Málokterá hospodyňka dokáže uvařit dobrou „poctivou“ omáčku. Vendula chce překvapit svého přítele skvělou koprovkou, ale potřebuje poradit. Náš tým přijíždí se speciálním receptem vyhlášeného hotelu (2011)
00:00:00 .
00:00:05 Láska prochází žaludkem.
00:00:07 Vendulu má přítele, který miluje omáčky.
00:00:10 Nechce nic podcenit.
00:00:12 Ráda by se opravdu nějakou dobrou naučila.
00:00:15 A protože ona sama omáčky moc nevaří,
00:00:18 zavolala si na pomoc Kuchařskou pohotovost.
00:00:29 -Vendulka jde na to chytře.
00:00:31 Chce svému milému uvařit českou klasiku,
00:00:34 která nikdy neomrzí. Myslím si, že omáčku,
00:00:37 s kterou bychom jí rádi pomohli si nepamatuje od maminky,
00:00:41 možná při trošce dobré vůle od babičky.
00:00:44 Protože taková se vařila v hotelu Šroubek
00:00:47 ve zlatých 20. a 30. letech.
00:00:57 I vy se chcete v kuchyni zlepšit, nebo se naučit něco nového?
00:01:02 Pomůže vám Kuchařská pohotovost a s ní šéfkuchař Mirek Kalina,
00:01:06 který vařil už ve 3 prestižních restauracích,
00:01:09 oceněných Michelinskou hvězdou.
00:01:20 -Dobrý den!
-Mirek Kalina, Kuchařská pohotovost
00:01:23 -Vendula Komárková.
-Díky, že jste přijel.
00:01:26 -Už něco vaříte?
-Nic.
00:01:29 -Uděláme takovou omáčku, jakou tenhle kraj ještě neviděl.
00:01:46 -Tady máme kuchyň.
-Tak tady se to bude odehrávat.
00:01:55 -To je krása.
00:01:59 -Ale slouží jen na topení. Nevaříme na tom.
00:02:02 -To je velká škoda.
-V troubě jsme občas něco dělali.
00:02:08 -Zatopeno máme, kamna jsou rozžhavené, tak na nich uvaříme.
00:02:13 -Vážně na nich? To je něco úplně jiného.
00:02:16 -Spát na nich nemůžeme, tak na nich budeme vařit.
00:02:20 Uděláme koprovou omáčku, která se vařila v hotelu Šroubek.
00:02:26 A co si uděláme dál?
-Něco studeného?
00:02:31 -Rychlou drůbeží paštiku, kterou si každý může doma udělat.
00:02:36 -Tak jo.
-Pustíme se do toho!
00:02:45 -Jídlo ve vztahu je pro mě hodně důležité,
00:02:48 protože rád jím a chtěl bych, aby moje partnerka uměla dobře vařit.
00:02:54 -Vendula vaří výborně. Je to moje čerstvá sousedka.
00:02:58 Všechno, co jsem u ní jedl mně chutnalo.
00:03:01 -Nejraději mám maso na jakýkoliv způsob. Mám rád omáčky.
00:03:05 Je mi to celkem jedno, hlavně že je to dobrý.
00:03:11 -Vendulka hodně Mirka hýčká, tím, že mu dobře vaří.
00:03:17 -Tak se pustíme do koprovky. Nakrájejte cibuli!
00:03:26 -Cibuli budeme dělat na oleji nebo na másle?
00:03:29 -Na másle.
00:03:31 Za dob pana Šroubka olej moc nepoužívali.
00:03:35 -Kdo to byl pan Šroubek?
00:03:38 -Byl to hoteliér, který měl hotel na Václavském náměstí v Praze.
00:03:45 Hotel Šroubek bylo luxusní místo
00:03:50 a byl známé nejen u nás, ale i ve světě.
00:03:54 Byla to doba zlatých 20. a 30. let.
00:04:05 Lístky kopru jsou krásně a jemné. Použijeme je na závěr do omáčky.
00:04:10 Stonky posekáme a přidáme je k cibuli do základu.
