Cestování, poznávání a vaření v norském stylu. Připravil M. Froyda

Obsah dílu

Přehrát vše

Překrásný reliéf fjordů, osvěžující vzduch i oceán, stylově červené, původně rybářské domky rorbu, neustále překvapující příroda – to jsou Lofoty. Cestovatelské výpravy s obytnými vozy do těchto nám velmi vzdálených míst jsou velmi populární, stejně jako turistika, rybaření, cyklistika, horolezectví, kempování, surfování, výlety na kajacích. Hlavním městem norských Lofot je Svolvaer, příjemné městečko s malebným přístavem a řadou útulných, stylových i moderně zařízených restaurací. V jedné z nich nám současnou norskou kuchyni představí šéfkuchař Einar Hallstensen. K jeho nápaditým, velmi svěžím receptům patří losos pečený v řase nori podávaný s červenou řepou a jablkovou salsou, losos s bramborovými šupinkami a fenyklovým salátem a za studena vařené seviche z halibuta.

Za pozvání do Norska děkujeme Norwegian Seafood Council. Za skvělou spolupráci děkujeme všem norským kolegům a kolegyním, především Maria Kivijärvi Heggen, Kia Uuskartano a Ida Susann Svensson.

Recepty v tomto dílu