
00:06:12 A je to hotový.
00:06:13 My si připravíme potírání na pljeskavici.
00:06:17 Je to jednoduché.
00:06:19 Potřebujeme listovou petržel, česnek, olivový olej.
00:06:23 -Ten si už můžeme nalít.
-My jsme nepřidali ani cibuli.
00:06:28 Můžeš mít nějakou přílohu, třeba bramborový salát,
00:06:33 kde můžeš mít syrovou cibuli.
00:06:36 -Nebo dát cibuli na talíř.
-Klidně.
00:06:40 Příloh, nebo čerstvé zeleniny, si můžeš dát, co chceš.
00:06:45 To záleží na tobě.
00:06:46 Pljeskavice by měla mít chuť masa. Báro, otoč pljeskavici.
00:06:56 -Paráda.
-Zase zavírám.
00:07:00 Ono se říká, že na pljeskavici má každý kuchař svou recepturu.
00:07:05 Tys nám odtajnil základní.
00:07:09 Určitě, každý kuchař na Balkáně to má vymyšlený.
00:07:14 Má svoje koření. Já dělám základní.
00:07:18 Potom už je na lidech, jak si to vymyslí oni.
00:07:32 Už to můžeš vyndat.
00:07:40 -Ta je ta moje.
-Máš ji kulatější než já.
00:07:44 -Úhlednější.
-Na chuti to nerozhoduje.
00:07:49 -Teď to pomažeš.
-To vypadá pěkně.
00:07:53 -Krásný výlet na Balkán.
-Nám nezbývá než ochutnat.
00:07:59 Já jdu do té tvoji.
00:08:10 Maso na pljeskavici poctivě propracujte
00:08:14 a vyžeňte z něj vzduch.
00:08:16 Placičky jsme si udělali na potravinářské fólii
00:08:21 a pomohli jsme si dnem hrnce.
00:08:24 Fólie vám i ulehčí přenesení placky na gril.
00:08:29 Maso potíráme až na talíři.
00:08:32 Kdybychom jej potírali na grilu, olej by se nám pálil.
00:08:40 Pljeskavic se dělá mnoho. Jaká je tvoje nejoblíbenější?
00:08:45 -Pljeskavice se sýrem.
-Tu si uděláme.
00:08:49 Co potřebujeme?
00:08:52 Směs mletého masa,
00:08:54 feta sýr,
00:08:56 na přílohu brambory,
00:08:58 mangold,
00:08:59 olivový olej,
00:09:00 a jídlo podáváme s ajvarem.
00:09:03 Poprosím tě, nastrouhej asi půlku sýra.
00:09:07 -Chceš to najemno, nebo nahrubo?
-Nahrubo stačí.
00:09:12 Půlka se mi vejde do podstavce
00:09:16 multifunkčního struhadla od Tescomy.
00:09:20 To je ostré.
00:09:22 Určitě opatrně, aby ses nestrouhla nebo neřízla.
00:09:28 Pokud to struhadlo je ostré,
00:09:31 tak to může být nebezpečná pomůcka.
00:09:35 -Já nakrájím mangold.
-Co je to mangold?
00:09:38 Mangold je listová zelenina. Přirovnal bych to ke špenátu.
00:09:44 Použití je stejné, ale chuť je trochu jiná.
00:09:48 -Chutná to víc do ředkve.
-Já mám dostrouháno.
00:09:52 Já dokrájím mangold a jdu dělat pljeskavice.
00:09:56 Balkánci servírují pljeskavicu do velké housky.
00:10:01 Houska je tak veliká, jak je velký průměr pljeskavice.
00:10:06 My jsme zvolili lehčí variantu. Uděláme brambory s mangoldem.
00:10:16 -Já mám restovat?
-Restuj.
00:10:19 Olivový olej, nech si rozpálit pánev, orestuj mangold.
00:10:24 Potom si rozmačkáš brambory, přidáš orestovaný mangold,
00:10:29 zamícháš, osolíš, opepříš. Já připravím pljeskavici se sýrem.
00:10:34 Postup je stejný jako u základní pljeskavice.
00:10:39 Uděláme si kuličku z masa, kterou rozdělíme na půl.
00:10:49 Stejným způsobem si připravíme 2 menší pljeskavice.
00:10:55 Hrncem rozmáčkneme na placku a uplácáme druhou kuličku.
00:11:07 Teď máme dvě pljeskavice a přijde na řadu sýr,
00:11:12 který jsi strouhala.
00:11:14 Pljeskavice posypeš sýrem, přiložíš druhou pljeskavici,
00:11:23 přikryješ fólií a znova hrncem zmáčkneš do jedné placky.
00:11:35 -Tys vytvořil sýrovou náplň.
-Přesně tak.
00:11:39 Že se to maso opeče z obou stran, tak sýr se vprostřed rozpustí
00:11:44 a to je na tom to nejlepší.
00:11:47 Máš to stejně tenké jako ty, co jsme dělali předtím.
00:11:51 Tloušťka není velká, tak doba přípravy trvá stejně.
00:11:56 Tak 2 minuty z jedné a z druhé strany.
00:12:00 Záleží na tom, jak velkou pljeskavici vytvoříš.
00:12:04 Když budeš mít velkou, tak to může trvat déle.
00:12:08 Opět dáme na rozpálený gril, přiklopím, necháme grilovat.
00:12:13 Co příloha?
00:12:15 Kdybys mi rozšťouchal brambory, byla bych ráda.
00:12:19 U nás v rodině to dělali chlapi.
00:12:24 -Mám mangold solit a pepřit?
-Určitě.
00:12:28 -Mohu na té pánvi?
-Ano.
00:12:38 Podej mi sůl a pepř, já osolím a opepřím brambory.
00:12:53 -Asi bych to neměla dělat dlouho.
-Ne, jenom aby mangold povadl.
00:12:59 Já mám rád zeleninu, když není úplně udělaná.
00:13:04 Mám rád, když zelenina křupe.
00:13:11 On pouští hezkou vůni. Takovou čerstvou.
00:13:15 -To je dobře, že voní čerstvě.
-Voní čerstvě a krásně.
00:13:22 Teď to vysypeme do brambor. I s olivovým olejem.
00:13:33 Promícháme, já otočím pljeskavici a můžeme servírovat.
00:13:44 Poprosím tě o přílohu.
00:13:51 Recepty na pljeskavice naleznete na www.ceskatelevize.cz/všeovareni
00:14:00 Vám nezbývá nic jiného než zavolat kamarádům a pozvat je na gril
00:14:07 a krásně je pohostit.
00:14:12 Dobrou chuť.
00:14:17 Uděláme si dvě tenčí pljeskavice na jednu sýr nasypeme
00:14:22 a druhou přitlačíme s pomocí hrnce na tu posypanou.
00:14:26 Sýr se při grilování rozpustí.
00:14:32 Dva z vás mohou získat kufr Culinary Trip ve stylu Itálie,
00:14:37 nebo Amerika s grilovacím příslušenstvím Weber,
00:14:41 když správně odpoví na otázku:
00:14:57 Výherce zveřejníme na www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:15:04 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013