Romantický kraj francouzské Provence a místní speciality (2014). Připravil M. Froyda

Obsah dílu

Přehrát vše

Když se řekne Provence, vybaví se nám poetické pískovcové usedlosti zasazené mezi olivové háje, vinice, levandulová pole a místa provoněná rozmarýnem a tymiánem. Malá náměstí lemovaná vzrostlými platany, pod nimiž hledají chlácholivý stín místní i turisté, vás zvou k posezení do francouzsky ležérních kaváren na dobrou kávu, sklenku vína či pastisu. Mnohá místa, popsaná v románech i zfilmovaná světovými produkcemi, si stále uchovávají svoji nenapodobitelnou atmosféru. Tudy povedou cesty štábu pořadu Kluci v akci, aby vám přinesly alespoň letmý pohled a pozvánku do části jižní Francie. Začneme v majestátním Avignonu, který se ve 14. století stal sídlem papežů a dnes je živým kulturním městem, známým především letním hudebním a divadelním festivalem. Obyčejný život místních obyvatel začíná v městské tržnici Les Halles, kam chodí nakupovat čerstvé místní suroviny hospodyňky i samotní šéfkuchaři. V tržnici budeme vařit se zcestovalým charismatickým kuchařem Julienem Charvetem, který se vrátil do rodné Francie, aby své kulinářské zkušenosti předával dál. Filip s Ondřejem s ním uvaří tradiční kaviár z lilku, tresku se zeleninou aioli a pošírované hrušky s perníkovým krémem. Vše maximálně jednoduché a přitom výtečné.

Naše poděkování za perfektní spolupráci na realizaci francouzských dílů z Provence patří slečnám a dámám: Tereze Wicherkové, Rabiha Benaissa, Sylvie Joly, France Olliver. Isabelle Desbets, Renatě Oberreiterové a všem kuchařům, kuchařkám a jejich pomocníkům.

Recepty v tomto dílu