00:04:16 Stonky budou už od začátku dávat omáčce chuť.
00:04:23 -Myslím, že bychom si už mohli tykat.
00:04:26 -Já jsem Vendula.
-Mirek.
00:04:35 Jak chceš, abych ti říkal?
-Třeba Vendy.
00:04:44 -Čím se liší Šroubkova koprovka od té klasické?
00:04:49 -Šroubkova koprovka mě zaujala tím, že se tam zpracovávají i stonky.
00:04:55 Na závěr se zjemňuje zakysanou smetanou a žloutkama.
00:05:10 Dřív se poměrně hodně používaly žloutky k zahušťování omáček.
00:05:16 Dnes už se to moc nevidí.
00:05:20 Není to asi nejzdravější, ale v každém případě je to chutné.
00:05:25 Určitě je to zdravější, než koupené omáčky,
00:05:30 kde je spousta chemických přípravků.
00:05:42 -Nejprve si připravíme základ.
00:05:44 Do hrnce dáme rozpustit máslo a přisypeme pokrájenou cibuli.
00:05:48 Přidáme lístky tymiánu, který nám osvěží chuť.
00:05:52 Nasekané stonky kopru, pár kuliček celého pepře,
00:05:58 aby měla omáčka správný říz.
00:06:01 Nakonec ještě pár kuliček nového koření a základ je hotov.
00:06:08 -Co se bude dít dál?
00:06:10 -Přesuneme se ke kamnům.
00:06:13 Říkáš, že tady často nevaříte, tak to dnes napravíme.
00:06:25 -Na hotovou cibulku přisypeme trochu mouky.
00:06:28 Tak si vytvoříme okořeněnou cibulovou zásmažku.
00:06:32 Zakápneme ji trochou octa a dolijeme hovězím vývarem.
00:06:40 Trochu osladíme a za občasného míchání pomalu prováříme.
00:06:53 -Vidím, že jsi nasekala kopr.
00:06:57 Omáčka je provařená, tak ji přecedíme.
00:07:19 A připravíme se na finále omáčky!
00:07:23 -Do menšího hrnce dáme 3 lžíce zakysané smetany,
00:07:27 přilijeme trochu sladké smetany a přimícháme 4 žloutky.
00:07:32 Zavařenou omáčku musíme ještě dochutit.
00:07:36 -Přidáme do ní trochu cukru, přisolíme, zahustíme žloutkama.
00:07:46 Viděla jsi někdy zahušťovat žloutkama?
00:07:49 -Ne.
-Dřív to byla poměrně častá věc.
00:07:54 -Žloutkama se zahušťovalo, a taky zjemňovalo.
00:08:14 Směs ze zakysané smetany a žloutků vlijeme do omáčky.
00:08:24 -Teď zbývá už jen kopr?
-Přidáme kopr a krátce povaříme.
00:08:57 -Na větším množství másla
00:08:59 orestujeme 1 větší nakrájenou cibuli,
00:09:02 snítku tymiánu, nasekané stonky kopru.
00:09:05 Přidáme pár kuliček pepře a 5 kuliček nového koření.
00:09:08 Zasypeme 150ti gramy hladké mouky,
00:09:11 přilijeme trochu octa, 2 litry studeného hovězího vývaru.
00:09:16 Dochutíme cukrem a za občasného míchání pomalu vaříme.
00:09:23 Provařenou omáčku přecedíme.
00:09:27 3 lžíce zakysané smetany rozředíme třemi deci sladké smetany
00:09:31 a pro zjemnění přidáme 4 žloutky.
00:09:34 Vše dobře promícháme a vlijeme do omáčky.
00:09:38 Poté ještě podle chuti přisladíme a osolíme.
00:09:42 Přisypeme nasekaný kopr a krátce povaříme.
00:09:46 Podáváme s bramborem a ztraceným vejcem.
00:09:56 -Vejce musíš rozklepnout těsně nad vodou.
00:10:05 Pojď to zkusit!
00:10:14 -Do nízkého kastrůlku nalijeme trochu vody a ohřejeme ji.
