Gastronomický výlet do Funchalu, hlavního města ostrova květin (2014). Režie M. Froyda

Obsah dílu

Přehrát vše

První díl z portugalského ostrova Madeira nás seznámil s přírodními skvosty, stále zelenou flórou i reliéfy pobřeží a strmých útesů. V díle druhém se podíváme do ruchu velkoměsta. Hlavním městem ostrova a zároveň sídlem regionální vlády je Funchal. Toto jméno metropole získala podle hustých porostů fenyklu, jenž se portugalsky řekne „funcho“. Kdysi tu všude rostl fenykl divoce a i dnes jej najdete na městských úhorech. Funchal se rozkládá na svazích nad přístavem. Příjemné centrum s bulváry i úzkými uličkami žije celoročně a neustále se tu mísí každodenní život funchalských obyvatel s turisty. Teploty nemají velké výkyvy, denní se během roku pohybují mezi 17–25 °C.

Romantický výhled z terasy hotelu na funchalský přístav se stane scenérií při vaření s kuchařem Mauríciem, který představí moderní madeirskou kuchyni z tradičních místních surovin. Maurício nás naučí, jak uvařit tradiční caldeiradu, polévku ze zeleniny a rybího vývaru, která se podává s oblíbenou pražmou. Steak z čerstvě vyloveného tuňáka přijde určitě vhod, stejně jako smažený domácí sýr s dýňovou marmeládou. V jednom z nejstarších vinařství si pohovoříme s majitelkou o výrobě světově známého madeirského vína.

Děkujeme všem, kteří se podíleli na realizaci natáčení dvou dílů na Madeiře, především paní Petře Coelho a Sandře Gouveia. Při pohledu z terasy hotelu Quinta das Vistas máte metropoli Madeiry jako na dlani. Mladý šéfkuchař Maurício Gonçaves využívá tradiční madeirské suroviny, kterým dopřává moderní zpracování a styl.

Recepty v tomto dílu