Gastronomie a víno v oblasti Dolního Rakouska Weinviertel. Připravil M. Froyda

Obsah dílu

Přehrát vše

Návštěvou Dolního Rakouska završíme letní putování po evropských zemích, jejich přírodních a kulturních zajímavostech a gastronomických specialitách. Schrattenberg je malá rakouská vesnička nedaleko moravských Valtic. Tato víska je obklopená vinicemi, které dostaly do vínku ideální složení půdy, geografické a povětrnostní podmínky, jaké najdeme ve francouzské Champagne. Proto se zde za pečlivé péče pěstitelů rodí vinná réva, z níž se vyrábí výtečná šumivá vína. Zázemí pro gastronomický výlet doplněný o degustaci vín nám vytvořil vinař Christian Madl s rodinou. Podle jejich rodinného receptáře si připravíme tradiční dolnorakouský míchaný salát, meruňkové knedlíky z bramborového těsta a hovězí roštěnou na cibuli. Ani v tomto díle nechybí vyjížďka za poznáním. Nedaleko Vídně v Petronellu se nachází unikátní archeologické muzeum v přírodě Carnuntum. Zde můžete i vy navštívit bývalé antické město, vojenský tábor, později i civilní město a sídlo císařů a nahlédnout do života první poloviny 4. stolení našeho letopočtu. Obnovené budovy a římské koupele jsou raritou, neboť jsou zrekonstruovány z originálních materiálů podle původních projektů. Právě Římané přivezli do těchto míst i tradici pěstování vinné révy a další gastronomické zvyklosti.

Za pozvání, milou a příjemnou spolupráci děkujeme Christianu Madlovi a jeho rodičům, Edovi Javůrkovi, Jaroslavu Sapíkovi a Archeologickému parku Carnuntum, jmenovitě Yvonne Heuber a Markusu Wachterovi.

Recepty v tomto dílu