00:10:19 Voda by neměla vřít, měla by jen pomalu probublávat.
00:10:22 Bílky by se nám totiž ve vroucí vodě roztrhaly.
00:10:26 Takovéto úpravě se říká zastřená nebo ztracená vejce.
00:10:30 -Vajíčka jsou hotová, tak je vyndáme.
00:10:38 -Dáme je do studené vody, abychom zastavili proces vaření.
00:10:58 -Láska prochází žaludkem. Myslím si to.
00:11:03 -Srovnávat kuchyni mojí mámy a mé přítelkyně asi ani nelze.
00:11:07 Maminka vařila výborně. Vendulka vaří jinak a taky výborně.
00:11:17 -Moc omáčkový nejsem, ale koprovku od Vendulky si dám rád.
00:11:24 -Koprovku mám rád a těším se na ni.
00:11:30 -Pustíme se do paštiky. Vendy, oloupej cibuli a česnek.
00:11:39 Vyndej mně játra, já je očistím.
00:11:54 -Kolik česneku?
-Asi 4 stroužky a nech ho vcelku.
00:12:02 -Jak se čistí játra?
00:12:08 -Pojď se podívat!
00:12:14 Játra jsou ve 2 kouscích a mezi nimi je blána.
00:12:17 Tu blánu potřebujeme dát pryč.
00:12:20 Oddělíme játra od žíly, které přivádí do jater krev.
00:12:38 Chce to trochu trpělivosti.
00:12:48 -Do 4 deci smetany vložíme máslo a společně ohříváme na sporáku.
00:12:57 -Já nakrájím cibuli a ty zkus čistit játra.
00:13:17 -Mně to moc nejde čistit.
00:13:22 -Neboj se toho.
00:13:24 Když se ti to přetrhne, tak to vůbec nevadí.
00:13:29 Je důležité dostat pryč ty žilky.
00:13:41 Kdybys z vaření neuměla nic a uměla jsi jen paštiku,
00:13:46 tak je to pořád hodně.
00:13:52 -Vendulka podala vynikající výkon a játra očistila skvěle.
00:13:56 Nic už nebrání v přípravě paštiky.
00:13:59 Na másle si osmahneme cibuli, 2 stroužky česneku, lístky tymiánu.
00:14:04 Na další pánvi podusíme na másle játra.
00:14:11 -Paštik je hodně druhů.
00:14:13 Jejich příprava je komplikovanější, než u této.
00:14:17 Toto je nejjednodušší paštika.
00:14:21 Nepotřebujeme ji péct, sterilizovat.
00:14:26 Játra jen trochu orestujeme, aby zůstaly vevnitř červené.
00:14:31 Játra dají paštice barvu.
00:14:40 -Na pánev, kde se restovala játra,
00:14:43 nalijeme portské víno a necháme ho odvařit.
00:14:50 -Teď paštiku doděláme.
00:14:57 -Teď to dáme všechno dohromady?
-Přesně tak.
00:15:02 Játra.
00:15:15 Cibuli s česnekem. Tymián vyndáme.
00:15:24 Máslo se smetanou.
00:15:36 Podej mi ještě vařečku! Dám tam ještě redukci.
00:15:53 Osolíme, opepříme.
00:15:56 -A pak už budeme mixovat?
-Ano.
00:16:08 Přidáme lanýžový olej. Může to být i jiný ochucený olej.
00:16:26 -Jak je takový olej cenově dostupný?
00:16:29 -Je trochu dražší, ale není to tak strašné.
00:16:34 Vydrží dlouho, protože se ho používá jen trochu.
00:16:47 -Mixování paštiky nám zabere trochu času,
00:16:51 protože musí být krásně hladká.
00:17:04 -Ochutnáme to!
-Je to docela řídké.
00:17:08 -Je to řídké, ale ztuhne to.
00:17:10 -Je to řídké, aby se to dobře pasírovalo.
00:17:24 Když je paštika řídká, tak se potom dobře roztírá.
