Rybí menu z norských Lofot. Připravil M. Froyda

Obsah dílu

Přehrát vše

Štáb pořadu Kluci v akci přinese v následujících dvou dílech poznatky z kulinářské expedice na Lofoty, norského souostroví, které je tvořeno asi osmdesáti ostrovy. V této neuvěřitelně krásné, magické krajině tvořené fjordy zažijeme polární den, kdy se slunko sotva dotkne horizontu, aby zas rychle vystoupalo výš. Norové dychtivě čerpají tyto vzácné paprsky slunce, stejně jako příroda, která tu má sytější barvu, ovoce a byliny výraznější chuť. Nekončící den je přerušen jen velkou únavou či zatažením silných závěsů. Kulinářským tématem budou samozřejmě ryby. Bohatou nabídku oceánu, která začerstva putuje i do naší středoevropské země, nemůžeme opomenout. S místní kuchařkou a majitelkou obchůdku s lofotskými delikatesami Siv-Hildou Lillehaug prožijeme mimo jiné i grilování na malé lofotské pláži. Menu z norského venkova se blýskne grilovaným lososem s rajským salátem, norskou rybí polévkou a treskou se zelným salátem a smetanovou omáčkou.

Za pozvání do Norska děkujeme Norwegian Seafood Council. Za skvělou spolupráci děkujeme všem norským kolegům a kolegyním, především Maria Kivijärvi Heggen, Kia Uuskartano a Ida Susann Svensson.

Recepty v tomto dílu