00:17:37 Přepasírujeme to, aby tam nezůstaly šlachy,
00:17:41 jak jsme si ukázali na začátku. Aby byla pěkně jemná.
00:17:46 Krouživým pohybem paštiku přepasírujeme.
00:18:08 Tak pasíruj, já ti budu dolévat!
00:18:37 -Kam to dáme ztuhnout?
00:18:40 -Na takové nádherné chalupě je určitě i sklep.
00:18:44 -To ano.
-Takže do sklepa.
00:19:00 -Kostku másla a 4 deci smetany společně ohřejeme na sporáku.
00:19:04 Důkladně očistíme kilo drůbežích jater
00:19:07 a orestujeme je na másle do růžova.
00:19:11 Na pánev, kde se restovala játra,
00:19:13 nalijeme 3 deci portského vína a necháme odvařit na třetinu.
00:19:18 Na 2. pánvi osmahneme jemně nakrájenou větší cibuli
00:19:22 se dvěma stroužky česneku a čerstvým tymiánem.
00:19:25 Játra dáme do hrnce, přilijeme připravenou smetanu,
00:19:29 výpek s portským a přisypeme orestovanou cibuli.
00:19:33 Dochutíme lanýžovým olejem, solí a pepřem.
00:19:37 Všechno důkladně rozmixujeme.
00:19:40 Paštiku propasírujeme přes jemné síto do kameninové nádoby
00:19:44 a necháme vychladit. Podáváme s opečeným chlebem.
00:20:06 -Tady máme důkaz, že i takovou koprovou omáčku,
00:20:10 která se vařila v luxusním podniku, jakým bezesporu hotel Šroubek byl,
00:20:15 si můžete uvařit u vás na chalupě, na kamnech.
00:20:19 K tomu ještě domácí játrovou paštiku na opečeném bílém chlebu.
00:20:23 Tímto je naše menu pro dnešek hotové.
00:20:27 -Krása!
00:20:29 -Dobrý den!
-Dobrý den.
00:20:36 Milý Míro!
00:20:38 Měl jsem možnost Vendulku v kuchyni vyzkoušet.
00:20:41 A můžu říct, že je pro tebe velmi dobrou partií.
00:20:46 -Moc děkuji za všechno.
00:20:49 Spoustu jsem se toho naučila a bylo moc fajn.
00:20:53 -Od toho jsme tady. Taky pšknš děkuji.
00:20:56 Kuchařská pohotovost vám přeje dobrou chuť!
00:21:00 -Děkujeme!
-Děkujeme.
00:21:05 -Vendua dokázala, že je zdatná hospodyňka
00:21:08 a přítel jistě pochopil, že si vybral dobře.
00:21:12 Příště nás čekají chutě a vůně orientu.
00:21:14 Blančiny rodiče se bojí vypravit do Egypta, a tak
00:21:18 jim Blanka chce trochu arabské atmosféry přinést alespoň domů.
00:21:22 Jak jinak než jídlem.
00:21:24 A co vy? Také máte v kuchyni problém?
00:21:27 Chcete se zlepšit ve vaření, nebo se naučit nová jídla?
00:21:31 Přihlaste se na naší webové adrese. Tam najdete i všechny naše recepty.
00:21:36 Těšíme se na vás!
00:21:40 Skryté titulky: Alena Pelikánová Česká televize, 2011
00:21:44 .
I v dnešní době minutek a salátů si omáčky udržují pevnou pozici v jídelníčcích českých rodin i restaurací. Jak ale skvělou omáčku uvařit, už spousta hospodyněk neví. Vendulčin přítel má omáčky moc rád, a tak si Venula pozvala na pomoc Kuchařskou pohotovost. Chce se naučit koprovku, ale tu nejlepší široko daleko. Mirek Kalina proto tentokrát sáhl po originálním receptu na koprovou omáčku, jakou vařívali ve vyhlášeném pražském hotelu Šroubek. V několika detailech se liší od běžně používaných receptů a věřte – detaily dělají zázraky. A Mirek navíc ukáže, že lahodná koprová omáčka nemusí být vždy jen s knedlíkem a hovězím.